MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 143 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 142 | 143 | 144 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 143 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2015-02-02 19:35:20 (10 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2015-02-02 16:05:05, krakn napisał(a):
ciężkie walki na ukrainie, Rosjanie już się nie Kryją jawnie weszli na front
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17346045,Donbas__Rosjanie_na_pierwszej_linii_frontu__Najciezsze.html#MT

A czołgi kupione w sklepie przez separatystów prowadzą spory ostrzał
Niechałbym być po stronie Ukrainców zwlaszcza w tym zamkniętym klinie.
Osamotnieni bez wsparcia i sprzętu cięko to widzę.
No chyba że faktycznie są tajne zaopatrzenia na dużą skale.
Miejmy nadzieje.

Nie ma żadnego tajnego zaopatrzenia na dużą skalę, a jedyna droga dowozowa znajduje się pod stałym ostrzałem.
Przypomnę kolejny raz, że Ukraińcy produkują świetne uzbrojenie, a naszemu do niego jeszcze BARDZO daleko. Wiele rodzajów uzbrojenia produkowanego przez Ukrainę Polska nie produkuje wcale.
Jednakże od czasu uzyskania niepodległości Ukraina miała zwyczaj sprzedawania nowego lub najlepszego poradzieckiego sprzętu do krajów Trzeciego Świata i został im tylko ten klasy B. Część nawet opylili "separatystom". Podobnie z resztą robili Rosjanie podczas wojny w Czeczenii.
Największym problemem Ukraińców jest kiepskie dowodzenie.

My też podobno im mamy "sprzedawać" jakiś sprzęt wojskowy. Nie wiem, jak można w obecnej sytuacji być tak głupim, by najlepszy sprzęt wojskowy darować (bo oni nigdy za niego nie zapłacą) innemu państwu, podczas gdy nasza własna armia cienko pierdzi.

Cytat:

2015-02-02 17:36:45, Markywee napisał(a):
3.000.000.000 usd od amerykanow pomocy w formie broni itd zostalo zatwierdzonych przez amerykanow.

nie wiem czy to dobrze.

Plus 300mln złotych od Polski. Ta Kopacz jednak jest zwykłą idiotką, bo ten kraj nie ma możliwości oddania takiej pożyczki i nigdy nie będzie miał. "Pożycz" im znaczy tyle samo co "daj".
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2015-02-02 21:15:51 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2015-02-08 21:56:52 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2015-02-10 17:01:34 (10 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

8000 ukraińskich żołnierzy zostało okrążonych pod Dobalcewem:
http://www.defence24.pl/news_rosyjskie-naloty-pomagaja-zamknac-okrazenie-debalcewa
Z poprzednich zdarzeń wynika, że oni sobie w takich sytuacjach słabo radzą, więc niczemu dobremu to nie wróży. To najbardziej wartościowe jednostki armii ukraińskiej. Gdy ci żołnierze dostaną się do niewoli, to Rosjanie będą już mieli swobodne pole manewru i sami zdecydują, dokąd mają ochotę dojść. Do Kijowa, czy do Lwowa, czy tylko może ograniczyć się do zajęcia obwodu ługańskiego i donieckiego.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

andyopole

Post #5 Ocena: +1

2015-02-10 17:29:05 (10 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Moskal gdyby chcial to w kilka dni zajalby cala Ukraine. Mysle ze Ukraina (ekonomicznie) juz I tak jest jego a on po prostu testuje kraje zachodu na ile sa w stanie mu pozwolic. 2WW niczego Francuzow I Anglikow nie nauczyla. Nie pamietaja ze Moskale nie dotrzymuja zadnych rozejmow I zobowiazan, no chyba ze te umowy im pasuja.

Do góry stronyOffline

Embit83

Post #6 Ocena: 0

2015-02-10 17:40:12 (10 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Analizując to co dzieje się w sprawie Ukrainy nasuwa mi się jeden wniosek: historia sprzed kilkudziesięciu lat się powtarza.

Kiedy w latach 30 III Rzesza podbijała Czechosłowację państwa Europy zach nie kiwnęły nawet palcem. Bali się wybuchu wojny i liczyli, że to Hitlerowi wystarczy jeden zajęty kraj. Historia pokazała co innego.
O napadnietą Polskę też specjalnie nie walczyli. Cóż ... Taka była odwaga Brytyjczyków i Francuzów.

Dziś Europa Zachodnia zachowuje się podobnie w stosunku do Rosji.
Jest gotowa poświecić pół a może i całą Ukrainę by nie doszło do światowego konfliktu. Chyba wszyscy mają świadomość czym mogłoby to się skończyć.

