MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co kształtuje takie poglądy?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2012-04-28 19:51:25 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Co ja myślę o tych co mówią "f... Polish"? Myślę, że źle mówią (choć pewnie sam parę razy zaklnę na naszą nację, jak wyjadę w Polsce na drogę...). Tak jak nie mówię "f... blacks". Mam kolegę z Nigerii w UK i paru czarnych kolegów w PL (miałem ich już przed przyjazdem tutaj). Inna sprawa, że nie jestem "poprawny politycznie" i nie znajduję usprawiedliwienia dla zachowań - od pasożytnictwa, przez poniewieranie kobiet (i mężczyzn), po rytualne zabójstwa - w odmiennej kulturze, trudnym dzieciństwie, miejscu urodzenia i czymś tam jeszcze.

Zadałem pytanie, jak powstaje pogląd. I parę osób to zrozumiało - jak np, krakn.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-04-28 19:57:04 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

stanislawski, tak szczerze?
Po wojskowemu ci powiem,
To ja tego Qx nie rozumiem.
Ja to tylko widziałem, na szczęście przeżyłem i nawet się potknąłem.
Ale nie rozumiem.
Ale taki jest świat, a reszta to polityka.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2012-04-28 20:03:34 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
8 latek to już duży człowiek, poziom wartości ma zazwyczaj już w miarę określony, wie co dobre, a co złe.

8-mio letnie dziecko ma poglad wyksztalcony w domu glownie, im dzieci sa bardziej sprytne i bystre, tym lepiej wylapuja nawet te opinie i poglady, ktore najblizszym wydaja sie ze bardzo "dyplomatycznie" wypowiadaja.

Dziwnym tez (mi przynajmniej) wydaje sie, ze 8 letnie dziecko robi takie porownania co do zasobnosci, czy tez potrafi tak generalizowac np
Cytat:
Czy oni myślą, że MY W UK MAMY TAK DUŻO PIENIĘDZY?

"My" czyli Polacy? czy "my" biali? I ciekawe co kryje sie za tym pytaniem? Czy to, ze 8 letnie dziecko uwaza ze "My" utrzymujemy tych co nie wiedza
Cytat:
Po co oni tu przyjechali?
, czy juz uwaza, ze rozdzielnosc ras (najlepiej na innych kontynentach) jest najlepszym wyjsciem?

Cytat:
NIECH WRACAJĄ DO SIEBIE
... moze za wczesnie jeszcze zeby dziecko samo ogladalo kampanie wyborcza BNP?

Jak dziecko z domu takich pogladow nie wynosi, to moze warto zainteresowac sie z kim sie koleguje?
Ada

Do góry stronyOffline

Fisolka

Post #4 Ocena: 0

2012-04-28 20:10:34 (13 lat temu)

Fisolka

Kobieta

Z nami od: 27-12-2010

Taki jest los potomka emigranta.

Cos w tym jest...
Moj syn przyjechal tu jako male dziecko, tutaj uksztaltowala sie jego ,,osobowosc,, niestety nie ma ,,polskiej duszy,,;-) przynajmniej takiej jaka moi rodzice lub nauczyciele starali sie zaszczepic we mnie.

Ja cenie sobie tolerancje i wolnosc wyboru, chcialabym aby moj syn zachowal idealy, ktore pozwola mu odnalezc sie kiedy
*pieniadz przestanie istniec
*Swiat przewroci sie do gory nogami
*spotka na swojej drodze kogos kto z jego punktu widzenia reprezuntuje ,,niemal kosmite,, z powodu ogromnych roznic kulturowych.

Nie bujam w oblokach ale nadal wierze, ze pieniadz nie powinien ksztaltowac naszych pogladow!:-]:-]8-)
,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry k

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2012-04-28 20:24:37 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Ada - właśnie o to chodzi. Właśnie dlatego napisałem, że mi "szczęka opadła", po tym, kiedy córka (nie syn, ten jeszcze mało co mówi) powiedziała " my w UK". Dlatego to zamieściłem wersalikami.
Nie myślę, że dziecko uważa się za Anglika. Wciąż mówi, że wolałaby mieszkać w Polsce - mimo, że wyjechała stamtąd jako szkrab. Podejrzewam, że zauważa (albo raczej wyczuwa) jakąś wspólnotę kulturową z Anglikami. A ci na ulicy, to są dziwni obcy.

