Co myślisz o tym, że komisja zamawia ekspertyzy których wyniki ukrywa bo nie pasują do głoszonej narracji?
[ Ostatnio edytowany przez: daavid 13-09-2022 12:55 ]
Str 1901 z 2057 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2022-09-13 12:54:39 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Obejrzyj a później komentuj.
Co myślisz o tym, że komisja zamawia ekspertyzy których wyniki ukrywa bo nie pasują do głoszonej narracji? [ Ostatnio edytowany przez: daavid 13-09-2022 12:55 ] |
admiralbibol | Post #2 Ocena: 0 2022-09-13 13:06:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Obejrze jak potwierdzisz ze namierzyli juz kto pierwszy od nich wypuscil "wyladujemy albo mnie zabije" ?
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2022-09-13 14:13:55 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
rozwalaja mnie te pisiory pieja z zachwytu juz do telewizora jak to oni otaczaja opieka najmniej zarabiajacych podnoszac place minimalna
ta podwyzka wynika z ustawy o podnoszeniu wynagrodzenia w momencie kiedy jest duza inflacja a przedstawiaja to tak jakby kaczynski z morawieckim dawali z wlasnej kieszeni najmniej zarabiajacym dojada przedsiebiorcow ostro |
unreal | Post #4 Ocena: 0 2022-09-13 20:10:15 (3 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat: 2022-09-13 14:13:55, cris82 napisał(a): rozwalaja mnie te pisiory pieja z zachwytu juz do telewizora jak to oni otaczaja opieka najmniej zarabiajacych podnoszac place minimalna ta podwyzka wynika z ustawy o podnoszeniu wynagrodzenia w momencie kiedy jest duza inflacja a przedstawiaja to tak jakby kaczynski z morawieckim dawali z wlasnej kieszeni najmniej zarabiajacym dojada przedsiebiorcow ostro Otóż płacy minimalnej nie zarabia w Polsce już praktycznie nikt.Te 2 miliony osób o których się mówi zarabiają najniższą+kopertę i tak to u nas realnie wygląda.Podniesienie minimalnej będzie miało przynajmniej ten plus,że Januszem odprowadza większy ZUS i podatek za pracownika. Jesteś świadom tego,że murarz oficjalnie zarabia w Polsce w tej chwili 3010 zł brutto a realnie dostaje w kopercie jakieś 5600 zł? "O jejku Janusze i małe firmy padną" tylko,że one łamią kodeks pracy i popełniają przestępstwo karno-skarbowe od jakichś 30 lat.Nie nie żal mi ich. Ps.Nawet sprzątaczki u mnie w firmie mają w tej chwili 4000 brutto. Te,jak w UK podwyższali minimalna to też był taki kwik? Jak Nie wpuszczacie już imigrantów i nikt nie chce robić za 8 funtów za godzinę to też firmy upadają? |
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2022-09-13 20:39:59 (3 lata temu) |
janusze i male firmy chociaz placa podatki do budzetu a amazony i inne duze podmioty to zawsze byla jakas kreatywna ksiegowosc i drenowanie kasy zagranice
za duzo w tobie pogardy do osob ktore zapewniaja wiekszosc wplywow do budzetu przynajmniej dotychczas tak bylo ale trzeba ich dojechac i zrobic miejsce dla korporacji przeciez to niech mowia ze podnosza minimalna bo nie maja wyjscia a zaplaca za to przedsiebiorcy a nie jakies pierdu pierdu i oglupianie z telewizorni o dbaniu o tych co najmniej zarabiaja kon by sie usmial jak nigdy nie prowadziles biznesu i prezentuajesz taka opinie tzn ze jestes januszem po drugiej stronie tej imprezy hehe : ) ogolnie dzisiaj jest taka opinia o tych wszystkich nowych nieladach i zmianach podatkowych ze ledwo ksiegowi to ogarniaja zajefajny plus ze beda wieksze podatki i zusy do zaplacenia : ))))) ty przylklaskujesz tej socjalistycznej spirali ktora nakreca dzisiaj pis ... chyba nie bedzie podatku ktorego oni nie podniosa najlepsza jest zapowiedz tego 30% podatku od dzialek zanim sie je jeszcze sprzeda hehe no ale z czegos trzeba sfinansowac 16 emeryture zeby na nas zaglosowali ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 13-09-2022 20:57 ] |
|
|
unreal | Post #6 Ocena: 0 2022-09-13 21:36:50 (3 lata temu) |
No właśnie Janusze NIE PŁACĄ PODATKÓW.Robią wszystko aby ich nie płacić.Mechanicy samochodowi nie wystawiają paragonów,nie płacą za nadgodziny,wały na chacie i dochodowym to dla nich chleb powszedni.
