MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Reforma emerytalna w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 7 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-03-31 12:08:10 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dinth1906

Post #2 Ocena: 0

2012-03-31 12:38:00 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-31 11:39:53, Dangerous__girl napisał(a):
Tak sie tez zastanawialam, czemu oni ta reforma sie wogole zajeli. mieli takie dobre statystyki, ludzie ich popierali a teraz sobie nagrabili, mogli zostawic tak jak jest. a co ich obchodzi co bedzie za 30 lat? jak oni juz nie beda siedzili w rzadzie? oni sobie kasy napchaja do kieszeni, jakby ta kadencje i przyszla przesiedzili do konca. widocznie nie zalezy im tak bardzo na wladzy, skoro podejmuja sie takiej reformy. I tak juz pisalam, nie wiadomo co o tym myslec. a jeszcze z innej strony, zabrali sie do tej reformy odrazu po objeciu kolejnych rzadow, zeby zrobic co trzeba,zeby miec wiecej czasu na odbudowanie zaufania wsrod obywateli.

Alez oczywiscie ze wszystko ma sens. Oni beda u wladzy po obecnej kadencji jak i za 30 lat, tylko ze nie chca byc u wladzy w Polsce, lecz u wladzy w UE (a to przeciez nie jest zadna tajemnica tylko sam Tusk w wywiadach przyznaje ze Polska go malo obchodzi i chce stanowisko w Unii) i to pod UE sie teraz pucuja :)

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2012-03-31 12:57:37 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-03-31 12:08:10, ie2ox4 napisał(a):
I co najgorsze to że UE pozwala na to!!! "Polska miała rosnąć w siłę a obywatelom miało się żyć dostatniej". To akurat nie w tej "partii", ale idea chyba taka sama. Tylko z Moskwy przenieśli się na zachód.
Co do tych biurowców to masz rację, ale potrzebny byłby system komputerowy a ten co wziął za niego pieniądze okazał się "nietykalny". A zmykać szpitale to zobacz jaka korzyść, nie musisz dawać pieniędzy, sprzedać sprzęt (nawet jako złom), budynek też no i ile mam kasy na zameczek w Szwajcarii?

Zachodzi obawa że gdyby nie Owsiak szpitale byłyby wyposażone w stetoskopy i łóżka szpitalne...Tylko kuźwa...Owsiak to zbiera od ludzi którzy juz ZUs zapłacili....Stad pytanie....Kto Ku****wa za****lił pieniądze ze składek zdrowotnych?
Składka na ZUS nie zmalała NIGDY a kuźwa szpitale sie nierentowne stały.Tylko je***ne budynki ZUsu z zasranymi pseudourzędnikami sa rentowne:-Y

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-03-31 13:22:20 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

xxxemi

Post #5 Ocena: 0

2012-03-31 13:39:38 (13 lat temu)

xxxemi

Kobieta

Z nami od: 28-12-2011

Niezwykle to smutne wszystko,do czego to co się dzieje obecnie w Polsce w końcu zmierza?

Tusk sam przyznał,że reforma emerytalna nie gwarantuje wysokiej emerytury,ona w ogóle zapewnia,że jakaś emerytura będzie.Jak to usłyszłałam,to przyznam,że mi ręce opadły.Człowiek całe życie haruje,głowi się jak tu utrzymać rodzinę i gdzie dorobić,zeby było na coś więcej,i wcale nie mówię tu o luksusach,tylko o podstawach.A potem na starość jak przyjdzie choroba,niedołężność,państwo zostawia Go samego sobie.Przerażające.
Sam wiek emerytalny,o który teraz bój się toczy,nie wzbudza we mnie jakiegoś przerażenia.Jestem to w stanie zrozumieć.Tutaj też pracuje się do 67 roku życia.
Jest ogromna różnica pomiędzy osobą 67 letnią w Polsce a w Uk.W Polsce kobieta w tym wieku,to często schorowana,wyczerpana życiem babcia,która urodziła dzieci,musiała sobie sama poradzić z ich wychowaniem,bo mąż w pracy(nie zawsze 8 godzinnej),dodatkowo starająca się sprostać realiom,pracująca i próbująca pogodzić wszystko,często kosztem własnego zdrowia.Tu jednak inaczej ludzie żyją.Państwo pomaga.Inaczej wygląda kobieta 67 letnia.Tutaj emeryci są ludzmi aktywnymi,w pełni sił,przygotowani do dalszej pracy.

