MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Polską? Będzie gdzie kiedyś wrócić?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1910 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1909 | 1910 | 1911 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

Str 1910 z 2055

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2022-09-29 11:04:30 (3 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Typowy bełkot konfederaty.Zlikwidować komunikację,wszyscy będą jeździli taksówkami i będzie lepiej.
Szpitale też sprywatyzować a jak kogoś nie stać na operację trzustki to niech zdycha pod płotem.

Wszyscy pasożyty,w ogóle nie powinno być podatków.Srogie piguły

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2022-09-29 12:32:24 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Nie koniecznie trzeba jeździć taksówkami, można komunikację miejską zastąpić np. miejskimi rowerami, albo hulajnoga mi elektrycznymi i ktoś to monitoruje przy pomocy GPS gdy nagle zrobi się ich bardzo dużo w jednym miejscu wysyła busa, który część z nich przewozi w inne miejsca.

Mając w głowie taki beton jak Ty to do dzisiaj jeździli byśmy na koniach, bo samochód to zło i srogie piguły. W ogóle siedzieli byśmy w jaskiniach bo po co z nich wychodzić.
I tak sektor prywatny zawsze bije państwowy bo musi się przystosowywać do nowych trendów, gonić za innowacją bo nikt go nie będzie sponsorował "z pieniędzy społecznych".
Już raz to przerabialiśmy po jednej stronie muru berlińskiego Mercedes cud techniki marka, która przetrwała do dziś po drugiej Trabant, marka która zniknęła wraz z upadkiem muru berlińskiego.
Jak widać niektórym tęskno za dobrodziejstwem poprzedniego systemu.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2022-09-29 21:56:31 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pewne dzialki zawsze beda w ramach tzw.solidarnosci spolecznej, nie beda szalenczo dochodowe, np. czesc kultury narodowej, edukacja publiczna, czesc opieki zdrowotnej i socjalnej.

No chyba, ze system Sparty, wszystkich 'zbednych' i nieprodukcyjnych w praktycznym znaczeniu, ze skaly i po problemie.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2022-09-29 22:23:47 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Czyli dochodzimy do wniosków że niektóre sektory istnieją dla dobra całego społeczeństwa nie muszą być rentowne

Firmy energetyczne w czasach kryzysu takiego jak dzisiaj warto regulować odpowiednimi ustawami

Firma unreal niekoniecznie ma lepszy bilans wpłacanych podatków do budżetu państwa od samych januszy biznesu

Najbardziej mnie chyba cieszy ten wydźwięk z trzeciego punktu bo ja zawsze stanę w obronie małej przedsiębiorczości

: ))

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2022-09-30 06:01:55 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Krajo zgadzam się z Tobą, że w ramach solidarności społecznej niektóre sektory nazywajmy rzeczy po imieniu będą przynosić straty z punktu widzenia ekonomicznego, a nie "nie będą szaleńczo dochodowe" i jest to dla mnie do zaakceptowania np. w przypadku policji, pod warunkiem, że pilnuje porządku i stoi po stronie obywateli, a od czasu covida policja szczególnie w Polsce gnębi ludzi.

Wszystkie sektory, które Ty podałaś powinny być prywatne:
1) służba zdrowia przecież większość z nas chodzi do lekarza prywatnie gdy coś jest nie tak, a w trakcie covida dostęp do służby zdrowia nie istniał i co jakiś czas słyszy się sytuacje o złych diagnozach nawet ostatnio na forum ktoś napisał o swojej koleżance, która zmarła na raka bo lekarz jej nie chciał słuchać i wmawiał zatrucie pokarmowe,a to był tak jelita (jeśli dobrze pamiętam tą historię)

