Str 243 z 848 |
|
---|---|
Horacy21 | Post #1 Ocena: 0 2022-03-06 19:31:16 (3 lata temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Owszem, to jest niesamowite i piękne. Pytanie tylko, jak to ma działać na dłuższą metę? Bo to może fajnie brzmi, że polskie państwo nie utworzyło obozów dla uchodźców i mieszkają oni w prywatnych mieszkaniach Polaków, tylko co dalej? Niektórzy moi znajomi mają kilku uchodźców i mieszkają z nimi w kawalerce w Warszawie.
Owszem, można nawet i 20 osób położyc na podłodze w kawalerce, ale ile tak można? To są trudne warunki - również dla tych uchodźców. |
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2022-03-06 20:03:08 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Jutro mają być przedstawione jakieś szczegóły, na razie wiadomo tyle, że mają mieć pozwolenie na pobyt 18 miesięcy od momentu przekroczenia granicy.
Dzisiaj w tv jedna pani mówiła, że przyjechała po lepsze życie dla dzieci bo u nich straszna bieda. Więc pewnie są tam i co będą chcieli w Polsce zostać. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2022-03-06 21:10:27 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Dużo chce wrócić, obawiam się, że długo nie będzie do czego wrócić.
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2022-03-06 22:50:52 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Jak ktoś będzie chciał wrócić to wróci, chociażby po to, żeby odbudować normalność.
Okazuje się, że ruskie trole (może powinnam napisać Rosyjskie z dużej litery i do tego panowie trole, żeby nikogo nie urazić) stoją za rozpowszechnianiem fejków o rzekomym rasiźmie na polsko-ukraińskiej granicy. A pożyteczni idioci to łykają. – Rasizm na polsko-ukraińskiej granicy to rosyjska propaganda – powiedział w niedzielę w wywiadzie dla radia France Inter przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel, komentując doniesienia o dyskryminacji afrykańskich studentów uciekających z Ukrainy. – Rosja uruchomiła wrogą propagandę, aby spróbować zaszczepić podejrzenia, wątpliwości w krajach afrykańskich w czasie, gdy prowadziliśmy dyplomatyczną batalię w ONZ przeciwko wojnie na Ukrainie – skomentował przewodniczący Rady Europejskiej. – To prawda, że po stronie ukraińskiej przez kilka dni stały bardzo długie kolejki na granicy (...), bo Ukraińcy chcieli ustalić, kim byli ludzie opuszczający terytorium kraju – przyznał Michel, który w środę udał się na polsko-ukraińską granicę. Zapewnił, że ani po stronie ukraińskiej, ani po stronie polskiej „nie dochodzi do świadomej dyskryminacji kogokolwiek”. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
galadriel | Post #5 Ocena: 0 2022-03-07 07:11:24 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Wtedy jak pisalam zeszukam kogos do przewozu osob z terenow Ukrainy to chodzilo o czarna studentke, znajomasie ze mna skontaktowala. Ja i chyba paru innym nie pozwolono sie zaladowac do pociagu. Ale to na Ukrainie. Trudno wchodzic w szczegoly, bo w takich sytuacjach wychodza rozne zachowania. Widzielismy w tv, ze niepelnosprawni na wozkach tez zostali na peronie. Tak czy owak znajoma znajomych z pomoca wykladowcy sie jakos dostali na Wegry ( ja im napisalam, zeby jednak walili do Pl Wegrom jakos bym na ich miejscu nie ufala).
Trolle pewnie kazda sytuacje wykorzystaja, co bardziej inteligentne osoby z mojej pracy tez skomentowaly, ze to takie sytuacje moga byc wykorzystane zeby Ukraincow czy nas oksarzac o rasizm. Tak nota dene dobrze se trolle nie czytaja MW bo nie musieliby wymyslac… P.S tak orzy okazji jak pytalam o ta pomoc z wydostaniem kogos z Ukrainy to zglosila sie Dominika. Moi znajomi woza z Uk pomoc/ dary na granice stamtad ktos odbiera ale chybado Lwowa jada. Tak jak sie to oglada to chyba najbardzuej edzenie itd jest potrzebne w Kijowie no i Mariupolu, czyli dalej wglab kraju. Aha i jeszcze, ona dlatego sie do mnie zwrocila w sprawie tej kolezanki co tam utkwila, bo to bylo po tym jak w tv jedna czarnoskora brytyjka opowiadala jak sie do Polski dostala i ze u nas juz sie czula bezoieczna i wlasnie dziekowala polskiej SG i wladzom, ze wszystko sprawnie poszlo, ze jej pomogli itd. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 07-03-2022 07:34 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2022-03-07 10:15:31 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-03-06 19:31:16, Horacy21 napisał(a): Owszem, to jest niesamowite i piękne. Pytanie tylko, jak to ma działać na dłuższą metę? Bo to może fajnie brzmi, że polskie państwo nie utworzyło obozów dla uchodźców i mieszkają oni w prywatnych mieszkaniach Polaków, tylko co dalej? Niektórzy moi znajomi mają kilku uchodźców i mieszkają z nimi w kawalerce w Warszawie. Owszem, można nawet i 20 osób położyc na podłodze w kawalerce, ale ile tak można? To są trudne warunki - również dla tych uchodźców. Podczas każdego niesienia pomocy obowiązuje jedna zasasada. Nie ważne jakie to służby czy osoba cywilna to zasada jest obowiązującą. To znaczy zapewnić bezpieczeństwo osobom udzielającym pomocy (sobie). Tu wszystko idzie na żywioł. I żeby nikt tu nic mi nie insynuował, że jestem przeciw udzielaniu pomocy. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Dzikizewsi | Post #7 Ocena: 0 2022-03-07 11:15:21 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Witam .
