Str 4 z 15 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Onieznajomy |
Post #1 Ocena: 0 2014-08-23 22:51:36 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Cytat:
2014-08-23 22:26:20, Adacymru napisał(a):
Onieznajomy- jakie widzisz plusy rozlaczenia?
- pozbedziemy sie broni atomowej
- nasze szkolnictwo bedzie darmowe
- lecznictwo wciaz bedzie w rekach panstwa a nie w rekach prywatnych, jak planuje UK
- u nas leki sa darmo dla wielu ludzi o niskich dochodach, w tym dla ludzi starszych i dzieci, sa darmo
- swiadczenia socjalne dla osob starszych sa i beda na o wiele wyzszym poziomie niz w UK, pomimo ze stawki na mieszkanca sa takie same jak w UK
ale co najwazniejsze Szkoci wciaz czuja sie odmienna niezalezna spolecznoscia, nie chca byc nazywani anglikami, chca byc niezalezni od zawsze
Szkoci sa wspanialym dumnym uczciwym i niesamowicie honorowym narodem
czytalem o Marii Stuart ksiazke u tym tytule napisana przez Stefan Zweig, juz dawno temu jak jeszcze nie myslalem ze dostane kiedys paszport i bade mogl gdzies wyjechac
wywarla na mnie duze wrazenie, podobnie jak "Waverley" Waltera
Scotta
kocham Szkocje
jak ktos ja pozna tez ja pokocha
[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 23-08-2014 22:53 ]
|

|

|
|
|
cahir123 |
Post #2 Ocena: 0 2014-08-23 23:02:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-02-2011 Skąd: Aberdeen |
Cytat:
2014-08-23 22:51:36, Onieznajomy napisał(a):
Cytat:
2014-08-23 22:26:20, Adacymru napisał(a):
Onieznajomy- jakie widzisz plusy rozlaczenia?
- pozbedziemy sie broni atomowej
- lecznictwo wciaz bedzie w rekach panstwa a nie w rekach prywatnych, jak planuje UK
- u nas leki sa darmo dla wielu ludzi o niskich dochodach, w tym dla ludzi starszych i dzieci, sa darmo
- swiadczenia socjalne dla osob starszych sa i beda na o wiele wyzszym poziomie niz w UK, pomimo ze stawki na mieszkanca sa takie same jak w UK
a ja uwazam ze to bzdury.
W teorii(i na papierze) brzmi to niezwykle zachecajaco i pieknie,a prawda jest taka ze White Paper nie zawiera prawie zadnych konkretow ,a mase wymyslow i poboznych zyczen.
Ja jestem przecinikiem szkockiej niepodleglosci.
Choc uwazam ze to dosc chore ze my(imigranci mieszkajacy w Szkocji) mozemy glosowac w tym referendum a np. rodowici Szkocji mieszkajacy poza granicami juz nie...
ale skoro moge zaglosowac,to zamierzam skorzystac z tego przywileju i zaglosuje 'no thanks'.
[ Ostatnio edytowany przez: cahir123 23-08-2014 23:04 ]
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #3 Ocena: 0 2014-08-23 23:05:44 (11 lat temu) |
Cytat:
2014-08-23 22:45:17, ewa28300 napisał(a):
Generalnie oni maja duzy problem z bycia czescia UK bo to dla wielu z nich jest to pewien rodzaj poddanstwa.
tak Ewo tak jest, Szkoci sa wspanialym dumnym narodem i niewiem czy kiedykoolwiek Anglicu ich zawlaszcza
jezeli chodzi o jezyk to Szkoci nie maja problemu ze zrozumieniem siebie nawzajem, to Anglicy maja problem z ich zrozumieniem
kiedys pewien pan powiedzial
czy to ze my (Szkoci) mowimy inaczej niz Anglicy, to cos zlego?
przeciez to jezyk w jakim mowili nasi rodzice i dziadkowie, to jezyk naszch domow rodzinnychm - mamy sie tego wstydzic?
ten jezyk jest troszke inny (pomijam jezyk Gealick) niz angielski, ale to jest nasz jezyk, jezyk naszych rodzicow
2014-08-23 22:45:01, paolomario napisał(a):
Prędzej Polak da się wchłonąć niż Szkot.
zgadzam sie z Paolomario
|

