MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Potega Niemiec

« poprzednia strona

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 7 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Waclaw

Post #1 Ocena: 0

2013-05-24 01:24:09 (12 lat temu)

Waclaw

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2010

relly, 1/3 niemcow to katolicy, nastepne 1/3protestanci,1/3ateisci
najbardziej bogatym landem w niemczech jest Bawaria ktora jest mocno katolicka,najbogatsze kantony w Szwajcarii to tez rejony katolickie, mozna powiedziec nawet mocno "moherowe"
wg.historykow to wlasnie Niemcy jako jedyny kraj zachodni byl w swej historii w wiekszosci pod wplywem cywilizacji bizantyjskiej,
w Polsce raczej dominowala cywilizacja lacinska
ja bym raczej nie sugerowal ze religia ma wplyw na gospodarke a nawet jesli to bardzo niewielki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2013-05-24 19:03:56 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2013-05-24 01:24:09, Waclaw napisał(a):
ja bym raczej nie sugerowal ze religia ma wplyw na gospodarke a nawet jesli to bardzo niewielki

I tak i nie.

Bezpoiśrednio to o ile z budrzetu nie wyprowadzają wielomilionowych "pomocy" to faktycznie nie ma wpływu.

Natomiast na przestrzeni wieków ma wpływ.
Dawniej niemiecki protestantyzm miał jedną z zasad.

Praca to najmilsza bogu modlitwa.
Stąd przez wieki wyrobił się szacunek do pracy, który tak Polakom często imponuje, ale za chiny ludowe nie wychodzi, zwłaszcza w kraju :-D
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Waclaw

Post #3 Ocena: 0

2013-05-25 00:31:19 (12 lat temu)

Waclaw

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2010

glownym odnosnikiem i dla protestantow i katolikow jest Pismo Swiete i ono rzeczywiscie
uczy szacunku do pracy, nawet nakazuje pomnazanie majatku.
Ale widze ze w Polsce idealizuja niektorzy religie protestancka, sugerujac jakoby byl to glowny powod bogacenia sie zachodnich krajow

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2013-05-25 02:44:18 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

oczywiście ze nie jest to główny powód.
I nie wiem jak tam w Polsce.
pisałem tylko z własnych obserwacji i życia we wschodnich i zachodnich Niemczech.

Tylko tak jak napisałem, na przestrzeni wieków wyrabia się styl życia i szereg zasad.
To tak samo jak przyzwyczajasz się do siadania w tym samym miejscu na sofie lub ulubionym fotelu, albo jak nauczysz się zmieniać biegi, to potem już się nie zastanawiasz kiedy je zmienić, z czasem często nawet nie pamiętasz że je zmieniałeś, robisz to odruchowo.

Pewnie że tak jak wszędzie i tam są czarne owce, lenie i cwaniaki.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2013-05-25 02:51:35 (12 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Na przykladzie innego panstwa, o roznicach w etyce:

"Godne podkreślenia jest to, iż w średniowieczu udzielano pomocy osobom biednym kierując się nakazami miłości chrześcijańskiej. Dobroczynność uważano za jeden ze środków prowadzących do zbawienia, natomiast sytuacja osoby obdarowywanej nie miała większego znaczenia. Z kolei reformacja wprowadziła odmienną interpretację problemu ubóstwa. Etyka protestancka była zdominowana przez takie wartości, jak: praca, obowiązek, samopomoc. W działalności charytatywnej dostrzegano jedno ze źródeł wzrostu liczby ubogich, uważano bowiem, że bezwarunkowe rozdzielanie zapomóg i jałmużny sprzyja umacnianiu postawy roszczeniowej oraz pasożytnictwu i próżniactwu. Odpowiedzialnością za życie w niedostatku obciążono wyłącznie jednostkę, a sposobem na przeciwdziałanie tej sytuacji stała się praca, system wychowawczy i kontrola społeczna. Bezkrytyczne rozdawnictwo zastąpiono systemem represji karnych, które miały zmusić osoby ubiegające się o pomoc do zdobycia środków na utrzymanie własną pracą"

Na podstawie: H. Heclo, Modern Social Policies in Britain and Sweden, Yale University Press, New Haven 1974

A tutaj troche o "pomnazaniu majatku" ...

A oto podszedł do Niego pewien człowiek i zapytał: Nauczycielu, co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne? Odpowiedział mu: Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania. Zapytał Go: Które? Jezus odpowiedział: Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, czcij ojca i matkę oraz miłuj swego bliźniego, jak siebie samego! Odrzekł Mu młodzieniec: Przestrzegałem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje? Jezus mu odpowiedział: Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną! Gdy młodzieniec usłyszał te słowa, odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości. (Mt 19:16-22)

; )

Jakos mi to bizancjum nie pasuje do Swietego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego ...Hmmm, jako taka kontynuacja i wschodnie wplywy, to raczej Rosja ze swoim prawoslawiem?

Porownanie niemickich katolikow do moherow nietrafione. Ich katolicy, to raczej takie PO, nie PIS. Moherami okresla sie stronnictwo rydzykowe (mega koserwatywne) a oni nie sa reprezentatywni dla wszystkich wierzacych.

Tak poza tym, to rowniez nie doszukiwalabym sie zwiazku miedzy religia (czy tez jej brakiem) a potega gospodarcza.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-05-2013 02:53 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Post #6 Ocena: 0

2013-05-25 08:13:29 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie