Str 2023 z 2049 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2025-02-15 16:07:39 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Myślisz, że większość z tych 850 tyś popełnia przestępstwa? Żyją tutaj całkiem legalnie i w moim przekonaniu tylko dlatego, że komuś zależy żeby zachować niskie ceny pracy.
|
xxxx1234 | Post #2 Ocena: 0 2025-02-15 16:58:21 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby tu byli jeśli się potrafią dostosować, ale często tak nie jest. Dzielnice w których mieszkają wyglądają jak śmietnisko to też jest nieumiejętność przystosowania się.
Nie jestem przekonany czy oni tak do końca pracują. W 2024 firma, w której kiedyś pracowałem przenosiła się do Czech kolega mi opowiadał, że mają problem z znalezieniem miejsca w hotelach dla delegacji, które tutaj przyjeżdżały bo są pełne nielegalnych imigrantów. Nie jestem też do końca przekonany czy komuś zależy na utrzymaniu niskich kosztów pracy i konkurencyjności gospodarki patrząc na to jak rząd podnosi minimalną krajową i np. NI dla pracodawców. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 15-02-2025 16:59 ] |
daavid | Post #3 Ocena: 0 2025-02-15 17:29:05 (5 miesięcy temu) |
A jak rząd podnosi minimalną krajową?
Ostatnio trochę rozwoziłem towaru po restauracjach hinduskich bądź bengalskich. Sporo tych przybytków odwiedziłem i nie widziałem takiego w którym na zapleczu byłoby czysto i myślę, że polski sanepid szybko załatwiłby sprawę. W tych lokalach pensja minimalna sobie, a realne place to drugie, z opowiadań słyszałem, że i za 5-6 funtów pracują tacy którzy nie mają wyjścia, bo np. im się wiza skończyła. Dodać trzeba, że ta stawka minimalna nie rośnie dość radykalnie, jak tutaj przyjechałem w 2007r wynosiła coś koło £5 a teraz jest to £11. Koszty życia poszły do górę zdecydowanie więcej jak lekko ponad 100%. Są tacy którzy pracują i są tacy którzy nie pracują. Czy oni się dostosowują, czy nie, to duża dyskusja - moim zdaniem muzułmanie mają zdecydowanie inną kulturę i filozofię życia i nie sądzę żeby to był dobry pomysł żeby ich tutaj wpuszczać w dużej liczbie. Oczywiście znam takich którzy czują się tutaj dobrze, są wykształceni i mają np. dobrze prosperujące firmy, ale osoby, które mają wykształcenie np. uniwersyteckie to zdecydowanie inny "sort" ludzi. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 15-02-2025 17:33 ] |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2025-02-15 17:43:22 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Byłem tu kiedyś w hinduskiej restauracji typu "buffet". Może doopy nie urwało ale było dość smacznie. Po wszystkim, gdy wracaliśmy do auta, które było na parkingu z tyłu za restauracją mijaliśmy otwarte drzwi do kuchni, nigdy więcej tam nie byłem.
Polski Sanepid już na progu takiej kuchni otworzyłby ogień, rozstrzeliwując na miejscu personel i właściciela. ![]() |
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2025-02-15 18:34:07 (5 miesięcy temu) |
"Jak rząd podnosi minimalną krajową?"
Nie wiem jak Ci mam to wyjaśnić czego nie wiesz. Rząd mówi, że jeśli jesteś pracodawcą masz od dnia X płacić 12.20 na godzinę i masz 4 opcje dostosowujesz się, zwalniasz pracowników, zamykasz firmę, przenosisz się tam koszty prowadzenia działalności są niższe. Od kwietnia stawka minimalna 12.20£ do tego NI dla pracodawców idzie w górę, więc można się spodziewać kolejnego wzrostu cen. Ja nie będę kolejny raz się powtarzał o wyplaszczeniu stawek, o tym że nadmierne podnoszenie minimalnej doprowadza do ogólnego zubożenia społeczeństwa (sam to zauważyłeś) i nie można podnosić płacy bez podnoszenia wydajności pracy bo to jest czynnik przez który gospodarka traci konkurencyjność. Jeśli komuś skończyła się wiza i dalej tu siedzi to znaczy, że łamie prawo i "to jest właśnie to dostosowanie się do zasad tutaj panujących". [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 15-02-2025 18:38 ] |
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2025-02-15 18:34:48 (5 miesięcy temu) |
Uwierz mi, że nie widziałem innej. Dość często zdarza się, że ktoś oferuje coś do jedzenia, nigdy nie biorę, zawsze tłumaczę się, że nie mogę jeść ostrego, bo mam problemy z żołądkiem, ale i tak zdarza się, że człowiek który mi pomaga, stara się mnie czymś poczęstować i to wygląda mniej więcej tak, że je coś ręką i tą samą chce mi dać np. kawałek mięsa. Jak przyszedłem do jednej restauracji, przed otwarciem, w zalewie było pełno mięsa zalanego wodą, domyślam się dlaczego.