2)Edukacja nie będę się wypowiadał na temat obecnej edukacji bo nie mam dzieci, ale w czasach gdy ja chodziłem do szkoły nauczyciel /profesor był nieomylny był guru wręcz nadczłowiekiem co jest totalnie złe od samego początku ma nas uczyć poddaństwa i niewolnictwa zabijać samodzielne myślenie i chęć działania, przedsiębiorczość a uczyć szukania sobie autorytetów bardzo często w błędny sposób, uczy nas tego, żebyśmy za nasze życie nie brali odpowiedzialności w pewnych kwestiach i oczekiwali, że zrobią to inni przez co nawet nie jesteśmy świadomi, że jesteśmy wykorzystywani przez "system". Moim zdaniem wygląda to tak dlatego , że edukacja jest "darmowa" rodzice nie płacą za szkołę z własnej kieszeni dlatego zgadzają się na tego typu praktyki "bo i tak to jest za darmo". Przykład jesli zatrudnisz kogoś do remontu domu i powiedzmy chcesz mieć zieloną ścianę, a "fachowiec" powie, że może ja pomalować na czerwono to mu powiesz, albo zrobi to pan tak jak ja chcę, albo zatrudnię kogoś innego. Uważam, że to by wyglądało by podobnie w przypadku edukacji, każdemu z nas coś się w niej nie podoba, ale jest "za darmo " dają to siedzimy cicho
3) Kultura zgadzam się z tym, że powinniśmy dbać np. o zabytki, ale w większości są one udostępniane zwiedzającym odpłatnie i to z tych pieniędzy powinny być utrzymywane, a np.teatry jeśli są nierentowne powinny być zamykane to jest rodzaj rozrywki, a skoro nie ma popytu na tego typu rozrywkę to znaczy, że jest ona niepotrzebna.

To wszystko o czym tutaj napisałem to jest tylko moje zdanie i można się z nim nie zgadzać dlatego w tak w ważnych społecznie kwestiach powinny być organizowane referenda ktoś zainteresowany danym tematem zbiera określoną liczbę podpisów np. w sprawie prywatyzacji służby zdrowia i wszyscy głosujemy czy tego chcemy czy nie demokracja bezpośrednia tak jak jest w Szwajcarii, a nie parlamentarna tak jak w Polsce czy UK gdzie raz na kilka lat wybieramy polityków, którzy szybko zapominają o tym kogo reprezentują.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2022-09-30 06:57:46 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-09-30 06:01:55, xxxx1234 napisał(a):
Krajo zgadzam się z Tobą, że w ramach solidarności społecznej niektóre sektory nazywajmy rzeczy po imieniu będą przynosić straty z punktu widzenia ekonomicznego, a nie "nie będą szaleńczo dochodowe" i jest to dla mnie do zaakceptowania np. w przypadku policji, pod warunkiem, że pilnuje porządku i stoi po stronie obywateli, a od czasu covida policja szczególnie w Polsce gnębi ludzi.

Wszystkie sektory, które Ty podałaś powinny być prywatne:
1) służba zdrowia przecież większość z nas chodzi do lekarza prywatnie gdy coś jest nie tak, a w trakcie covida dostęp do służby zdrowia nie istniał i co jakiś czas słyszy się sytuacje o złych diagnozach nawet ostatnio na forum ktoś napisał o swojej koleżance, która zmarła na raka bo lekarz jej nie chciał słuchać i wmawiał zatrucie pokarmowe,a to był tak jelita (jeśli dobrze pamiętam tą historię)

