Str 1985 z 2052 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
daavid |
Post #1 Ocena: 0 2024-11-02 11:58:23 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Nie chce mi się dyskutować o tym czy mikro i makro ekonomia to to samo, czy nie. Powiem tyle, że jeśli ktoś tak twierdzi to co najwyższej oglądał filmy o tematyce około ekonomicznej na YT, nie miał książek w ręce i nie zdawał odpowiednich kursów, np. na uniwersytetach.
Owszem, festiwal rozdawnictwa trwa i teraz nikt go nie zatrzyma. Taki mamy klimat, ktoś go nieodpowiedzialnie zaczął, każdy kto go przerwie będąc u rządów niechybnie z nikim się pożegna.
Przypominam, że poprzedni rząd wyrównał najniższe emerytury na które "łapali się" np. wszyscy którzy opłacali KRUS, czy też np. ci którzy nie przepracowali odpowiedniej ilości lat. Sam znam kogoś kto wyjechał do USA po niewielkiej ilości lat pracy w Polsce. W USA wypracował emeryturę a w Polsce ma najniższą "za free" łącznie z "trzynastkami" i "czternastkami". Fajne pieniądze, akurat na coroczne wakacje w kraju all inclusive w wersji top na koszt budżetu państwa, bo to przecież nie ze składek które kiedyś płacili.
Przy takim podejściu, jeśli ludzie nie będą niejako "zmuszeni" do płacenia na swoją przyszłą emeryturę w przyszłości wylądują na garnuszku państwa, bo przecież nie mocna komuś pozwolić na przymierzanie z powodu głodu, czy zimna. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 02-11-2024 11:59 ]
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #2 Ocena: 0 2024-11-02 12:27:07 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Zapraszam wszystkich tych pseudo ekonomistów od kursów na uniwersytetach na wolny rynek i zobaczymy jak długo ich firmy będą w stanie lecieć na dług.
I nie zarzucaj mi, że nie czytałem książek o ekonomii i pieniądzu bo przeczytałem ich kilkadziesiąt tylko ja czytam Hayeka, Misesa, Rothbarda,Skousena, Schiffa itd... a nie Marksa i Keynesa.
Niestety na uniwersytetach ekonomia austriacka została zapomniana, a to dlatego, że jak by zwykli zjadacze chleba zrozumieli jak działają finanse świata i jak są dymani przez bankierów i polityków to wszyscy wisieli by na suchych gałęziach
[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 02-11-2024 12:28 ]
|

|

|
|
daavid |
Post #3 Ocena: 0 2024-11-02 12:31:58 (8 miesięcy temu) |
Cytat:
2024-11-02 12:27:07, xxxx1234 napisał(a):
Niestety na uniwersytetach ekonomia austriacka została zapomniana, (...)
Bzdura.
Na kursie pt. Podstawy.... jest omówienie między innymi szkoły austriackiej.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #4 Ocena: 0 2024-11-02 13:00:06 (8 miesięcy temu) |
No i na podstawach się kończy i to jest właśnie to zapomnienie.
|

|

|
|
Gwontownik |
Post #5 Ocena: 0 2024-11-02 14:10:31 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2024-11-02 11:58:23, daavid napisał(a):
Nie chce mi się dyskutować o tym czy mikro i makro ekonomia to to samo, czy nie. Powiem tyle, że jeśli ktoś tak twierdzi to co najwyższej oglądał filmy o tematyce około ekonomicznej na YT, nie miał książek w ręce i nie zdawał odpowiednich kursów, np. na uniwersytetach.
No to Dawid ekonomista zaraz nam wyjasni jaka jest różnica w mikro i makro ekonomii w odniesieniu do podmiotów które są zadłużone na czterokrotność rocznego dochodu (lub jak wolisz czteroletni dochod) przy faktycznych wydatkach rocznych przekraczających ten dochód. Może kolejny noblista nam się objawi. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 02-11-2024 14:28 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
daavid |
Post #6 Ocena: 0 2024-11-02 14:26:22 (8 miesięcy temu) |
Cytat:
2024-11-02 13:00:06, xxxx1234 napisał(a):
No i na podstawach się kończy i to jest właśnie to zapomnienie.
Chciałeś uniwersytet na którym przez pięć lat wykłada się jakieś poglądy na rolę ekonomii w życiu człowieka?
|

