MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Polską? Będzie gdzie kiedyś wrócić?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1613 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1612 | 1613 | 1614 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

Str 1613 z 2055

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2020-08-28 08:41:32 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

[LIST]
Cytat:

2020-08-26 10:28:21, SweetLiar napisał(a):
Fajny przykład bezkrwawych przemian w Polsce.

Upadek Dzierżoniowskiej Diory sprokurowany przez środowisko tzw. gdańskich liberałów, jest wzorcową ilustracją transformacyjnego wygaszania polskiej gospodarki.
Na początku przemian produkująca elektronikę hi-tech Diora nie musiała gonić technologicznie Zachodu, gdyż była w I lidze. Diora zapowiadała wówczas utworzenie w Dzierzoniowie polskiej Doliny Krzemowej, która swoimi produktami podbije Europę.

Na początku przemian pisano o Diorze w niemieckim piśmie fachowym „Stereoplay": „Polacy nadchodzą. Czyżby kraj sprzętu hi-fi?". W opublikowanym tam teście Diora wyprzedzała czołowe marki światowe, takie jak JVC, Technics, Aiwa, Grundig.

Obrazek

Buhahaha..

Diore znam od podszewki. Jak chodziłem do technikum to miałem tam praktyki. Nie dziwię się, że to padło bo to był moloch z tysiącami nierobów. Poza tym, sorry ale klienci woleli Sony, albo Technicsa. Wyprodukować produkt to jedno a sprzedać go to drugie. Diora nie wytrzymała na wolnym rynku i tyle w temacie.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 28-08-2020 08:42 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2020-08-28 11:13:13 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-08-28 08:41:32, daavid napisał(a):
Buhahaha..

Diore znam od podszewki. Jak chodziłem do technikum to miałem tam praktyki. Nie dziwię się, że to padło bo to był moloch z tysiącami nierobów. Poza tym, sorry ale klienci woleli Sony, albo Technicsa. Wyprodukować produkt to jedno a sprzedać go to drugie. Diora nie wytrzymała na wolnym rynku i tyle w temacie.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 28-08-2020 08:42 ]

Na początku przemian ustrojowych Bielecki powiedział, że polska elektronika jest niepotrzebna. Diora miała duże zamówienia, ale nie miała kasy na materiały na ich realizację, a polskie banki odmówiły kredytów. Rozpoczęto wiec wygaszanie zakładu, który jeszcze rok wcześniej przyniósł skarbowi państwa 100 mld zysków.
Teraz stoi tam kaufkand dofinansowany zresztą przez bank Bieleckiego.
Ale Dawid był tam w technikum na praktykach więc wie najlepiej jak to było *THUMBS UP*
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: +1

2020-08-28 11:44:09 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

taa zamiatal podloge na praktykach wiec zna temat jak wlasna kieszen

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #4 Ocena: 0

2020-08-28 15:33:54 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Mojej znajomej znajoma, co jej znajomego znajomy miał praktyki w KGHM mówił, że gdyby nie ludzie to KGHM stałby się Diorą bo już chciano go opchnąć za bezcen. Dzisiaj przynosi mld zysków. Wniosek?

Praktykanci z KGHM lepiej rozumieli rozwalanie polskiej gospodarki niż praktykanci z Diory.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2020-08-28 17:25:45 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Miałem napisać komentarz, ale że mi się nie chce to wkleje komentarz z wykopu. 100% prawdy.

Ile razy będziecie rozpowszechniać to kłamstwo o Diorze. Diora upadła, bo miała gigantyczny przerost zatrudnienia, gówno technologiem, komunistyczny zarząd i związki zawodowe co wiedziały wszystko lepiej. Mówiąc inaczej... pracownicy sami rozp%?!$!!ili Diorę w p!@!u, a potem był lament, że 'likwidujom'.
Taki sam scenariusz był/jest z PKS'ami w Polsce. Pracownicy (głównie kierowcy) kradną na potęgę, a potem płaczą, że PKS upada. I ta historia powtarzała się prawie w każdym większym zakładzie. Duża część pracowników KRADŁA TAM NA POTĘGĘ.... z zarządem włącznie.

nibiru 2 lata 7 mies. temu+106
@szopa123: ma rację. Z jakimi firmami miała walczyć diora? Wzmacniacze sony, technics'a, yamaha były o 10 lat technologicznie do przodu. Porównywanie się do grundig itp. sieciówek nie ma sensu. Gdy była kurtyna to mieli podaż ze względu na przymuszenie z góry. Dźwięk nie był dobry w porównaniu do konkurencji. To samo tonsil. Nie mówię już o prawdziwych firmach typu DYNAUDIO.

