MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Polską? Będzie gdzie kiedyś wrócić?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1904 z 2056 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1903 | 1904 | 1905 ... 2054 | 2055 | 2056 ] - Skocz do strony

Str 1904 z 2056

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2022-09-19 01:16:07 (3 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2022-09-17 12:13:14, xxxx1234 napisał(a):
Gwontownik
Ja potrafię czytać ze zrozumieniem, a post Sweet sugeruje, że przedsiębiorcy mają się świetnie.
Taki mały przykład według "nowego wału" właściciel firmy płaci ZUS procentowo od OBROTU, nie od zysku tylko od obrotu i tak np. mój kolega, który ma sklep z piłami i kosiarkami płaci około 3000 zł miesięcznie 36k rocznie.
Wszystkim narzekającym na tych złych/ nieuczciwych prywaciarzy, którzy się na was dorabiają proponuję otworzyć własną firmę zrobić im konkurencję i wyciąć ich z rynku, po co marnujcie na etacie swój potencjał.

Boże co za idiotyzmy.Ten twój znajomy to właśnie modelowy przykład Janusza,który nie wie co i ile płaci.On nawet nie wie co to jest ZUS i ile wynoszą jego składki.ZUS-u nie płaci się od obrotu.Od obrotu płaci się podatek ryczałtowy i składkę zdrowotną(3 różne stałe poziomy).Jeżeli jesteś ryczałtowcem.

Jak można prowadzić sklep z piłami na ryczałcie? Zupę też widelcem je?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2022-09-19 05:37:28 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Bierzesz pod uwagę to, że nie wybrał dla siebie optymalnej opcji bo nie zdążył zapoznać się ze zmianami w nowym lądzie, który został wprowadzony na ostatnią chwilę.
W innych krajach ludzie mają co najmniej rok żeby się zapoznać że zmianami w prawie podatkowym.
Dlaczego nie otworzysz własnej DG tylko pracujesz u tych Januszu?

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2022-09-19 07:31:03 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Cris
Z tego co pisałeś na forum kiedyś Ty masz jakieś domki na wynajem, albo coś w tym stylu więc podatek od nieruchomości to pewnie dla Ciebie jest duży koszt i nie mały problem."

Za cały rok wyszłoby 5k więcej z tym że ja płacę mniej bo działalność jest sezonowa 5 miesięcy w roku to nie wydaje się dużo bo metrów też nie jest dużo ale wolałbym żeby zostało w kieszeni oczywiście już idą podwyżki chyba od przyszłego roku taka tyci podwyzunia o kolejne 3zl na m2

Typowy lewicowe myslenie on ciągle za mało zarabia a przedsiębiorca za dużo ale że ten drugi musiał zainwestować kilkaset tysięcy czy milionów żeby sobie stworzyć miejsce pracy i może się to zwracać następne 10-20lat zanim zacznie zarabiać na czysto to kogo to obchodzi

Coś już słyszałem że pisiory kombinuja z likwidacją amortyzacji u nich to typowe wylać dziecko z kąpiela w miejscu gdzie wystarczyłoby wprowadzić delikatne zmiany i ułatwić wszystkim zycie coś jak z 500plus lepiej wypłacać świadczenie milionerom bo to tańsze dla budżetu 😅

Tak było z kartą podatkową która małym zuczkom pozwalała funkcjonowac na wzór tego co jest w Anglii najlepiej zlikwidować a co...

Powiedziałem do księgowej fajna ta karta mało papierologii a co jak ja PiS zlikwiduje? a ona na to zdziwiona patrząc jak na jakiegoś ufoludka odpowiedziała zdecydowanie " na pewno nie od kiedy pamietam karta była jest i na pewno bedzie"

Rok nie minął i karta do kosza 😅

Unreal Ile w tym roku zapłacisz podatku dochodowego czysta ciekawość?

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 19-09-2022 07:57 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2022-09-19 09:24:06 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-09-18 23:35:18, SweetLiar napisał(a):

Cytat:

2022-09-16 21:34:17, Gwontownik napisał(a):
Jakbym powiedział, że "nie ważne co się mówi lecz ważne co inni rozumują" to bym skłamał.

Dziękuję 👍 dość często wyjaśniasz na forum co napisałeś i jak zostało to zrozumiane. Tym bardziej ten komentarz o zrozumieniu, z Twojej strony jest bezcenny 👍

Tak wiem i dziękuję za przypomnienie. Możesz mi jeszcze przypomnieć co i komu tłumaczyłem i czy rzeczywiście źle się wyraziłem czy może druga strona poprawnej polszczyzny zrozumieć nie mogła/chciała?

