Str 4 z 7 |
|
---|---|
kolezanka_szkla | Post #1 Ocena: 0 2012-07-02 22:18:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Bo ja tak naiwnie wierze, ze kazdy zyje wg swoich zasad, wiary. Jaki jest sens chodzic do Kosciola, wierzyc w Boga odrzucajac to, co mowi religia? Zaklamanie i obluda. Tego nie ma w moim zyciu. Byc moze jest latwiej tak pisac, bo nie jestem i nigdy nie bylam katoliczka.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
autor65 | Post #2 Ocena: 0 2012-07-02 22:29:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Cytat: 2012-07-02 22:05:10, PlainYogurt napisał(a): Cytat: Dla katolika metoda invitro nie istnieje. A to dla czego? Yougurt! Ty chyba ze sloika sie "urwalas" ![]() Poczytaj(cie). Jest to problem wyboru, sumienia i pragnienia. Bardzo trudny wybór. Jednak rozumie pary decydujące się na ten "sposób". W końcowym rozliczeniu okazuje się, ze wiara, która deklarujemy jest płytka, pozorna i wynika raczej z wychowania i zwyczajów, które przejmujemy. Sam nie wiem jakbym postąpił. Co do "ciemnogrodu" - opowiem zabawna historyjkę. Bylo to ładnych parę lat temu. Babcia Teresa jak zwykle przesiadywała sama w swojej chałupce. Spoglądała na drogę za oknem wspominając miniony czas. Nagle ktoś zakłócił jest spokój głośnym pukaniem do drzwi. To tylko Franek Kapusta. Sąsiad. Wpadł do kuchni jak oparzony, nie mogąc wydobyć słowa. Co się stało Franiu? Pali się ? - zapytała moja mama. TY WIESZ! Czy TY wiesz, Tereska! Co"ONE" teraz robia? ONE ROBIĄ TO TERAZ W DZIEŃ!!!!!! ![]() człowiek się zmienia za ...granicą
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2012-07-02 22:29:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
kościół to władza, jedni daza by byc posłem inni księdzem.
nazwa inna ale robota ta sama, w konia robić prostaków, oj przepraszam w nomenklaturze z łaciny parafian. :> Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dinth1906 | Post #4 Ocena: 0 2012-07-02 22:34:34 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Religia rzymskokatolicka to przedewszystkim dogmaty wiary. Dogmaty ustalane przez Papieza lub sobor powszechny.
A takim dogmatem jest zakaz aborcji, metody invitro. Jezeli w jakikolwiek sposob wierzysz w Boga - tego Boga - to musisz rowniez wierzyc ze przemawia on ustami soboru - inaczej sie po prostu nie da. PS. Jestem niewierzacy, zeby nie bylo. PS2. Prawo kanoniczne to tez prawo, z punktu widzenia... prawa ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 02-07-2012 22:35 ] |
staryznajomy | Post #5 Ocena: 0 2012-07-02 22:35:20 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-07-02 21:53:51, Bestia napisał(a): Cytat: 2012-07-02 21:45:55, kolezanka_szkla napisał(a): Hail masz absolutna racje. Dla katolika metoda invitro nie istnieje. Jest ona wbrew wierze. Tak jak aborcja na zadanie, jak antykoncepcja, jak seks przedmalzenski. Przeraza mnie tylko wciskanie koscielnych praw w prawo swieckie. Ale pierdoly opowiadacie. Jestem katoliczka, wierze w Boga. Ba, nawet od czasu do czasu do kosciloa zagladne. Mam jeszcze zdrowy umysl i gdyby metoda invitro bylaby jedynym sposobem na posiadanie dziecka, to zaden ksiadz by mnie w tym nie powstrzymal. Z cala reszta mam podobne zdanie. Sex przedmalzenski? To bylo tyle lat temu ze nie pamietam. ![]() Ale kota w worku chyba nie bralam. ![]() Aborcja przy wpadce? Mam sumienie. Ale w niektorych wypadkach nawet bym sie nie zawachala. Mam rozum i go uzywam. A wierze w Boga nie w kosciol. Jeszcze jestem zdrowa na umysle. