2022-03-01 20:45:17, Gwontownik napisał(a):
Spółka North stream 2 zbankrutowała.
I to jest nius 👍
Str 228 z 847 |
|
---|---|
SweetLiar | Post #1 Ocena: 0 2022-03-01 20:57:15 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja jestem pewna, że chcieliby wrócić do siebie, ale wiele zależy od tego jak skończy się ten konflikt bo jak po myśli Putina to większość może zechcieć zostać w Polsce.
Cytat: 2022-03-01 20:45:17, Gwontownik napisał(a): Spółka North stream 2 zbankrutowała. I to jest nius 👍 Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2022-03-01 21:01:46 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2022-02-22 22:13:48, iwona38 napisał(a): Uciekajacym ludziom poprostu trzeba pomoc, nawet jesli trzeba bedzie sie podzielic tymi dobrami. Chyba, ze ktos odwazny z zachodu powie w pore tej wojnie stop. Mysle jednak, ze to niemozliwe. Coz iwona wlasnie sie dzielimy. Tak jak trzeba. I bedziemy sie dzielic przez dlugie lata. Czy Polska to wytrzyma? oczywiscie, ze nie, pisalam o tym jakies 2 tyg temu. Bo chyba nikt powaznie nie mysli, ze konflikt na Ukrainie sie rozwiaze w przeciagu tygodni czy miesiecy? chyba nikt powaznie nie sadzi, ze Ukraincy utrzymaja Kijow i Zachodnia Ukraine a Putin z rozpaczy popelni samobojstwo. Nikt rozsadny tez nie uwaza, ze Ukraincy zwycieza i wysla Putina pod trybunal. Ani, ze na Ukraine dotrze jakas znaczaca pomoc militarna. To jest konflikt na lata, ze ktory Polska zaplaci najwyzsza cena. I nie , nie wytrzymamy gospodarczo ani politycznie najazdu kilku milionow ukrainskich kobiet i dzieci, utrzymywania ich, finansowania leczenia i edukacji. Na dodatek wkrotce przyjdzie nam jeszcze utrzymywac oddzialy NATO. Patrze w strone granicy ukrainskiej z roznacym przerazeniem- nas czeka katastrofa humanitarna i to w ciagu kilku tygodni (chyba, ze Bialorusini na prawde zamknal ta strone). W ciagu 2 -3 lat absolutna katastrofa gospodarcza. W imie tzw lepszej i jak zawsze nie naszej sprawy. Gosian w innym watku sie zastanawial nad kursem zlotego. Nie ma sie na czym zastanawiac, zloty bedzie lecial na leb i to dlugoterminowo. Jestem przekonana , ze za 3 tyg wymienie funty w stosunku 1:6. Tylko co z tego. |
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2022-03-01 21:02:42 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-03-01 20:39:52, iwona38 napisał(a): No wlasnie ja tez do konca nie wiem bo nie slyszalam od samego poczatku. Chodzilo o to ze uchodzcy moga przekraczac granice bez rejestracji, dokumentow itp. A projekt tej nowej ustawy ma byc chyba jutro rozpatrywany. Co do szkol ok, moze stoja i puste ale przedszkoli juz nie ma, a o mieszkaniach to juz nawet nie wspomne. A kolejki do szpiali? Ja wiem, ze trzeba pomoc ale uchodzcy po wojnie powinni wracac do siebie odbudowac swoj kraj a tu sie na to nie zanosi. Nie znalazłem przepisów lecz luźne informacje 1. Nie muszą posiadać dokumentów 2. Nie muszą się rejestrować w punktach recepcyjnych 3. Nie obowiązują żadne obostrzenia covidowe nawet kwarantanna 4. Mają dostęp do darmowego transportu PKP. źródło [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 01-03-2022 21:20 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2022-03-01 21:11:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Nie rozumiem co was tak w tym boli.
Trzeba ich utrzyywac- lament. Moga legalnie pracowac i na siebie zarobic- lament. Wszyscy normalni ludzie sie zbieraja i organizuja pomoc, a emigranci na MW lament. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 01-03-2022 21:13 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
dominikana36 | Post #5 Ocena: 0 2022-03-01 21:15:40 (3 lata temu) |
Wydaje mi sie , ze Iwonie tu chdzilo o rozporzadzenie z pocz lutego, kt znioslo obowiazek testow i kwarantanny dla UKraincow.