Do dzisiaj przypomina mi się sytuacja jak 10 lat temu zaproponowano mi pracę w sklepie mięsnym."Ja dobrze płacę,2000 zł w tym obowiązkowo 2 soboty w miesiącu po 12 godzin,umowę podpiszemy na 1700 brutto,u mnie nie ma listy obecności i ewidencji czasu pracy.To mała rodzinna firma" Myślałem,że mu przywalę w ten głupi złodziejski ryj jak to usłyszałem. Tylko widzisz,ten złodziejski Amazon jakoś płaci pełen ZUS,nadgodziny 50 i 100% i zapewnia jakieś przerwy w pracy. Twoja wypowiedź to jakiś bełkot Polaka co wyjechał 20 lat temu robić na zmywaku za 5 funtów za godzinę.Kompletnie nie znasz realiów podatkowych i skali szarej strefy w Polsce. Tak trzeba dojechać przedsiębiorcę który dzień i noc łamie kodeks pracy i okrada pracowników.W UK tacy pracodawcy są dojeżdżani i nie pozwala się im prowadzić działalności.I jakoś nie protestujesz. 30% podatku od parceli.I wtedy się obudziłeś... |
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2022-09-13 23:05:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Zarówno Janusze biznesu jak i duże korporacje wykorzystują ludzi na tyle, na ile pozwala im na to prawo. I nie ma się co dziwić ani jednym, ani drugim.
Już po poprzedniej podwyżce płacy minimalnej zwiastowano upadek Januszy ( że nie wspomnę o niedzielach handlowych, które miały dobić przedsuebiorców), a ja tu na miejscu widzę, że mają się nieźle. Płaczą i narzekają oczywiście na koszty, które są duże (a będą jeszcze większe), ale rozwijają swoje biznesy, otwierają nowe punkty, nie zwijają i podnoszą ceny, ale z drugiej strony jakie mają być te koszty, zerowe czy mają tak koło 1.5% oscylować???? Nie żartujmy. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
unreal | Post #8 Ocena: 0 2022-09-14 00:40:56 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-09-13 23:05:04, SweetLiar napisał(a): Zarówno Janusze biznesu jak i duże korporacje wykorzystują ludzi na tyle, na ile pozwala im na to prawo. I nie ma się co dziwić ani jednym, ani drugim. Już po poprzedniej podwyżce płacy minimalnej zwiastowano upadek Januszy ( że nie wspomnę o niedzielach handlowych, które miały dobić przedsuebiorców), a ja tu na miejscu widzę, że mają się nieźle. Płaczą i narzekają oczywiście na koszty, które są duże (a będą jeszcze większe), ale rozwijają swoje biznesy, otwierają nowe punkty, nie zwijają i podnoszą ceny, ale z drugiej strony jakie mają być te koszty, zerowe czy mają tak koło 1.5% oscylować???? Nie żartujmy. Tylko problem w Polsce jest taki,że przedsiębiorcy w sposób jawny i bezczelny łamią kodeks pracy i co najgorsze wszystkie instytucje o tym wiedzą i nic z tym nie robią(inspekcja pracy,fiskus) Chociażby strajk policjantów z zeszłego roku.Nagle ogromna ilość z nich...zachorowała w tym samym momencie.Przynieśli fałszywe zwolnienia lekarskie i wyłudzili ogromne środki z MSW(policja ma osobny system ubezpieczeń społecznych).Szokujące dla mnie jest powszechne w Polsce kombinatorstwo. Takie same pierdolamento było jak PIS wprowadzał minimalna stawkę dla zleceniowcow.Firmy ochroniarskie,które płaciły ochroniarzom po 6 zł za godzinę lamentowały,że zaraz wszystko zbankrutuje.I co? I JAJCO.Teraz te same firmy płacą 20 zł/h i nadal mają się dobrze.Bo...można pracownika wydymać na nadgodzinach! |