Do góry stronyOffline

wit_oldo

Post #6 Ocena: 0

2020-08-28 23:44:03 (5 lat temu)

wit_oldo

Konto usunięte

Nie mogę czytać spokojnie tych bzdurnych wklejek z wvkopu. W czasie kiedy ty zamiatałeś podłogę w Diorze to ja szukałem dojścia źeby kupić kolejny klocek do wieży. Za każdy płaciłem równowrtość mojej pensji.Po skompletowaniu całej wieży całymi godzinami słuchaliśmy radiwej trójki. Jeśli chodzi o dźwięk to był bez zarzutu,kryszał.Ja w swoim zestawie wymienłem końcówki mocy z 20w na 40w bo było mi za cicho i musiałem wymienić kolumny na 60w. To była jazda! Cały blok aż podskakiwał.No ale wtedy praktycznie wszyscy lokatorzy mieli po 20-30 lat. Tym samym sprzętem obsłużyłem wesele szwagra.Takie były czasy. Diorę w dużej mierze wykończył import tanich plastikowych samograjów z naklejkami 100W,200W o wadze 2 kilogramów. Śmiech na sali. Od Diory lepszy był tylko Radmor, bo mocniejszy.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #7 Ocena: +1

2020-08-29 05:55:37 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Zabójca Adamowicza niejaki Stefan W. został uznany za poczytalnego. Czyli tvn24 w więziennej kablówce nie ryje bani co niektórzy im zarzucają 😁

,,Uprzejmie zapytam:
A czy zbadano poczytalność:
- ochrony, która wpuściła faceta z długim nożem?
- kierownika sceny, który pozwolił mu biegać kilkadziesiąt minut po zabójstwie?
- nagłośnieniowców, którzy dali mu wykrzyczeć się przez mikrofon?
- ekipy, która robiła chaos na scenie i zadeptywała ślady?
- ochroniarzy, którzy czekali aż gość się sam położy?
- reżysera, który krzyczał przez głośniki: medyk! zamiast zadzwonić po karetkę?
- lekarzy, którzy kilkadziesiąt razy uciskali serce przebite dlugim nożem?
- policjantom, którzy w ogóle nie weszli do akcji?
- straży miejskiej Gdanska, która nie chroniła swojego prezydenta?
- Owsiakowi, który za zdarzenie ze swojej imprezy oskarżył tekewizję?
- wdowie, która po zdarzeniu dostała skrzydeł?
- córkom, które chichrały na pogrzebie?
- prokuraturze i wszystkim dziennikarzom że uwierzyli w wersję wykrzyczaną ze sceny i odpuścili jakiekolwiek dochodzenia?

Być może w całej tej sprawie tylko Stefan W. okaże się poczytalny?"

Teraz w zwykłym wiezieniu dopadnie go seryjny samobójca i w monitorowanej celi, w której monitoring przestanie akurat działać...
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2020-08-29 09:01:46 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Jurek, będziesz miał w Polsce dobrze jak np. zostaniesz żoną Andruszkiewicza. Nic, że baba nie zna się na tym, kasa się zgadza.
Jakby nie Onet to kto by o tym napisał? Może w TVP by powiedzieli?
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zona-adama-andruszkiewicza-jednoosobowym-zarzadem-fundacji-a-roczne-wynagrodzenie/gb0qnjv,79cfc278

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2020-08-29 09:33:40 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

@wit,
Rozumiem, że tekstem o zamiataniu chciałeś mi lekko dokopać?
Na praktykach przeszliśmy wszystkie działy. Takiego burdelu ja nigdzie nie widziałem a w tamtym czasie zdarzało mi się już bywać w wielu zakładach - u mnie w rodzinie prawie każdy miał prywatną działalność, więc korzystałem z tego i pracowałem kiedy mogłem.
Nie widziałem nigdzie żeby do pracy spóźniała się cała załoga, nie widziałem nigdzie np. tokarzy którzy mimo wielu lat pracy potrafili robić tylko jedną czynność na tokarce ect. Ci którzy potrafili poradzili sobie po upadku molocha.
Zestaw z Diory (504 chyba) też miałem. Miał jedną wadę, notorycznie się coś psuło, najczęściej ten sam element u wszystkich np. klapka od kaseciaka. Zestaw kosztował też swoje. Później okazało się, że za te pieniądze można mieć Sony. Ludzie woleli japońską markę, ja również.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: +1

2020-08-29 18:15:38 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

W czasach praktyk bywałeś w wielu zakładach. Kiedy te praktyki robiłeś? Przed upadkiem gdy świadomie roz.... zakład (jak inne zakłady) czy miałeś praktyki w 86 roku? Burdel to panował wszedzie, co nie oznacza że rrzeba było likwidować zakład. Przecież LOT za po to też był burdel na minusue, podobnie pkp intercity - burdel i straty, gotowe na sprzedaż

Dziekuje za rade odnośnie zostania ŻONĄ Andruszkiewicza, nie wiem jak wygląda ale jak już wolałbym zostać mężem. Wiem, to tylko taki lapsus, ja umiejetnosci i pieniadze posiadam siec jakby tobie brakowało - to porada za porade. Zostań żoną, mężem czy niezyidentyfikowanym płciowo partnerem Margot. Ludzie zebrali wandalowi już kupę kasy, zobacz jakie to proste. Zbiorki dla chorych dzieci czesto nie osuagaja 20% sumy na operacje, na seicento (potem giną) czy dla margot zawsze są i to w grubych setkach tysiecy.

Do góry stronyOffline

Strona 1613 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1612 | 1613 | 1614 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,