Niestety nie mam tyle czasu, żeby przeszukiwać forum i prywatne wiadomości (tym bardziej, że te ostatnie i tak nie mogą być upubliczniane, regulamin forum tego zabrania).

Daleka jestem jednak od zarzucania komuś niezrozumienia języka polskiego. Bardziej chyba różnica zdań wynika z rozbieżności w obserwacjach, poglądach.

To może jak nie chcesz, nie potrafisz udowodnić to powstrzymaj się zarzutami?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 19-09-2022 09:26 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #5 Ocena: 0

2022-09-19 13:22:28 (3 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2022-09-19 05:37:28, xxxx1234 napisał(a):
Bierzesz pod uwagę to, że nie wybrał dla siebie optymalnej opcji bo nie zdążył zapoznać się ze zmianami w nowym lądzie, który został wprowadzony na ostatnią chwilę.
W innych krajach ludzie mają co najmniej rok żeby się zapoznać że zmianami w prawie podatkowym.
Dlaczego nie otworzysz własnej DG tylko pracujesz u tych Januszu?

Ale o czym ty mówisz? Jaka zmiana formy opodatkowania? Jaki brak czasu? Zmiany były zapowiadane że sporym wyprzedzeniem a problemy związane były ze zmianami przepisów podatkowych już w trakcie roku podatkowego czyli już dawno po wybraniu formy opodatkowania(zmiany w naliczaniu podatku od pensji,odliczenia składki zdrowotnej dla przedsiębiorców).
null

Ja nie pracuje u Janusza tylko w ogromnej sp.z.o.o w której przestrzega się kodeksu pracy i płaci za nadgodziny.U Janusza nigdy bym nie pracował-na powyższym przykładzie widać,że tacy ludzie nawet nie wiedzą jakie składki płacą i na pewno cię oszukają/pomylą coś i będą zgrywać debili,że to nie ich wina.

Karta podatkowa nadal jest dla tych którzy wcześniej się nią rozliczali.2:0 dla mnie.

4785 zł dochodowego zapłaciłem w zeszłym roku przy zarobkach netto średnio 4600 zł miesięcznie a co?
-

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2022-09-19 14:49:43 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

haha nie rozśmieszaj 2:0...

Była dobra prosta forma opodatkowania która zlikwidowali i nikt nowy już nie skorzysta z dobrego rozwiązania tak czy nie?

4785 no to sam widzisz ze jakieś grosze płacisz nawet na wybudowanie latryny w puszczy białowieskiej by nie starczylo tak jak pisałem że większość januszy na których wieszasz psy pewnie więcej podatku płaci od ciebie za nieruchomości z tytułu prowadzenia działalności a gdzie ich wynajem inne obciążenia i jeszcze coś ma zostać dla ciebie... A ty jeszcze pianę bijesz że paragonu u zlego mechanika nie dostałeś którego szczytem marzeń jest passaratti po 20latach pracy 😅 Bo ty płacisz podatki pracując w porządnej spolce wymagasz...

Pracy dla wszystkich w wielkich spolkach by nie starczylo na pewno za to urzedasow w US do gnojenia januszy nie brakuje pewnie 1/10 budzetu to kary zapłacone przez januszy

Jesteś wygodnickim etatowcem nie masz pojęcia jakie są zmiany dla przedsiębiorców jak częste i niekorzystne potrafią byc do tego trzeba posłuchać chociażby księgowych

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #7 Ocena: 0

2022-09-19 15:25:56 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cris mylisz dwie rozne rzeczy. Zgadzam sie z toba, ze polski fiskus jest stworzony do strzyzenia przedsiebiorcow. Wiem bo tez prowadzilam firme w Polsce i to na vat-ie, a poniewaz sama prowadzilam ksiegowosc to douczac sie musialam srednio raz na kwartal, zamiast ten czas poswiecic firmie. Prowadzilam firme tez tutaj i jest to dzien do nocy, maksymalne uproszczenie wszystkiego.
Ale co do traktowania i oplacania pracownikow nie masz racji. W Polsce nagminnie lamie sie przepisy placowe i nie mozna tego tlumaczyc tym, ze panstwo doi przedsiebiorce. Jak cie nie stac na pracownika to sam zapitalaj albo zatrudnij rodzine, albo idz na etat skoro to takie fajne. To nie do ciebie personalnie ale ogolnie do tzw."przedsiebiorcow".
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2022-09-19 15:29:21 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Nie będę się z Tobą kopał bo to nie mam sensu.
W UK nie raz dogadywałem się z tymi "Janusza mi" daj mi minimalną na umowie resztę zapłać pod stołem a podatkiem, który muszę zapłaci podzielimy się po połowie, bo płacenie podatków, które są marnowane przez polityków na kupowanie głosów u plebsu nie ma sensu.