Co do samej Ukrainy to ja osobiście nie wierzę w jej powrót do stanu terytorialnego sprzed konfliktu. Samo społeczeństwo jest zbyt podzielone. Ludzie w rejonach zajętych przez separatystów uważają się za Rosjan i zabijają swoich rodaków. Więc jak można ponownie połączyć takie społeczeństwo? Dla mnie to nie możliwe.

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #7 Ocena: +1

2015-02-11 21:23:01 (10 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

Ciekawostka.

Cytat:
„Dowody … chętnie bym przedstawił dowody poszlakowe np. skany dokumentów, ale pewnie następnego dnia wywaliliby mnie z roboty a potem mialbym zarzuty prokuratorskie za ujawnianie dokumentów poufnych … ale tak ogólnie to mogę coś napisać … pracuje w państwowym urzędzie w dziale zajmującym się zezwoleniami na transport zwłok Polaków ze świata, wiecie, jak to w życiu: wypadki, choroby, jak ktoś umrze za granica to nie przywozi się delikwenta w bagażniku, są procedury, państwowe procedury … do meritum : ostatnio mamy prawdziwy wysyp Polaków zmarłych na Ukrainie, wszyscy co do jednego to ofiary wypadków komunikacyjnych, może tak jest a może … w 2012 na Ukrainie zmarło czy zginęło 15 Polaków, w 2013: 12 Polaków, w 2014: nagle 178 Polaków praktycznie wszyscy od lipca a w 2015 tylko do dziś już 43 …. od polowy 2014 jest tylko jeden powód śmierci : wypadek komunikacyjny … dodam ze 60% zmarłych pochodzi z okolic Braniewa, pieniężna itp oraz z okolic Wrocławia … a nazwiska 70 % maja końcówkę -ko … 95% to mężczyźni w wieku 18-40 lat … na każdym formularzu z wypadkiem komunikacyjnym jest kategoryczny zakaz otwierania trumien … moi drodzy, wnioski wyciągnijcie sobie sami , pieniężna itp oraz z okolic Wrocławia … a nazwiska 70 % maja końcówkę -ko … 95% to mężczyźni w wieku 18-40 lat … na każdym formularzu z wypadkiem komunikacyjnym jest kategoryczny zakaz otwierania trumien … moi drodzy, wnioski wyciągnijcie sobie sami”
Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2015-02-12 18:23:56 (10 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Jałta 2.

Obrazek

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2015-02-12 19:29:38 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #10 Ocena: -1

2015-02-12 19:36:43 (10 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

ktos kto przeczytal choc raz:
SONG HONGBING
"Wojna o pieniądz"
zaczyna swiat widziec calkiem inaczej

w wielu kwestiach sie zgadzam z toba Wicia, ale to widzimy inaczej

ciekawy jestem jak widzi sprawe Ukrainy Tomalski

czlowiek o wielkiej wiedzy w temacie Wschodu
zawsze go uwazalem za madrego czlowieka a jego wypowiedzi byly wywazone i sie sprawdzaly
daj Boze zeby nikt temu uzgodnieniu nie przeszkodzil
daj Boze zeby przestali ginac ludzie bo jacyc miliarderzy utraca fabryki

- Trzeba powitać z satysfakcją to, że nastąpi wstrzymanie ognia i nie będą zabijani ludzie. O to chodziło. To duży sukces. Jestem pełen uznania dla Angeli Merkel, Francois Hollande’a, Władimira Putina i Petra Poroszenki - mówi specjalnie dla WP Stanisław Ciosek.

i jeszcze, pozwolicie ze umieszcze komentaz jednego z piszacych pod tym artykolem:

Panie Ciosek, wielki szacunek dla Pana ze te madre przemyslenia i uwagi. Az milo czytac kogos, kto ma nie tylko wiedze (co oczywiscie odgrywa duza role) ale przede wszystkim cechuje sie dyplomacja i checia zwrocenia uwagi zachodowi, co jest istata tego konfliktu.Nie oczernia Pan Putina i Rosji jak wiekszasc polskiego spoleczenstwa (o internautach nie wspominajac; wiekszasc z nich to urodzeni rusofoby) na podstawie jednostronnych, wiecznie wygrzebywanych z czelusci historycznych konfliktow miedzy naszymi krajami. Pan widzi potrzebe patrzenia w przyszlosc, co jest bardzo wazne w dobrososiedzkich stosunkach. Coz, patrzac na ilosc minusow oceniajacych pana wypowiedzi w artykule przychodzi mi jedynie ubolewac, ze niestety z taka iloscia agresji slownej i nienawisci do Rosji i Putina, jaka kieruja Polacy,mozemy sami doprowadzic do zaognienia i tak juz napietej sytuacji. No ale aby to pojac, trzeba miec Pana wiedze, dyplomacje i klase.Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego dobrego

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 12-02-2015 20:31 ]

Do góry stronyOffline

Strona 143 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 142 | 143 | 144 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,