Str 195 z 847 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2022-02-17 19:08:39 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Zostało strzelane przedszkole oraz wieś. Próbują prowokować.
Cytat:
2022-02-17 17:45:19, cris82 napisał(a):
przeciez w rosji maja beke z tych wszystkich sankcji opowiesci o sankcjach mozna sobie wsadzic miedzy bajki jesli eu zaupatruje sie w gaz u rosjan
Poza tym Putin jest prawdopodobnie przygotowany na kilka lat "dotkliwych sankcji" bo dłużej to nie potrwa.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2022-02-17 19:36:23 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Rosja to rak, ktory sie panoszy od czasu zdrady jaltanskiej. Traktowani jako aliant a nie agresor od lat tylko mieszaja:/ Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
Dzikizewsi |
Post #3 Ocena: 0 2022-02-19 13:03:54 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Witam .
Tradycyjnie widac jak rusofobia zakluca rozsadne spojrzenie na niektore sprawy . W imie nienawisci do Rosji przymyka sie oko na jawnie nieprzyjazne gesty ze strony Ukrainy w strone Polski i Polakow jak np przywitanie ministra spraw zewnetrznych flagami UPA i portretami Bandery i Szuchewycza czy wstrzymanie tranzytu towarow do Polski od listopada zeszlego roku itp .
Putin nie jest prezydentem Polski ani UE czy innego kraju unijnego i nie musi skakac aby wszelkim rusofobom zylo sie przyjemniej , jest prezydentem Rosji i reprezentuje jej interesy . Obecna awanture posrednio wywolala UE swoja decyzja o "zielonej Eurpie" czyli defacto uzaleznieniu sie od gazu , niewazne czy rosyjskiego czy amerykanskiego ale zwyklego gazu . Odciecie Europy od rosyjskiego gazu skaze ja na skroplony gaz z USA , znacznie drozszy , ale dla rusofobow nie bedzie to mialo znaczenia , bedzie sie liczylo ze "pokonalismy Rosje" i z checia te cene zplacimy . I beda te cene placic latami nasze wnuki nie tylko dzieci . Jest to tylko wielki skok na kase , ogromna kase ktora bedzie , jesli sie dzieki pozytecznym idiotom powiedzie , plynela na konta wielkich tego swiata za oceanu .
I troche do tych tak wymachujacych szabelka . Naprawde w imie sojuszu z "wielkim bratem zza oceanu" sni wam sie wojenka w moim rodzinnym kraju ? Zapomnieliscie ile kosztowala nas poprzednia ? Wiem ze wiekszosc ja pamietajacych juz zmarla ale Ja jeszcze pamietam co opowiadala moja babcia , jak wygladalo zycie z perspektywy kobiety z malymi dziecmi nie weterana obwieszonego medalami .
W Czechach Ukraincow jest takze sporo i jakos nie widze zeby masowo wracali na Ukraine by wstepowac w szeregi ichniej armii i bronic granic samostijnej .
A co do "zdrady jaltanskiej" , niech Bog chroni porzadek jaltanski bo z Polski ostanie sie tylko Ksiestwo Warszawskie .
Pozdrawiam
Dzikizewsi
|

|
 |
|
daavid |
Post #4 Ocena: 0 2022-02-19 16:12:44 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Jakkolwiek mogę mieć wątpliwości co do tego, że w razie realnego konfliktu zbrojnego USA będzie w stanie przez dłuższy czas angażować się w działania wojenne w naszej części Europy, to w tej chwili nie widzę innej alternatywy. Propozycja budowania wspólnej europejskiej armii jest w tej chwili nierealna a układy z Rosją, owszem są realne, ale nie dla Polski, tylko dla Niemiec i Francji.
Taki układ może oznaczać także przesunięcie Polski w strefę wpływów Rosji. Nie koniecznie jednym podpisem umowy, ale w dłuższym czasie może dokładnie to oznaczać. A bycie w strefie rosyjskiej to głód, syf i ubóstwo. Tego chyba nie chcesz dla swojej ojczyzny?
|

