MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 23 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22 | 23 | 24 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 23 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Embit83

Post #1 Ocena: 0

2014-02-22 19:42:10 (11 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Jeżeli ktokolwiek wierzy w to, że zmiana władzy przyniesie jakiekolwiek zmiany w tym kraju to może się bardzo rozczarować. Obym się mylił ale ... Dla mnie to będzie zmiana świń przy korycie. Jedne się już nażarły to teraz drugie chcą. Czyli coś tak jak w Polsce.
Znam trochę ten "system" z opowiadań Ukraińców którzy przyjeżdżali do Polski. Tacy nazwę ich "drobni handlarze". Każdy mówił to samo. Chcesz robić biznes musisz mieć układy wszędzie. Od celników, poprzez policję i urzędasów. Wszystko opierało się na łapówkach i opłacaniu odpowiednich ludzi. Płacili przy każdej głupiej kontroli drogowej. Tak było 5, 10 lat temu. A pewnie i długo jeszcze przed tym. Władza się zmieniała a system był ten sam.

Druga sprawa. Nie wiem jak można popierać (chodzi o naszych polityków i nie tylko) tą tzw. "opozycję" w której dość mocny głos mają pociotki morderców z UPA. Powiewające flagi UPA, portrety Bandery, hasła antypolskie. Taka jest rzeczywistość.
I ci ludzie mogą współrządzić po wyborach.
Takich ludzi mamy wspierać? Takich ludzi zapraszać do Europy?
Lepiej niech zostaną tam gdzie są.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2014-02-22 19:51:28 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Embit83, to wg twojej logiki to ja nie wiem jak Polacy są wstanie jeździć BMW, Audi, VW, mało tego handlują, i pracują u Niemaca, jeżdżą samochodami których producenci produkowali dla Hitlera, a pojazdy/ samoloty niszczyły Polskę.

A teraz dla synów i wnuków pracują i zapraszają ich do stołu.

W Polsce też masz grupy narodowościowców i łysoli co nienawidzą wszystkiego.
Co nie znaczy że reszta nie jest OK

MOże inaczej, ci których poznałeś też nienawidzili Polski?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Alter_Ego

Post #3 Ocena: 0

2014-02-22 20:00:56 (11 lat temu)

Alter_Ego

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 14-04-2010

Cytat:

2014-02-22 19:42:10, Embit83 napisał(a):
Nie wiem jak można popierać (chodzi o naszych polityków i nie tylko) tą tzw. "opozycję" w której dość mocny głos mają pociotki morderców z UPA. Powiewające flagi UPA, portrety Bandery, hasła antypolskie. Taka jest rzeczywistość.
I ci ludzie mogą współrządzić po wyborach.
Takich ludzi mamy wspierać? Takich ludzi zapraszać do Europy?
Lepiej niech zostaną tam gdzie są.

W tym przypadku bardzo pragmatycznym byloby zamkniecie wschodniej granicy pl, postawienie muru i odgrodzenie sie od ukrainskiej swoloczy.

Ale przeciez tak nie wypada, przeciez to nasi pobratymcy, przyjaciele, bracia smiem stwierdzic. :-o

To co sie tam dzieje to nie nasza sprawa, nasza sprawa jest nie dopuszczenie zeby ukraincy zadomowili sie w pl.

Polacy to jakis dziwny narod, kilkadziesiat lat temu pradziadowie tych ktorzy dzis stoja na euromajdanie mordowali z zimna krwia naszych dziadow i pradziadow, a ja tutaj widzie milosc do grobowej deski...naszej lub ich.

"Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2014-02-22 20:03:32 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Myslisz że do Polski zjedzie więcej Wrogich Ukrainców, niż Polaków wyjechało do Wrogich niemiec?

A o Anglii, która nas zdradziła toooo ja już nie pojmuję co ty tu robisz. :P
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Alter_Ego

Post #5 Ocena: 0

2014-02-22 20:12:59 (11 lat temu)

Alter_Ego

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2014-02-22 20:03:32, krakn napisał(a):
Myslisz że do Polski zjedzie więcej Wrogich Ukrainców, niż Polaków wyjechało do Wrogich niemiec?

A o Anglii, która nas zdradziła toooo ja już nie pojmuję co ty tu robisz. :P

Tez nie pojmuje co ja tutaj robie, serio, na szczescie jestem na etapie prostowania swoich dziwnych zyciowych wyborow.

Swoja droga nie dziwie sie ze tylu z nas wsadzilo sobie w kieszen swoja dume i pomimo znanego faktu jak nas anglicy wydymali, przyjechalismy tutaj. :-8

A co do polskich lysych to masz chyba blade o nich pojecie, nie trzeba byc "lysym" zeby miec takie a nie inne poglady.

[ Ostatnio edytowany przez: Alter_Ego 22-02-2014 20:14 ]

"Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2014-02-22 20:14:14 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #7 Ocena: 0

2014-02-22 20:15:07 (11 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Moja Babcia urodziła się we Lwowie.
I tak jak autor tego artykułu wychodzę całe życie z założenia, że Polacy we Lwowie nie wyjechali z Polski, lecz Polska została im zabrana.
( Tak, wiem że obecnie wszystko się dzieje w Kijowie ).
Stąd moje - jakby to nazwać ładnie - przywiązanie/sentyment (?) do Ukrainy?

I strasznie mnie drażni, kiedy przekładamy nienawiść z 'tamtych czasów', na dzisiejsze wydarzenia i ewentualną pomoc. Człowiek jest człowiek. Czy każdego komu pomagam, powinnam pytać o jego przeszłość oraz korzenie?

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 22-02-2014 20:17 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2014-02-22 20:20:14 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Alter_Ego

Post #9 Ocena: 0

2014-02-22 20:33:28 (11 lat temu)

Alter_Ego

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2014-02-22 20:15:07, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
I strasznie mnie drażni, kiedy przekładamy nienawiść z 'tamtych czasów', na dzisiejsze wydarzenia i ewentualną pomoc. Człowiek jest człowiek. Czy każdego komu pomagam, powinnam pytać o jego przeszłość oraz korzenie?

To nie nienawisc tylko pamiec o pomordowanych z zimna krwia oraz "chyba" trzezwe myslenie o naszych przyjaciolach !!

Pozdrowienia dla potomkow UON-UPA
milosc ponad wszystko

[ Ostatnio edytowany przez: Alter_Ego 22-02-2014 20:35 ]

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #10 Ocena: 0

2014-02-22 20:36:43 (11 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Bez sensu. Znowu wracamy do tematu " czy mam odpowiadać za czyny moich dziadków i rodziców"...

Ale co ja tam wiem ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 23 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22 | 23 | 24 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,