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Bestia</i> 02-07-2012 21:59 ] katolik robi to co uznaje KK za słuszne. jaki to katolik jeśli robi coś wbrew katolcyzmowi właśnie. to tak jak np. pilot samolotu nie latający nigdy ze względu na lęk wysokości. jeżeli mi zasady tego Kościoła nie pasowały. nie myślę biegać na mszę udając katolika. zwyczajnie nim nie jestem. nie zabroni mi jednak nikt stosowania pewnych reguł -przez nich uznanych za słuszne. jeśli zaś chodzi o tą metodę -raczej bym się nie zdecydował. tak samo jak na klonowanie. zbyt duża ingerencja człowieka w naturę chyba jeszcze nigdy nie przyniosła nic dobrego. jednak karanie "pierdlem" to przesada. porównywalne do wsadzania za kraty homoseksulistów za chęć posiadania dziecka. właśnie -2 podobne chęci posiadania dziecka. kto z obstających za invitro będzie za adopcją dziecka pzez dwóch panów? w obu przypadkach chęć posiadania dziecka i brak naturalnej możliwości. ![]() przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że:
?v=ZXNx4g960-I
|
|
|
Onieznajomy | Post #6 Ocena: 0 2012-07-02 22:45:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Cytat: 2012-07-02 22:29:58, krakn napisał(a): kościół to władza, jedni daza by byc posłem inni księdzem. nazwa inna ale robota ta sama, w konia robić prostaków, Smierdiakow, po tym co uslyszal, od jednego z braci Karamazow, wypowiada - "to jak boga niema, to wszystko wolno", i zabija ojca braci karamazow. Czy nie macie wrazenia ze wiara jest ludziom potrzebna? Wiara i religia sa to dwie rozna sprawy, ktos powiedzial - "religia zostala wymyslona po to, zeby dobrzy ludzie mogli robic zlo" Dlatego warto te dwie rzeczy rozrozniac. |
kolezanka_szkla | Post #7 Ocena: 0 2012-07-02 22:58:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Dinth prawo kanonicze nie jest rowne prawu swieckiemu. Nie moze. Mysle, ze o to tak wszyscy sie martwia. Wlasnie o to, aby tego znaku rownosci ktos nie postawil.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-07-02 22:59:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
hm, widzisz tylko że religia i kościoły to coraz dalej są od bycia pomocą i mentorstwem, a coraz bliżej zwykłego biznesu i polityki samej w sobie tylko w celu osiągnięcia władzy.
I nic wiecej. A reszta to tylko cyrk i zasłona dymna. Czyli taki sposób na blondynkę ![]() Ciekawi mnie czy taka metoda antykoncepcji też jest niedozwolona Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
maw2be | Post #9 Ocena: 0 2012-07-02 22:59:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
a ja się zastanawiam nad tym dlaczego kk jest przeciw invitro, aborcji itp. gdzie w Biblii jest napisane że to jest nie dozwolone? nie ma bo w tamtych czasach czegoś takiego nie znali. tak samo jak nie znali antybiotyków, mówili że Bóg stworzył ziemię (kurcze czemu nikogo do piekła (jeśli ktoś znajdzie w Biblii gdzie jest napisane o nim proszę o wskazanie) nie zsyłają za rozpowiadanie herezji), takich przykładów by można wymieniać tysiące. z resztą jest napisane że "Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo" czyli rozumowanie, system wartości człowieka też jest boski. skoro człowiek uznaje coś za dobre, potrzebne itp to wynika z tego że Bóg tak samo by uznał.
Z drugiej strony aby księża mogli być tymi "prawymi" i mówić co dobre i złe to sami powinni być bez skazy, a jak wiemy to im wyżej w hierarchii tym gorzej. |
PlainYogurt | Post #10 Ocena: 0 2012-07-02 23:02:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2012 Skąd: Groombridge 1618 |
Cytat: Czy nie macie wrazenia ze wiara jest ludziom potrzebna? Ludziom słabym i przestraszonym, do których się zaliczam, wiara jest potrzebna. Jakbym była odważna to bym zaakceptowała fakty i została ateistką ![]() A wracając do tematu to rozumiem że chodzi o kategoryczne i jasne przykazanie "nie zabijaj"... zastanawiam się tylko dla czego kościół nie akceptuje zabijania embrionów ale akceptuje, na przykład, zabijanie na wojnie. taka stopka to dupa nie stopka...
|