|
 |
|
galadriel |
Post #5 Ocena: 0 2022-02-19 19:24:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Juz dwa samoloty ruscy zestrzelili bez zadnych konsekwencji
Zaraz znow z czyms wyskocza i bedzie na Ukraine, albo na Polske. No przeciez nie na Bialorus...
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2022-02-19 19:33:53 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-02-19 16:12:44, daavid napisał(a):
bycie w strefie rosyjskiej to głód, syf i ubóstwo.
Niestety przytłaczająca większość mieszkańców Rosji o tym nie wie. Ci nieliczni, którzy gdzieś tam podróżują to za mało, żeby ludzie chcieli zmian u siebie.
Ukraińcy jeżdżą pracować choćby do Polski, tutaj też jest ich trochę. Ten naród jest głodny normalności.
|

|
 |
|
daavid |
Post #7 Ocena: 0 2022-02-19 21:33:38 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-02-19 19:33:53, SweetLiar napisał(a):
Cytat:
2022-02-19 16:12:44, daavid napisał(a):
bycie w strefie rosyjskiej to głód, syf i ubóstwo.
Niestety przytłaczająca większość mieszkańców Rosji o tym nie wie. Ci nieliczni, którzy gdzieś tam podróżują to za mało, żeby ludzie chcieli zmian u siebie.
Ukraińcy jeżdżą pracować choćby do Polski, tutaj też jest ich trochę. Ten naród jest głodny normalności.
Trudno wyrokować jak jest naprawdę. Wiadomo jest blokada informacyjna CNN jest blokowane w Rosji, nie to co RT w UK która śmiga na freeview. Mądrzejsi raczej i tak wiedzą jak jest, tye że ci żyją w dwóch bańkach. Faktycznie można wyrokować, że mieszkańcy wsi ect łykają propagandę z TV bo nie mają możliwości zobaczyć, że jest inaczej. Są jednak głosy, że i tak się zmienia, niektórzy mówią, że te wydarzenia też po to żeby skonsolidować naród bo ludzie zaczynają się wyłamywać. Wiadomo, zagrożenie, wojna działa też na tych z drugiej strony.
Jest też taka "opowieść" że są cmentarze z rosyjskimi ofiarami agresji na Krym. Udało się ukryć przed ogółem. Gdyby teraz doszło do interwencji to ofiar byłoby dużo więcej - nie dałoby się tego ukryć i nie wiadomo czy w końcu ludzie nie połapali by się w tym, że Putin robi sobie dobrze kosztem życia obywateli.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2022-02-19 23:24:17 (3 lata temu) |
Ci "mądrzejsi" to ci, którzy mają się trochę lepiej. Może gdzieś byli, coś widzieli, liznęli trochę angielskiego, czytają zagraniczne informacje, część z nich umie dodać dwa do dwóch, ale nie wszyscy.
Ale zdecydowaną większość ludzi zajmuje, żeby dzieci ubrać, nakarmić i do szkoły wyprawić i to jest ich priorytet, a nie zmiana władzy. Trochę tak jak u nas za komuny trzeba się było na kolejkach skupić i zdobywaniu co rzucą. Jednak u nas nie było wszechobecnej kgb, a tam to wszystko wygląda jak wyglądało dawniej.
|

|
 |
|
daavid |
Post #9 Ocena: 0 2022-02-19 23:50:07 (3 lata temu) |
Trochę jak w Polsce, ale może to temat na inną dyskusję.
Nie jestem pewien, że to wszystko wygląda jak dawniej. Okaże się - możliwe, że Putin też boi się wewnętrznych problemów. Nie wiem, ale bym tego nie bagatelizował. Życzę wszystkim jak najlepiej i w tym kontekście najlepiej życzę... Rosjanom. Takim zwykłym. Jak im będzie dobrze to nam też. Boje się jednak, że będzie inaczej. Gnój, smród, ubóstwo. Z zadowoleniem z dobrego sprzętu militarnego.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #10 Ocena: 0 2022-02-20 00:15:21 (3 lata temu) |
Może i na inną, ale ja mam bliską rodzinę na Kresach i piszę także z ich punktu widzenia.
Słyszałam dziś nad Londynem samoloty wojskowe, nie pomyliłam ich z innymi bo trudno ten dźwięk pomylić z dźwiękiem jaki wydają pasażerskie.
Ale dla dobrej nocy umówmy się, że mi się zdawało
|

|
 |
|