|
 |
|
daavid |
Post #7 Ocena: 0 2024-11-02 15:44:17 (8 miesięcy temu) |
Cytat:
2024-11-02 14:10:31, Gwontownik napisał(a):
Cytat:
No to Dawid ekonomista zaraz nam wyjasni jaka jest różnica w mikro i makro ekonomii w odniesieniu do podmiotów które są zadłużone na czterokrotność rocznego dochodu (lub jak wolisz czteroletni dochod) przy faktycznych wydatkach rocznych przekraczających ten dochód. Może kolejny noblista nam się objawi. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 02-11-2024 14:28 ]
Za to ja czekam jak nam tutaj przywolasz profesora Atora, który wspólnie z jasnowidzem wskażą, że ktoś kto na targu handluje cebulą i jakoś wiąże koniec z końcem to mógłby zrobić to samo z finansami państwa.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2024-11-02 15:58:08 (8 miesięcy temu) |
Znam dziewczynę (rodzina żony mojego brata) która aktualnie jest na studiach związanych z biznesem i ekonomią i ma tam przedmiot ekonomia temat ekonomi austriackiej jest zepchnięty na margines o właśnie ich uczą takich dyrdymalow jak ty tutaj wypisujesz. Jednak wykładowca przemyca im coś z ekonomii austriackiej.
Dałem tej dziewczynie kilkanaście moich książek bo mnie o to prosiła, ale że jest bardzo dociekliwa to poszła z tymi książkami do tego wykładowcy po zajęciach zapytać się czy jego zdaniem warto to przeczytać. Odpowiedział jej, że każda z nich jest bardzo wartościowa i że właśnie na wiedzy z tych książek budowała swoją karierę zawodową/swoją firmę i dodał jej jeszcze, że gdyby tą wiedzę promował na państwowej uczelni to by wyleciał z pracy na zbity pysk.
Więc nie pisz bzdur, że zadłużanie się w skali makro jest dobre bo nie jest. Zadłużanie się jest dobre tylko w jednym przypadku na inwestycje, z których oczekiwane zyski pozwolą spokojnie spłacać odsetki i dług i jeszcze zostaną jakieś pieniądze ekstra, a rozsądny poziom długu nie powinien przekraczać 10% majątku netto danego podmiotu. Jednak w tych wszystkich pseudo ekonomicznych teoriach wystarczy 2%-5% zabezpieczenia żeby kreować kredyt. Więc 98%-95% wartości inwestycji jest długiem i później jak się takiemu cymbałowi powinie noga to straty są uśredniane na całość społeczeństwa bo nie ma innego wyjścia tak wygląda ekonomia, w którą wierzysz jesteś dymany i jeszcze się z tego cieszysz bo ci jakiś ekspert powiedział, że tak wygląda makroekonomia.
|

|

|
|
Gwontownik |
Post #9 Ocena: 0 2024-11-02 16:04:37 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2024-11-02 15:44:17, daavid napisał(a):
Cytat:
Cytat:
No to Dawid ekonomista zaraz nam wyjasni jaka jest różnica w mikro i makro ekonomii w odniesieniu do podmiotów które są zadłużone na czterokrotność rocznego dochodu (lub jak wolisz czteroletni dochod) przy faktycznych wydatkach rocznych przekraczających ten dochód. Może kolejny noblista nam się objawi. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 02-11-2024 14:28 ]
Za to ja czekam jak nam tutaj przywolasz profesora Atora, który wspólnie z jasnowidzem wskażą, że ktoś kto na targu handluje cebulą i jakoś wiąże koniec z końcem to mógłby zrobić to samo z finansami państwa.
Ale co ty tu wciskasz jakiesz trzecie poglądy do dyskusji. Spawa jest jasna; albo potrafisz wykazać te różnice ale jesteś zwykły propagandzistą. Jeśli nie potrafisz to nie bierz się za dyskusję w temacie o którym pojęcia nie masz. Jak na razie to nie wykazałeś żadnych argumentow dla poparcia swoich chorych teorii. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2024-11-02 17:27:24 (8 miesięcy temu) |
Cytat:
2024-11-02 16:04:37, Gwontownik napisał(a):
Cytat:
2024-11-02 15:44:17, daavid napisał(a):
Cytat:
Cytat:
No to Dawid ekonomista zaraz nam wyjasni jaka jest różnica w mikro i makro ekonomii w odniesieniu do podmiotów które są zadłużone na czterokrotność rocznego dochodu (lub jak wolisz czteroletni dochod) przy faktycznych wydatkach rocznych przekraczających ten dochód. Może kolejny noblista nam się objawi.
Ale co ty tu wciskasz jakiesz trzecie poglądy do dyskusji. Spawa jest jasna; albo potrafisz wykazać te różnice ale jesteś zwykły propagandzistą. Jeśli nie potrafisz to nie bierz się za dyskusję w temacie o którym pojęcia nie masz. Jak na razie to nie wykazałeś żadnych argumentow dla poparcia swoich chorych teorii.
A jakicb teorii?
Cytat:
2024-11-02 15:58:08, xxxx1234 napisał(a):
Więc nie pisz bzdur, że zadłużanie się w skali makro jest dobre bo nie jest.
A kiedy tam napisałem? [ Ostatnio edytowany przez: daavid 02-11-2024 17:29 ]
|

|
 |
|