Str 1977 z 2055 |
|
---|---|
xxxx1234 | Post #1 Ocena: 0 2024-09-27 17:28:02 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Polacy są zawsze sceptycznie nastawieni do tego typu pomysłów bo wiadomo, że "państwo" ich oszuka oczywiście ta bardziej zaradna część pójdzie do sądu i odzyska swoje i to pewnie z nawiązką, ale to jest może 5% społeczeństwa. Drugi problem ludzie nie lubią zmian wiec nawet jeśli ktoś uczciwie wyceni ich dom i za dom warty milion zapłaci milion to jaki taka osoba ma w tym interes, żeby się przeprowadzać budować/kupować nowy dom, więc tutaj trzeba by było zapłacić 150%-200% "uczciwej" wyceny i najlepiej to zrobić teraz kiedy ludzie znowu poczuli powódź na własnej skórze. Trzeci problem to są ludzie mieszkający w tych "ruderach" często z "dziada pradziada" bardzo często to są biedni ludzie, którzy nigdy w życiu nie mieli w ręce/na koncie "dużych" pieniędzy i powiedzmy, że uczciwie ktoś wyceni ruderę na np. 300k dostanie taka osoba 200% wartości i zacznie się zabawa i zanim te osoby się ockną zostaną bez pieniędzy i dachu na głową i staną się problemem dla państwa.
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2024-09-27 18:04:32 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Są przypisy żeby kogoś wysiedlić "na siłę" i one muszą funkcjonować, problem jest w wycenie. Jakby "rudera" nie wyglądała powinni dostać tyle żeby można było kupić nowy dom, a jeśli mogą mieć problemy z dużymi pieniędzmi to też można im zafundować jakąś pomoc. W rzeczywistości ludzie powinni na tym jakoś zarobić a nie stracić dom w którym często mieszka wiele pokoleń.
Wydaje mi się też, że o ile nie chce się zatrzymywać wody (zaczyna jej brakować) to lepiej żeby powstawały "suche zbiorniki". Jeśli jest woda to wcześniej lub później powstają ośrodki wypoczynkowe, presja żeby utrzymywać w miarę wysoki stan wody, bo kto będzie chciał wypoczywać w miejscu bez wody, ryby mają tarło wiosną, po roztopach, przy wysokim stanie wody, spuszczenie wody doprowadza do wstrzymania ikry, narybku na brzegu, więc pojawia się presja wędkarzy, przy tamie jest turbina , nie jestem pewien, ale zapewnie więcej mocy generuje przy wysokim stanie itd. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-09-2024 18:10 ] |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2024-09-27 19:00:39 (10 miesięcy temu) |
Co do zbiorników to się z Tobą zgadzam powinny być suche. Powyżej wioski z której pochodzę powstały w ostatnich latach dwa suche oczywiście się zapełniły i woda się przelała, ale wszyscy zalani którzy pamiętają 1997 i 2024 mówią, że tym razem ta woda nie była taka rwąca. Wydaje mi się, że to spowodowały zbiorniki woda do nich wpływała i w jakimś stopniu te zbiorniki wychowywały pęd. W mojej wiosce powódź tym razem nie zburzyła ani jednego domu, a w 1997 zburzyła 7. Zupełnie inna sytuacja była w miejscowościach położonych wzdłuż Białej Lądeckiej. Ja piszę o miejscowości która leży przy Nysie kłodzkiej powyżej ujścia Białej Lądeckiej.
P.s Moja wiocha też miała zostać przerobiona na zbiornik, ale był bardzo duży opór społeczny. Teraz od mieszkańców słyszę, że jak by teraz zaproponowali to by się zgodzili więc trzeba kuć żelazo póki gorące. Nigdy zbytnio nie wnikałem w temat, ale podobno to miał być zbiornik strategiczny, a te które powstały bez tego konkretnego nie mają zbytnio sensu i patrząc na to co się wydarzyło dwa tygodnie temu w Kłodzku to chyba naprawdę tak jest. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 27-09-2024 19:07 ] |
daavid | Post #4 Ocena: 0 2024-09-27 19:26:15 (10 miesięcy temu) |
Dużo jeżdżę przez UK i w niektórych miejscach widzę podtopienia i nikt nie robi tragedii, zalane są jakieś nieużytki i też tak powinno być. Betonoza jaka kiedyś panowała doprowadziłaby do tego, że woda bardzo szybko pędziła w stronę morza. Wszystko było OK jak nie było dużych opadów. Po wojnie zaczęliśmy budować na terenach które Niemcy uznawali za zalewowe, np. wrocławski Kozanów. Tego nie da się w sposób prosty odwrócić, do tego np. Kotlina Kłodzka jest specyficzne ukształtowana i tam nie ma co liczyć na bobry, trzeba budować zbiorniki retencyjne.