2)Edukacja nie będę się wypowiadał na temat obecnej edukacji bo nie mam dzieci, ale w czasach gdy ja chodziłem do szkoły nauczyciel /profesor był nieomylny był guru wręcz nadczłowiekiem co jest totalnie złe od samego początku ma nas uczyć poddaństwa i niewolnictwa zabijać samodzielne myślenie i chęć działania, przedsiębiorczość a uczyć szukania sobie autorytetów bardzo często w błędny sposób, uczy nas tego, żebyśmy za nasze życie nie brali odpowiedzialności w pewnych kwestiach i oczekiwali, że zrobią to inni przez co nawet nie jesteśmy świadomi, że jesteśmy wykorzystywani przez "system". Moim zdaniem wygląda to tak dlatego , że edukacja jest "darmowa" rodzice nie płacą za szkołę z własnej kieszeni dlatego zgadzają się na tego typu praktyki "bo i tak to jest za darmo". Przykład jesli zatrudnisz kogoś do remontu domu i powiedzmy chcesz mieć zieloną ścianę, a "fachowiec" powie, że może ja pomalować na czerwono to mu powiesz, albo zrobi to pan tak jak ja chcę, albo zatrudnię kogoś innego. Uważam, że to by wyglądało by podobnie w przypadku edukacji, każdemu z nas coś się w niej nie podoba, ale jest "za darmo " dają to siedzimy cicho
3) Kultura zgadzam się z tym, że powinniśmy dbać np. o zabytki, ale w większości są one udostępniane zwiedzającym odpłatnie i to z tych pieniędzy powinny być utrzymywane, a np.teatry jeśli są nierentowne powinny być zamykane to jest rodzaj rozrywki, a skoro nie ma popytu na tego typu rozrywkę to znaczy, że jest ona niepotrzebna.

To wszystko o czym tutaj napisałem to jest tylko moje zdanie i można się z nim nie zgadzać dlatego w tak w ważnych społecznie kwestiach powinny być organizowane referenda ktoś zainteresowany danym tematem zbiera określoną liczbę podpisów np. w sprawie prywatyzacji służby zdrowia i wszyscy głosujemy czy tego chcemy czy nie demokracja bezpośrednia tak jak jest w Szwajcarii, a nie parlamentarna tak jak w Polsce czy UK gdzie raz na kilka lat wybieramy polityków, którzy szybko zapominają o tym kogo reprezentują.

jak wygląda prywatna służba zdrowia w stanach chyba każdy wie, chciałbyś żyć w takim kraju. Ja wiem, ze jak proroctwa o wyjściu z unii UK było spowodowane prywatyzacja NHS się sprawdza to ja stąd wyjeżdżam w ciągu kilku tygodni i nie jest ważne ze już teraz mam prywatna opiekę medyczna. Zresztą ile jest warta prywatna opieka w Polsce można się było przekonać w czasie pandemii. Prywatna służba zdrowia nie będzie robiła niczego co jej się nie opłaca a w skrajnym momencie stwierdzi ze lepiej się zamknąć na tydzień czy dwa niż generować straty. Czy chciałbyś żeby o pomocy twojemu dziecku w przypadku problemow zdrowotnych decydował twój score. Posiadanie ubezpieczenia nie jest stale a dodatkowo ubezpieczyciel może odmówić zapłaty za usługę, jak porównasz odmowy ubezpieczyciela w Polsce z UK w innych sektorach to się może okazać ze będziesz musiał ubezpieczyć się dodatkowo na przypadki odmowy pokrycia kosztów medycznych

Jeżeli chodzi o edukacje to postawie anty tezę, za stan polskiej edukacji odpowiadają prywatne uczelnie, których się natworzyło jak budek na bazarze i sa nastawione na maksymalizacje zysków. Czyli dając jak najmniej (kadra, materiały i prace naukowe) zarobić jak najwięcej. Wytworzono potrzebę wyższego wykształcenia na rynku, nie wiem jak teraz ale był czas w Polsce ze nie zostałeś sekretarka bez wyższego wykształcenia. Dostępność pseudo wyższego wykształcenia czyli licencjat spowodował kształcenie kadr które nigdy po ukończeniu szkoły nie pracowały w swoim zawodzie a najczęściej po prostu kupiły wymagany przez pracodawce papierek. Obok kształcenia inteligencji następnym zadaniem uczelni wyższych jest rozwój naukowy, zainteresuj się jaki wkład maja prywatne polskie uczelnie w tym kierunku

