MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Polską? Będzie gdzie kiedyś wrócić?

« poprzednia strona

Strona 2075 z 2075 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 2073 | 2074 | 2075 ] - Skocz do strony

Str 2075 z 2075

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2025-09-11 08:11:45 (5 godzin temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Jeśli ktoś nie chce czegoś robić i nie chce gdzieś być to będzie robił wszystko, żeby tam nie być i będzie robił wszystko żeby utrudnić życie dowódcom zwłaszcza jeśli nie dostaje za to pieniędzy. Dlatego trzeba się skupić na ludziach którzy chcą być w wojsku, a nie brać wszystkich jak leci bo to tylko prowadzi do dziadostwa.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2025-09-11 08:58:32 (4 godziny temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Obrazek

Do góry stronyOnline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-09-11 09:08:59 (4 godziny temu)

rafald

Mężczyzna

W temacie poboru - uważam, że zasadnicza służba powinna być przywrócona i obowiązkowa dla wszystkich, łącznie z kategorią D z dostosowaniem zakresu do możliwości. Można zrobić wyjątek dla batalionu Dubaj, bo oni i tak spi...lą za granicę, szkoda czasu.
Cała reszta w razie W będzie albo objęta poborem albo w sposób pośredni dotknięta zagrożeniem - naloty itp.
Można by było to zaaranżować w sposób nie kolidujący z pracą czy studiami - albo np. ciągłe, 2-3-miesięczne szkolenie, albo hybrydowe - np. miesiąc poligonów, a reszta teorii itp. weekendowo.

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2025-09-11 09:55:05 (3 godziny temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Ok ale to musi być coś ciekawego z czego ludzie będą odczuwali realne korzyści np. po odbiciu "jakieś tam służby" z automatu dostajesz pozwolenie na posiadanie broni to by np. mnie skusiło, bo dzisiaj jak bym mial się znowu wstawić na komisję wojskową to odstawie taki cyrk nie będę tu opisywał bo zwymiotujecie na komputer/telefon.

Jaka jest wartość człowieka, który nie chce tam być. Pamiętam jak mój tato opowiadał jak był w wojsku i byli rezerwiści. Na pasie taktycznym jeden z tych rezerwistów szedł z opuszczoną bronią dowódca z samochodu krzyknął "żołnierzu ja ci kur.a tą broń podniosę" to podniósł w kierunku tego samochodu tak 40-50 metrów ponad i zaczął strzelać. Dowódca do mojego taty, który był jego kierowcą "spierda..j stąd". Jaka jest wartość takiego człowieka czy warto jest marnować czas i środki na takiego człowieka.

Inny przykład mojego kolegi (ja się nie załapałem) nie chciał być w wojsku jego całą służbę bolały go plecy wojsko wysyłało go do lekarza (ginekologa) on do tego lekarza chodził w żadnych ćwiczeniach nie brał udziału bo go plecy bolały i tak zleciało pół roku po czym go wywalili wtedy służba trwała 12 miesięcy. W takich przypadkach jaki jest sens

Do góry stronyOnline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2025-09-11 10:10:13 (3 godziny temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

[LIST]Przykład nie jest regułą. Znam dwóch "osobników" których dosłownie wyrzucono z wojska (zasadniczej służby wojskowej) bo mieli ich dość. Cała reszta, nazbierało by się kilkadziesiąt osób, jakoś to przeszła, a z entuzjazmem może parę osób.
Gdyby wojna wybuchła to na front można trafić i bez przeszkolenia, bo dwa tygodnie żeby się wdrożyć we wszystko to trochę mało.
Oczywiście są sensowne modele, np. w Finlandii, gdzie co jakiś czas są ćwiczenia itd. Trzymać kogoś w koszarach przez rok nie jest w tej chwili raczej zasadne.

Na marginesie

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 11-09-2025 10:11 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2025-09-11 10:30:05 (2 godziny temu)

xxxx1234

Mężczyzna

No właśnie tu jest słowo klucz "jakoś". Gdybym mieszkał w PL to raczej już dzisiaj układał bym plan jak stamtąd zwiać zanim zawiną mnie na front. Mieszkam poza Polską i pilnuje takich rzeczy jak np. wymiana paszportu gdy termin ważności ma 5 lat, żeby nie musieć się pokazywać w Polsce i ryzykować wysyłanie na front.

Do góry stronyOnline

rafald

Post #7 Ocena: 0

2025-09-11 11:15:24 (godzinę temu)

rafald

Mężczyzna

Cytat:

2025-09-11 09:55:05, xxxx1234 napisał(a):
Ok ale to musi być coś ciekawego z czego ludzie będą odczuwali realne korzyści

"Ciekawego" to też pojęcie względne. Jednego zainteresuje takie prawo do posiadani broni, inny będzie się tym brzydził. Dobrze by było, żeby jednak wiedział, jak sobie nie zrobić krzywdy, kiedy dostanie takie coś do ręki.

Cały system leży. Od 2008 i Gruzji pierdolamento, że Rosja to zagrożenie, a w kwestii obrony cywilej nie zrobiono nic. O dziwo przywrócili coś w rodzaju PO w szkole, a pamiętam, że to była bardzo przydatna wiedza. Obecnie jako First Aider w pracy mam coroczne szkolenia z zakresu ratownictwa i niewiele tam rzeczy, których nie przerabiałem w 1 i 2 klasie liceum.

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2025-09-11 11:33:34 (godzinę temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Oczywiście można przeprowadzić badania społeczne co by było najlepsza opcją tak jak napisałeś jednemu będzie się podobać, że ma prawo do posiadania broni innemu np. jeśli będzie płacił niższe podatki kiedyś tutaj pisałem o takim pomyśle, żeby skusić ludzi po szkoleniu wojskowym do trzymania formy to co rok wstawia się na testy i trzyma formę płaci niższe podatki, jeśli zajęcia same w sobie będą ciekawe i jeden wyjdzie z takiego szkolenia i powie jak było fajnie to następny chętniej na nie pójdzie, ale najważniejsze wywołać w ludziach poczucie patryjotyzmu, a to jest bardzo trudne jeśli się dymało społeczeństwo przez dekady.

Do góry stronyOnline

rafald

Post #9 Ocena: 0

2025-09-11 11:50:42 (51 minut temu)

rafald

Mężczyzna

Cytat:

2025-09-11 11:33:34, xxxx1234 napisał(a):
ale najważniejsze wywołać w ludziach poczucie patryjotyzmu, a to jest bardzo trudne jeśli się dymało społeczeństwo przez dekady.

Dokładnie. I tak dziwią mnie wyniki badań społecznych jakoby procent ludności gotowej bronić ojczyzny jest dość wysoki. Chyba, że to też lipa.
Jak tak sobie pomyślę - gdybym tam mieszkał - czego niby bronić? Mieszkania na kredyt? Interesów zagranicznych korporacji i ich popychadeł w rządzie?
Naprawdę nie dziwię się Ukraińcom, którzy wyjechali, kiedy tylko mieli okazję.

Do góry stronyOnline

Strona 2075 z 2075 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 2073 | 2074 | 2075 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,