MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polska w budowie. Tak czy nie?

« poprzednia strona

Strona 6 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 6 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-03-20 09:10:49 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-03-28 13:02:40 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Joszko

Post #3 Ocena: 0

2013-03-28 21:41:53 (12 lat temu)

Joszko

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2013

Moje KORZENIE, korzenie polskiego oszołoma

Człowiek, który nie zna własnej historii, kultury i własnego rodowodu tak po prostu nie zna też i Samego Siebie.

Bo kto nie zna nawet Samego Siebie, ten też nie może żyć pełnią Swojego życia.

Skoro nie wie, skąd przyszedł, skąd się wziął i co go stanowi, nie może też wiedzieć, dokąd zmierza.
Jeśli chcemy znaleźć odpowiedź na pytanie: „kim jestem?”, musi poznać to wszystko, co decyduje o kształcie jego życia, a zwłaszcza Jego WSI, MIASTA, OJCZYZNY.

Oprócz „Wielkiej Ojczyzny”, obejmującej terytorium zamieszkane przez członków własnego Narodu, a w szerszym sensie - cały świat, istnieją też „małe Ojczyzny”, Ojczyzny każdego z Nas, obejmujące Nasze rodzinne strony, czy miejsce Naszego wieloletniego zamieszkania.

Dla Nas „Małą Ojczyzną”, w której przyszło Nam żyć jest Nasza polska Osada, Nasza polska Wieś, Nasze polskie Miasto tak w kraju jak i na obczyźnie musimy pielęgnować Nasza kulturę, Naszą tradycję, Nasze obyczaje, Naszą historię, Naszą wiarę Ojców Naszych i Nasze przywiązanie do Naszej Matki Polski.

I nie jest ważne czy ta Nasza Wieś i Nasze Miasto jest w jakiś szczególny sposób znaczące na mapie Naszej Polski.

Nie posiadamy jakichś słynnych zabytków, burzliwej historii, uroczych i unikatowych krajobrazów czy też bardzo znanych polskich przodków, którymi moglibyśmy się pochwalić przed innymi wsiami i miastami.

To jednak rodziców kocha się nie dlatego, że są sławni, piękni, czy wybitni, tylko po prostu dlatego, że są Naszymi Rodzicami. A także za to wszystko, co im zawdzięczamy, nawet jeśli czasem popełniają błędy.

Tak samo jest z Naszymi Wsiami i Miastami i Ludźmi, którzy w nich na co dzień mieszkają, niejednokrotnie w nieludzkich warunkach.
Chociaż nie wszystko się nam w nich podoba, to jednak jest to Nasza Ojczyzna, Polska.
Bo to Jej zawdzięczamy to, kim jesteśmy w Naszym życiu. W pewnym sensie stanowi o Nas samych, bo to wszystko, co nazywamy: „Swoim”, a więc też: Nasz, Mój Dom, Moje Miasto, Moja Rodzina, Moja Ulica, Moja Rzeka, Moje Jezioro, Mój Las, Moja Łąka, Moi/Nasi Sąsiedzi z Kamienicy, Wsi, Osiedla, Miasta, Polski, itd. ....... a ogólnie rzecz ujmując po prostu z NASZEJ POLSKI.

Bo to wszystko dopiero Nas tworzy i kształtuje, wpływa na Nasz sposób myślenia, oceniania czy postępowania.

Uświadomienie Sobie tych uwarunkowań pozwala Nam na odnalezienie i zrozumienie Samych Siebie i Nas pospołu, a przez to zachowanie Swej i Naszej tożsamości.
Wskazuje też na to Nasz papież błogosławiony Jan Paweł II w cytowanym niżej tekście.

Cytat:
"Wiele na polskiej ziemi zmieniło się i zmienia. Mijają stulecia, a Polska rośnie wśród kolei losów, jak ten wielki dziejowy dąb ze swych korzeni. To jest wielkie dziedzictwo, z którym idziemy w przyszłość.
(...)
Pragnę was zachęcić, abyście nadal strzegli swojej tożsamości, pielęgnując więzi rodzinne, pogłębiając znajomość swojego języka i starając się przekazywać swą
bogatą tradycję młodemu pokoleniu."
- Jan Paweł II - słowa, które wygłosił na sopockim hipodromie podczas swojej drugiej pielgrzymki do Trójmiasta w dniu 5 czerwca 1999 roku .

Żyjemy zatem w świecie stworzonym przez Naszych przodków i przygotowujemy go dla następnych pokoleń Polaków.

Podstawową rolę odgrywa tu Nasz tożsamość, historia, tradycja, kultura, zarówno materialna, jak i duchowa, w której się wychowujemy MY i którą też sami tworzymy swoimi dokonaniami dla kolejnych pokoleń Polaków i swoich potomnych.

Musimy na co dzień dawać świadectwo kulturze wytworzonej przez mieszkańców Całej Polski bez wyjątku.

Musimy ułatwić, a nie przeszkadzać czy utrudniać korzystanie z niej dotychczasowych osiągnięć rzeszy Polaków oraz przyczynić się do jej rozwoju dla przyszłych pokoleń Polaków, tak jak czynili to Nasi polscy dziadowie i polscy ojcowie.

My też musimy tak czynić szczególnie dziś, każdego dnia i w każdej godzinie.

A zatem powstała ONA z potrzeby utrwalenia i przekazania spuścizny kulturowej obecnym i przyszłym mieszkańcom Naszej WSI, Naszemu MIASTU, Naszej POLSCE.

Które przedstawiają Nam nie tylko historię, ale i obszerną panoramę Naszej pięknej krainy położonej nad polską Wisłą.

Nasze zamieszkiwanie i trwanie na polskiej ziemi jest swego rodzaju szczególnym hołdem złożonym tym, którzy byli przed nami i darem dla tych, którzy przyjdą po nas. Jest dziełem właściwie wszystkich mieszkańców polskich OSAD, WSI, MIAST, gdzie każdy z Nas ma, a już z cała stanowczością mieć powinien możliwość dać od Samych Siebie małą cegiełkę na Jej budowę i na Jej trwanie, bo Nasza Polska to Nasza wspólna i jedyna Nasz OPOKA.

Musimy szanować i Samych Sobie i Swoją Rodzinę, a przez to przyczynienia się do wzbogacenia zawartości tak Naszej Polskiej Rodziny i Naszej Polski.

My, Polacy twórzmy Swoją Encyklopedię opartą o polskie źródła i polskie korzenie Naszych Przodków i Nas Samych.

Patetycznie?

I j.... to, bo tak właśnie miało być.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-03-28 22:37:30 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0