Nie istnieje w Polsce coś takiego jak rentowna sztuka, chyba ze za taka uznasz kluby nocne z tańczącymi paniami. Na przykład wszystkie, powtarzam wszystkie prywatne teatry są dotowane z ministerstwa. Efekt jest taki, ze ministerstwo płaci pieniądze za to żeby wlascicel wystawiał sztukę profanująca narodowa sztukę tylko dlatego ze takie performance mogą ściągnąć widownie

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 30-09-2022 07:07 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2022-09-30 08:28:26 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

No dobra to jeśli nie prywatną służba zdrowia to może model Szwajcarski w dużym skrócie prywatna w połowie.
Przyznaję się, że nie wiem co było nie tak z prywatną służbą zdrowia w PL podczas pandemii. Wiem, że można było się umówić na wizytę do specjalisty bez większych problemów w czasie gdy państwowa służba zdrowia była w 100% zaangażowana w leczenie wirusa celebryty.
Jak dla mnie państwa służba zdrowia kojarzy się z totalnym "olewatorstwem" przykład z mojego życia podczas biegania boli mnie kolano nie jest to jakiś straszny ból, ale czuję dyskomfort sytuacja powtarza się od dwóch miesięcy dłuższe przerwy od treningów nic nie dają idę do GP opowiadam co się dzieje zalecenie nie biegaj, po co zrobić jakieś USG, rendgen itd... jak można powiedzieć nie biegaj i pacjent wyleczony.

Nie zgadzam się z Tobą, za stan edukacji odpowiadają prywatne uczelnie ten popyt na prywatne uczelnie jest kreowany w szkołach podstawowych i średnich dzieciakom są prane mózgi na zasadzie "musisz iść na studia, żeby być kimś" i później taki dzieciak ma w głowie , że musi iść na studia chociaż zupełnie nie ma do tego predyspozycji, a taki przedsiębiorczy"Janusz" widzi niszę na rynku i ją wykorzystuje.

No sorry jeśli sztuka musi być dotowana to znaczy, że nie ma na nią zapotrzebowania i musi zniknąć koniec kropka taki jest trend widocznie Polacy bardziej lubią robić inne rzeczy i tam trzeba przekierować kapitał i energię.
Takie jest moje zdanie w temacie.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #8 Ocena: 0

2022-09-30 09:53:12 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2022-09-30 08:28:26, xxxx1234 napisał(a):
No dobra to jeśli nie prywatną służba zdrowia to może model Szwajcarski w dużym skrócie prywatna w połowie.
Przyznaję się, że nie wiem co było nie tak z prywatną służbą zdrowia w PL podczas pandemii. Wiem, że można było się umówić na wizytę do specjalisty bez większych problemów w czasie gdy państwowa służba zdrowia była w 100% zaangażowana w leczenie wirusa celebryty.
Jak dla mnie państwa służba zdrowia kojarzy się z totalnym "olewatorstwem" przykład z mojego życia podczas biegania boli mnie kolano nie jest to jakiś straszny ból, ale czuję dyskomfort sytuacja powtarza się od dwóch miesięcy dłuższe przerwy od treningów nic nie dają idę do GP opowiadam co się dzieje zalecenie nie biegaj, po co zrobić jakieś USG, rendgen itd... jak można powiedzieć nie biegaj i pacjent wyleczony.

Nie zgadzam się z Tobą, za stan edukacji odpowiadają prywatne uczelnie ten popyt na prywatne uczelnie jest kreowany w szkołach podstawowych i średnich dzieciakom są prane mózgi na zasadzie "musisz iść na studia, żeby być kimś" i później taki dzieciak ma w głowie , że musi iść na studia chociaż zupełnie nie ma do tego predyspozycji, a taki przedsiębiorczy"Janusz" widzi niszę na rynku i ją wykorzystuje.

