Str 1144 z 2047 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
vlade |
Post #1 Ocena: 0 2017-07-16 18:51:31 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2006 |
Czy mi się wydaje, czy będziemy mieli w Polsce demokrację po rosyjsku. Nie jestem pewien czy politycy zdają sobie sprawę jakie zagrożenia to że sobą niesie, pisze oczywiście o kontroli sądów. To tak jak powoływanie sędziego na mecz piłkarski przez jedna z drużyn. Oczywiście że można ale czy to sprawiedliwe. Reforma reforma ale tu bardziej pasuje mentalność ...a co mi q.. zrobisz... Juz widze kolejne lata walki politycznej. Jak się nic nie zmieni to znowu zacznie się w "dziure" wchodzenie aby karierę zrobić.
Nie wiele jest momentów w życiu kiedy nie wiem czy śmiać się czy płakać, w tym przypadku nad straconym czasem i energią ludzi po obu stronach, bo niby tak sobie ludzi ustawili. Polska się wyludnia a oni jeszcze bardziej Polakom obrzydzaja przyszłość.
Zapomnieli jak było a może sobie przypomnieli i wołają "komuno wróć".
naiwna piosenka
[ Ostatnio edytowany przez: vlade 16-07-2017 18:55 ]
|

|
 |
|
|
Googhaz |
Post #2 Ocena: 0 2017-07-16 20:22:04 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-02-2016 Skąd: Już Polandia |
Cytat:
2017-07-16 18:51:31, vlade napisał(a):
Czy mi się wydaje, czy będziemy mieli w Polsce demokrację po rosyjsku. Nie jestem pewien czy politycy zdają sobie sprawę jakie zagrożenia to że sobą niesie, pisze oczywiście o kontroli sądów.
Wydaje ci się. Będziemy mieli w końcu przepisy podobne do tych jakie obowiązują w Niemczech, Austrii czy Danii. Sędziowie nie będą świętymi krowami, którzy będą wszystko robić we własnym gronie, sami się mianować, sami się karać (czyli bronić swojej dupy) czy sądzić na telefon.
Cytat:
To tak jak powoływanie sędziego na mecz piłkarski przez jedna z drużyn.
Sędziowie będą losowani do spraw a nie wybierani jak to jest obecnie.
Cytat:
Polska się wyludnia a oni jeszcze bardziej Polakom obrzydzaja przyszłość.
Po raz pierwszy od wojny więcej Polaków wraca do kraju niż go opuszcza
To obrzydzanie widać w sondażach poparcia partii politycznych. Nawet tych robionych dla TVN i wyborczej
Cytat:
Zapomnieli jak było
Właśnie, podobnie jak ludzie, pamiętają jak było i robią wszystko żeby czasy platformy, sędziów na telefon i nietykalnych złodziei w togach z korzeniami w PRL już nigdy nie wróciły.
[ Ostatnio edytowany przez: Googhaz 16-07-2017 20:24 ] Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #3 Ocena: 0 2017-07-16 20:54:03 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Ależ oczywiście, że zdają sobie sprawę! Dlatego - jedna strona to robi - a druga protestuje. [ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 16-07-2017 20:54 ]
|

|

|
|
Jurny_Jurek |
Post #4 Ocena: 0 2017-07-16 22:15:50 (8 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Proste jak wuj - pis zrobi ustawe i wystarczy, ze peo czy nowoczesna wygra wybory. I juz demokracja bedzie dzialac. Ale oni wiedza, ze wyborow nie wygraja, stad ten bol zupy.
A bylym goncom w gazecie wybiorczej polecam kulture osobista Michnika, gdy zostal zapytany o brata. Wstydzi sie takuej rodziny? I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
vlade |
Post #5 Ocena: 0 2017-07-16 22:52:29 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2006 |
Nie wiem jak jest w Niemczech i innych krajach a i to nie jest problemem. Myślę że nie zmieniają prawa noca, i jeśli chcą coś zmienić to otwarcie. Dlatego porównuje do Rosji bo tam maja obywatela głęboko w .... tu wychodzi na to samo, bo kto uczciwy boi się debaty. Albo maja tak zatkane głowy że już nie starcza im miejsce na argumenty albo tak po ludzku boją się ludzi bo czują że robią świństwo.
Jeśli ktoś chce coś zmienić to zaczyna od podstaw w tym przypadku od konstytucji. I dalej krok po kroku jak bozia rozumu da.
A co do komuny to wybacz ale to właśnie jest komuna. Oni tak samo tchozliwie chowali się przed ludźmi załatwiają wszystko w swoich gabinetach. Druga sprawa nie mówmy o platformie czy pis. Przez ostatnie juz prawie 30 lat wszyscy się ze wszystkimi sciskali, więc daruj sobie wycieczki propagandowe, zresztą liż jak musisz, ja nie muszę.
Moje pytanie jest czy jak ukradna Ci rower to byś chciał aby złodziej obsadzal sędziego co bedzie sadzil? Proste pytanie tak po ludzku. Porzuc transparenty i flagi, zatrzymaj się i pomysl chwile. Dla ułatwienia i aby się nie czepiać roweru to rower jest tylko symbolem
 Innym słowem Państwo cię okradnie a potem wybierze sędziego jeśli byś chciał ich skarżyć. Chodzi o te parę kroków za daleko. Nie jestem ekspertem od sądów. Staram się logika kierować. Mądrość polega na tym aby przewidzieć zanim coś się stanie a nie potem na szybko zmieniac bo nie tak miało byc.
Sejm ma służyc ludziom a nie odwrotnie, inaczej to się znowu Rosja kłania. Odkręcić to nie będzie takie proste Putinow Ci u nas dostatek.
Co do populacji to poczytaj jakie są prognozy dla Polski i nie mieszaj tematów z powrotami bo to inna bajka. Ja znam osobiście pare rodzin co wyjechali do Polski ale z tego więcej dzieci się nie urodzi, wiec co kalskac czy plakac? Zresztą pewnie jak byś byl obiektywny to bys to zauwazyl.
A czy zdają sobie sprawe to nie jestem pewien, posłowie nie wiedzieli nic na temat ustawy. Tak zwana opozycja mało co wiedziała a rządzącą trzymała w tajemnicy że nawet swoim nie powiedzieli za wczasu nad czym będą głosować, więc wątpliwości są ocierajace o pewność.
[ Ostatnio edytowany przez: vlade 16-07-2017 22:55 ]
|

