Str 1979 z 2055 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2024-10-04 12:50:36 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Laicyzacja ma miejsce tak czy siak. Kościół powinien przyjąć do wiadomości, że istnieje w innych okolicznościach.
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2024-10-04 16:50:00 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2024-10-04 12:33:48, rafald napisał(a): Dla mnie to istotny problem. Nie jestem jakiś specjalnie wierzący czy praktykujący, ale obserwując jak zadziałała "laicyzacja" społeczeństwa na zachodzie, myślę, że już lepszy swój wróg, na własnej krwi wyhodowany (mowa o KK oczywiście). Natura nie znosi próżni. Problem lezy w okopaniu sie na stanowiskach, na widzeniu biale-czarne, jak sam wspominasz. Z jednej strony Kosciol nie jest zainteresowany najsensowniejszym posunieciem - powrotem zajec z religii do salek katechetycznych, do kosciolow, nie widzi potrzeby zajec w pierwszej/ostatniej godzinie, co ulatwiloby dogranie grafiku dla wszystkich uczniow, nie tylko zapisanych (biernie badz czynnie) przez rodzicow. Z drugiej - szkoly i rodzice komplikuja temat, zamiast postepowac zgodnie z prawem, wprowadzac zajecia religioznawstwa/etyki itp. No i kolejna rzecz - kiepscy prowadzacy zajecia z religii katolickiej, niejednokrotnie na bakier z prawem, realizujacy program w dosc swobodny sposob, zupelnie nieprzystajacy do realiow, zamiast przyciagac - zniechecaja, a szkoda. Pamietam, jak do ciekawego ksiedza zbiorowo cale klasy sie stawialy, niezaleznie od swiatopogladu ucznia czy jego rodzicow. I nie robil show, tylko potrafil rozmawiac z dzieciakami na rozne tematy, nie bylo tabu, obrazania sie, postrzegania mlodych z wysokosci 'autorytetu'. |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2024-10-04 17:42:26 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2024-10-04 16:50:00, karjo1 napisał(a): Cytat: 2024-10-04 12:33:48, rafald napisał(a): Dla mnie to istotny problem. Nie jestem jakiś specjalnie wierzący czy praktykujący, ale obserwując jak zadziałała "laicyzacja" społeczeństwa na zachodzie, myślę, że już lepszy swój wróg, na własnej krwi wyhodowany (mowa o KK oczywiście). Natura nie znosi próżni. Problem lezy w okopaniu sie na stanowiskach, na widzeniu biale-czarne, jak sam wspominasz. Z jednej strony Kosciol nie jest zainteresowany najsensowniejszym posunieciem - powrotem zajec z religii do salek katechetycznych, do kosciolow, nie widzi potrzeby zajec w pierwszej/ostatniej godzinie, co ulatwiloby dogranie grafiku dla wszystkich uczniow, nie tylko zapisanych (biernie badz czynnie) przez rodzicow. Z drugiej - szkoly i rodzice komplikuja temat, zamiast postepowac zgodnie z prawem, wprowadzac zajecia religioznawstwa/etyki itp. No i kolejna rzecz - kiepscy prowadzacy zajecia z religii katolickiej, niejednokrotnie na bakier z prawem, realizujacy program w dosc swobodny sposob, zupelnie nieprzystajacy do realiow, zamiast przyciagac - zniechecaja, a szkoda. Pamietam, jak do ciekawego ksiedza zbiorowo cale klasy sie stawialy, niezaleznie od swiatopogladu ucznia czy jego rodzicow. I nie robil show, tylko potrafil rozmawiac z dzieciakami na rozne tematy, nie bylo tabu, obrazania sie, postrzegania mlodych z wysokosci 'autorytetu'. Podpisac sie moge "oboma recyma". Niestety, moi rodzice juz nie zyja i nie moga potwierdzic tego co teraz powiem. Gdy w Wiadomosciach oglosili ze religia wraca do szkol powiedzialem glosno ze Kosciol robi blad, przyznali mi racje. Nie wiem czy dlatego ze nalezeli do pokolenia, ktore po wojnie jeszcze mialo religie w szkole przez krotki czas, czy z innyc powodow. Nie bylismy, ani ja, ani rodzice specjalnie kosciolkowi ale do kosciola co tydzien sie chodzilo. Ja musialem chocby z tego powodu ze do kosciola mielismy 3 km chociaz w tej samej wsi i wozilem ich autem. |
daavid | Post #4 Ocena: 0 2024-10-04 19:08:32 (9 miesięcy temu) |
Kościół ze swojego punktu widzenia zachowuje się racjonalnie, pozycję straciliby tak czy siak a dostęp do koryta, pieniędzy i stanowisk, choćby na parę dekad było bezcenne.