|

|
|
Onieznajomy |
Post #4 Ocena: 0 2014-08-23 23:15:17 (11 lat temu) |
cahir123
nie odbieram ci prawa miec inne zdanie niz ja
ale mysle ze prawo decydowania dla ludzi, ktorzy tu zyja i pracuja, bez wnikania w narodowosc, jest jeszcze jednym wspanialem dowodem ze Szkoci szanuja ludzi ktorzy tu mieszkaja, pracuja i tym samym tworza ten kraj swoim tu bytem
to co napisalem wczesniej to jest prawda, niektore punkty sa niezaprzeczalnym faktem
mieszkajac w Aberdeen, powinienes wiedziec ze Szkocja jest zasobna w rope, bo tam jest wlasnie zaglebie tego przemyslu
jadac z Ediego napewno mijasz Dundee gdzie jest bardzo rozwiniete rolnictwo, to jest naprawde duza galaz naszej produkcji
|

|

|
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2014-08-23 23:25:03 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak bedzie formalnie wygladala kwestia czlonkowstwa w Uni jesli Szkocja uzyska niezaleznosc od UK?
Ewa- Walia rowniez ma narodowa druzyne pilki noznej, chociaz rugby jest na rowni, jak nie bardziej popularne. To ze ty nie slyszalas o tym, nie swiadczy ze caly swiat ma ta sama wiedze. Jak sie nic nie dzieje, to w wiadomosciach nie krzycza o Walii, i niech tak pozostanie. Proponuje jednak nie uswiadamiac Walijczykow, ze sie dali wchlonac, bo napewno sympatii sobie nie zyskasz. Tak sie wchloneli, ze walijski jest na rowni z angielskim urzedowym jezykiem, i zeby zycie Anglikom ulatwic, to walijskie nazwy na znakach wszedzie, i po walijsku mowia.
Ada
|

|
 |
|
|
cahir123 |
Post #6 Ocena: 0 2014-08-23 23:32:51 (11 lat temu) |
Cytat:
2014-08-23 23:15:17, Onieznajomy napisał(a):
cahir123
nie odbieram ci prawa miec inne zdanie niz ja
ale mysle ze prawo decydowania dla ludzi, ktorzy tu zyja i pracuja, bez wnikania w narodowosc, jest jeszcze jednym wspanialem dowodem ze Szkoci szanuja ludzi ktorzy tu mieszkaja, pracuja i tym samym tworza ten kraj swoim tu bytem
no ale idac tym tropem rozumowania to wychodzi na to ze Szkoci nie szanuja swoich rodakow mieszkajacych poza granicami kraju
Cytat:
2014-08-23 23:15:17, Onieznajomy napisał(a):
to co napisalem wczesniej to jest prawda, niektore punkty sa niezaprzeczalnym faktem
mieszkajac w Aberdeen, powinienes wiedziec ze Szkocja jest zasobna w rope, bo tam jest wlasnie zaglebie tego przemyslu
jadac z Ediego napewno mijasz Dundee gdzie jest bardzo rozwiniete rolnictwo, to jest naprawde duza galaz naszej produkcji
absolutnie sie zgadzam.
Prawda jest ze ja nie jestem przeciwny niepodleglosci jako takiej-wierze ze Szkocja moglaby byc bogatym,niezaleznym dobrze prosperujacym krajem.Moglaby.
Ale nie wierze ze jest to mozliwe za rzadwo SNP.
Tak jak pisalem wczesniej,ich wizja niepodleglej Szkocji jest wizja wyssana z palca,pelna domyslow ,zgadywanek a niekiedy i klamstw.
Jest masa ,naprawde masa niewiadomych jak to wszystko by wygladalo po zdobyciu niepodleglosci, i zdecydowana wiekszosc tych niewiadomych jest czesto oparta na najwyklejszych przypuszczeniach.
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #7 Ocena: 0 2014-08-23 23:33:46 (11 lat temu) |
Cytat:
2014-08-23 23:25:03, Adacymru napisał(a):
Jak bedzie formalnie wygladala kwestia czlonkowstwa w Uni jesli Szkocja uzyska niezaleznosc od UK?
nasi politycy zapewniaja ze bedziemy w Unii
watpliwosci maga byc jezeli zostaniemu w UK a referendum ( referendumw calym UK)opowie sie za odstapieniem z Unii
ja osobiscie jestem eurosceptykiem
ale jezeli UE przyjela Rumunie, Bulgarie, mowi sie o przyjeciu Ukrainy i Turcji, to takie bogate panstwo jak Szkocja powinno sie moim zdaniem zastanowic czy do nich dolaczyc, czy moze byc blisko, ale jednak niezalezne, tak jak np. Norwegioa (podobna wielkosc i podobnie korzystanie z zasobow jako wsparcie dla budzetu, ale tez inwestowanie tych srodkow dla przyszlosci)
|