|
 |
|
|
stanislawski |
Post #6 Ocena: 0 2017-07-16 23:06:54 (8 lat temu) |
" wystarczy, ze peo czy nowoczesna wygra wybory" - ty mówisz to poważnie? Jak wezmą sąd - to po to, aby nikt inny już wyborów nie wygrał.
|

|

|
|
Googhaz |
Post #7 Ocena: 0 2017-07-16 23:33:13 (8 lat temu) |
Ale o jakim nocnym zmienianiu prawa piszesz. Poczytaj trochę jak wygląda uchwalanie prawa żebyś nie ośmieszał się cytatami wyjętymi z tvn.
Ustawa o sądach powszechnych i KRS jest omawiana w sejmie od początku czerwca. O sądzie najwyższym wpłynęła jako propozycja poselska nie rządowa żeby senat zdążył przed przerwą wakacyjną.
Porównania do Rosji są tak naiwne, że szkoda komentować ale wierzę, że wiesz jak wygląda proces legislacyjny w Rosji stąd to porównanie.
"Państwo cię okradnie a potem wybierze sędziego" - zgadnij co dzieje się dzisiaj gdy okradnie cię sędzia albo mafia od której ciągnie kasę?
Obecnie nie ma żadnej kontroli nad sądownictwem. Są nietykalną kastą. państwem w państwie. System, razem z sędziami, został przeniesiony z PRL i przez 30 lat nikomu nie udało się go zmienić. A ty piszesz, że to co robi PiS to powrót do PRLu? Nie masz pojęcia o czym piszesz.
Sejm ma służyć ludziom - dokładnie to robi rozbijając mafię w togach. Niedługo sądownictwo też będzie służyć zwykłym ludziom a nie układom i znajomym królika.
Co do populacji: uwierz mi, że w życiu nie widziałem tyle małych dzieci i tylu kobiet w ciąży co obecnie w Polsce. Najbliższe statystyki to potwierdzą.
Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|

|
 |
|
kinga77 |
Post #8 Ocena: 0 2017-07-17 06:36:16 (8 lat temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Cytat:
2017-07-16 23:33:13, Googhaz napisał(a):
Co do populacji: uwierz mi, że w życiu nie widziałem tyle małych dzieci i tylu kobiet w ciąży co obecnie w Polsce. Najbliższe statystyki to potwierdzą.
No tak, w Polsce trudno zyc bez rozowych okularow,,stad potem takie komentarze.
To chyba tylko dzieki 500+ taka populacja ?
A nie dlatego ,ze w Polsce jest lepiej?To ,ze akurat ludziom w fazie rozrodczej zrobili lepiej,nie znaczy ,ze wszyscy tak maja.Ciekawe kto splaci ten dlug na 500+ potem?Aha ,zapomnialam,te dzieci ktore, sie teraz porodzily.
Aha I jeszcze ich dzieci.Albo nie splaca nawet ,bo nie beda roboty nauczone tylko beneficiarstwa.I szlag wszystko tam trafi,bo Polski na to nie stac. [ Ostatnio edytowany przez: kinga77 17-07-2017 06:38 ]
|

|
 |
|
Googhaz |
Post #9 Ocena: 0 2017-07-17 08:30:06 (8 lat temu) |
Nie muszę mieć różowych okularów żeby widzieć, że w Polsce żyje się teraz dużo łatwiej niż jeszcze kilka lat temu. Nie mogłem powiedzieć tego samego o UK (oczywiście dalej jest tam łatwiej ale biorąc pod uwagę jak rosły ceny a jak pensje, czy utratę wartości funta siła nabywcza malała odwrotnie niż w Polsce)
Nie pytałem ludzi z dziećmi ani kobiet w ciąży czy to przez 500+, na pewno wpływ ma również historycznie najniższe bezrobocie czyli spokojniesza głowa gdy szuka się pracy, podnoszenie pensji przez pracodawców, którzy mają problem ze znalezieniem pracowników czy samo 500+.
Co do życia na kredyt. Super, że tak martwisz się o Polskę w której nie mieszkasz ale proponuję zainteresować się finansami UK. Chyba, że myślisz, że ich child benefity, i wszystkie pozostałe benefity są wypłacane z nadwyżki budżetowej wypracowywanej przez ogromy przemysł a nie z kredytów, które kiedyś będą musiały spłacać kolejne pokolenia.
No ale na Polskę łatwiej pluć bo UK mnie żywi. [ Ostatnio edytowany przez: Googhaz 17-07-2017 08:32 ] Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #10 Ocena: 0 2017-07-17 08:38:24 (8 lat temu) |
Żeby zrobić 500 plus - trzeba gdzie indziej zrobić 500 minus. Stąd jakieś "mocowe" itp.
To jest taka za krótka kołdra - naciągasz pod brodę, to stopy wystają.
|

|

|
|