MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy UK wystąpi z EU?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

Str 19 z 29

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-01-26 20:03:28 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gdanszczanka

Post #2 Ocena: 0

2013-01-26 20:21:16 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-26 18:12:30, Tiger85 napisał(a):
Onieznajomy odczep Ty sie wkoncu od tej Norwegii jakby nie Unia to by nikogo nie chcieli wpuszczać
do siebie , Gdanszczanka Ty tez madra bo przyjechalas przed 2004 wiec albo siedzenie pod kolami w tirze albo ojciec uklady Komuch-płace i mam wize i nie przecz ze nie bo jak inaczej wjechalas?

Prostackie zaczepki, osób bez kultury osobistej, nie sa w stanie sprowokować mnie do opowiadania mojej historii życiowej, gdybyś choć trochę wykazał się inwencją wiedziałbyś, że to nieprawda..
To jak, kto dostał sie do UK, przed "łatwizna" jaką zafundowała Polakom Wspaniałomyślna Unia nie ma żadnego znaczenia.... Tylko, że nikt nie zastanowił się - dlaczego ??? Tak jesteście zaślepieni tym "darem", że nawet nie pytacie - komu zależy na tym, żeby Polska nie miała silnego społeczeństwa wspierającego kraj i jego rządzących.... Ja tego wyjaśniać nikomu - nie mam zamiaru, mnie wystarczy satysfakcja, że istnieją jednostki myślące ...
Phi

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #3 Ocena: 0

2013-01-26 20:35:23 (12 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

Powiem wam co chca zrobic i zrobia z Polska.
W ubraniach chlopow panszczyznianych nasi rodacy beda przyjmowali urlopowiczow z calej Europy,ktorzy dojada autostradami wybudowanymi za znaczna czesc z naszych pieniedzy.
Pojedza ekologicznej i zdrowej zywnosci,zobacza zaby,bocki itd.
Klasyczny plagjat planu Geringa(chyba zle napisalem nazwisko)w lagodnym wykonaniu Puszcza Bialowieska od Krolewca po Karpaty,Mazury nie skazone,a polaczki do obslugi.
Jeszcze dekada gora dwie i ojcowie zalozyciele nowego panstwa UE dopna swego.
Obym sie mylil ale watpie ze sie myle.

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #4 Ocena: 0

2013-01-26 20:50:47 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2013-01-26 20:03:28, united4ever napisał(a):
nie chce być niegrzeczny ale to co piszesz to wierutne bzdury są .
Wychodzi tu na wierzch Twoja absolutna nieznajomość tematu .
Jesli znasz język angielski to obejrzyj ten filmik

Przepraszam ale co ma tutaj Grecja do Portugalii? A tym bardziej jakiś filmik zapewne nakręcony przez jakąś prawicową partię z Portugalii?

P.S. Daje link do artykułu, z gazety Times How Germany Became the China of Europe

[ Ostatnio edytowany przez: bloby00 26-01-2013 20:58 ]

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #5 Ocena: 0

2013-01-27 10:52:38 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Dodam jeszcze że po dokładnym przeczytaniu artykułu z The Times, wynika, że Niemcy co prawda "stawali się tygrysem europy" ale również kosztem Europy, jak wynika z artykułu, co też na szczęście jednak zauważyli. Mimo tego to nie takie proste podsumowanie, ponieważ zarzut jest chociażby taki, że Niemcy po prostu byli za mocni na inne kraje europejskie i powinni się z nimi dzielić tym europejskim tortem.

Mimo powyższego każdy chyba zna pojęcie "niemiecka marka". W jednym też z artykułów polskiego American Scientific (chyba 3 lub 4 z ostatnich numerów, mógłbym sprawdzić jak kogoś interesuje - wątpię jednak że będzie do znalezienia w necie) było napisane o sposobie nauczania i wykorzystywania nauki w pracy. Niemcy byli wzorowym przykładem. Potrafili stworzyć system który będzie ładował fundusze w naukę ale później zgrabnie ją wiązał z wykorzystaniem w czerpaniu zysków (pamiętam jeden z przykładów, MP3 - z którego tantiemy nadal są czerpane przez jakąś instytucję niemiecką).

