MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy UK wystąpi z EU?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

Str 16 z 29

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Onieznajomy

Post #1 Ocena: 0

2013-01-25 20:39:07 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

2013-01-25 20:20:23, gdanszczanka napisał(a):
To, że możecie przyjechać do takiego kraju jakim jest UK ma być argumentem przeważającym szalę na "Za Unią"

Na przykladzie Norwegii, i tego co napisalas wyraznie widac ze wystarczy decyzja panstwa, ktore chce czy niechce innych obywateli w swoim kraju. Pisanie ze to zasluga unii to moim zdaniem nieporozumienie.
Pozostaje pytanie - czy dla otwarcia granic danego panstwa nie jest wystarczajace uregulowanie tego ustawa? I czy potrzeba do tego utrzymywanie tylu politykow w brukseli?

Tak Galadiel, i ciebie mialem na mysli, bo i z toba zdarzylo mi sie zgadzac i niezgadzac, ale mimo ze nie pamietam szczegolow, wrazenia mam pozytywne.
Nieprawda ze nie masz wplywu - masz, tylko nie zawsze ci to przyznaje. wszystko co czytamy ma na nas jakis wplyw.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-01-25 20:45:24 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-01-25 20:56:24 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #4 Ocena: 0

2013-01-25 20:59:16 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Cytat:

2013-01-25 20:45:24, united4ever napisał(a):
S

A z Polską żeby czasami nie stało się to co z Grecją , bo na to się zanosi .
Ciekawe czy też wszyscy będą mówić wtedy że to przez lenistwo Polaków ?

W rodzinie mojej zony jest czlowiek, ktory ma biuro architektow w Hiszpanii (zatrudniali w pawnym czasie nawet ponad dziesieciu architektow na pelnym etacie) Rozmawialem z nim jakies dziesiec lat temu, byl unijnym entuzjasta, mowil ile i jakie inwestycja maja dzieki unii, ile dobra wyplywa z tej akcesji. Dzis widzi to calkowicie inaczej a rozmawialem z nim dwa lata temu. To jest naprawde madry facet.
Nikt z nas, zwyklych ludzi nie wiedzial czym jest unia(sam nie wiem) ale pewne sprawy jawia sie inaczej niz nam to obiecywali dziennikarze i politycy, i warto sie zastanowic, czym jest ten dziwolag, zwany unia.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 25-01-2013 21:01 ]

Do góry stronyOffline

blackmargo

Post #5 Ocena: 0

2013-01-26 03:14:01 (12 lat temu)

blackmargo

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2012

i do tego kwestia stanowiska Islandii, jakos im sie nie spieszy do tej integracji europejskiej, dlaczego?

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Post #6 Ocena: 0

2013-01-26 07:59:06 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #7 Ocena: 0

2013-01-26 08:04:30 (12 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

Po ostatnich wypowiedziach Niemców widać iż boją się wyjścia uk. Gdyż wiedzą dobrze że uk poradzi sobie bez unii, a unia bez uk już nie. Sama kwestia giełdy londyńskiej. Dlatego Niemcy próbowali promować Frankfurt jako centrum finansowe jednak nie udało im się z prostego powodu. Anglia to jedyny kraj który ma bliskie kontakty z kilkoma największymi gospodarkami świata. Oprócz tego angielski to podstawowy język w biznesie. To tak ogólnie ujmując. Dlatego Niemcy pójdą na takie ustępstwa jakie Anglicy będą chcieć.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-01-26 08:16:22 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #9 Ocena: 0

2013-01-26 11:06:48 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Cytat:

2013-01-26 08:16:22, united4ever napisał(a):
Cytat:

2013-01-26 08:04:30, maw2be napisał(a):
Po ostatnich wypowiedziach Niemców widać iż boją się wyjścia uk. Gdyż wiedzą dobrze że uk poradzi sobie bez unii, a unia bez uk już nie. Sama kwestia giełdy londyńskiej. Dlatego Niemcy próbowali promować Frankfurt jako centrum finansowe jednak nie udało im się z prostego powodu. Anglia to jedyny kraj który ma bliskie kontakty z kilkoma największymi gospodarkami świata. Oprócz tego angielski to podstawowy język w biznesie. To tak ogólnie ujmując. Dlatego Niemcy pójdą na takie ustępstwa jakie Anglicy będą chcieć.

do tego jeszcze dodam że UK to największy partner gospodarczy Niemiec w Europie .
Niemieckie lobby finansowe zjadło by Merkel gdyby im utrudniła handel z Anglią .