I nie ci czarni ze szkoły - bo ich tata jest inżynierem, czy lekarzem. Tylko ci, co wydają się nic nie robić.
Przypuszczam, że również mogłaby być zaszokowana w byłym PGR-ze widząc ludzi walących dżepy pod sklepem. Tylko gdzie by ich wysłała...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2012-04-28 20:54:11 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Fisolka

Post #7 Ocena: 0

2012-04-28 20:58:23 (13 lat temu)

Fisolka

Kobieta

Z nami od: 27-12-2010

Cytat:

2012-04-28 20:54:11, panika napisał(a):
A moze mloda tutaj forum MW czasem czyta?;-)

...bo, nie ukrywajmy, jest tu troche ludzi o podobnych pogladach.

8-):-]:-]:-]
,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry k

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-04-28 21:23:57 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

a ja sądzę że warto by było zwiedzić tak ze 3-5 lat, kongo, Sudan, wybrzeże kości słoniowej, i obowiązkowo Nigeria.

potem świat nie jest już taki sam.
Zwłaszcza gdy trafi się tam na gorący czas.

Inny świat, i tak samo gdy my europejczycy lądujemy u nich, niewiele róznimy się od kosmitów, tak samo kontrowersyjni są oni tutaj w europie.
Z tą różnicą że jak europejczyk chce być między nimi, to musi uszanować Ich zasady, by uniknąć zaprzyjaźnienia się z kałachem lub maczetą,
A jak oni są jak by nie patrzeć U nas, czyli w europie, bo to dotyczy praktycznie wszytkich krajów eropy, to europejczyscy mają tolerować ich zasady...

No jak dla mnie, który musiał uciekać przed maczetami, bo za długo spojrzałem w oczy pewnej kobiety na przyjęciu weselnym, to trochę nie fer :)))

Europejczycy to po prostu mięczaki, wyginą kiedyś jak rude wiewiórki :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2012-04-28 21:38:51 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Oj, Krakn, w Nigerii, czy Sudanie nie wystarczy szanować zasady. aby uniknąć spotkania z wymienionymi narzędziami. Sami siebie mordują zapamiętale. Co byś nie robił, będziesz znakomitą dla nich ofiarą.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

marcinb

Post #10 Ocena: 0

2012-04-28 21:45:38 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2012-04-28 20:03:34, Adacymru napisał(a):

Cytat:
NIECH WRACAJĄ DO SIEBIE
... moze za wczesnie jeszcze zeby dziecko samo ogladalo kampanie wyborcza BNP?

Mysle Ada ze nie zrozumialas wypowiedzi - tutaj chodzi jak juz wspomniano wczesnie o tych ktorzy nie przestrzegaja zasad panujacych w domu gospodarza.

Mnie kolor skory nie przeszkadza, do poki ta skory jest myta woda z mydlem i nie smierdzi lajnem w mojej obecnosci. Czy to biala, czy czerwona, czy zielona.

A jak sie komus prawa i zasady panujacy w domu gospodarza nie podobaja to niech sobie jada tam gdzie lokalne zasady im pasuja. Czy to Grenlandia, Madagaskar czy Syberia.

Jak ktos sie nie umie zachowac u mnie w gosciach to chama wyrzucam z domu. Chama miejsce jest tam gdzie cahmstwo jest mile widziane. U mnie w domu przyzwolenia na to nie ma. Przynajmniej na razie. Jak zmienie poglady to o tym napisze.

Krotko i konkretnie:

Jak Ci sie przybyszu tutaj (w UK/UE/wpisz dowolne) nie podoba to jedz tam gdzie Ci sie podoba. Nikt Cie tutaj na sile nie trzyma. A jak juz tu jestes to sie dostosuj do lokalnych zasad.

Jak ktos to nazywa rasizmem to ja go nazywam "uposledziem" bo to zwykly matol, ktory najwyrazniej nie zapoznal sie ze slownikowa definicja wyrazu ktorego uzywa.

---

A propos roznic kulturowych: Kiedy-gniew-oznacza-panowanie-nad-soba

Warto przeczytac aby zrozumiec co powoduje konflikty i dlaczego czasem nie mozna sie dogadac. Artykul nie za dlugi (ale przydlugi zeby tu wkleic) i napisany przystepnym jezykiem. Czyta sie szybko i co najwazniejsze jest zrozumialy w przekazie.

[ Ostatnio edytowany przez: marcinb 28-04-2012 21:54 ]

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,