Cytat:
2022-02-22 15:23:51, daavid napisał(a):
Powiedz jak to jest, że w krajach w których Putin ma dużo do powiedzenia to ludzie dzielą się na cholernie bogatych i tych którzy muszą kombinować jak Polacy za PRL-u? Jak to jest, że jak ja przyjeżdżam do Polski i widzę ile przeciętny Polak zarabia to kręcę nosem a Ukraińcy którzy o przyjeżdżają są zachwyceni wszystkim, łącznie z tym, że w parówkach też jest jakieś mięso? I jak to jest, że wielu rodowitych Anglików opuszcza Londyn bo dla nich jest drogo a nowa rosyjska elita kupowała sobie tam domy po to, żeby wysyłać dzieci do londyńskich szkód. Nie na wschodzie, tylko zgniłym zachodzie?
Ten przykład z Białorusią i Łukaszenką też zarąbisty bo pokazuje ludzi którzy są uwiązani z jednym zakładem pracy. Faktycznie lepiej jeść kaszę i kaszankę jak nic.
Witam .
To moze tak od konca zaczne . Naprawde David juz sie zrobil z Ciebie taki bogaty emigrant ? Swiatowiec z pelna kasa przebierajacy w ofertach pracy ? Jakby w moim miasteczku w Polsce byla praca za normalne pieniadze pozwalajace mi zyc to myslisz ze decydowalbym sie na wyjazd ? Nie kazdy sni po nocach o podrozach i emigracji dla samego poznawania swiata by spojrzec na innych z gory . I ja bardzo lubie kasze i obecnie kaszanka czesto laduje na naszym stole , taka podsmazona z cebulka z czeska horcica i piwem do zapicia , w UK czesto mi jej brakowalo .
No i widzisz , czasami potrafisz odpowiedziec na pytanie chyba nawet o tym nie wiedzac . Troche czytalem o tych rosyjskich oligarchach na wyspie . Nie ma co sie dziwic ze ich synowie po londynskich szkolach owijaja sobie tych pozal sie Boze naszych politykow i elity bieznessu wokol palca . Wiekszosc z nich mimo ze skonczyla te zachodnie szkoly w przeciwienstwie do naszych elit nie zapomina kim jest i skad pochodzi , to nie jest zadna propaganda , rosjanin czy biedny czy bogaty jest dumny z bycia rosjaninem , taki fenomen , sprzeczny troche z POLSKA RACJA STANU nakazujaca krzyczec : slawa Ukrainie , herojom slawa tak jak banderowcy idacy rezac lachow .
I tak jak juz dominikana napisala , smialo , ukraincy przyjmuja do ochotniczych oddzialow , macie szanse sprawdzic swoje umiejetnosci w realnym powstrzymywaniu niedobrego Putina i jak to na innym forum napisano w utylizacji rosyjskiej wkladki miesnaj . Bo ja to widze ze to odwieczny nasz problem , zawsze znajdzie sie jakis krzykacz nawolujacy ze tam , to on , twoj odwieczny wrog , bagnet na bron , do ataku , a sam hyc do najblizszego schronu lub kierunek Zaleszczyki . A po wszystkim pojawi sie w pierwszym szeregu do spijania pelnej chwaly ze slowami ze co prawda akurat go tam nie bylo ale musial wykonywac sooper-dooper tajna akcje i co najwazniejsze kierunek ktory wskazal historia ocenila jako sluszny .A to ze tradycyjnie juz kilka milionow pojdzie do piachu to wina tego wroga bo mial za duzo amunicji i ja wykorzystal .
A zwylkych Rosjan to ja bardzo malo widzialem na emigracji .
Pozdrawiam
Dzikizewsi