UK do dzis placi mniejsze skladki do unii, i nie zamierza z tej ulgi zrezygnowa.
Potrafia dbac o interesy swojego kraju.
Coraz wiecej z nas widzi to podobnie, cos w tym musi byc.

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #10 Ocena: 0

2013-01-26 13:37:03 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Widzę, że wielu z was nie do końca rozumie na czym konkretnie Unia Europejska polega. Jest to bardzo proste. Wyobraźcie sobie że kraje Unijne to 2-litrowe butelki, w których są różne poziomy wody. Tak więc przykładowo, UK miała w niej 1.5l, Niemcy też, zaś taka Polska tylko 0.5l. Jak więc myślicie wyrównanie poziomu miało polegać? Na nabraniu wody ze studni? Na zwyczajnym wyrównaniu całości u wszystkich. Dlatego też taka Norwegia (poziom zapewne prawie 2 litrów) nie chciała się w to mieszać bo nie miała za dużo do zyskania. Bogatsze kraje nie do końca całość przekalkulowały lub też myślały że mocno zyskają poprzez napływ gotówki spoza EU.

Cytat:

2013-01-26 03:14:01, blackmargo napisał(a):
i do tego kwestia stanowiska Islandii, jakos im sie nie spieszy do tej integracji europejskiej, dlaczego?

Nie zapominaj że Islandia o mało co nie zbankrutowała jako kraj. Im się nie spieszy do wejścia do UE chociażby dlatego bo niezbyt są skłonni do spłacania długów (których nie wiadomo czy w ogóle spłacą, a chociażby dlatego, że nie byli w Unii, więc mogli wystawić swój odbyt na inwestorów którzy zostawili u nich kasę).

Cytat:

Ja TU przyjechałam, gdy jeszcze nie byliśmy w Unii, owszem było trudniej się wydostać, ale dało się :-U

Wiesz co, jest taki fajny program w tv angielskiej. Borders, czy jakoś tak. Właśnie imigranci spoza Unii pokazują w jaki sposób można "dało się wjechać" do UK. Nie wiem czy byś była zadowolona wjeżdżać do UK siedząc gdzieś pomiędzy kołami w tirze.
Tak dla Twojej wiadomości to też tu wjechałem przed UE i to na pewno nie na tirze ;) jak i w pełni legalnie. Nie oznacza to, że nie doceniam faktu swobodnego przepływu ludzi pomiędzy krajami europejskimi i tym, że stojąc w kolejce paszportowej martwię się tylko o to czy zdążę na samolot, a nie czy mnie borders agency będzie się pytało o powód wjazdu do kraju. Już to przerabiałem, więc za taką opcję podziękuję.
Cytat:

To ma znaczyć, że Funty przysyłane do PL, uratowały nas przed kryzysem ??

Nie chce mi się szukać żadnych źródeł ile pieniędzy wjechało do Polski, ani tez podawać Ci konkretnych danych ilu Polaków wyjechało (zresztą obydwie wartości nawet jak gdzieś policzone są pewnie tylko w przybliżeniu), więc najlepiej popatrz to po swoich znajomych czy samej siebie. Wysłałaś chociaż złotówkę do Polski? Ja znam masę ludzi co pobudowało domy, pospłacało kredyty, pomogło rodzinie i to właśnie dzięki możliwości zarabiania w funtach lub euro. Jeśli takich faktów nie zauważasz to jesteś po prostu osobą ignorancką.

Do góry stronyOffline

Strona 16 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,