Str 4 z 5 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
karjo1 |
Post #1 Ocena: 0 2012-04-28 21:56:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Marcin, nie sadzisz tylko, ze 8-latek raczej nie bedzie mial tak zaawansowanych przemyslen, raczej by sie zapytal, dlaczego tak dzieciaki/dorosli sie zachowuja?
Po takim tekscie u dziecka mocno bym sie zastanowila, gdzie nabylo zwyczaju oceniania zachowania innych na pierwszy rzut oka, klasyfikowania jako 'glupki'.
Przemyslalabym swoje wypowiedzi, ogladane programy, bo takie powtarzanie uslyszanych opinii, malpowanie doroslych najczesciej jednak bierze sie z domu, z miejsc, gdzie przebywa sie najczesciej...
Nawiasem mowiac, ciekawa jestem, czy dzieciak glosi te same opinie widzac ludzi w barze, restauracji, w koncu tez siedza i nic nie robia (no pozeraja  ).
Czy dzieciak taki poukladany, ze nigdy w pilke nie gral na ulicy, nie siedzial z grupa kumpli czy kolezanek na dworzu, rowerkiem karnie tylko po sciezkach rowerowych w parku pomyka?
|

|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2012-04-28 21:57:07 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Mysle Ada ze nie zrozumialas wypowiedzi - tutaj chodzi jak juz wspomniano ...
o to skad 8-letnie dziecko ma takie poglady, wiec chyba ty nie zrozumiales sensu tematu.
Ada
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #3 Ocena: 0 2012-04-28 22:42:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Przypuszczam, że słowo "głupki", to termin wieloznaczny w przypadku małego dziecka. Tak jak "zły", "niegrzeczny" itp. Po prostu ma jeszcze ograniczony zasób słownictwa pozwalający na określenie negatywnych wrażeń.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2012-04-28 22:45:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
PO prostu trudno uwierzyc, ze 8-latek widzi rowniesnikow, robiacych dokladnie to samo, co on, i okresli ich jako glupki.
Bo to z kolei oznaczaloby rowniez klasyfikacje siebie samego  .
|

|
 |
|
marcinb |
Post #5 Ocena: 0 2012-04-28 22:49:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Aga, Ty sie odnioslas do wyrwanego zdania, i ja tez zrobilem to samo. Nie podoba Ci sie to to tego nie rob.
Dziecko moglo w prosty sposob przedstawic pewne oczywistosci, do ktorych Ty naiwazujesz bez rzoumienia piszac o BNP. Ca dalej, odmiennosc pogladow bedziesz opisywac jako pochody z pochodniami???
---
Karjo,
Dziecko w prosty i oczywisty dla niego sposob napisalo co zauwazylo. W szkole wymagaj pewnego standardu zachowan, podobny standard jest wymagany w miejscu zamieszkanai czy pracy rodzicow. Te rzeczy pewnei dla tego dziecka sa oczywiste i przekazuje je w taki spsob jaki umie.
A naciaganie takiej wypowiedzi pod zebrania BNP jest zwyklym naduzyciem - taka jak komentarz do moje wypowiedzi.
Dziecko nie musi wiedziec o BNP ale widzi glupote. A prostote ttych spostrzezen opisalemw swoim poscie.
Po polsku mowiac: Jesli weszlas miedzy wrony, krakaj jak i one.
Dziecko zauwaza rozbieznosci i nazywa je tak jak potrafi. Dla niego to "glupki". Dla mnie to ludzie nie szanujacy kraju gospodarza, a dla kogos innego "darmozjady". Wciaganie w to pojec nacjonalistyczno-rasistowskich mija sie z celem.
Dzeicko mowi co widzi w prosty i zrozumilay dla niego sposob. [ Ostatnio edytowany przez: marcinb 28-04-2012 22:51 ] Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
|
autor65 |
Post #6 Ocena: 0 2012-04-28 22:50:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
dyskusja staje sie z deka "akademicka"
ja to lubie nazywac slowa po imieniu
tak jak tan dzieciak troche jestem nie poprawny politycznie
z murzynami pracowalem tzn. ja pracowalem
pieprzonych obibokow tutaj nie brakuje tak britisz wajt
jak i blak
niestety myli sie ten kto mysli tak o emigrantach z nad Wisly otoz niewiele ponad 4% z nich pobiera jakiekolwiek zasilki!!!!
człowiek się zmienia za ...granicą
|