Wracając zaś do Grecji, specjalnie znalazłem artykuł (BBC to chyba dobre źródło? bo nie mogłem znaleźć tego co oryginalnie czytałem). Eurozone crisis explained

Dobrze też sobie przypominam co w tym oryginalnym artykule zarzucano Grecji. Kilka z przykładów: dobrowolnie płatne metro (nie ma bramek, ludzie praktycznie "dobrowolnie" mają wykupować bilety), branie benefitów na osoby nieżyjące (rekordzistą był przykład osoby która gdyby żyła miała coś ponad 120 lat), celowe zasłanianie basenów (ichni urząd podatkowy obrał na celu sprawdzanie dochodów i płaconych podatków u ludzi z nieruchomościami z basenem - bo łatwo je wyłapać; na to ludzie zaczęli celowo robić zamykane/ukrywane baseny co pokazuje oszustwo na kilku poziomach) i wiele innych. Dla mnie Grecja się zachowała tragicznie i mówię tutaj zarówno o tych oszustach podatkowych jak i skorumpowanym światku. Opinię mam nawet od samego znajomego Greka, który powiedział: korupcja i nadmiar urzędników w sektorze publicznym. W dodatku Greccy na fakt pomocy z UE zareagowali protestami, no bo wiadomo, kto chce tracić benefity darmowe?

Podobnie jest teraz w UK. Zaczęli ukracać benefity (w końcu!) to najniższa klasa (taka co też często nie myśli i jest wpływowa) zaczęła się burzyć, że to przez "Eastern Europeans" zapominając o wieloletnim napływie imigrantów z całego świata i tamci imigranci też dobrze wiedzą jak wyłudzać benefity!

Co zaś z bankructwami takich sieci jak chociażby ostatnio Comet? Przyczyna bardzo prosta. Byliście kiedyś w Comecie, na pewno większość z was. Czy ten sklep był czymś więcej niż tylko "pokazem mody sprzętu elektronicznego". Pracownicy z zerowym pojęciem o tym co sprzedają, za dużo staffu (ile razy widziałem więcej pracowników niż samych klientów), wysokie ceny, mała konkurencyjność ze sklepami online (wiem, akurat to nie jest proste!). No i finalnie, to przecież samo UK miało firmy zarejestrowane na Isle of Weight, czyli raju podatkowym, gdzie taki Amazon mógł obniżać koszty wysyłki bo nie musiał na niektóre rzeczy płacić VATu. To co prawda nie uchroniło HMV przed bankructwem (które też korzystało z tej "zniżki";) ale winą bezpośrednią na pewno była zbyt duża ilość sklepów i brak sensownego ich zamykania w czasie (czyli przystosowanie się do zmieniającego się trendu rynkowego).

Prosty Anglik zjadacz chleba popatrzy na to tak: Jesteśmy w Unii, przyjechali imigranci, bankrutują sklepy, zabierają mi benefity, jakaś gazeta pisze o tym że to wszystko wina UE no to co, zagłosuję na UKIP, będzie jak wcześniej. Winnego w UE łatwo znaleźć, szkoda tylko że kraje nie skupiają się bardziej na sobie oraz na rygorystycznym pilnowaniu takich ludzi jak ci z Grecji.

Finalnie, dodam jedną moją małą teorię, z serii meme "What if?" (Co jeśli?). A więc: "Co jeśli komentujący tutaj nie lubią Unii, chociażby dlatego, że pozwoliła na bezproblemowy wjazd rodaków, zaś oni sami musieli przyjechać w ciężkich czasach i się martwić o wpad celników do miejsca pracy i misia w paszporcie? Czyżby zazdrość?". Podkreślam, to nie moje zdanie tylko teoria :-8

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-01-27 11:07:57 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-01-27 11:13:03 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-01-27 11:25:14 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #9 Ocena: 0

2013-01-27 11:28:29 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

united4ever - hehe, ciekawe. Nie myślałeś przypadkiem nad tym aby zrobić jakiś zamach na Merkel, być może zabijesz przyszłego Hitlera i zapobiegniesz III wojnie światowej.

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #10 Ocena: 0

2013-01-27 11:30:39 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

"Co jeśli komentujący tutaj nie lubią Unii, chociażby dlatego, że pozwoliła na bezproblemowy wjazd rodaków"

Nic sie nie poradzi, jak ktos uparcie uwaza ze to jedynie unia decyduje o mozliwosci pracy i osiedlania w innych krajach.
Byly przyklady Norwegii, dodam jeszcze inny przyklad - stany, juz od dawna przyjmuja imigrantow (zielona karta) bo wiedza ze jednostki ktore maja na tyle odwagi i inwencji zeby imigrowac, najprawdopodobniej, beda dobrymi wartosciowymi obywatelami.
Turcy w Niemczech, Pakistanie na wyspie. ale jedynie Polacy dzieki unii?
Unia to politycy, parlamet, i sztaby urzednikow, ktorych utrzymujemy ogromnymi kosztami. Decyzja o imigracji, to jedna decyzja, jedna ustawa z rozporzadzeniami.
Mysle ze warto to rozroznic.

Do góry stronyOffline

Strona 19 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,