2022-09-19 15:37:07, cris82 napisał(a): "Ale co do traktowania i oplacania pracownikow nie masz racji. W Polsce nagminnie lamie sie przepisy placowe i nie mozna tego tlumaczyc tym, ze panstwo doi przedsiebiorce. "
Ok zgadza się ale mówimy o dużych firmach tylko patrząc na to z szerszej perspektywy to oni nie doją może tak pracowników ale doją budżet państwa tutaj mam na myśli duże zagraniczne podmioty
Tutaj mniejsze firmy też kombinują nie mówię tylko o hindusach czy Polakach ale mniejszych angielskich biznesach wszędzie jest podobnie
Robiłem u Anglika zatrudniającego 4 osoby to wiem swoje : )
Mi nawet nie chodzi o to kto ile płaci już mniejsza z tym ale takie kompletne uogólnianie i pogarda dla mniejszych biznesów
Prosta droga do tego żeby wyeliminować ludzi przedsiębiorczych a ilu dużych zaczynało będąc małymi? pewnie kolega się cieszy że przemy do państw bezgotówkowego bo wreszcie Janusze będą na widelcu skarbowki
Zgadzam sie z tym eliminowaniem malego biznesu. Mysle, ze pseudo pandemia byla milowym krokiem wlasnie w eliminacji malego biznesu z rynku.
I niestety duzo ludzi nieswiadomie wzielo w tym udzial.
poza tym kto by poszedl robic w tych wielkich kolchozach gdyby placili grosze? pracowalem u januszy to wiem jak to wyglada z kasa roznie ale jest luz blues a duze firmy = normy itp w Polsce to juz w ogole...
"Wyższy podatek od deszczu. Kogo obejmie w 2023 roku? Na jakie opłaty powinniśmy się przygotować?
Czym jest podatek od deszczu?
Podatek od deszczu jest opłatą obowiązkową dla niektórych osób fizycznych i prawnych, która obowiązuje na podstawie ustawy o Prawie Wodnym. Tzw. podatek od deszczówki (nazywany czasem podatkiem od zabetonowania) jest formą walki z powszechną betonozą. Ta danina na rzecz Skarbu Państwa musi być uiszczana przez właścicieli tych nieruchomości, które w znacznym stopniu zostały zabudowane. Ma to więc rekompensować problem suszy i obniżanie się poziomu wód. Jest to rozwiązanie powszechnie stosowanie w państwach Zachodnich, w tym w Niemczech, USA czy też we Włoszech."
inflacja na poziomie 16% jest za mala podniesmy jeszcze podatki od deszczu jak rowniez czekamy na podatki od slonca
chociaz te juz chyba sa bo czym innym jest oplata miejscowa ktora poszla w gore o 25% w zeszlym roku"
lepiej nie czytac wiadomosci ekonomicznych z Polski obecnie wszystkie mozliwe podatki ida dory dociskanie sroby narodowi mus trwac w najlepsze
Polacy jezdza po wegiel do czech bo 2 x tanszy a Polska weglem stoi
ot pisory
morawiecki polecil spolkom energetycznym zeby w inny sposob opracowaly podnoszenie cen nie moze byc tak ze w tak drastyczny sposob firmy podnosza ceny hehe pierdu pierdu a rachinki dla samorzadow 500% do gory gdzie uzasadnienie? pozniej posrednicy beda latac po yt chwalac sie na kanalach dla przedsiebiorcow ze zarobili 10mln w rok... kula w leb za takie praktyki a nie obietnice morawieckiego i nagrody w spolkach skarbu panstwa...
ot pisory
A żeby było ciekawiej to kupują ten węgiel co w tym roku, w czasie kryzysu energetycznego i braku węgla dla ludzi, został wyeksportowany między innymi do Czech.
Czy ktoś poniesie za to konsekwencje?
Przecież w cenzuralnych słowach brakuje już przymiotników dla określenia tej polityki i ludzi nią sterujących.
ot pisory
A żeby było ciekawiej to kupują ten węgiel co w tym roku, w czasie kryzysu energetycznego i braku węgla dla ludzi, został wyeksportowany między innymi do Czech.
Czy ktoś poniesie za to konsekwencje?
Przecież w cenzuralnych słowach brakuje już przymiotników dla określenia tej polityki i ludzi nią sterujących.
Jak zwykle kompletnie nic nie rozumiecie.Ten czeski węgiel jest tańszy bo to jest WĘGIEL BRUNATNY-niskiej jakości,kopcący węgiel po którym trzeba potem czyścić pięć i którym palenie jest w Polsce prawie całkowicie zakazane.
W Czechach również brakuje dobrego jakościowo węgla kamiennego i jest równie drogi co w Polsce
Mijasz się z prawdą.
Wegoel jest, można kupić nawet przez internet i wiadomym że brunatny jest tańszy bo mniej kaloryczny. A co ludzie kupią, ich wybór.
A prezes powiedział, że wszystkim można palić za wyjątkiem opon.
A ty myślisz, że jak ludzi przyciśnie to będą się pytali czy można palić drewno czy węgiel i czy można to drewno z ładu wziąć? Ruszą z siekierami i nawet policja ich nie powstrzyma.
Skoro taki oblatany jesteś i rozumiesz to wyjaśnij wsystkim proszę, dlaczego eksport wegla z polski w tym roku wzrosl o 100 proc.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
Pytam bo oglądałam dziś fragmentarycznie wywiad z Kaczyńskim i nie przypominam sobie zdania o oponach, ale pewnie coś przeoczyłam, czy mogłabym prosić o link do tego wywiadu?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
2022-09-21 23:49:18, SweetLiar napisał(a): Czy pisząc "prezes” mówimy o Kaczyńskim?
Pytam bo oglądałam dziś fragmentarycznie wywiad z Kaczyńskim i nie przypominam sobie zdania o oponach, ale pewnie coś przeoczyłam, czy mogłabym prosić o link do tego wywiadu?
Ten człowiek jest zupełnie oderwany od rzeczywistości.
"Pewna tradycja palenia drewnem..." koniec cytatu.
No niestety jest tradycja palenia wszystkim - to nie jest niestety oderwanie od rzeczywistości, a stwierdzenie faktu, ale opony rzeczywiście przeoczyłam. Ja dziś włączyłam ogrzewanie na pół godziny, jest tak zimno,
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.