24 lutego zniesiono obowiazek posiadania dokumentow (choc tu nie calkowicie). W punktach nie musza sie rejestrowac Ukraincy, kt maja paszporty biometryczne (ukrainski wystarczy) lub karte stalego pobytu w EU- reszta musi, maja na to 15 dni. Darmowy transport PKP to wtej chwili decyzja spolki, nieuregulowana jescze ustawa (to sie zmieni, bedzie zapewnione prawnie). Ukraincy maja rowniez dostep do bezplatny do calego pakietu NFZ ( tu tez jeszcze nie ma ustawy ale zaraz bedzie). Podobnie jak musza im zapewnic dostep do darmowej edukacji i uregulowac pozwolenia na prace (tzn zniesc bo przy takiej masie ludzi nikt tego nie obrobi). A i caly transport publiczny maja miec darmowy ustatwowo- na razie maja w czesci miast ale to decyzjami wladz lokalnych. Ale chyba nikt rozsadny sie nie spodziewal niczego innego? |
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2022-03-01 21:16:42 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-03-01 21:11:10, galadriel napisał(a): Nie rozumiem co was tak w tym boli. Trzeba ich utrzyywac- lament. Moga legalnie pracowac i na siebie zarobic- lament. Wszyscy normalni ludzie sie zbieraja i organizuja pomoc, a emigranci na MW lament. Ok trzeba pomagać, ale nie tak aby samemu tej pomocy późnij potrzebować. Już o tym pisałem kilka tygodni temu. Masz dobre serce i pomożesz sąsiadowi w potrzebie. Rozumiem. Ale gdy koszt pomocy przekracza twoje możliwości finansowe? Pojąć nie mogę. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 01-03-2022 21:21 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2022-03-01 21:20:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Pomagać można na tysiące sposobów, ten też jest dobry:
Grupa Anonymous ma prosty sposób na ominięcie rosyjskiej propagandy wojennej. Ma posłużyć do tego opcja recenzowania firm i restauracji w Google Maps. Do akcji może dołączyć każdy — nie potrzeba umiejętności hakerskich, wystarczy podstawowa znajomość korzystania z internetu. Link do artykułu Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2022-03-01 21:21:22 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
No jesli wtym wieku pojac nie mozesz, to juz za pozno by tlumczyc.
https://www.peterboroughmatters.co.uk/local-news/peterborough-unites-to-support-ukraine-2157776?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2022-03-01 21:27:49 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-03-01 21:21:22, galadriel napisał(a): No jesli wtym wieku pojac nie mozesz, to juz za pozno by tlumczyc. https://www.peterboroughmatters.co.uk/local-news/peterborough-unites-to-support-ukraine-2157776?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook Ja o czym innym. Czy w tym wieku podstawy ekonomii są Ci obce? Cytat: 2022-03-01 21:20:28, SweetLiar napisał(a): Pomagać można na tysiące sposobów, ten też jest dobry: [i]Grupa Anonymous ma prosty sposób na ominięcie rosyjskiej propagandy wojennej. Ma posłużyć do tego opcja recenzowania firm i restauracji w Google Maps. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 01-03-2022 21:31 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
dominikana36 | Post #10 Ocena: 0 2022-03-01 21:32:58 (3 lata temu) |
Poza tym boli mnie jak patrze jak wlasnie Polske rujnuja.
I przeraza mnie, ze pomoc w tej chwili zorganizowana jest na poziomie niemalze heroicznego zrywu obywatelskiego. Nie ma absolutnie zadnej kontroli rzadowej, nie ma tez konkretnego planu na jej dalszy przebieg ani deklaracji dla pomagajacych. Ilez taka gmina Horodlo wytrzyma bazujac na dobrej woli daroczyncow? miesiac, dwa? a potem co? ukrainski kkolchoz. Przeraza mnie, ze te tysiace , moze setki tysiecy osob, kt w tej chwili udzielaja Ukraincom bezinteresownej pomocy w postaci zakwaterowania i utrzymania , za kilka miesiecy ocknie sie i zrozumie, ze bezterminowo to na prawde bezterminowo. I ze utrzymanie dodatkowych 6 osob to jednak kosztuje a zapasowy pokoj czy mieszkanie potrzebne jest wlasnej corce czy babci. Obywatele rowniez wkrotce sie zorientuja, ze to jednak nie jest ok,, ze dzieci ukrainskich uchodzcow sa konsultowane w CZD, w momencie, w kt ich wlasne dzieci konsultacji po prostu nie dozywaja. I jeszcze wiele rzeczy do tego dojdzie, kt kompletnie zmienia nastawienie spoleczne i doprawadza do dalszej wewnetrznej destabilizacji kraju, kt i tak juz ledwo zipie. A Zelenski to na prawde byl niedoceniany bardzo przez zachodni swiat. I nie chodzi tu o bieganie w helmie po Kijowie. Otoz Zelenskiemu juz NATO ne wystarcza- teraz chce do Uni ![]() No tak, najpierw bedziemu utrzymywac jego kobiety i dzieci i zaopatrywac jego armie, potem odbudujemy mu kraj a na koniec bedziemy inwestowac w pilnowanie ukrainskiej granicy z Rosja, bo ta granica przeciez nie zniknie, gdziekolwik by nie byla. A mowia, ze to Putin oszalal... |