MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Polską? Będzie gdzie kiedyś wrócić?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1493 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1492 | 1493 | 1494 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

Str 1493 z 2055

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2020-01-14 18:32:43 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

:-/
Cytat:

[B]2020-01-14 17:30:10, karjo1 napisał(a):[/B
2.Poczet papiezy wymienia calkiem sporo papiezy innego pochodzenia niz Wlochy.
Nawet byli z Anglii czy Syrii (owczesne Imperium Arabskie).

Na kilkuset Papieży nie Włochów można na palcach obu rak policzyć.
To zdecydowanie mniej niż całkiem sporo
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2020-01-14 19:50:23 (6 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Odnioslam sie do ponizszego:

Cytat:

Pierwszy papież- nie Włoch, w dodatku Polak...

Rak tez wiecej niz dwie byloby potrzeba :).

Do góry stronyOffline

Maverick_2020

Post #3 Ocena: 0

2020-01-14 19:55:33 (6 lat temu)

Maverick_2020

Mężczyzna

Z nami od: 19-12-2019

Cytat:

2020-01-14 19:50:23, karjo1 napisał(a):
Odnioslam sie do ponizszego:

Cytat:

Pierwszy papież- nie Włoch, w dodatku Polak...

Troszkę nie w temacie karjo1. Mnie to nie przeszkadza, ale może innym?

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #4 Ocena: 0

2020-01-14 20:23:45 (6 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Skoro temat Watykanu i papieży mamy rozgryziony to prócz konkordatu jestem przeciwny dotowaniu upadających banków przez podatników jak i jakiś linii lotniczych jak FlyBe ostatnio.

Janda, która dostała syndromu neuronowskiego pluje na pis niemal codziennie od 2015 roku przytula dotacje od Glińskiego klnąc pod nosem. Sapkowski odnosi sukcesy i rozpoznawalny jest w świecie bardziej niż Jandy, Tokarczuki i inni stuhro-ojkofobi - i nie żebra o kasę. Netflixy czy wydawcy sami proszą, by sprzedawał efekty swojej pracy.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2020-01-14 20:26:48 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2020-01-14 17:45:20, Jurny_Jurek napisał(a):
Daalej nie rozumiesz - polski kościół pozyskuje pieniądze drogą prawną - konkordatem czyli umową prawną pomiędzy państwem a instytucją. Jak teatry, organizacje pożytku publicznego, rządowe i pozarządowe, kulturalne. Gdyby Polacy nie chcieli konkordatu - głosowaliby na SLD i Śmiszka a ci w wyniku demokratycznego wyboru wygrywając wybory rozwiązaliby umowę a parafkę złożyłaby sama premierzyca Senyszyn.

Np. UK nie pozwala na żaden przepływ pieniędzy z Federacji Rosyjskiej, utrudnia wjazdy oligarchom i zwalcza reżim Putina jako ,,niedemokratyczny i gnębiący mniejszości''. W wypadku saudów się tak nie dzieje, mimo że jest to oaza demokracji i tęczowego szczęścia - czasem strącą jakiegoś homoseksualistę z dachu czekając na tęczę. Jednak powiązania gospodarcze (ropa, broń) powodują, że udajemy iż nic nie widzimy i akceptujemy kasę na religijne miejsca kultu, udając że budujemy świeckie państwo. A na informacje o gangach pedofilskich odwracamy głowy bo jeszcze nas o rasizm oskarżą.

Nie wiem czemu tak źle znosicie słowo kościół -na konkordat wcale nie idzie tak dużo kasy bo na zwalczanie terroryzmu islamskiego w UK też idzie sporo. Akcje służb specjalnych, sprawy sądowe, inwigilacja która angażuje tak wiele ludzi i sprzętu, koszty więzień o zaostrzonym rygorze - to nie robi się za frytki i colę tylko ogromny budżet służb wywiadowczych i mundurowych. Gdzieś widziałem ile kosztowała ochrona jarmarków bożonarodzeniowych w UK - miliony funtów bo przecież wciąż obowiązuje wysoki stopień zagrożenia. W PL wystarczyła standardowa ochrona krawężników i nie było tych pięknych, betlejemskich betonowych zapór przed ciężarówkami. Wolę mieć konkordat i święty spokój, że jakiś wyznawca nie zacznie biegać po moście albo ujeżdżać ciężarówkę.

I przypominam - wkład kościoła w przetrwanie narodu i języka podczas zaborów jest niedoceniony. Podczas gdy większość inteligencji tworzyła na emigracji, księża prowadzili nielegalne lekcje nauki polskiego, polskiej historii i tradycji. Niektórzy z was pewnie żałują bo teraz byliby dumnymi, bogatymi Niemcami. Stąd komuniści po 45 roku zwalczali kościół - bo wiedzieli, że nie wykorzenią polskości i naszego dążenia do wolności bez pozbycia się księży i likwidacji kościoła. jak trwoga to do...

Ja tam nie mam nic przeciwko likwidacji konkordatu i ucięcia kasy - ale dla równowagi inne dotowane instytucje niech też utrzymują się same. Ci co chodzą do kościoła - niech płacą by go utrzymać. Fani teatru, wystaw i innych takich - niech płacą i korzystają. Więc odpada problem demokracji. A ja nie chcę żeby Putin lokował w PL pieniądze i prowadził inwestycję - bo to będzie szemrana działalność i umacnianie siatki wywiadowczej w PL. Niech się ten nkwdzista i jego mongoły trzymają zdala od naszego kraju jak i UK.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Jurny_Jurek</i> 14-01-2020 17:56 ]

Wiele Twoich twierdzeń jest nieprawdziwych. Przecież Rosjanie pół Londynu wykupili, ba klub piłkarski też we władaniu Abramowicza....