No to spirala sie nakreca . Caly czas awansuje wyzej . Z rusofila , ruskiego trolla , pieska Putina , ruskiego boota , teraz zostalem czekista , wrogiem oraz Rosjaninem . Bo prwdziwy Polak nie moze pisac inaczej niz zle o Rosji , musi wyssac nienawisc do Rosjan z mlekiem matki . I rosyjskie sie pisze z malej litery to przymiotnik . A wystarcz tak malo . Tylko nie zgadzac sie z wiekszoscia nakrecajaca sie antyrosyjska propaganda . Mam nadzieje ze przyjecie tych uchodzcow to gest z dobrego serca a nie przez moje nawolywanie abyscie sami od siebie cos zrobili zamiast klepac w klawiature . Tylko ze zaraz , zaraz jak to poszly do pracy . Tak od razu ? Bez papierow , bez zglaszania sie jako uchodzcy , bez pozwolenia o prace , bez numeru podatkowego , bez numeru ubezpieczenia ? Bo teraz juz nie wiem czy to uchodzcy przed wojna czy zwykli emigranci zarobkowi co wykorzystali okazje na ekspresowa emigracje ? Taj jak wyzej napisano nie mam nic przeciwko pomocy , ale to musi byc robione z sensem z jakas rozwaga a nie na hurra bo jakos to bedzie . Przypomina to slynne slowa : przyjmijmy wszystkich , pozniej sie zobaczy . A teraz o duszeniu Putina naszym kosztem . Paliwa drozeja w zastraszajacym tempie , cena za litr benzyny moze przekroczyc 10 zlotych jeszcze w tym roku , gaz takze , za cenami paliw pojda podwyzki zywnosci , chleb moze sie okazac rarytasem . Ale was to nie bedzie interesowac . Bedziecie mogli z powrotem patrzec na rodakow ktorzy zostali w kraju z gory , z politowaniem . Bedziecie z duma wysylac paczki dla rodziny i chwalic sie na FB . Pozdrawiam Dzikizewsi |
daavid | Post #8 Ocena: 0 2022-03-07 15:29:46 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Z każdym postem który tutaj wklepujesz utwierdzasz mnie, i pewnie nie tylko mnie, że jesteś jakoś powiązany z Rosją. Jak nie bezpośrednio, to przynajmniej emocjonalnie.
|
dominikana36 | Post #9 Ocena: 0 2022-03-07 15:46:35 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
A tymczasem na dworcu PKS i PKP w Lublinie sytuacja krytyczna. Nie ma wody, zywnosci, miejsc noclegowych, transportu, lekow, pieluch, mleka, ogrzewania, niczego nie ma.
Za to sa setki ukrainskich matek z dziecmi, lezace bezposrednio na podlodze, jesli mialy tyle szczescia, zeby znalezc wolny kawalek. Na innych dworcach tosamo- Przemysl, Krakow, Warszawa. O przejsciach i punktach rejestracyjnych nie wspomne, bo tam troche lepiej jest. A wladze polskie tak szybko dzialaja , ze 10. dzien sie nie moga nawet z prywaciarzami dogadac sie w sprawie darmoych sraczy na W-wa cenralna, Wch i Zach. wstep 3 zl, i dla Ukraincow i dla wolnotariuszy. Szacuje sie, ze granice z PL przeszlo do dzis rano ok 1.8 mln ludzi. 70% pozostaje w PL. A to dane zanizone, bo my nie tylko przyjmujemy tych, kt przeszli bezposrednio z Ukrainy ale takze tysiace, kt ida do polski w obrebie EU juz, ze Slowacji, Czech, Wegier i Rumuni gdzie dostali sie najpierw. Jako , ze nie ma kontroli granicznej, nikt ich nie spisuje. |
ZlotaPerla1 | Post #10 Ocena: 0 2022-03-07 16:32:42 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Nie byłam w okolicy dworca, nie moje tereny. Na osiedlu sami starcy i studenci.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|