MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Reforma emerytalna w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 6 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dinth1906

Post #1 Ocena: 0

2012-03-31 09:50:40 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

A myslisz ze w takim Krakowie to sie minimalnej krajowej nie zarabia? Owszem pewnie nie, jak ktos jest wysokim menadzerem, albo przynajmniej wybitnym specjalista, ale niestety nie kazdy ma tyle szczescia, a wtedy szczesciem jest ta minimalna krajowa a nie na przyklad 2zl za godzine.

Dam ci przyklad, jest w Krakowie pewna firma kurierska ktorej pracownicy do niedawna jezdzili motorami i samochodami, rozwozac przesylki, za 2 zl za godzine + w przypadku samochodow 20gr za kilometr, motory byly tankowane na koszt firmy. Oczywiscie wszyscy bez umowy o prace i ubezpieczenia. Firme niestety bardzo bolala ta koniecznosc placenia za paliwo i pewnego dnia wywalila wszystkich kurierow na zbity pysk, po to tylko zeby zatrudnic na ich miejsce chlopakow do jazdy na rowerach (tak, slonce, deszcz, snieg, upal, mrozy...) przy jeszcze nizszej (niz 2zl) stawce godzinowej. Chetnych do pracy wcale nie bylo malo, niestety firma na tym i tak marnie wyszla, bo czas dostawy sie wydluzyl i klientow ubylo.

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 31-03-2012 09:58 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dangerous__girl

Post #2 Ocena: 0

2012-03-31 09:56:21 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Cytat:

2012-03-31 09:50:40, Dinth1906 napisał(a):
A myslisz ze w takim Krakowie to sie minimalnej krajowej nie zarabia? Owszem pewnie nie, jak ktos jest wysokim menadzerem, albo przynajmniej wybitnym specjalista, ale niestety nie kazdy ma tyle szczescia, a wtedy szczesciem jest ta minimalna krajowa a nie na przyklad 2zl za godzine.

Oczywiscie,ze sie zarabia, ale jestesmy ludzmi, mamy glowe i mozg nie od parady, tylko od myslenia!!! Trzeba miec ambicje i troche checi, wiem, ze łatwo mi sie mowi, bo ja jestem tu, a oni sa tam. ale siedzeniem w domu i "bidowaniem" nic sie nie zwojuje.

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #3 Ocena: 0

2012-03-31 10:01:50 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Co do ambicji to mozliwosci awansu zawodowego w Polsce sa dosc ograniczone w porownaniu z na przyklad Anglia. Nie wiem tak jakby pracodawcy sie brzydzili zatrudnic przykladowo kitchen portera na kucharza ("pewnie ciagle ma rece brudne od tych garow";). Pozatym nawet jak ktos taki awans dostanie razem z podwyzka np. 30 gr za godzine, to tak naprawde wiele mu to nie pomoze aby z bidowania sie wyrwac.

BTW zedytowalem poprzedni post na rowni z Twoja odpowiedzia, moglas nie zauwazyc :)

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 31-03-2012 10:02 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-03-31 10:16:09 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2012-03-31 11:10:51 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Problem z reformą emerytalną jest taki, że tu obie strony mają rację - albo jakieś racje, oparte na faktach.
Otóż rząd (państwo) rzeczywiście nie może dawać czegoś, czego nie ma. A przynajmniej nie powinno.
Problem w tym, że wg. nas "to" (czyli forsa) jest. Bo myśmy ją wpłacili w toku naszego życia zawodowego. No ale ona została wydana na uprzednich emerytów. Na nas nie czekała, nie była pomnażana dla nas.
I z naszego punktu widzenia (i jest on słuszny, bo to "moje";) mojej forsy nie powinno się wydawać na kogoś innego. Rząd powie, że taki system odziedziczył, on jego nie utworzył. I to też jest prawda - system, w którym składki przyszłych emerytów idą na obecnych, istniał już wcześniej.
Tylko co nas to obchodzi? Ja chcę po prostu dostać swoją forsę, kiedy jeszcze będą mógł ją fajnie wydać.
Ten system może by jeszcze jakoś tam działał, tyle że rząd (nie tylko konkretnie ten, ale rządy w ogóle) traktuje forsę, którą dostał (na przechowanie, na rozmnożenie), jak własną i przesuwa ją gdzie chce. To jest właśnie problem obowiązkowego ubezpieczenia państwowego. Które może i powinno istnieć, ale nie na tych warunkach.

Ja rząd rozumiem, rozumiem jego rację - ale mu nie płacę. Nie stać mnie na taki hazard. To się nie kalkuluje. Rząd kalkuluje i my też musimy. Na to, że ich pomysły mi się opłacą, to ja mogę parę pensów w Ladbrokesie postawić - a nie co miesiąc składkę. Sorry, Winettou. "Jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu". Ja muszę działać tak, aby dobrze było mojej rodzinie i mnie. To racja stanu - tyle, że w mniejszej skali.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2012-03-31 11:31:49 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #7 Ocena: 0

2012-03-31 11:39:53 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Tak sie tez zastanawialam, czemu oni ta reforma sie wogole zajeli. mieli takie dobre statystyki, ludzie ich popierali a teraz sobie nagrabili, mogli zostawic tak jak jest. a co ich obchodzi co bedzie za 30 lat? jak oni juz nie beda siedzili w rzadzie? oni sobie kasy napchaja do kieszeni, jakby ta kadencje i przyszla przesiedzili do konca. widocznie nie zalezy im tak bardzo na wladzy, skoro podejmuja sie takiej reformy. I tak juz pisalam, nie wiadomo co o tym myslec. a jeszcze z innej strony, zabrali sie do tej reformy odrazu po objeciu kolejnych rzadow, zeby zrobic co trzeba,zeby miec wiecej czasu na odbudowanie zaufania wsrod obywateli.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-03-31 11:45:09 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #9 Ocena: 0

2012-03-31 11:53:45 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Cytat:

2012-03-31 11:45:09, ie2ox4 napisał(a):
Myślisz że to jakaś przykrywka? Że tak bezinteresownie nie robiliby takiej burzy?
Każda reforma ma usprawnić życie, tylko komu? No chyba nie robotnikom i chłopom i tym inteligentom na "dole".

no ale jaka to moze byc przykrywka? to musiałoby byc cos naprawde duzego. myslisz ze ryzykowaliby az tak bardzo? bo nie ukrywajmy, ze jesli ta reforma wjedzie w zycie, Tusk bedzie sie dlugo podnosił.

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #10 Ocena: 0

2012-03-31 11:55:12 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Jakby nie patrzeć to Nigdzie na Świecie nie ma tylu pieknych biurowców ZUSu z armią niepotrzebnych a kosztujacych podatnika gruby hajs urzędników....Może by to posprzedawać a pasozytów pozwalniać.Jak myślicie...O ile by się deficyt zmniejszył?
O zamykanych szpitalach mozna usłyszeć ale jeszcze nigdy w zyciu nie słyszałem o zamykaniu budynków ZUSu.

Gdyby chcieli cokolwiek zmienić (na lepsze) to zaczeli by zamykać te nieprzynoszące zysku a kosztujace miliony pasozytnicze inwestycje

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,