Cytat:
2021-01-01 11:35:23, daavid napisał(a):
Widzisz, z pacyfizmem mam tyle wspólnego, że uważam iż najlepiej by było gdyby wojen nie było, wydatków na armię ect. Fajnie też jakby wszyscy byli spokojni i życzliwi dla siebie i policja nie miała co robić. Też najlepiej jakby jej nie było. Tyle, że to utopia. Realny świat wygląda inaczej.
Przecież to jest fajne. Naprawdę, czasem coś podobnego mówia kandydatki na miss świata tylko potem nie dodają, że wierzą w utopię coby jury się nie śmiało.
,,Nie manipuluj, nigdy nie napisałem, że powinniśmy popierać zbrodnie niemieckie. Tak samo jak nie popierali ich Francuzi"
Nie manipuluje tylko staram się byś uzupełnił braki w wiedzy. Tak jak nie wiedziałeś w 2020 że od 1997 wielokrotnie grzebano przy ustawie aborcyjnej (choćby w 2018) to tak pewnie nie wiesz o obławie Vel d'Hiv i wyłapywaniu żydów przez WŁADZE kolaboracyjne i aparat państwa. Nie mówimy o przypadkowych szmalcownikach i volksdojczach.
Ja rozmawiam na argumenty a nie na emocje i utopie.
Wiec ta "stara (okej) francja" gdyby w 39 roku wraz z bryryjczykami dotrzymała umowy - atakujac pod koniec kampanii w PL (gdzie hitler wbrew propagandzie poniosl troche dotkliwych strat) to europa i świat unikneliby 2ws, holocaustu i innych atrakcji. Na granicy z 3 rzesza sami francuzi mieli przewage prawie 3:1, woleli jednak poczekac az hitler nasyci sie PL i pojdzie dalej na wschod. To bylo cyniczne wmanewrowanie nas w łapy hitlera, obozy konc, okupacje i inne atrakcje. Wczesniej ci wspaniali sojusznicy wystawili tez hitlerowi czechy liczac, że już nikogo nie zaatakuje - a de facto pchali go tylko na wschod, byle dalej od wlasnych krajów.
Doprawdy szlachetne i godne podziwu rozgrywanie slabszymi by dbac o wlasne interesy. I nie neguje tego, ze dla francuzow to zle bo ich interes do dzisiaj jest nadrzedny - ale nie robmy jakiejs otoczki jacy sa fajni i zawsze byli. Podczas gdy polskie władze w Londku potepialy holokaust jak i zwykle szmalcownictwo i kolaboracje a Państwo Podziemne likwidowało kolaborantów - to "stara k... francja" łapała żydów w strefie wolnej od niemców i organizowała im wagony bydlęce prosto do auschwitz w ogóle o to nie proszona.
[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 02-01-2021 12:05 ]
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..