MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Owtierac Korporacyjne Zawody?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2012-03-11 13:00:26 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Członkowie zabetonowanych korporacji w końcu wezmą się do roboty, zmniejszymy szarą strefę, spadną ceny usług - mówią zwolennicy otwarcia zawodów. Młodzi lewicowcy od państwa chcą więcej. - Bez zmiany polityki gospodarczej i społecznej - pracy nie przybędzie.

Czy zaufamy fachowcom bez papierów?

Ogłoszona w sobotę propozycja otwarcia 49 zawodów (docelowo ma być ich 200) zaniepokoiła korporacje i podzieliła ekspertów.

Ekonomiści przekonują, że dzięki deregulacji będzie więcej miejsc pracy i spadną ceny usług.

Przeciwnicy boją się, że na rynku zapanuje chaos, a klienci będą bardziej narażeni na działanie oszustów.

"Chcę, by państwo gwarantowało mi bezpieczeństwo w obrocie gospodarczym, czyli żeby przynajmniej nie uchylało się od dostarczenia mi informacji, który trener [sportowy - red.] wie z grubsza, co robi z moim dzieckiem lub ze mną, a który działa na podstawie lex Gowin, czy zna się na swojej pracy jak obecny minister sprawiedliwości na prawie i certyfikacji" napisał w "Gazecie Wyborczej" Jacek Żakowski.

Minister broni swojego pomysłu. - Dużo bardziej ufam wolnemu rynkowi niż papierkom i biurokratom. Pod tym względem jestem anarchistą i sam zaufałbym osobie bez certyfikatu - mówił w Radiu TOK FM.

zrodlo: www.mojawyspa.co.uk - Zawody-otwierac-czy-betonowac

---

No wlasnie - Ile państwa, ile wolnego rynku?
Otwierac korporacje i pozwolic klientom decydowac co wybrac?
Czy decydowac za klientow co jest dla nich lepsze?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

badfish

Post #2 Ocena: 0

2012-03-11 14:26:54 (13 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2010

Cytat:

2012-03-11 13:00:26, marcinb napisał(a):

Ja nie ufam tym z papierami. Przed notariuszem podpisywalem kiedys dokumenty na transakcje warta kilkaset tysiecy zlotych, za ktora ow notariusz skasowal odpowiednia takse. Wpadl do biura na piec minut, garniturek ecri, obwieszony zlotem. Akt notarialny, wbrew prawu czytala sekretarka. Koszt: piec tysi. Zenada.

W kodeksie etycznym notariuszy jak wol wtedy stalo, ze szczegolnie nieetycznym przejawem konkurencji jest zanizanie cen. Przeciez to jest kartel jak nic. Kolejna sprawa to kompletny brak odpowiedzialnosci. Zaskarzyc notariusza bo ktos Ci sprzedal mieszkanie zadluzone? Yeah, right.

Te zawody powinny byc otwarte dwadziescia lat temu albo zasady egzaminowania zmienione. Teraz to jest jedna wielka porazka.

Kilka lat temu PTI czyli Polskie Towarzystwo Informatyczne postulowanie wprowadzenie "papierow na informatyka". Made my day. Dawno nie slyszalem czegos tak zabawnego.
Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie

Do góry stronyOffline

ROTAREDOM

Post #3 Ocena: 0

2012-03-11 14:56:24 (13 lat temu)

ROTAREDOM

Mężczyzna

Z nami od: 05-02-2011

Cytat:
Członkowie zabetonowanych korporacji w końcu wezmą się do roboty, zmniejszymy szarą strefę, spadną ceny usług - mówią zwolennicy otwarcia zawodów. Młodzi lewicowcy od państwa chcą więcej. - Bez zmiany polityki gospodarczej i społecznej - pracy nie przybędzie.

Obrazek
8-)
______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی

Do góry stronyOffline

Strona WWW

badfish

Post #4 Ocena: 0

2012-03-11 15:24:02 (13 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2010

Ze niby kazdy notariusz jest reptalianem? No jest w tym jakis sens...
Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-03-11 15:56:34 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-03-11 18:12:23 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #7 Ocena: 0

2012-03-26 05:51:02 (13 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

Cytat:

2012-03-11 14:26:54, badfish napisał(a):
Cytat:

2012-03-11 13:00:26, marcinb napisał(a):

Ja nie ufam tym z papierami. Przed notariuszem podpisywalem kiedys dokumenty na transakcje warta kilkaset tysiecy zlotych, za ktora ow notariusz skasowal odpowiednia takse. Wpadl do biura na piec minut, garniturek ecri, obwieszony zlotem. Akt notarialny, wbrew prawu czytala sekretarka. Koszt: piec tysi. Zenada.

