Str 15 z 29 |
|
---|---|
Tiger85 | Post #1 Ocena: 0 2013-01-25 19:01:33 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 09-12-2012 Skąd: London |
Chce dodać ze w Polsce faktycznie nie jest kolorowo i pewnie jeszcze długo nie bedzie,ale bez Uni było to by dno z grubą warstwą mułu, także dzięki uni miałem możliwość wyjazdu do UK bo przyjechałem tu z myslą zmiany życia i otoczenia, pieniądze były sprawą drugorzędną ,teraz się to zmieniło inaczej postrzegam świat, postarzałem się i dorosłem i uważam że faktycznie pieniądze są w tym swiecie ważne a w Polsce się ich nie dorobie, wciąż trzeba mieć kontakty i poteściów by jakieś dobre stanowisko obiąć...Mam nadzieje że za kilkanaście-kilkadziesiąt lat wróce do innej Polski,normalnej Polski
![]() |
Onieznajomy | Post #2 Ocena: 0 2013-01-25 19:46:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Widze ze eurozwolennicynic oprocz komunalow nie potrafia nic konkretnego napisac, a to ze atakuje mnie personalnie najlepiej swiadczy o tym ze argumenty sie im gdzies zapodzialy : ) cala przyjemnosc po mojej stronie.
__________________________________________ odniose sie do pierwszego wyliczenia: "- 24,5 (transport i infrastruktura) " Stan transportu w naszym kraju jest w oplakanym stanie zamykaja sie firmy majace po 50 i wiecej aut i wiele lat dzialalnosci, mniejsze firmy maja nieraz jeszcze gorzej (wide protesty przy budowie autostrad). Nstepna sprawa to jeden z podatkow od transportu, tzw. winiety, kiedys od duzego zestawu trzeba bylo wykupic na poczcie, czy stacji bezynowej winiete miesieczna w wysokosci 500 PLN wiekszosc szlo do skarbu panstwa, dzis jest "viatol" firma prywatna, na ktorej konto wplywaja oplaty za uzytkowanie drog, tylko czesc z tych pieniedzy idzie do panstwa, lwia czesc zatrzymuje spolka. Zmiana ciekawa, ciekawiej by bylo jak by ktos rozliczyl ta decyzje, moim zdaniem zapomnijmy. Nastepna sprawa to ITD, wypuszczono na drogi setki ludzi do kontroli bez zadnego doswiadczenia, to trzeba przyznac ze ci sierzanci mieli wiecej rozsadku niz ci inspektorzy. Mozna bylo utworzyc dodatkowy oddzial w drogowce, ale nie mozna by tylu nowych stanowisk obsadzic. Oczywiscie z bezpieczenstwem na drogach nie ma to nic wspolnego, ale to temat rzeka. [ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 25-01-2013 19:48 ] |
gdanszczanka | Post #3 Ocena: 0 2013-01-25 19:48:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Tiger85, to że Twoje posty są długie i poprawne stylistycznie nie znaczy wcale, że masz racje...
Samo to, że mogłes i przyjechałeś do UK jest dowodem na to, że jakbyś sie nie napocił, Unia Europejska nie zrobiła i nie robi nic co leżałoby w interesie PL. Gremialny exodus obywateli jest według Ciebie zbawieniem i błogosławieństwem dla kraju ??? Żart... Nawet nasza suwerenność stoi pod WIELKIM znakiem zapytania. Starsi ludzie dyskutujący w tym temacie, przeżyli już taką sytuację, tylko pod inną nazwą...Też, podobno, kraje sąsiednie pomagały nam, postawić naszą gospodarkę na nogi. Takie ciche i powolne wykańczanie i oslabianie przeciwnika w celu całkowitego zawładnięcia.... Juz raz w tym temacie napisałam - nie będzie do czego wracać, a czekają nas kolejne rozbiory - tylko przeprowadzone w zupełnie inny, bardziej politycznie poprawny, sposób.... Onieznajomy i United, mimo że bombardujesz ich wypowiedzi ciosami poniżej pasa, mają mnóstwo racji w swoich wnioskach, a że jeszcze , z jakiegoś powodu, im zależy, dlatego są pełni goryczy i uzurpują sobie prawo do racji, absolutnej racji...Gdybając, z odległości kilku tysięcy mil skłaniam się, również, ku opiniom, które reprezentuje United4ever, nie widząc jednocześnie - żadnych szans na polepszenie sytuacji w naszej, kochanej Polsce... Phi
|
bloby00 | Post #4 Ocena: 0 2013-01-25 19:49:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Tiger85 - całkowicie zgadzam się z Twoimi wypowiedziami, zwłaszcza ostatnią! Szkoda w ogóle gadać o tym jakie człowiek miał możliwości w Polsce... więc gdyby nie Unia to nie wiem co bym teraz tam robił. Pewnie to samo co moi koledzy co tam zostali, szukali ciągle pracy i starali się powiązać koniec z końcem.
