Str 1855 z 2049 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
sqlserver |
Post #1 Ocena: 0 2022-01-24 20:13:11 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2022-01-24 19:49:09, jolantina napisał(a):
Wydaje mi się, że Putin teraz mowi w tym pokerze ,,sprawdzam,,...
z dużym prawdopodobieństwem karty poszły pod stołem i Putin dogadał se z Bidenem przehandlowali stara strefę wpływu sowieckiego za neutralność Rosji w "sprawach" związanych z Chinami. Amerykanie oczywiście będą pokazywali swoje oburzenie, być może zaangażuje się za pomocą polskiego wojska ale to będzie tylko pokazówka
To może być powód dla którego Niemcy otwarcie opowiadają się po Rosyjskiej stronie
[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 24-01-2022 20:14 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
|
Gwontownik |
Post #2 Ocena: 0 2022-01-24 20:37:13 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ja bym z tą "neutralnością Putina wobec Chin" nie przesadzał. Mnie to raczej wygląda na wspólne działania. A jeśli nie wspólne to w głębokim porozumieniu. Chiny finansowo trzymają USA w szachy i cała zachodnioeuropejską gospodarkę, a Rosja przy okazji chce ugrać coś dla siebie w Europie wschodniej.
Tu należało by złożyć kilka faktów:
1. Ograniczenia dostaw z chin do Europy przy biernej postawie Europejczyków.
2. Wykup przez Chiny ponad połowy światowych rocznych plonów strategicznych zbóż (pszenica, soja, kukurydza)
3. Bezradność Europy, a właściwie nie podejmowanie żadnych działań w związku z kryzysem energetycznym.
4. W związku z pkt 2. Rosja może zagarnąć ukraińskie ziemię które uchodzą za najżyźniejsze na świecie.
5. Kryzys energetyczny w Europie jest dla Rosji dobrodziejstwem bo za mniej sprzedanego towaru większą kasę dostają przy braku sprzeciwu eu a nawet przy aprobacie Niemca.
Biden się nie przeciwstawi Putinowi, jest za miękki. Już dziś przystał na ograniczenie wojs NATO w Bułgarii i Rumunii jak chciał Putin, nie osiągając w zamian nic.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 24-01-2022 20:41 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: 0 2022-01-24 21:37:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2022-01-24 19:41:17, sqlserver napisał(a):
Jeżeli Amerykanie i Brytyjczycy wycofują obywateli w trybie pilnym
No właśnie, ale wycofali tylko pracowników niższego szczebla dla mnie to też robienie pokazówki takie robienie czegoś na pół gwizdka. Jak dla mnie to wygląda tak, że nikt tej wojny nie chce, a dogadywanie się właśnie trwa. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #4 Ocena: 0 2022-01-24 22:55:50 (3 lata temu) |
Bo ich najdłużej się ewakuuje, dyplomaci powinni zostać do samego końca są raczej bezpieczni nawet wobec Rosjan dyplomaci są nietykalni [ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 24-01-2022 22:56 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2022-01-25 03:43:02 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2022-01-24 19:32:11, SweetLiar napisał(a):
Może mi ktoś wytłumaczyć po co Putin robi ten cyrk przecież jak chciał najechać Gruzję to najechał i nie mówili o tym wszyscy na kilka tygodni przed. Fakt że Gruzja to malutki kraj, ale taki atak, na który obie strony są przygotowane to wydaje mi się, że albo naprawdę szykuje się krwawa jatka u naszego sąsiada albo to jest jakaś pokazówka.
Trudno powiedzieć co w głowie ma Putin i jego najbliższego otoczenia, ale działania Rosji mają swoją logikę. Prawdopodobnie celowo prężą muskuły, aby zyskać coś bo wojna to dla nich jednak kosztowna sprawia i to z wielu powodów. Z jednej strony koszty, z drugiej Ukraina nie jest tym czym była parę lat temu, gdy ich armia nawet nie była porządnie umundurowana. Ponoć po tym jak wzięli sobie Krym gdzieś tam trzeba było trochę trupów rosyjskich żołnierzy ukryć. Gdyby teraz doszło do wkroczenia sił rosyjskich to tych trupów nie dałoby się ukryć. T
Na świecie trwa kryzys gospodarczy, Ukraina z każdym dniem wymyka się spod rosyjskiej kontroli a jest kluczowym elementem do zwiększenia potencjału Rosji. Do tego rosyjskie elity postrzegają coraz bliższą obecność krajów NATO za zagrożenie.