Nowy ład jest tak prosty i przejrzysty, że nawet US nie wie jak ma to interpretować.
Jasne był czas, wszystko było tak super przygotowane, że ciągle są w nim jakieś modyfikacje.
Tak znam te śpiewki inflacja to wina Putina i jak Tusk przyszła z zagranicy i przeszkadza.

Podsumowując, może moi koledzy i koleżanki to Janusze i Grażyny biznesu, ale chyba wiedzą co robią skoro są na rynku od 20-25 lat, a kolejne rządy ciągle im dokręcają śrubę, a mimo to oni dalej działają.
Tylko ciągle mi nie odpowiedziałeś dlaczego nie założysz swojej DG i nie uwolnisz chociaż jednego pracownika od któregoś Janusza?

W teorii i w telewizji wszystko wygląda dobrze w praktyce jest zawsze inaczej.

Jak narzekasz na mechanika, że nie dał Ci paragonu to jedź do takiego, który Ci da paragon i za niego odpowiednio zapłacisz, to Ty jesteś Januszem bo chcesz żeby było tanio i jeszcze się domagasz paragonu.
Ostatnio byłem u znajomego prawnika potrzebowałem porady w pewnej sprawie kolega jeszcze z podstawówki na koniec pytam ile płacę, a on na to chcesz rachunek z uśmiechem odpowiedziałem oczywiście, że nie to tyle i tyle. No sorry, ale ja nie mam ochoty ze swoich pieniędzy sponsorować 500+, 15 i 18 emerytur, dodatków węglowych, wakacji kredytowych itd...

Iwona
Sprawy wypłat, urlopów, czasu pracy powinny być ustalane pomiędzy pracodawcą-prqcownikiem a nie regulowane od góry i wiem, że napiszesz że w ten sposób pracodawcy wykorzystywali by pracowników pewnie byli by tacy, którzy by próbowali, ale rynek szybko by to zweryfikował bo część pracowników znalazła by motywację, żeby otworzyć własną DG i zrobić konkurencję, albo znaleźli pracę w lepszym miejscu bo takie też by były. W Szwajcarii nie ma czegoś takiego jak płaca minimalna i ten kraj jakoś funkcjonuje, a ludziom żyje się tam o wiele lepiej niż np. w Niemczech. Kiedyś w Alpach rozmawiałem z Niemcem, który przeniósł się z Monachium do Szwajcarii pytałem jak Ci się tutaj żyje przy tych cenach, na co usłyszałem wiesz co, mam taki sam poziom życia jak w Niemczech, a pracuje 30% mniej kurtyna.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 19-09-2022 15:41 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2022-09-19 15:37:07 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

"Ale co do traktowania i oplacania pracownikow nie masz racji. W Polsce nagminnie lamie sie przepisy placowe i nie mozna tego tlumaczyc tym, ze panstwo doi przedsiebiorce. "

Ok zgadza się ale mówimy o dużych firmach tylko patrząc na to z szerszej perspektywy to oni nie doją może tak pracowników ale doją budżet państwa tutaj mam na myśli duże zagraniczne podmioty

Tutaj mniejsze firmy też kombinują nie mówię tylko o hindusach czy Polakach ale mniejszych angielskich biznesach wszędzie jest podobnie
Robiłem u Anglika zatrudniającego 4 osoby to wiem swoje : )

Mi nawet nie chodzi o to kto ile płaci już mniejsza z tym ale takie kompletne uogólnianie i pogarda dla mniejszych biznesów

Prosta droga do tego żeby wyeliminować ludzi przedsiębiorczych a ilu dużych zaczynało będąc małymi? pewnie kolega się cieszy że przemy do państw bezgotówkowego bo wreszcie Janusze będą na widelcu skarbowki

"Nowy ład jest tak prosty i przejrzysty, że nawet US nie wie jak ma to interpretować."