|
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2024-10-05 09:01:31 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
https://www.rmf24.pl/regiony/wroclaw/news-general-kukula-mowil-o-przygotowaniach-do-wojny-nie-mam-zami,nId,7829720#crp_state=1
W skrócie Cytat: Wszystko wskazuje na to, że jesteśmy tym pokoleniem, które stanie z bronią w ręku w obronie naszego państwa. I nie zamierzam ani ja, ani myślę żaden z was, przegrać tej wojny. Wygramy ją, wrócimy i będziemy nadal budować Polskę, ale coś się musi wydarzyć. Musimy zbudować siły zbrojne przygotowane do tego typu działań
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 05-10-2024 09:11 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2024-10-05 11:22:50 (9 miesięcy temu) |
A nie uważasz, że zasadniczo to jeśli nasz wróg jest tak bardzo agresywny to jednak powinniśmy być gotowi do tego, że i nas może zaatakować?
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2024-10-05 14:53:27 (9 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-10-05 11:22:50, daavid napisał(a): A nie uważasz, że zasadniczo to jeśli nasz wróg jest tak bardzo agresywny to jednak powinniśmy być gotowi do tego, że i nas może zaatakować? A nie uważasz, że aby osiągnąć cel o którym mówisz w bogatym języku polskim istnieją inne słowa i możliwości ich złożenia w zdania? Wypowiedź tego typa jest jednoznaczna! To po pierwsze, a po drugie to trudno będzie przygotować się na cokolwiek, gdy wszystko co mamy Ukrainie oddamy. Dawid, kogo masz na myśli mówiąc "nasz wróg"? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 05-10-2024 15:10 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2024-10-05 15:25:29 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2024-10-05 11:22:50, daavid napisał(a): A nie uważasz, że zasadniczo to jeśli nasz wróg jest tak bardzo agresywny to jednak powinniśmy być gotowi do tego, że i nas może zaatakować? Kukuła to PiSowski nominat, który dotychczas służył raczej "przy wojsku". Nigdy nie dowodził większą formacją. Plecie trzy po trzy. |
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2024-10-05 15:42:03 (9 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-10-05 15:25:29, andyopole napisał(a): Cytat: 2024-10-05 11:22:50, daavid napisał(a): A nie uważasz, że zasadniczo to jeśli nasz wróg jest tak bardzo agresywny to jednak powinniśmy być gotowi do tego, że i nas może zaatakować? Kukuła to PiSowski nominat, który dotychczas służył raczej "przy wojsku". Nigdy nie dowodził większą formacją. Plecie trzy po trzy. No I co z tego że Lisowski? No i co z tego że cokolwiek plecie? Zajmuje jakieś stanowisko i wypowiada się z pozycji zajmowanego stanowiska a nie opowiada prywatnie dowcipy u cioci na imieninach. To chyba zobowiązuje. Prawda? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #10 Ocena: 0 2024-10-05 15:58:52 (9 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-10-05 14:53:27, Gwontownik napisał(a): Dawid, kogo masz na myśli mówiąc "nasz wróg"? Tego kto nam stałe grozi. Cytat: 2024-10-05 15:42:03, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2024-10-05 15:25:29, andyopole napisał(a): Cytat: 2024-10-05 11:22:50, daavid napisał(a): A nie uważasz, że zasadniczo to jeśli nasz wróg jest tak bardzo agresywny to jednak powinniśmy być gotowi do tego, że i nas może zaatakować? Kukuła to PiSowski nominat, który dotychczas służył raczej "przy wojsku". Nigdy nie dowodził większą formacją. Plecie trzy po trzy. No I co z tego że Lisowski? No i co z tego że cokolwiek plecie? Zajmuje jakieś stanowisko i wypowiada się z pozycji zajmowanego stanowiska a nie opowiada prywatnie dowcipy u cioci na imieninach. To chyba zobowiązuje. Prawda? Co zobowiązuje? Zdanie Kukuły? Jak najbardziej do niczego nie zobowiązuje. Cytat: 2024-10-05 14:53:27, Gwontownik napisał(a): To po pierwsze, a po drugie to trudno będzie przygotować się na cokolwiek, gdy wszystko co mamy Ukrainie oddamy. Słyszę narzekania Żeleńskiego, na to, że ostatnio nic im nie dajemy. Uważasz, że po cichu wysyłamy im F16 i Abramsy? [ Ostatnio edytowany przez: daavid 05-10-2024 16:07 ] |