Żal mi moich rodziców którzy zostali w Polsce,ja przyznam się dorosłam do myśli,że jednak muszę patrzeć na swoją rodzinę i dbać o to,żeby kiedyś mieć z czego żyć,bo nikt mi nic nie da,a starość na pewno przyjdzie,tyle,że nie zawsze ona jest wesoła i taka spokojna...

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #6 Ocena: 0

2012-03-31 16:15:21 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2012-03-31 13:39:38, xxxemi napisał(a):

Żal mi moich rodziców którzy zostali w Polsce,ja przyznam się dorosłam do myśli,że jednak muszę patrzeć na swoją rodzinę i dbać o to,żeby kiedyś mieć z czego żyć,bo nikt mi nic nie da,a starość na pewno przyjdzie,tyle,że nie zawsze ona jest wesoła i taka spokojna...

Mi moich nie żal...2 razy załatwiłem ojcu pracę tu i tłumaczył sie ze musi jeszcze rok przepracować żeby mu ileśtam dołozyli do emerytury.Teraz jak w pracy mu sie popieprzyło to chętnie by przyjechał.Niestety nie moge mu załatwić już pracy w "siłach spokoju" jedynie ciężką w ogrodnictwie dałbym jeszcze radę.Niestety tatuś zwlekał tak długo ze nie bardzo nadaje sie do tej fizycznej.Jak poczeka z jeszcze jedna kadencję Tuskiego czy jakiegoś innego oszołoma to jedyną pracą jaką bedę mu mógł załatwić to pilnowanie moich dzieci za kieszonkowe

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 31-03-2012 17:57 ]

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #7 Ocena: 0

2012-03-31 19:05:26 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Ponadto jeszcze smieszna rzecz na temat pracy (i emerytury) w Polsce. Wystarczy popatrzyc na oferty dla sekretarek, ksiegowych w Polsce na serwisach ogloszeniowych, czy sprobowac odpowiedziec na kilka. Wszedzie poszukuja kobiety maksimum 25 lat, powyzej 30tki po prostu nie da sie znalesc pracy w tej branzy niezaleznie od doswiadczenia. Czy to jakis mus w Polsce ze glowna ksiegowa musi miec dlugie nogi i obcisle spodniczki, aby wykonywac swoje obowiazki?

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #8 Ocena: 0

2012-03-31 19:29:25 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2012-03-31 19:05:26, Dinth1906 napisał(a):
Ponadto jeszcze smieszna rzecz na temat pracy (i emerytury) w Polsce. Wystarczy popatrzyc na oferty dla sekretarek, ksiegowych w Polsce na serwisach ogloszeniowych, czy sprobowac odpowiedziec na kilka. Wszedzie poszukuja kobiety maksimum 25 lat, powyzej 30tki po prostu nie da sie znalesc pracy w tej branzy niezaleznie od doswiadczenia. Czy to jakis mus w Polsce ze glowna ksiegowa musi miec dlugie nogi i obcisle spodniczki, aby wykonywac swoje obowiazki?

Gdybym teraz wrócił może i znalazłbym pracę jako kucharz pomimo że zaraz stuknie mi 35 latek,ale tylko dlatego ze po raz cośtam w świecie podpatrzyłem a po dwa wiedziałbym gdzie uderzyć...kWESTIA TEGO ILE BY MI ZAPŁACILI ZA PRACĘ????
Gdybym miał się stąd ruszać to jedynie Skandynawia wchodzi w rachubę.Moze Kanada ale nie chciało by mi się przechodzić procesu starania się o wizę.
Jedno jest pewne żona o pracy mogłas by pomarzyć....30 lat z hakiem i czwórka dzieci....Jak tu kuźwa pracować do wieku emerytalnego? Nie wspomnę juz o tym jak za to przeżyć...

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #9 Ocena: 0

2012-03-31 19:36:42 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

A ja wam powiem,ze chyba nie jest tak źle w tej Polsce, tylko trzeba miec glowe na karku;-) Moj szagier i szwagierka. przecietni ludzie, on jezdzi na tirach, 5 dni w tygodniu, na kazdy weekend jest w domu, ona jako zastepca kierownika w supermarkecie(wyksztalcenie srednie, po ekonomiku, pisze specjalnie,zeby nie bylo ze po studiach czy cos), praca normalnie zalatwiona poprzez rekrutacje, nic po znajomsci. razem maja miesiecznie ok 6 tys zl. czy to tak źle?

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-03-31 19:37:41 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,