|
Tiger85 | Post #5 Ocena: 0 2013-01-25 19:57:55 (12 lat temu) |
odpowiem Wam jedno , każdy ma swoje zdanie i to w sumie dobrze ale popatrzcie na Polskę z 2004 roku
i na Polske dzisiaj,kraj zmienia się na lepsze,pnie się w góre może w ślimaczym tempie ale się pnie,jest biedna i pewnie długo bedzie ale moje zdanie jest takie Polska bez Uni byłaby jeszcze o kilka lat wstecz wiecej za zachodem niż jest dzisiaj,niszczy ją jak już wcześniej napisaliście ogromna biurokracja i brak kompetencji ludzi na stanowiskach,zlodziestwo i kolesiostwo,brak pomocy panstwa dla obywateli a wręcz ich gnębienie to wszystko nie ulega wątpliwości ale moje właczenie się do dyskusji miało na celu pokazać że Polsce z Unią jest dziś lepiej niż by była bez niej .Koniec |
|
|
Onieznajomy | Post #6 Ocena: 0 2013-01-25 20:03:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Nie zgadzac sie tez trzeba potrafic. Wielu ma tutaj inne zdanie, i cale szczescie bo inaczej bysmy sie zanudzili : )
Czesto jest tak, ze pisze ze sie z kims nie zgadzam, ale pozniej mysle o tym co napisal, i ma to na mnie i moje poglady wplyw, nieraz widze to inaczej dzieki takim dyskusja na necie. Tylko ze ktos musi cos napisac. Bylo i jest tu kilka osob, ktorzy maja calkowicie, czy czesciowo inne poglady, nie chca sie jednak angazowac w rozmowy, moze dlatego ze sa zbyt delikatni, i wcale im nie w smak uzerac sie ze mna i innymi: ) szkoda, bo ci o ktorych mysle maja ciekawe spojrzenie (chociaz faktycznie im tego nie przyznaje, no przynajmniej nie nazbyt czesto) A Gdanszczanka jest najlepsza i najladniejsza na swiecie : ) [ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 25-01-2013 20:05 ] |
Tiger85 | Post #7 Ocena: 0 2013-01-25 20:06:33 (12 lat temu) |
bloby00 masz racje ja też nie wiem co miałbym robić teraz w Polsce,przepraszam ale nie mam jakiegoś wyzszego wykształcenia,mojej matki nie było stać wyslać mnie na studia, stopa bezrobocia w moim powiecie wynosiła w 2004 roku 39,6!!!% a obecnie wynosi 26% co też jest katastrofą, spadek o 13% to pewnie nie zasługa rządu tylko tego że dużo osób wyjechało,bloby jak jestem u siebie w mieście też często słysze od kolegów że pracy nie ma ,kasy nie ma nic dlateog gdybym nie wyjechał z Polski nie wiem co teraz bym robił...
|
bloby00 | Post #8 Ocena: 0 2013-01-25 20:09:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Gdanszczanka - chyba nieco przesadzasz z podejściem suwerenności i porównaniem do ZSRR. Globalizacja i kapitalizm nie jest rozwiązaniem idealnym i trzeba brać poprawkę na to, że nie w każdym przypadku będzie on bezproblemowo przebiegać. Jednostkowość jednak w czasach gdy Chiny rosną w siłę z pewnością nie polepsza sytuacji.
Według mnie Twój opisany "gremialny exodus..." jest jednak zbawieniem dla Polski. Ludzie wyjechali, dali szansę na normalniejsze życie tym co zostali a dodatkowo wysłali kupę kasy do Polski, która tylko dzięki temu jako jedyny kraj w Europie miała (przynajmniej statystycznie, najmniejsze straty podczas kryzysu - z tego co pamiętam było nawet na plus). Dziwię się ponownie ludziom atakującym Unię, zwłaszcza gdy siedzą na emigracji. Gdzie wasz patriotyzm? Czemu nie jesteście w Polsce? |
gdanszczanka | Post #9 Ocena: 0 2013-01-25 20:20:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
To, że możecie przyjechać do takiego kraju jakim jest UK ma być argumentem przeważającym szalę na "Za Unią".... Śmieszne, dziecinne, samolubne spojrzenia na świat....
Ja TU przyjechałam, gdy jeszcze nie byliśmy w Unii, owszem było trudniej się wydostać, ale dało się ![]() Z resztą, każdy ma swój rozum i swoje oczy. Radziłabym wszystkim używać tych narządów częściej i nie dać się omamić małymi, nic nie znaczącymi gestami, bo za tą "chmurą dymu" coś (niekoniecznie dobrego dla PL) nadchodzi.... Ludzie wyjechali, dali szansę na normalniejsze życie tym co zostali a dodatkowo wysłali kupę kasy do Polski, która tylko dzięki temu jako jedyny kraj w Europie miała (przynajmniej statystycznie, najmniejsze straty podczas kryzysu - z tego co pamiętam było nawet na plus).s).[/B] To ma znaczyć, że Funty przysyłane do PL, uratowały nas przed kryzysem ?? ![]() ![]() O ludzie ![]() ![]() Naprawde jesteście tak naiwni??? Do PL kryzys dopiero nadchodzi, nie dotknął nas aż tak bardzo, bo właściwie nie było na czym stracić... [ Ostatnio edytowany przez: gdanszczanka 25-01-2013 20:35 ] Phi
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2013-01-25 20:24:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Bylo i jest tu kilka osob, ktorzy maja calkowicie, czy czesciowo inne poglady, nie chca sie jednak angazowac w rozmowy, moze dlatego ze sa zbyt delikatni, i wcale im nie w smak uzerac sie ze mna i innymi: )
albo po prostu nie maja czasu sie rozpisywac, albo po prostu rozumieja, ze i tak nie wplyna na Twoj (czy innych) sposob postrzegania danego tematu i niby zreszta po co? albo inni (blooby, tiger) juz napisali to, co sami mogliby napisac, wiec po diabla to w kolko powielac cos, co juz kto inny napisal? kazdy i tak pewnie pozostanie przy swoim zdaniu, a pytanie pozostaje niezmienne: Czy UK wystapi z EU? i co to dla nas konkretnie oznacza [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-01-2013 20:25 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|