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2022-09-14 05:25:20 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-09-13 23:05:04, SweetLiar napisał(a): Zarówno Janusze biznesu jak i duże korporacje wykorzystują ludzi na tyle, na ile pozwala im na to prawo. I nie ma się co dziwić ani jednym, ani drugim. Śmiesznie to brzmi, jak jakaś niedorzeczność zasługująca na statuatke za wypowiedź. Tymczasem jest to prawdą. Pracodawca robi wszystko by zaoszczędzić, a poszkodowany pracownik nic z tym nie robi w obawie utraty pracy. Przyklad; firma zatrudnia 100 ludzi i płaci im dobrze i wzorowo. Każdy pracownik ma przepracowane przynajmniej 50 godzin więcej, za które ma uczciwie zapłacone. Jednak za urlopy firma wypłaca tylko stawkę podstawową zamiast średniej i nie daje się przekonać że to jest źle. Sytuacja trwa latami do czasu pierwszego odważnego, który kieruje sprawę do sądu. Sprawa wygrana, sąd zasądza wyrównanie ale tylko za trzy lata, bo reszta się przedawnia. Załoga pozostała otrzymuje z dobrego serca firmy, wyrównanie za ostatni rok i zmianę dotychczasowych zasad. I nie można powiedzieć, że jest to zgodne z prawem, ale do póki ich nie złapią, a ludzie są spolegliwi to takie cuda będą się zdarzały. Żadne prawo, żadna organizacja nie jest w stanie zapanować nad tym bajzlem do czasu kiedy każda ze stron, niezależnie czy popełniając błąd, czy z pełną premedytacją, będzie odnosić korzyści. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 14-09-2022 06:17 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2022-09-14 05:36:18 (3 lata temu) |
no tak przeciez opodatkowanie w Polsce dla przedsiebiorcow w wynosi 1.5 % apropo zartow… ty sweet chyba widzisz jak sie otwieraja te punkty ale jak zamykaja juz nie bardzo
sam pochodze z 80tys miasteczka to wiem jak to wyglada w praktyce wiekszosc lokali to pustostany a w reszcie mieszcza sie zazwyczaj banki czy uzbezpieczalnie lokale uslugowe otwieraja sie i zamykaja co chwile gastronomiczne lub puby potrafia byc otwierane tylko na weekendy bo w tygodniu sie nie oplaca a te niedziele niehandlowe to jakis totalny kretynizm pewnie nie brakuje ludzi ktorzy chetnie by dorobili sobie w weekedny zwlaszcza w czasach kiedy odsetki za kredyt w banku wynosza 8 czy tam 9%... wyobrazacie sobie pozamykane galerie w uk w niedziele? smiech na sali : )) “Twoja wypowiedź to jakiś bełkot Polaka co wyjechał 20 lat temu robić na zmywaku za 5 funtów za godzinę.Kompletnie nie znasz realiów podatkowych i skali szarej strefy w Polsce.” unreal ubawilo mnie twoje poczucie humoru ja jednak w kwestiach podatkowych wole posluchac kogos kto sie na tym zna jak slawomir mentzen i krytycznie odnosi sie do wiekszosci zmian ktore wprowadza rzad a nie kierowcy autobusu ktory mysli ze pozjadal wszystkie rozumy no praca w amazonie to samo marzenie…tak jak w tesco dopoki nie zastapia cie kasami samoobslugowymi jakos nie zauwazylem zeby od czasu kiedy postawili w moim tesco 20maszyn samoobslugowych ceny produktow potanialy… znajac zycie to wiekszosc tych januszy biznesu placi wiecej podatku od nieruchomosci z tytulu prowadzenia dzialalnosci gospodarczej niz ty placisz dochodowego przez caly rok hehe |