Str 239 z 848 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2022-03-04 23:39:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: Ale ja sie chetnie dowiem o pomocy o ktorej ty wiesz.
Wiem, że trwają rozmowy o "dorzucaniu się UE", ale nie znam ich szczegółów.
Ty też ich jeszcze nie znasz, ale już ferujesz wyroki niczym tabloid.
Cytat:
2022-03-04 21:40:40, iwona38 napisał(a):
To juz chwytaja cie za serce obrazki zabitego dziecka? Tak tylko pytam. Ponizej czy to nie twoj komentarz?
"Dobrze napisane. Według oficjalnych już statystyk Syryjczyków jest tam 2.5%. Nie 12 ani 25, ale 2.5%. Przecież to jest ułamek i jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, trzeba pomagać tym co uciekają przed wojną i śmiercią, ale też trzeba potrafić rozróżnić tych, co przed tym uciekają, od tych, którzy na takich pozują. Ale za serce chwytać łatwo zdjęciem martwego dziecka na plaży, którego rodzice jechali do Europy zrobić sobie zęby. Takie proste obrazki przemawiają do wyobraźni ludzi, którzy pobieżnie interesują się tematem i bazują głownie na mainsteamowych mediach"
Czego w nim nie rozumiesz w tym wpisie?
Różnicy między uchodźcą a migracją ekonomiczną?
No to nie poradzę…
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
daavid |
Post #2 Ocena: 0 2022-03-04 23:43:09 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Choćbyśmy mieli dodrukować pieniądze to naszym obowiązkiem jest im pomagać. Dobrze, że dla wielu także honorem.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: +1 2022-03-05 00:10:13 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Podsumowanie:
- mieliśmy przyjmować wszystkich jak leci (bo Niemcy tak chcieli), nie było pytań o koszty bo UE da.
- przyjmujemy uciekających od realnej wojny jak leci, lewactwo pyta, kto za to zapłaci?
Ręce opadają.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2022-03-05 00:57:21 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2022-03-05 00:10:13, SweetLiar napisał(a):
Podsumowanie:
- mieliśmy przyjmować wszystkich jak leci (bo Niemcy tak chcieli), nie było pytań o koszty bo UE da.
- przyjmujemy uciekających od realnej wojny jak leci, lewactwo pyta, kto za to zapłaci?
Ręce opadają.
O Matko i Córko! To Rydzyk, drużyna Brauna i Caritas już przeszli na lewactwo?
|

|

|
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2022-03-05 03:04:36 (3 lata temu) |
[/LIST] Cytat:
2022-03-05 00:57:21, andyopole napisał(a):
Cytat:
2022-03-05 00:10:13, SweetLiar napisał(a):
Podsumowanie:
Ręce opadają.
O Matko i Córko! To Rydzyk, drużyna Brauna i Caritas już przeszli na lewactwo?
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Oj szurów jest więcej. Taki Marcin Rola, gwiazda patoprawicy. Ale to wszy .... im na grób.
Bardziej jestem ciekaw naszych służb bo teraz ten Pegasus by się przydał a chyba licencji niet. Nie wiem co tam się dzieje i szczerze to nie powinienem się dowiedzieć, ale wiem, że zagrożenie terrorystyczne może być spore i to nie koniecznie przez jesienną fale uchodźców.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2022-03-05 08:42:42 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@ZP i Iwona, no ja (wraz z polowa Polski) juz mam po tarczycy przez Czernobyl, co nas kiedys nie zabilo... itd
Jak rozmawiam z kolezanka z Pl, to niektorzy wogole nie przygotowan na taka ewentualnosc. Dobrze, ze ona chociaz w przeszlosci ma jakies epizody Jarocin i wloczegostwo, moze jakos uda sie jej przetrwac. Reszta znajomych juz od lat na strzelnice chodzila, a nawet niektorzy sie ruskiego uczyli. To dopiero przezornosc!
P.S Nie wiem, czy to ma zwiazek, ale benzyny znow zaczyna chyba brakowac. Wczoraj wieczorem na lkalnej stacji wiekszosc 10tek byla pusta. Ja w sumei tankuje 5-tke, ale i tak mnie ten widok zdziwil. Moze trzeba sie przyzwyczaic: /
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 05-03-2022 08:59 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #7 Ocena: 0 2022-03-05 09:38:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Gal ja tez niestety pamietam te czasy. Ale ja bylam z tych co plynu nie dostali bo mialam juz za duzo lat. Tylko dzieci do 10 lat czy nawet mlodsze dostawaly. I do dzis, odpukac, wszysto w porzadku.
W tym artykule, z tego co pamietam, bylo powiedziane, ze plyn powinien byc przyjety najpozniej w momencie wybuchu, potem nie ma juz sensu. Wiec bez paniki bo i tak nic nie poradzimy.
A odpowiadajac forumowiczom powyzej:
Roznie mnie juz nazywali, bylam antyszczepem, antycovidowcem, ruskim trollem, ruskim botem, ale nazwac mnie lewakiem 🤣 no naprawde swiat sie do gory nogami przewraca. Ale widac, ze to chyba prawda, ze jak 1000 razy powtorzy sie, ze czarne jest biale to w koncu wiekszosc w to uwierzy.
Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2022-03-05 09:57:05 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Bodajze mlodziez do konca szkoly podstawowej byla objeta profilaktyka.
Co do czasu zazycia srodka, to sa widelki czasowe ze wzgledu na odleglosc od epicentrum.
Z nazewnictwem poprosze przystopowac, chyba umiejetnosci jezykowe na to pozwalaja.
Daavid, wczesniej trafila sie wlepka po rosyjsku i z tlumaczeniem.
Nie wiem, czy sam przeczytales, ale jesli tak, to ten belkot nie dal nic co myslenia?
Malo, ze niezrozumiale, niepoprawnie (jezykowo, nie politycznie) napisane, to jeszcze bigos info taki malo strawny i za dlugi, jak na wklejanie jako komentarz.
|

|
 |
|
daavid |
Post #9 Ocena: 0 2022-03-05 10:09:50 (3 lata temu) |
Ale która część niepoprawna językowo? Bo jeśli chodzi o tłumaczenie to raczej normalne. Moim zdaniem dobrze napisane, jeśli chodzi o sens.
Rosyjskiego uczono mnie już po upadku komuny, nikt to tego serio nie podchodził i wymagania były tylko takie, żeby nauczyciel był na lekcji. Alfabet znam, wiem że akcent inny niż w języku polskim i po tylu latach to raczej wszystko.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #10 Ocena: 0 2022-03-05 10:12:45 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Karjo no wlasnie w tym artykule bylo, ze powinno sie przyjac jakis czas przed, zeby organizm byl nasycony jodem i zeby juz nie przyjmowal go z zewnatrz. Dla mnie to i tak pic na wode fotomontarz, tylko odleglosc moze nas ratowac. Ale badzmy optymistami, putin tez ma dzieci wiec mam nadzieje, ze jednak nie nacisnie. Chyba, ze wiedza cos wiecej niz my, maja dokladnie przebadany czarnobyl, moze skutki nie utrzymuja sie tak dlugo jak zakladano i moze mu sie wydac, ze gra warta jest swieczki. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|