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2025-02-15 18:36:14 (5 miesięcy temu) |
Cytat: 2025-02-15 18:34:07, xxxx1234 napisał(a): Od kwietnia stawka minimalna 12.20£ do tego NI dla pracodawców idzie w górę, więc można się spodziewać kolejnego wzrostu cen. Ja nie będę kolejny raz się powtarzał o wyplaszczeniu stawek, o tym że nadmierne podnoszenie minimalnej doprowadza do ogólnego zubożenia społeczeństwa (sam to zauważyłeś) i nie można podnosić płacy bez podnoszenia wydajności pracy bo to jest czynnik przez który gospodarka traci konkurencyjność. Jeśli komuś skończyła się wiza i dalej tu siedzi to znaczy, że łamie prawo i "to jest właśnie to dostosowanie się do zasad tutaj panujących". Ile wynosi skumulowana inflacja, np. od 2007 roku? |
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2025-02-15 18:49:23 (5 miesięcy temu) |
Nie trzeba było drukować kasy na potęgę to by nie było inflacji to też jest sprawka pseudo elit.
Czy Ty nadal nie rozumiesz tego, że jak minimalna pójdzie w górę to znowu pójdą ceny podstawowych produktów w górę bo np. w handlu detalicznym pracownicy zarabiają minimalną i znowu będziesz mówił o inflacji nie da się podnosić płacy pracownikom, bez większej wydajności. Jeśli nie pracujesz za minimalną krajową to się zastanów czy Twoja stawka procentowo wzrosła tyle co minimalna? Wyplaszczenie stawek doprowadza zacofania technologicznego bo tym którzy mają jakieś umiejętności się nie chce, jak mają zarabiać niewiele więcej niż ktoś kogo praca nie wymaga żadnych umiejętności, a to prowadzi do jeszcze większej biedy. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 15-02-2025 18:50 ] |
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2025-02-15 19:02:30 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2025-02-15 18:34:07, xxxx1234 napisał(a): "Jak rząd podnosi minimalną krajową?" Nie wiem jak Ci mam to wyjaśnić czego nie wiesz. Rząd mówi, że jeśli jesteś pracodawcą masz od dnia X płacić 12.20 na godzinę i masz 4 opcje dostosowujesz się, zwalniasz pracowników, zamykasz firmę, przenosisz się tam koszty prowadzenia działalności są niższe. Od kwietnia stawka minimalna 12.20£ do tego NI dla pracodawców idzie w górę, więc można się spodziewać kolejnego wzrostu cen. Ja nie będę kolejny raz się powtarzał o wyplaszczeniu stawek, o tym że nadmierne podnoszenie minimalnej doprowadza do ogólnego zubożenia społeczeństwa (sam to zauważyłeś) i nie można podnosić płacy bez podnoszenia wydajności pracy bo to jest czynnik przez który gospodarka traci konkurencyjność. Jeśli komuś skończyła się wiza i dalej tu siedzi to znaczy, że łamie prawo i "to jest właśnie to dostosowanie się do zasad tutaj panujących". [ Ostatnio edytowany przez: <i>xxxx1234</i> 15-02-2025 18:38 ] Racja! PiS bez opamiętania podnosił minimalną i wiele firm wyniosło się tam gdzie koszty pracy są niższe. Choćby do Rumunii, bodajże Stomil. |
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2025-02-15 19:31:25 (5 miesięcy temu) |
Dzisiaj słyszałem, że fiat spakował linie produkcyjną w rok i się wyniósł do Maroka, podobno tutaj głównym powodem były ceny energii w Maroko nie ma Etesow i innych debilizmów, a energię można produkować węgla, ropy i czego się da. Jak tak dalej będzie to pseudo elity naprawdę doprowadzą Europę do gospodarczego skansenu i to będziemy na pontonach płynąć gdzieś.
Problemem Polski w dalszym rozwoju oprócz wysokiej minimalnej są dodatkowo podobno najwyższe ceny energii w Europie. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 15-02-2025 19:32 ] |