|

|
|
Onieznajomy |
Post #8 Ocena: 0 2014-08-23 23:38:16 (11 lat temu) |
Cytat:
2014-08-23 23:32:51, cahir123 napisał(a):
absolutnie sie zgadzam.
Prawda jest ze ja nie jestem przeciwny niepodleglosci jako takiej-wierze ze Szkocja moglaby byc bogatym,niezaleznym dobrze prosperujacym krajem.Moglaby.
Ale nie wierze ze jest to mozliwe za rzadwo SNP.
dokladnie o tym mowila wczoraj pani Nicola
ze niezaleznosc Szkocji jest sprawa ponadpartyjna
jest to przyszlosc ludzi, ktorzy tu mieszkaja
partie zmienialy, zmieniaja i beda sie zmieniac
niezaleznosc zostanie
warto pamietac ze niezaleznosc wcale nie znaczy oddzielnosc
mozemy wciaz byc czescia UK, ale dlatego ze chcemy, a nie dlatego ze musimy
|

|

|
|
cahir123 |
Post #9 Ocena: 0 2014-08-23 23:40:19 (11 lat temu) |
Cytat:
2014-08-23 23:25:03, Adacymru napisał(a):
a no wlasnie to jest to o czym pisze.Nikt nie jest w stanie stwierdzic ze stu procentowa pewnosci jak to bedzie wygladalo...
Rzad Szkocj twierdzi jedno ,a Unia cos zupelnie przeciwnego.
Kilka krajow unijnych (nie tylko UK) jest absolutnie przeciwna szkockiej niepodleglosci.Np taka Hiszpania boi sie ze stworzy to niebezpieczny precedens,ktory moze doprowadzic to jeszcze wiekszych problemow z Krajem Bazkow itp.
A jak wiadomo Unia musi byc jednomyslna jesli chodzzi o czlonkostwo nowych krajow.
Z drugiej strony ,nie wiadomoczy czlonkostwo Szkocji bedzie rozpatrywane jako 'nowego' kraju,bo przeciesz teraz sa czlonkami UN..
i tak jak pisalem tych gdyby,jakby ,co by jest cala maaasa.
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #10 Ocena: 0 2014-08-23 23:42:48 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Z czego oplacone zostana te plany:
Cytat:
Skoro:
Cytat: Scotland spent £12 billion more than it raised in taxes last year (that’s from the Scottish Government’s own figures, including North Sea revenues).
Doczytalam na stronie gov.uk w sprawie czlonkowstwa w Uni:
Cytat: nasi politycy zapewniaja ze bedziemy w Unii
watpliwosci maga byc jezeli zostaniemu w UK a referendum ( referendumw calym UK)opowie sie za odstapieniem z Unii
i tak pisza:
Cytat: An independent Scottish state would have to start afresh in
terms of its formal alliances and links with every other sovereign state, including the UK.
When a new state comes into existence, it is of fundamental importance that it is recognised
by other states. Recognition is a formal, political act, with important legal effects.
3
The UK’s
membership of key international organisations and involvement in treaties would be largely
unaffected by Scottish independence. The UK would no longer have any obligation to represent
Scottish interests as it currently does.
As a new state, an independent Scotland would have to apply for membership of the international
institutions and organisation it both wished and was eligible to join. In some cases this would
be straightforward; in others, notably the EU, it would not. An independent Scottish state would
not be eligible to join the United Nations Security Council as a permanent member, nor would it
be likely to have single state representation at the G7, G8 and G20.
Ada
|

|
 |
|