MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Reforma emerytalna w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 9 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dangerous__girl

Post #1 Ocena: 0

2012-04-01 09:28:30 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Cytat:

2012-03-31 21:29:39, Dinth1906 napisał(a):
Cytat:

2012-03-31 19:36:42, Dangerous__girl napisał(a):
A ja wam powiem,ze chyba nie jest tak źle w tej Polsce, tylko trzeba miec glowe na karku;-) Moj szagier i szwagierka. przecietni ludzie, on jezdzi na tirach, 5 dni w tygodniu, na kazdy weekend jest w domu, ona jako zastepca kierownika w supermarkecie(wyksztalcenie srednie, po ekonomiku, pisze specjalnie,zeby nie bylo ze po studiach czy cos), praca normalnie zalatwiona poprzez rekrutacje, nic po znajomsci. razem maja miesiecznie ok 6 tys zl. czy to tak źle?

Czy ja wiem czy tak duzo maja ? Sam zarabiam na polskie cos kolo 6 tys zl a jakos czuje ze jeszcze kilka zer w zyciu musze osiagnac zeby myslec o rodzinie.

Ktos pisal nawet ze 1500 to w porzadku zarobek nawet jak trzeba dojezdzac 50 km do pracy. Juz to widze jak ktos z Was dojezdza 30 mil do pracy zeby zarobic 300 funtow miesiecznie :-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Dinth1906</i> 31-03-2012 21:31 ]

nikt nie napisal ze to w porzadku zarobek. ale jesli nie masz wyjscia to dojezdzasz.Bo lepsze to jak siedziec w domu bez srodkow do zycia. i nie przeliczaj polskich na funty, bo nie ma to najmniejszego sensu, my zyjemy na tygodnie a nie miesiace.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #2 Ocena: 0

2012-04-01 09:55:32 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-03-31 19:36:42, Dangerous__girl napisał(a):
A ja wam powiem,ze chyba nie jest tak źle w tej Polsce, tylko trzeba miec glowe na karku;-) Moj szagier i szwagierka. przecietni ludzie, on jezdzi na tirach, 5 dni w tygodniu, na kazdy weekend jest w domu,

A u kogo jeździ jeśli wolno spytać?
Mój braciszek też na składach jeździ Polska-Skandynawia (głównie Dania,Szwecja) jak zarobi 4,5k to się cieszy.Weekend w domu to jak się uda (czasem co drugi).
Do mnie do firmy przywożą towar z Tej firmy.Jeżdżą 3 tygodnie a dwa tygodnie w domu.Tyle że to firma nie bazująca w PL wiec nie mozna powiedzieć że pracują w PL.Zarabiaja po 6k na miesiąc.
Ciężko mi coś uwierzyć że ktoś w PL płaci tak dobrze w polskiej spedycji

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #3 Ocena: 0

2012-04-01 10:13:54 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

. i nie przeliczaj polskich na funty, bo nie ma to najmniejszego sensu, my zyjemy na tygodnie a nie miesiace.

Dlaczego nie przeliczac? Bo wtedy widac prawdziwy kontrast pomiedzy zyciem tu a tam? Pozatym tutaj tez wiele osob dostaje wyplaty miesieczne

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #4 Ocena: 0

2012-04-01 10:16:10 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

. i nie przeliczaj polskich na funty, bo nie ma to najmniejszego sensu, my zyjemy na tygodnie a nie miesiace.

Dlaczego nie przeliczac? Bo wtedy widac prawdziwy kontrast pomiedzy zyciem tu a tam? Pozatym tutaj tez wiele osob dostaje wyplaty miesieczne

Do góry stronyOffline

CapitalismConvi

Post #5 Ocena: 0

2012-04-01 16:01:14 (13 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Z nami od: 02-02-2011

To i ja napiszę co o tym myślę, ale bez wgłębiania się w praprzyczyny, bo nie chcę tego tematu za bardzo upolityczniać.

Jestem raczej przeciwnikiem podnoszenia wieku emerytalnego, ale rozumiem, że widać jest taka potrzeba, skoro nawet rząd Tuska decyduje się na takie ryzyko spadku popularności.

Widać nie zgadza się w rachunkach i to bardzo.
Zastanówmy się ilu Polaków w wieku produkcyjnym wyemigrowało z kraju w ostatnich latach. Chyba z 2 mln conajmniej. Nie tylko na Wyspy, ale i innych krajów w Europie. Czyli pewnie conajmniej 10% tych, którzy powinni pracować w Polsce i płacić składki emerytalne. Dodajmy do tego prawie 3mln bezrobotnych.
Polskie państwo częściowo na nas zarabia, bo wielu stąd wysyła do Polski pieniądze, albo robie zakupy w Polsce podczas pobytu. Więc spływa co nieco do budżetu z podatku VAT. Niestety to o wiele za mało, żeby wyrównały się straty spowodowane naszą emigracją.
Do tego dodajmy jeszcze ok. 0.5mln urzędników państwowych i samorządowych, których praca nie prowadzi do wytworzenia żadnego dobra materialnego...

Zwyczajnie, państwo jest utrzmywane przez zbyt małą grupę zatrudnionych, aby mogło pokryć swoje wydatki i zobowiązania, w tym emerytalne.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2012-04-01 16:21:05 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #7 Ocena: 0

2012-04-01 16:32:07 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

a dlaczego wy nie czytacie tego co komentujecie Dangerous__girl napisala, ze RAZEM wyciagaja 6tysi, a nie jedno z nich.
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-04-01 16:38:44 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #9 Ocena: 0

2012-04-01 16:49:34 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

tak, czy owak nie wyobrazam sobie zycia w polsce nawet za te 6tys/miesiac :-o jak z tego rodzine utrzymac?
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-04-01 16:54:13 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,