Ogólnie ta powódź jest mniejsza (straty)chociaż np. w Kłodzku było więcej wody. Trzeba też się podrapać po głowie czy wszystko warto odbudowywać w tym samym miejscu, np. szpital w Nysie. |
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2024-09-27 19:54:16 (10 miesięcy temu) |
https://podroze.wprost.pl/amp/11811803/wilk-z-klodzka-znow-ozyl-mieszkancy-przypomnieli-przepowiednie.html
Wody w Kłodzku były mniej niż w 1997. W 97 Wilk z płaskorzeźby w linku miał wodę do pyska tym razem brakło mniej więcej pół metra . Wiem, że w mediach mówią, że fala powodziowa była wyższa ale padł system pomiaru wody jeśli dobrze pamiętam w nocy z soboty na niedzielę i do tej pory nie działa w 100% poprawnie te poziomy to jest raczej wróżenie z fusów. |
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2024-09-30 16:06:12 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Dawid. Patrz jak się rządzi!
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/partyjny-desant-na-totalizator-sportowy-oni-dostali-lukratywne-stanowiska/7nvq01b,79cfc278 Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2024-09-30 16:53:26 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-09-30 16:06:12, Gwontownik napisał(a): Dawid. Patrz jak się rządzi! https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/partyjny-desant-na-totalizator-sportowy-oni-dostali-lukratywne-stanowiska/7nvq01b,79cfc278 No zobacz. W der Onet napisali. |
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2024-09-30 17:50:21 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-09-30 16:53:26, daavid napisał(a): Cytat: 2024-09-30 16:06:12, Gwontownik napisał(a): Dawid. Patrz jak się rządzi! https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/partyjny-desant-na-totalizator-sportowy-oni-dostali-lukratywne-stanowiska/7nvq01b,79cfc278 No zobacz. W der Onet napisali. No tak, a tvp i tvn dalej cisza i wszystko OK. A niby miało być tak czysto i uczciwie. Prawda? Nie wiem czy ty szydzisz z medium które opublikowało czy z samej informacj? Chyba ani jedno ani drugie nie jest powodem do dumy. A jeśli którykolwiek wyborca jest dumny z takiego stawiania sprawy przez rzadzacych to ja nie wiem czy ich synapsy mają się z czym połączyć. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-09-2024 17:54 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #9 Ocena: 0 2024-09-30 19:04:04 (10 miesięcy temu) |
Ile z licznych afer PiSu były opisywane przez media im usłużne? To po pierwsze.
Po drugie oczekujesz, że za każdym razem będę adwokatem rządzących na których zdarzyło mi się głosować? Tego samego oczekiwałeś od tych którzy głosowali na poprzedników? |
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2024-09-30 20:00:03 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-09-30 19:04:04, daavid napisał(a): Ile z licznych afer PiSu były opisywane przez media im usłużne? To po pierwsze. Po drugie oczekujesz, że za każdym razem będę adwokatem rządzących na których zdarzyło mi się głosować? Tego samego oczekiwałeś od tych którzy głosowali na poprzedników? To przecież troje ulubione zajecie; obrona lewaków przed zarzutami pozostałych. Już nie pamiętasz? Masz tu następne, abyś nie myślał że tuskomatołki nie działają wszędzie. Nawet wbrew obietnicom ich szefa. https://kresy.pl/wydarzenia/regiony/polska-regiony/rzad-donalda-tuska-chce-zezwolic-na-wycinke-ponadstuletnich-drzew/ [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 01-10-2024 06:05 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|