Trudno powiedzieć co się faktycznie dzieje, ale być może to że Niemcy robili problemy z dostarczeniem broni do Rosji to nie jest przypadek.
|

|
 |
|
|
sqlserver |
Post #6 Ocena: 0 2022-01-25 06:39:42 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-01-25 03:43:02, daavid napisał(a):
Cytat:
2022-01-24 19:32:11, SweetLiar napisał(a):
Może mi ktoś wytłumaczyć po co Putin robi ten cyrk przecież jak chciał najechać Gruzję to najechał i nie mówili o tym wszyscy na kilka tygodni przed. Fakt że Gruzja to malutki kraj, ale taki atak, na który obie strony są przygotowane to wydaje mi się, że albo naprawdę szykuje się krwawa jatka u naszego sąsiada albo to jest jakaś pokazówka.
Trudno powiedzieć co w głowie ma Putin i jego najbliższego otoczenia, ale działania Rosji mają swoją logikę. Prawdopodobnie celowo prężą muskuły, aby zyskać coś bo wojna to dla nich jednak kosztowna sprawia i to z wielu powodów. Z jednej strony koszty, z drugiej Ukraina nie jest tym czym była parę lat temu, gdy ich armia nawet nie była porządnie umundurowana. Ponoć po tym jak wzięli sobie Krym gdzieś tam trzeba było trochę trupów rosyjskich żołnierzy ukryć. Gdyby teraz doszło do wkroczenia sił rosyjskich to tych trupów nie dałoby się ukryć. T
Na świecie trwa kryzys gospodarczy, Ukraina z każdym dniem wymyka się spod rosyjskiej kontroli a jest kluczowym elementem do zwiększenia potencjału Rosji. Do tego rosyjskie elity postrzegają coraz bliższą obecność krajów NATO za zagrożenie.
Trudno powiedzieć co się faktycznie dzieje, ale być może to że Niemcy robili problemy z dostarczeniem broni do Rosji to nie jest przypadek.
Jest tez jeden pozornie nie istotny element, Ukraina ma swój nowy ład. Jednym z elementów jest likwidacja oligarchii a to może zachwiać obecnym porządkiem moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2022-01-25 10:27:10 (3 lata temu) |
Możesz coś więcej o tym ich ładzie napisać bo szczerze mówiąc nic o tym nie słyszałam. Ale o oligarchii na Ukrainie było już tyle mówione, że przestałam wierzyć, że tam się cokolwiek zmieni. Zresztą sami Ukraińcy w to nie wierzą.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #8 Ocena: 0 2022-01-25 10:44:17 (3 lata temu) |
23 września RN Ukrainy przyjęła w drugim czytaniu projekt ustawy o zapobieganiu zagrożeniom bezpieczeństwa narodowego wiążącym się z nadmiernym wpływem osób mających znaczący polityczny lub gospodarczy wpływ na życie społeczne (potocznie zwaną ustawą o oligarchach).
Powszechnie wiadomo, ze żeby zostać oligarchom na Ukrainie musiałaś mieć rosyjskie mocowanie i to są prawdziwi właściciele Ukrainy i w ich obronie i tych układów można wiele poświecić.
W programach publicystycznych na Ukrainie dziennikarze w prost mówili, ze to nie ma szans bo Rosja na to nie pozwoli. Dla zwykłego Ukraińca to co teraz się dzieje to obrona porządku a nie kwestia nato bo to jest dla nich abstrakcja i nikt w to nie wierzy moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|

|
 |
|
daavid |
Post #9 Ocena: 0 2022-01-25 14:32:02 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Do zmian w ukraińskim narodzie doprowadził sam Putin przez to co zrobił na Krymie i wschodniej Ukrainie. Ponoć nawet więcej ludzi teraz po ukraińsku mówi, a i to że rosyjskojęzyczni są za Rosją nie jest tak oczywiste.
Na dekoderze cyfry plus są ukraińskie kanały informacyjne. Kanał 236 i 237. Tam nie ma teraz innych informacji jak to co Rosja wyprawia.
No i na kanale 311 RT - propaganda prosto z Kremla. Jest też na angielskim freeview, w USA też można to oglądać. Dziwię się, że pozwala się na to. Z tego co słyszałem to Rosja blokuje zachodnie kanały informacyjne.
W UK słyszę ludzi którzy to oglądają i powtarzają tą propagandę.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #10 Ocena: 0 2022-01-25 14:58:32 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-01-25 14:32:02, daavid napisał(a):
Dziwię się, że pozwala się na to. Z tego co słyszałem to Rosja blokuje zachodnie kanały informacyjne.
W UK słyszę ludzi którzy to oglądają i powtarzają tą propagandę.
To co proponujesz Lex Russia Today? Przydałoby się bo ja codziennie rozmawiam z ludźmi, którzy powtarzają propagandę onetów.
Dzięki za podanie kanałów ukraińskich. Pogrubiłam.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|