W kodeksie etycznym notariuszy jak wol wtedy stalo, ze szczegolnie nieetycznym przejawem konkurencji jest zanizanie cen. Przeciez to jest kartel jak nic. Kolejna sprawa to kompletny brak odpowiedzialnosci. Zaskarzyc notariusza bo ktos Ci sprzedal mieszkanie zadluzone? Yeah, right.

Te zawody powinny byc otwarte dwadziescia lat temu albo zasady egzaminowania zmienione. Teraz to jest jedna wielka porazka.

Kilka lat temu PTI czyli Polskie Towarzystwo Informatyczne postulowanie wprowadzenie "papierow na informatyka". Made my day. Dawno nie slyszalem czegos tak zabawnego.

Prawnicza sitwa będzie bronić do upadłego ''wysokie standardy i troskę o klientów''.

Jestem ciekaw ile kwitów wypełniają sekretarki za które notariusze inkasują tysiące złotych ?? :-Y

Ten który będzie chciał to ruszyć jest skazany na wieczne potępienie przez środowisko prawnicze 8-) Kto by nie chciał wypełniać papiery z minimalnym nakładem pracy i inkasować za to krocie ? ;-)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2012-03-26 11:04:48 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

A'propos "wysokich standartów, troski o klienta", asystentek przygotowujących papiery, wysokich cen i antyków w kancelariach:

Miałam niedawno kupować mieszkanie. Przy podpisywaniu umowy okazało się, że coś jest z papierami nie tak. Niby nic ważnego, błąd w cyferkach, ale przy jakiejś okazji, takie rzeczy wychodzą, i kto wtedy płaci za sprostowanie?

Najlepszy notariusz w mieście, tego nie wychwycił, a okazało się, że ludzie, którzy umowę sprawdzali (czyli asystentka i pośrednik nieruchomości) tak. Tylko woleli nie naprawiać, bo koszty, bo to by przedłużyło sprawę, etc...Nikt się nie spodziewał, że przy podpisywaniu umowy trafią na umysł ścisły, który potrafi liczyć! Czyli mój partner, bo ja to pewnie, że bym nie zauważyła;)

Skoro już płacisz kupę siana za ich usługi, to mogliby łaskawie postarać się, i wykonywać je dobrze.

Cytat:

Otwierac korporacje i pozwolic klientom decydowac co wybrac?

Tak!

Z przykrością i niechętnie stwierdzam, że akurat w tej sprawie zgadzam się z Erisem.

;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-03-27 22:53:03 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #10 Ocena: 0

2012-03-28 00:23:29 (13 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

sa zawody zaufania publicznego, w ktorych uzywanie odpowiedniego tytulu jest zabronione prawnie, o ile ktos nie zostal zweryfikowany przez odpowiednia izbe regulujaca

co prawda nie wiem jak to jest w Pl, ale tutaj jest to gwarantowane statutem, ale wladze wykonawcza posiada izba regulujaca ktora jest utrzymywana ze skladek zrzeszonych

nie po to ludzie spedzaja lata uczac sie i doszkalajac, zeby kazdy komu sie podoba uzywal sobie nazwy i profesjonalnego tytulu na jaki sobie nie zasluzyl (bo publika nie jest na tyle uswiadomiona/ma czas zeby sprawdzac i weryfikowac kazdego)

nie rozumiem jak mozna miec obiekcje zeby taki system istnial, np szukasz architekta i wiesz ze osoba, ktore sie tytulem architekta posluguje, ma licencje/pozwolenie na wykonywanie zawodu architekta i ma co najmniej odpowiednie kwalifikacje i pewne minimum standardu pracy, a jak ci cos zchrzani to wiesz do kogo uderzac

trzeba sie wiec zastanowic kto stanowi professionals a kto nie

w uk wiele zawodow walczy o professional recognition, wlasnie po to zeby utrzymac pewne standardy uslug/servisu
nie ma sie co martwic ze ktos na przyklad wykonywal prace przez wiele lat a po wprowadzeniu nowej ustawy prawo do tego bedzie mu odebrane, istnieje tzw grandfather clause wiec o ile wykaze sie kompetencjami zostanie zarejestrowany

poza niewieloma zawodami profesjonalna rejestracja kosztuje grosze, koszty ponosi rejestrant, panstwo ani publika sie do tego nie doklada

-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,