2015-02-02 16:05:05, krakn napisał(a):
ciężkie walki na ukrainie, Rosjanie już się nie Kryją jawnie weszli na front
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17346045,Donbas__Rosjanie_na_pierwszej_linii_frontu__Najciezsze.html#MT
A czołgi kupione w sklepie przez separatystów prowadzą spory ostrzał
Niechałbym być po stronie Ukrainców zwlaszcza w tym zamkniętym klinie.
Osamotnieni bez wsparcia i sprzętu cięko to widzę.
No chyba że faktycznie są tajne zaopatrzenia na dużą skale.
Miejmy nadzieje.
Nie ma żadnego tajnego zaopatrzenia na dużą skalę, a jedyna droga dowozowa znajduje się pod stałym ostrzałem.
Przypomnę kolejny raz, że Ukraińcy produkują świetne uzbrojenie, a naszemu do niego jeszcze BARDZO daleko. Wiele rodzajów uzbrojenia produkowanego przez Ukrainę Polska nie produkuje wcale.
Jednakże od czasu uzyskania niepodległości Ukraina miała zwyczaj sprzedawania nowego lub najlepszego poradzieckiego sprzętu do krajów Trzeciego Świata i został im tylko ten klasy B. Część nawet opylili "separatystom". Podobnie z resztą robili Rosjanie podczas wojny w Czeczenii.
Największym problemem Ukraińców jest kiepskie dowodzenie.
My też podobno im mamy "sprzedawać" jakiś sprzęt wojskowy. Nie wiem, jak można w obecnej sytuacji być tak głupim, by najlepszy sprzęt wojskowy darować (bo oni nigdy za niego nie zapłacą) innemu państwu, podczas gdy nasza własna armia cienko pierdzi.
2015-02-02 17:36:45, Markywee napisał(a):
3.000.000.000 usd od amerykanow pomocy w formie broni itd zostalo zatwierdzonych przez amerykanow.
nie wiem czy to dobrze.
Plus 300mln złotych od Polski. Ta Kopacz jednak jest zwykłą idiotką, bo ten kraj nie ma możliwości oddania takiej pożyczki i nigdy nie będzie miał. "Pożycz" im znaczy tyle samo co "daj".