Moja ciocia chodzila do klasy z Rudim Schubertem. Brala kiedys udzial w programie "Ananasy z naszej klasy". Mowila, ze telewizja nie dala im zadnych pieniedzy, ale zaplacila koszta i mieli swietna impreze
Karjo1, pamietam , kilka lat temu, na FB , na polskiej grupie z Leeds, padla propozycja zorganizowania bojoweczki. Jesli ktos uslyszalby, ze gdzies bija naszych, bojowka przybywa z odsiecza. Zasugerowano nawet sposob finasowania: dotacje i sprzedaz fantow skrojonych wrogom. Choc wzbudzilo to zywiolowa reakcje forumowiczow, ostatecznie uznano, ze bojowki nie bedzie.
Z tymi szkoleniami to nie bardzo wierzę, że będą obejmował wszystkich, tym bardziej, że ponoć chętnych nie brakuje. Gdyby mieli wszystkich szkolić, choćby tylko tydzień, to skąd by się wzięła taka kadra? Mówi się, że raczej będzie to w oparciu o firmy prywatne. Gdzieś jakiegoś byłego wojskowego słyszałem, który mówił, że gdyby wojsko miało się tym zajmować to będzie pokusa wysyłania byle kogo do tych szkoleń, a nie osób najbardziej kompetentnych - tych zostawia sobie.
2025-03-13 19:09:17, Turefu napisał(a): Karjo1, pamietam , kilka lat temu, na FB , na polskiej grupie z Leeds, padla propozycja zorganizowania bojoweczki. Jesli ktos uslyszalby, ze gdzies bija naszych, bojowka przybywa z odsiecza. Zasugerowano nawet sposob finasowania: dotacje i sprzedaz fantow skrojonych wrogom. Choc wzbudzilo to zywiolowa reakcje forumowiczow, ostatecznie uznano, ze bojowki nie bedzie.
Fajne, bojowki pod auspicjami szkolenia wojskowego w ramach programu rzadowego Generalnie pomysl, jak pomysl, kielbasa wyborcza.
Teraz sie wszyscy budza i zbroic sie beda, zgodnie z zalozeniem zero waste, zero emission.
2025-03-14 09:15:12, daavid napisał(a): 100 tyś to ma chyba być rezerwistów. Czy przeszkolony i rezerwista to to samo?
A czy "każdy" to rezerwista? Zapewne. Trudno bedzie odbyc szkolenie z pominięciem przysięgi, ktora na starcie robi kazdego zolnierzem. A fakt czy bedzie w wojsku, czy w cywilu oczekiwal na kolejne rozkazy jest rzeczą wtórną.
https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6884775,tusk-szkolenia-wojskowe-dla-kazdego-beda-miesieczne-szkolenia-i-krot.html
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
Wydaje się, że póki co to te plany muszą się "dotrzeć" - działanie na żywym organizmie i to się pewnie będzie zmieniać. Moim zdaniem szkolenie wszystkich jest nierealne - zapewne zaczną od tych których potrzebują: kierowcy, informatycy, mają za miesiąc płacić 6K a więc nie będzie wielkiego płaczu.
Sytuacja zmieni się gdy dojdą do wniosku, że trzeba odwiedzić zawieszenie poboru. Osobiście mam prawdopodobnie nieuregulowany stosunek do służby, studiowałem i przez parę lat odwoływałem się każdego roku. Później przestali mnie wzywać, wg znajomego trepa wzywali wszystkich z mojego rocznika i ich gdzieś przesuwali, chyba nie do rezerwy, bo i jak bez przeszkolenia. Mnie nikt nie wzywał a później zawieszono pobór.
2025-03-14 22:32:30, daavid napisał(a): Wydaje się, że póki co to te plany muszą się "dotrzeć" - działanie na żywym organizmie i to się pewnie będzie zmieniać. Moim zdaniem szkolenie wszystkich jest nierealne - zapewne zaczną od tych których potrzebują: kierowcy, informatycy, mają za miesiąc płacić 6K a więc nie będzie wielkiego płaczu.
Sytuacja zmieni się gdy dojdą do wniosku, że trzeba odwiedzić zawieszenie poboru. Osobiście mam prawdopodobnie nieuregulowany stosunek do służby, studiowałem i przez parę lat odwoływałem się każdego roku. Później przestali mnie wzywać, wg znajomego trepa wzywali wszystkich z mojego rocznika i ich gdzieś przesuwali, chyba nie do rezerwy, bo i jak bez przeszkolenia. Mnie nikt nie wzywał a później zawieszono pobór.
To ciekawe jak to ci się zrealizuje. 100 tys rocznie to milion, a to daje 10 mln w 100 lat. Przypomnij mi ile dorosłej populacji mamy, spełniających kryteria "każdy".