Zestawienie ze sobą wydatków na kościół w Polsce oraz na zwalczanie terroryzmu to majstersztyk godny Gebbelsa. Co ma jedno do drugiego?

Państwo ma mecenat nad kulturą, laski nie robi. Owszem, można dyskutować nad redystrybucją, kto godzien pieniędzy a kto nie i np. po co w ramach tego wydaje się pieniądze na np. nędzne koncert promujące lokalnych politykierów. Popularne dni miast to żenujące przedstawienia będące często kiełbasą wyborczą lokalnych układów.

Nikt kościołowi nie zrobił tak dobrze jak komuchy. Im bardziej atakowali kościół tym bardziej ten się wzmacniał. Pomijam debilność wielu akcji, aresztowań obrazu ect.

I jeszcze jedno. Powiedz jak się ma konkordat do tego, że w Polsce będzie się rozwijać islam, bądź nie. Sądzisz, że brak konkordatu spowoduje liczne konwersję na najbardziej radykalną wersję islamu? Kto tego dokonać? Najbardziej radykalni Polacy ? Rydzyk zostanie Imamem?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2020-01-14 20:28:55 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

[LIST]
Cytat:

2020-01-14 18:32:43, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

[B]2020-01-14 17:30:10, karjo1 napisał(a):[/B

Palce obu rak to więcej jak "pierwszy Papież". :-8

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 14-01-2020 20:31 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2020-01-14 21:01:26 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2020-01-14 20:28:55, daavid napisał(a):
[LIST]
Cytat:

Cytat:

2020-01-14 17:30:10, karjo1 napisał(a):[/B

Palce obu rak to więcej jak "pierwszy Papież"

Trudno się kłócić z faktami. Jednak to głównie Włosi zostawali papieżami na przestrzeni dwóch tysięcy lat, a ja miałam przyjemność mieszkać w Italii podczas pontyfikatu JPII, Włosi go kochali chyba nawet bardziej niż Polacy

Cytat:

[B]2020-01-14 19:50:23, karjo1 napisał(a):

Maksymalnie trzech, a jak już jesteśmy przy szczegółach to fajnie byłoby używać polskich znaków bo w pierwszym momencie przestraszyłam się, że papież ma raka ...

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2020-01-14 21:14:58 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2020-01-14 21:01:26, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

[LIST]
Cytat:

Cytat:

Trudno się kłócić z faktami. Jednak to głównie Włosi zostawali papieżami na przestrzeni dwóch tysięcy lat, a ja miałam przyjemność mieszkać w Italii podczas pontyfikatu JPII, Włosi go kochali chyba nawet bardziej niż Polacy

Cytat:

Maksymalnie trzech, a jak już jesteśmy przy szczegółach to fajnie byłoby używać polskich znaków bo w pierwszym momencie przestraszyłam się, że papież ma raka ...

Jednak lubisz dyskutować z faktami.

Raz wpisałem coś w google i znalazłem, że 8 papieży to Azjaci, 7 Niemcy...
Wychodzi na to, że jak znajdę jakiegokolwiek papieża spoza Włoch, Azji, Niemiec to twoje twierdzenie jest fałszywe. Chcesz się założyć?

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 14-01-2020 21:16 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2020-01-14 21:29:49 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2020-01-14 21:14:58, daavid napisał(a):
Cytat:

2020-01-14 21:01:26, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

[LIST]
Cytat:

Cytat:

Cytat:

Jednak lubisz dyskutować z faktami.

Raz wpisałem coś w google i znalazłem, że 8 papieży to Azjaci, 7 Niemcy...
Wychodzi na to, że jak znajdę jakiegokolwiek papieża spoza Włoch, Azji, Niemiec to twoje twierdzenie jest fałszywe. Chcesz się założyć?

Ja korzystałam że strony Poczet Papiezy. Znajdziesz tam także papieży z Turcji, Izraela czy Syrii. Oczywiście możesz się że mną założyć, ale dla Twojej satysfakcji chyba lepiej jak wygrasz z Wikipedią :-)

P.S. Tak z ciekawości... możesz podać źródło, z którego korzystałeś?

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 14-01-2020 21:32 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2020-01-14 21:49:57 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Badilla wylicza, że spośród 8 papieży pochodzących z Azji

https://www.gosc.pl/doc/1474754.Skad-pochodzili-papieze-Statystyka-geograficzna

Biskupami Rzymu było dotąd ośmiu papieży narodowości niemieckiej, jeżeli określenie „narodowość” będziemy rozumieli w szerokim sensie, obejmującą w Średniowieczu terytorium „Świętego Rzymskiego Cesarstwa Narodu Niemieckiego”, do którego wtedy należały: Holandia, Lotaryngia, Alzacja i Tyrol.

http://www.nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/stara_strona/numery/042007/04.html

Od Niemców można jednego odjąć. B16 był po JP2.

Do góry stronyOffline

Strona 1493 z 2055 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1492 | 1493 | 1494 ... 2053 | 2054 | 2055 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,