Witam .
To ukrainskie Mig-29 . Radze przegladac uwazniej internet i weryfikowac informacje z kilku zrudel .
Drugi dzien inwazji . Jak sadzicie ilu ukraincow pracujacych w mojej firmie w trybie alarmowym spakowalo swoje walizki i pobiezalo bronic samostijnej ? Zaden . Dlaczego wiec domagacie sie aby Polska wziela czynny udzial w obronie Ukrainy gdy sami ukraincy sie do tego nie kwapia ? Jeszcze raz zadam pytanie . Na jakiej podstawie chcecie aby na terenie mojego rodzinnego kraju toczyla sie wojna ? Wojna nie w naszym interesie . Jesli USA chca wojenki moga ja urzadzic w innym miejscu na ziemi np na Sachalinie , na Kamczatce , na Arktyce . Dlaczego wiec w sercu Europy , w Polsce ? Mimo ze w kraju nie mieszkam absolutnie nie widzi mi sie urzadzanie w Polsce poligonu doswiadczalnego dla amerykanow . Az tak mocno nienawidzicie Polski ?
Pozdrawiam
Dzikizewsi
2022-02-25 16:13:46, Gwontownik napisał(a): A ty myślisz, że ukraina to jest jakiś cud w porównaniu z Rosją? Byłem i w jednej i drugiej stolicy więc mam ogląd. Żadna różnica.
Ukraina to taki sam cud gospodarczy, dobrobyt i praworządność jak Rosja, o którą Putin tak dba.
Po upadku komuny mieli większą gospodarkę od naszej teraz są 40 lat za Polską.
Jak myślisz dlaczego?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
2022-02-25 16:13:46, Gwontownik napisał(a): A ty myślisz, że ukraina to jest jakiś cud w porównaniu z Rosją? Byłem i w jednej i drugiej stolicy więc mam ogląd. Żadna różnica.
Długi czas to właśnie Rosja zatrzymywała normalny rozwój Ukrainy i wstrzymywała reformy co równało się takim samym g..en jak w Rosji. Garstka uprzywilejowanych a reszta to biedota.
Cytat:
2022-02-25 16:13:46, Gwontownik napisał(a): Historycznie podchodząc do tematu początki państwa rosyjskiego to właśnie ukraina.
Niektórzy twierdzą, że różnica taka, że ta część pozniejsza, z Moskwy przejęła metody organizacji społecznej od Mongołów. Cywilizacja Turańska mówiąc nomenktuturą Konecznego.
Długi czas to właśnie Rosja zatrzymywała normalny rozwój Ukrainy i wstrzymywała reformy co równało się takim samym g..en jak w Rosji. Garstka uprzywilejowanych a reszta to biedota.
Pod takimi samymi wpływami były pozostałe republiki poradzieckie. Jednak mogło w nich być inaczej, bardziej europejsko, normalniej. To nie kwestia wpływów tylko mentalności mieszkańców.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
Wytlumacz mi w tym kontekście pojęcie "mentalność mieszkańców" oraz wskaż te inne republiki poradzieckie. Masz na myśli Litwę, Estonię, która poszła mniej więcej tą samą drogą co Polska, czy Białoruś której casus okazuje po co mu Ukraina?
A co, wybór drogi którą ktoś chce iść nie zależy od mentalności?
Dobre przykłady dałeś. Estonia to Bałtowie. Inne pochodzenie, inny język i zupełnie inna kultura. Niby przez pokolenia w tych samych warunkach, a jakość życia, sposób na życie zupełnie inne. Nie znam tych krajów obecnie, ale 30 lat temu to była przepaść.
Co do mentalności np to ma bardzo duży wpływ. Z polskiego podwórka zobaczysz różnice załatwiając sprawę z Poznaniakiem i Lublinianinem. Różnica kolosalna we wszystkim. I nie mówię o gwarze. A dzieli ich tylko 500 km, łączy narodowość. I nic poza tym.
Wybór drogi zależy też od możliwości. Ukraina była uwikłana w uzależnienie od Rosji. Reszta nie jest jasna bo nie wiadomo co by było gdyby Ukraińcy byli Bałtami. Fakt jest taki, że bycie pod butem Ruskim kończy się głodem, system i ubóstwem. Podanie inny przykład, wschodnie i zachodnie Niemcy. Po kilkudziesięciu latach bycia pod butem Ruskim rozwój gospodarczy o parę razy niższy.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett