MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Korwin Mikke o paraolimpiadzie...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 4 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-09-06 18:56:20 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kociefraszki

Post #2 Ocena: 0

2012-09-06 19:08:47 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

dokladnie. Najwiekszym zwyciestwem jest pokonanie siebie i swoich slabosci - moze to slogan, ale wlasnie oni to robia.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Anthrax

Post #3 Ocena: 0

2012-09-06 19:18:26 (13 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2012-09-06 18:04:44, djprezes napisał(a):
Zachecam, by sobie przeczytac oryginalny tekst napisany przez Korwina, zamiast opierac sie na streszczeniach napisanych przez komentatorow.

http://jkm.nowyekran.pl/post/73028,para-olimpiada-czyli-paranoja

Korwin w logiczny sposob, udowadnia opierajac sie na definicji sportu, jak sprzeczna ze sportem jest paraolimpiada. W miedzy czasie wrzuca takie zdania jak:
1. Każdy ma prawo uprawiać dowolne ćwiczenie fizyczne i urządzać dowolne zawody. Można się tylko cieszyć, że inwalidzi też organizują zawody.
2. To, oczywiście, nie jest zarzut w stosunku do para-sportowców. Oni są tylko pionkami w tej rozgrywce. Oni chcą walczyć na arenie – i pokazywać innym inwalidom, że kalectwo można w dużym stopniu przezwyciężyć.
3. I nie chodzi o estetykę: w społeczeństwie obowiązuje zasada: „Z kim przestajesz, takim się stajesz”, więc i oglądanie – godnych podziwu skądinąd - wysiłków para-sportowców może przynieść - przejściowe, na szczęście - zaburzenia w motoryce!).

Wiec wcale nie obraza niepoelnosprawnych sportowcow. Trzeba sie troszke bardziej wglebic w co pisze. Przeciez glownie potepia system punktowania i przyznawania medali.

no prosze cie, ogladanie paraolimpijczykow moze przyniesc zaburzenia w motoryce? - totalny nonsens

a poza tym, to zapomniales wkleic 'pieknego' urywka, piora mikke

Jeśli chcemy, by ludzkość się rozwijała, w telewizji powinnismy ogladac ludzi zdrowych, pieknych, silnych, uczciwych, madrych - a nie zboczeńców, morderców, słabeuszy, nieudaczników, kiepskich, idiotów - i inwalidów, niestety.

Jeśli chcemy, by ludzkość się rozwijała - oczywiście.

:-Y:-Y:-Y
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-09-06 19:22:01 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-09-06 19:27:20 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2012-09-06 13:28:35, Adacymru napisał(a):
Wybacz Krak, ale uogolniasz (albo myslisz) pojecie rownouprawnienia, bo nie polega ono na tym, ze wszyscy powinni wykazac sie taka sama sila, ale polega na rownym dostepie, rownych szansach na stracie.

Oczywiście ze uogólniam, bo przykład z szafą był tak samo przerysowany, jak wiele wypowiedzi Korwina.

I nie nawiązałem do jego wypowiedzi jeżeli chodzi o paraolimpiadę ale ogólnie.

osobiście jestem w szoku jakie ludzie osiągają sukcesy, i wręcz przyznaje się patrząc na newsy, czuję że oczy robią mi się ciepło wilgotne.

Jestem pełen podziwu dla tych ludzi, a zdrowi zawodnicy nie dorastają im nawet do pięt.

Natomiast Korwin w swoim stylu zwraca uwagę że impreza imprezą, ale na tym wszystkim to akurat ci co walczą to wcale najwięcej nie zarobią.

no i jest tak jak wspominałem, ... zgadzam się z nim do punktu .. niepełnosprawni
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Onieznajomy

Post #6 Ocena: 0

2012-09-06 20:58:25 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

2012-09-06 18:15:36, kociefraszki napisał(a):

Smiem polemizowac. Ludzie startujacy w paraolimpiadzie nie sa idiotami. No, ok, niektorzy zawodnicy maja deficyty umyslowe, ale nie mozemy twierdzic, ze jest to grupa ludzi pozwalajacych sie manipulowac innym, w celach zarobkowych. - tu mamy faktycznie rownych i rowniejszych - ale ci ludzie tak samo jak wszyscy inni startuja bo chca sie wykazac, bo chca pokonac swoje ograniczenia, bo jak kazdy czlowiek maja swoje ambicje.
Mam niepelnosprawnego syna - kiedy inni chlopcy kopali pilke, on trenowal szachy i byl w tym dobry. Mial cos, w czym mogl sie wykazac. Dla mnie w paraolimpiadzie nie ma nic smiesznego czy zalosnego - dla zdrowego czlowieka liczy sie czas w jakim przebiegnie 100m, dla wielu chorych fakt, ze w ogole dotarli do mety. Nie chodzi o zapierajacy dech w piersi pokaz formy, a o pokonanie siebie. Ja ich podziwiam.

"ale nie mozemy twierdzic, ze jest to grupa ludzi pozwalajacych sie manipulowac innym"
wcale tak nie twierdze, a juz napewno nie uwazam ze inwalidzi sa winni cokolwiek
"dla wielu chorych fakt, ze w ogole dotarli do mety. Nie chodzi o zapierajacy dech w piersi pokaz formy, a o pokonanie siebie. Ja ich podziwiam."

I ja ich podziwiam, to komercja, zdobywanie pieniedzy, czy popularnosci, mnie gniewa.
=========================================================
Obok mnie mieszkal nieslyszacy chlopak (Henio Niemowa Tak go nazywalismy), razem sie wychowywalismy. Mial problem z kontaktem z innymi ze wzgledu na swoja przypadlosc. Lubilem go widzialem ta potrzebe w nim, zaczelismy "rozmawiac" w jego jezyku, nauczyl mnie alfabetu (lata 60) na dwoch dloniach, potem poszedl do swojej szkoly i nauczyl mnie alfabetu na jednej dloni, ale rozmowa polega na zapamietaniu wyrazow- znakow, czy raczej gestow, do dzis wiele pamietam. Nikt niewie jak sie cieszyl ze moze mi cos powiedziec.
Pozniej pracowalem w spoldzielni inwalidow (wszystkie schorzenia) bylo pare osob nieslyszacych, bardzo mile byli zaskoczeni ze potrafimy ze soba rozmawiac(moj jezyk migowy byl chyba nawet gorszy niz moj angielski obecnie). Do dzisiaj wiem jak postepowac z epileptykiem podczas ataku.
Bylo tez pare osob ze shizofrenia. Mysle ze ta choroba najczesciej dotyka osoby bardzo delikatne psychicznie. Pracowalem w kontroli jakosci, nieraz rozmawialem z takim chlopakiem, nawet nie wiedzialem na co jest chory. kiedys w poniedzialek oddalem mu czesc jego produkcji, bo porobil bledy, zaczol mnie wyzywac ublizac, byl bardzo agresywny, udalo mi sie uniknac czegos zlego, w pewnym momecie widzialem w jego oczach ze jest "inny".
Po paru tygodniach wrucil do pracy ze szpitala, okazalo sie ze byl na imprezie, popil, odstawil leki, i choroba wrocila, bardzo mnie przepraszal, do konca bylismy przyjaciolmi. Lubili mnie i ja ich.

Napisze jeszcze nie podoba mi sie paraolimpiada, moj stosunek do inwalidow staralem sie naswietlic powyzej.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 06-09-2012 20:59 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-09-06 21:02:56 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #8 Ocena: 0

2012-09-06 21:28:26 (13 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2012-09-06 21:02:56, leonka napisał(a):
A z ciekawosci zapytam: jak sie postepuje z epileptykiem podczas ataku?

co robic jesli ktos ma napad padaczki
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #9 Ocena: 0

2012-09-06 21:43:29 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Jak traci przytomnosc, i sie osuwa to znak ze zaraz zacznie sie atak jak bylem sam w korytarzu a dziewczyna dostala ataku to stanolem za nia polozylem ja na ziemie bedac za nia tak ze glowe miala na moich kolanach, mozna pod glowe cos podlozyc, bo to glowa jest wazna zeby podczas ataku nie doznala obrazen, nie wstrzymujemy konwulsji, tylko staramy sie zapobiec obrazeniom, po ataku mielismy taki pokoj "wypoczynkowy" gdzie taka osoba sobie spala, sen jest im wtedy potrzebny, lozko mialo pasy bezpieczenstwa i byla juz przy nim pielegniarka, bo zdarza sie jeszcze jeden atak, chory po ataku, no i po odpoczynku jechal do domu mial placone do konca zmiany.
To byla piekna mloda dziewczyna, oboje sie pozniej krepowalismy, nie wiem czemu, jakos tak, podobala mi sie ale tez lubilem ja jakos, ona mnie chyba tez, zawsze sie klanialismy, nie rozmawialismy wiele o tej sprawie tylko mi pozniej podziekowala, ludzie jej powiedzieli, bo chory nie pamieta, sytuacji po i krotko przed atakiem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-09-06 21:46:30 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,