Z tego co mówił ostatnio mentzen to tak pisiory kombinuja że nawet te interpretację naczelników urzędu skarbowego nie będą już wiążące i zostawia dużo miejsca do "spontanicznej interpretacji" wszczesniej była to podkładka dla przedsiebiorcow którzy ścierali się że skarbowka bo ci niekoniecznie znają prawo

Sam już korzystałem z takiej interpretacji indywidualnej na szczęście ktoś przetarł szlak i był gotowiec bo babka z US chciała mi koniecznie wmówić że nie mam racji

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 19-09-2022 15:47 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #10 Ocena: 0

2022-09-19 15:54:59 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cytat:

2022-09-19 15:29:21, xxxx1234 napisał(a):
Nie będę się z Tobą kopał bo to nie mam sensu.
W UK nie raz dogadywałem się z tymi "Janusza mi" daj mi minimalną na umowie resztę zapłać pod stołem a podatkiem, który muszę zapłaci podzielimy się po połowie, bo płacenie podatków, które są marnowane przez polityków na kupowanie głosów u plebsu nie ma sensu.

Nowy ład jest tak prosty i przejrzysty, że nawet US nie wie jak ma to interpretować.
Jasne był czas, wszystko było tak super przygotowane, że ciągle są w nim jakieś modyfikacje.
Tak znam te śpiewki inflacja to wina Putina i jak Tusk przyszła z zagranicy i przeszkadza.

Podsumowując, może moi koledzy i koleżanki to Janusze i Grażyny biznesu, ale chyba wiedzą co robią skoro są na rynku od 20-25 lat, a kolejne rządy ciągle im dokręcają śrubę, a mimo to oni dalej działają.
Tylko ciągle mi nie odpowiedziałeś dlaczego nie założysz swojej DG i nie uwolnisz chociaż jednego pracownika od któregoś Janusza?

W teorii i w telewizji wszystko wygląda dobrze w praktyce jest zawsze inaczej.

Jak narzekasz na mechanika, że nie dał Ci paragonu to jedź do takiego, który Ci da paragon i za niego odpowiednio zapłacisz, to Ty jesteś Januszem bo chcesz żeby było tanio i jeszcze się domagasz paragonu.
Ostatnio byłem u znajomego prawnika potrzebowałem porady w pewnej sprawie kolega jeszcze z podstawówki na koniec pytam ile płacę, a on na to chcesz rachunek z uśmiechem odpowiedziałem oczywiście, że nie to tyle i tyle. No sorry, ale ja nie mam ochoty ze swoich pieniędzy sponsorować 500+, 15 i 18 emerytur, dodatków węglowych, wakacji kredytowych itd...

Iwona
Sprawy wypłat, urlopów, czasu pracy powinny być ustalane pomiędzy pracodawcą-prqcownikiem a nie regulowane od góry i wiem, że napiszesz że w ten sposób pracodawcy wykorzystywali by pracowników pewnie byli by tacy, którzy by próbowali, ale rynek szybko by to zweryfikował bo część pracowników znalazła by motywację, żeby otworzyć własną DG i zrobić konkurencję, albo znaleźli pracę w lepszym miejscu bo takie też by były. W Szwajcarii nie ma czegoś takiego jak płaca minimalna i ten kraj jakoś funkcjonuje, a ludziom żyje się tam o wiele lepiej niż np. w Niemczech. Kiedyś w Alpach rozmawiałem z Niemcem, który przeniósł się z Monachium do Szwajcarii pytałem jak Ci się tutaj żyje przy tych cenach, na co usłyszałem wiesz co, mam taki sam poziom życia jak w Niemczech, a pracuje 30% mniej kurtyna.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>xxxx1234</i> 19-09-2022 15:41 ]

No tak jak przewidziales nie zgadzam sie z toba. Powiem ci dlaczego, prosty przyklad z Anglii. Masz tu 20 dni + 8 bankholidays ustawowo dla wszystkich. Sa firmy, ktore daja wiecej. Ile jest takich firm? Ilu ludzi w tym kraju pracuje za najnizsza krajowa? I nie ma tu duzego bezrobocia. To mrzonki, ze ludzie nie beda pracowac dla takich firm, bo gdzies pracowac musza.
Kazda firma traktuje pracownika jako koszt i nigdy nie da wiecej jak nie musi.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Strona 1904 z 2056 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1903 | 1904 | 1905 ... 2054 | 2055 | 2056 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,