No sorry jeśli sztuka musi być dotowana to znaczy, że nie ma na nią zapotrzebowania i musi zniknąć koniec kropka taki jest trend widocznie Polacy bardziej lubią robić inne rzeczy i tam trzeba przekierować kapitał i energię.
Takie jest moje zdanie w temacie.

nie olewanie służby medycznej w stanach kosztuje setki tysięcy dolarów za tydzień spędzony na oddziale, niestety nie pamiętam tytułu dokumentu o stanie służby zdrowia w usa, pokazujący jak biedni amerykanie tysiącami jada setki mil i koczują tygodniami na biwakach żeby wyleczyć sobie kanałowo zęba u lekarzy którzy przyjechali z europy z pomocą. 30 milionów amerykanów nie ma żadnego ubezpieczenia i nie pójdą do lekarza nawet po antybiotyk.

Co następnego byś chciał sprywatyzować, może staż pożarna... niestety proszę pana, pana score nie pozwala nam wieżyc ze stać pana na akcje gaśnicza z użyciem dwóch zestawów bojowych
Może policje albo sad, To o czym ty piszesz w szybkim tempie doprowadzi do przemiany w państwa korporacyjne a jak to wygląda powinieneś wiedzieć z filmów s-f
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2022-09-30 10:13:32 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

A czytać ze zrozumieniem potrafisz? Czy masz klapki na oczach i skupiasz się tylko na części wypowiedzi?Przecież napisałem w poście do Krajo właśnie o Policji, to samo tyczy się wojska, straży pożarnej, sądów, służby więziennej (to co mi przyszło na szybko do głowy) poza tym tak jak pisałem wcześniej decyzję w tak ważnych sprawach powinny być poddawane pod referendum po zebraniu odpowiedniej ilości podpisów później np. xxxx przedstawia jakie widzisz + z prywatyzacji służby zdrowia, a SQL jakie minusy i ludzie decydują w referendum jak ma być i w ten sposób to ludzie tworzą konstytucję.
I coś się uczepił tych Stanów? Ja bardziej preferuje system szwajcarski.

P.s
Poza tym wszystko co nierentowne tak czy siak znika z rynku to,że jest dotowane przez państwo tylko wydłuża agonię i blokuje miejsce lepszym rozwiązaniom i dusi gospodarkę.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 30-09-2022 10:22 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #10 Ocena: 0

2022-09-30 10:24:16 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2022-09-30 10:13:32, xxxx1234 napisał(a):
A czytać ze zrozumieniem potrafisz? Czy masz klapki na oczach i skupiasz się tylko na części wypowiedzi?Przecież napisałem w poście do Krajo właśnie o Policji, to samo tyczy się wojska, straży pożarnej, sądów, służby więziennej (to co mi przyszło na szybko do głowy) poza tym tak jak pisałem wcześniej decyzję w tak ważnych sprawach powinny być poddawane pod referendum po zebraniu odpowiedniej ilości podpisów później np. xxxx przedstawia jakie widzisz + z prywatyzacji służby zdrowia, a SQL jakie minusy i ludzie decydują w referendum jak ma być i w ten sposób to ludzie tworzą konstytucję.
I coś się uczepił tych Stanów? Ja bardziej preferuje system szwajcarski.

system szwajcarski sprawdza się, ale tylko w Szwajcarii
po pierwsze kraj trzeciego świata nie stać na referenda na każdy temat, po drugie podobnie jak podczas wyborów ludzie by decydowali tak jak zasugeruje im telewizja albo brutalniej lobbysta kupujący ludzkie glosy za flaszkę pod lokalem

Czy uważasz, ze za pomocą referendum udało by ci się szybciej wprowadzić prywatna służbę zdrowia czy bezwarunkowy dochód podstawowy

Jaka jest twoim zdaniem różnica pomiędzy służba zdrowia a prywatnym wojskiem jakie będziesz miał sposób dobierania co nie może zostać sprywatyzowane i czemu nie sady, próbowałeś jaka jest ignorancja klienta w polskich sadach

Do góry stronyOffline

Strona 1910 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1909 | 1910 | 1911 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,