MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aby te plusy nie przesłoniły nam minusów

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2013-02-28 11:15:43 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Właśnie wróciłem z PL i mam szereg spostrzeżeń. Otwieram nowy temat, bo on łączy kilka innych.

Najpierw tak.
Jedziemy dzisiaj do szkoły w Manchesterze i moje dziecko, po 9 dniach pobytu w Polsce, mówi "Tu jest bez sensu, wolę być w Polsce".
A to dlatego, że tu rozkopane, dalej kto inny rozkopał, tam korek "naturalny", tu rowerzysta, tam śmieciarze blokują jednonitkową ulicę - i się spóźniamy, wyjeżdżając wcześniej.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

marklar666

Post #2 Ocena: 0

2013-02-28 11:30:31 (12 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Rozumiem, ze w PL drogi sa generalnie przejezdne? Gdzie wy bywacie, w Bieszczdach?

Ja mam odwrotnie, po tygodniu w PL chce wracac do UK. Nawet samoobslugowa kase w Tesco przelaczam na angielski, bardziej swojsko brzmi :).

[ Ostatnio edytowany przez: marklar666 28-02-2013 11:32 ]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-02-28 11:35:21 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-02-28 11:35:35 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

autor65

Post #5 Ocena: 0

2013-02-28 11:42:52 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

"Tu jest bez sensu, wolę być w Polsce".

Powiedz to moim dzieciom a będą to Twoje "ostatnie słowa" - "zabija" Cie.... śmiechem:)

P.S mam dzieciaki w ground school, college, university and after university! Wszystkie chodziły do szkol w Polsce.
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2013-02-28 12:37:30 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Hm.. a czym ten temat rozni sie od poprzednich, gdzie byla dyskusja na wiele stron nad wyzszoscia jednego kraju nad drugim?

Zapraszamy do Wawy: glowne ulice rozkopane lub zamkniete z powodu budowy metra. Do tego jakies inne remonty.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #7 Ocena: 0

2013-02-28 12:46:04 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Gdansk nie lepszy. To co zrobiono na EURO po zimie jest w stanie oplakanym (w zeszlym tygodniu snieg dosypal w ilosci duzej, wiec znowu zakryl co nieco). Pozostanie kierowcom klac na dziury w asfalcie, albo korki spowodowane remontami.

Tez uwazam, ze temat wcale nowy nie jest.
Przylacze sie do Autora: moja corka na propozycje powrotu postukala sie w glowe.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2013-02-28 12:51:34 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Tam gdzie ja byłem - tzn. w Krakowie - generalnie przejezdniejsze. Albo raczej - nie bez sensu rozpiepszone co kawałek przez różne firmy.

Ale właśnie - rozpocząłem trochę prowokacyjnie - bo przecież tak dobrze nie jest. Stąd i tytuł postu.

Nawet z tymi drogami. W Nowej Hucie, na dojeździe do Mistrzejowic od Krakowa idzie 4 (5?) pasów w każdą stronę. A i tak w godzinach szczytu stoi korek. Co ciekawe, kiedy wyjeżdżałem z Polski tego nie było.
________

No ale nie chodzi tylko o drogi.
I dalej pozytywnie (choć "rozchodzi się o to, aby te plusy nie przesłoniły nam minusów";).
Po wejściu do sklepu (osiedlowego zaledwie) z wędlinami poczułem się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Wybrałem cztery gatunki i to był tylko ułamek. Taniej.
A takich sklepów jest trzy w promieniu stu metrów od mojego domu. Każdy ma asortyment lepszy niż wielki Tesco tu w UK.
I jeszcze parę spożywczych w tej samej odległości.
Miało to paść, jak powstaną markety. No i nie padło. Powstają nowe.
Z cenami np. 9.90 zł. ze red tilapię, czy trochę więcej, za wędzoną makrelę. A wiecie ile to kosztuje w UK?
Ale - i powoli zaczyna się kwas - ceny mleka dla dzieci i pieluch o połowę wyższe. Bo to że nie ma Baked Beansów za 29 pensów, to jakoś da się przeżyć...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2013-02-28 13:15:21 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Generalnie, po tylu latach pobytu w UK, porównania nasuwały się wciąż. I refleksja jak sam się zmieniłem - co do natury.

Już na lotnisku w Liverpoolu - ten tłum oczekujący w napięciu pod tablicą świetlną, aż pokażą numer gate'u. No i wtedy wyścig - tzn. najpierw niby spokojnie, ale później coraz szybciej, mijanie się.
To nasi.
A ja też wziąłem w tym udział - na złość, bez potrzeby, aby wyprzedzić tych, którzy przyśpieszają, i żeby było jeszcze idiotycznej.

Na lotnisku w Krakowie - ktoś pakuje na siłę bagaż podręczny do klatki z miarką (jak napisano na MW w poście o Ryanair). Polak? Nieee - Angol. I przechodzi bez problemu, bo ten który mu kazał przymierzyć walizkę olał sprawę i odwrócił się tyłem (Polak z Ryanaira, czy z Balic).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kolezanka_szkla

Post #10 Ocena: 0

2013-02-28 13:37:15 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Nigdzie nie jest idealnie i nigdzie nie jest fatalnie. W kazdym kraju mozna znalezc cos lepszego i gorszego. Stac okrakiem nie lubie, dlatego nie porownuje.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,