|

|
|
Adacymru |
Post #7 Ocena: 0 2012-04-28 23:41:02 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Powiedz mi Marcin, jak dziecko przejezdzajac kilka (moze kilkanascie minut) przez Moss Side, zakladam, ze nie byla to wycieczka turystyczno-krajoznawcza poprzez wszystkie zakatki (zreszta Moss Side to nie Londyn), moglo wyrobic sobie poglady?
W najlepszym przypadku moglo byc zaciekawione zaobserowanymi relacjami, zdziwione moze, zaintrygowane, ale nie widze jeszcze przyczyny skoku w tak wykreowane poglady, ze zaobserowane przez pare minut osoby nie reprezentuja niczego w ciagu pozostalych 364 dni i 23 godzin w roku, co kwalifikowanlo by je do pobytu w tym kraju.
Ada
|

|
 |
|
ankauk |
Post #8 Ocena: 0 2012-04-29 00:38:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2010 Skąd: manchester |
8 latek chodzi tutaj do szkoly- jesli chodzi do szkoly normalnej to inne brystyjskie dzieci z domow, gdzie kultura pracy i zachowan jest europejska pomoze mu nabrac odpowiednich przekonan. Pamietajcie, ze czesc z dzieci urodzila sie tutaj i tutaj sie wychowa i to ten kraj bedzie ich ojczyzna- nam nie wolno pewnych rzeczy mowic glosno, bo jestemy goscmi, oni bede mogli sobie pozwolic na ocene ich kraju.
Nie popieram rasizmu, ale obibokow czy to bialych czy paskowanych w kropki bordo wyslalbym do kamieniolomow.
|

|
 |
|
marcinb |
Post #9 Ocena: 0 2012-04-29 09:47:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Wyrobic sobie poglad na temat jakiejs osoby mozna w ciagu pierwszych 11 sekund spotkania. Dopiero dorastajac, dojrzewajac rozpatrujemy poznana osobe pod innym katem, przepuszczajac jej zachowanie przez filtry wlasnego doswiadczenia i wiedzy.
Dziecko nie uzywa tych filtrow bo ich nie ma, opisuje swiat jaki widzi. Bez przeklaman i politycznej poprawnosci pounietej do granic absurdu.
Piszac o PC - ma ona sens wtedy kiedy jest dwukierunkowa a nie wykorzystywana przez jedna strone tylko. I to wlasnie, takie mam wrazenie, opisalo wspomniane dziecko. W uproszczony i typowy dla siebei sposob.
Generalizacja jest normalnym ludzkim zachowaniem, czy to sie nam podoba czy nie. Czy dziecko przeniesie wlasna obserwacja na cala gurpe etniczna - czas pokaze. Jedno jest pewne - opisala cala sytuacje bez zaklamania i spuentowalo ja racjonalnym wniosekiem:
Jesli gosc jest niezadowolony z pobytu w kraju gospodarza, moze zawsze pojechac gdzie indziej. Jezeli zostaje, dostosowuje sie do regul ustalonych przez gospodarza.
A ze opisalo to wlasnym jezykiem nie ma co tejwypowiedzi podciagac pod pojecie rasizmu. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
Adacymru |
Post #10 Ocena: 0 2012-04-29 10:07:25 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Jesli gosc jest niezadowolony z pobytu w kraju gospodarza ...
Skad wniosek ze jest niezadowolony? z 11 sekund?
Poza tym przypisujesz dziecku zachowania jakimi kieruja sie dorosli, nie dzieci.
Ada
|

|
 |
|