Str 4 z 8 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-12-22 10:29:08 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2011-12-22 10:31:43 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2011-12-22 10:50:13 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2011-12-22 10:51:57 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Ewa_27 | Post #5 Ocena: 0 2011-12-22 11:20:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-10-2011 Skąd: Christchurch |
Cytat: 2011-12-22 10:51:57, leonka napisał(a): Powtarzam: mozna to zrobic inaczej!!! Sa pomieszczenia w ktorych sie dokonuje kontroli osobistej, proste... Wystarczy postawic tabliczke ze ze wzg bezpieczenstwa przeszukanie turbana odbedzie sie wlasnie tam, z zachowaniem godnosci i poszanowaniem szacunku. Zaoferuje sie rowniez tymczasowe nakrycie glowy, coby Sikh nie czul sie nagi (o ile wolno)... No wszystko fajnie, tylko zeby jeszcze osoby zakrywajace glowe chcialy to chetnie robic w tych pomieszczeniach, tak poprostu sciagnac to z glowy nawet w pomiesczeniu kontroli osobistej. Problem w tym ze oni i tak tego nie akceptuja i nie chca sie tej kontroli poddawac twierdzac ze religia nie pozwala na sciagniecia nakrycia glowy. Zgadzam sie absuolutnie ze bezpieczensuwo jest najwazniejsze, i jak pomysle o zamachach ktore mialy miejsce i podrozowaniu, ze ktos moglby wysadzic mnie razem z rodzina moja w powietrze ze wzgledu na jego poglady religijne, to poprostu slabo mi sie robi. Religia jest kwestia dobrowolna i nie mozna nikomu niczego narzucac, tylko podporzadkowac sie do wymogow bezpieczenstwa w krajach w ktorych przebywamy. Nam nie wolno, jak juz ktos wczesniej wspomnial odwiedzac krajow Afryki Polnocnej bez podporzadkowania sie do ich obyczajow, kultury i religii. Jesli nie zrobimy tego, nikt nas tam ne wpusci, i po wakacjach. NIgdy nie bylam rasistka i nie jestem, potrafie szanowac ludzkie poglady i religie do momentu kiedy ktos mie nie bedzie czegos narzucac. Tak sie sklada ze mieszkajac kilka lat w Holandii pracowalam z bardzo roznymi ludzmi, o bardzo roznych wyznaniach. Nie jestem ich fanem, ale tez nie przeszkadza mi co kto wyznaje, do poki nie naraza na niebezpieczenstwo innych. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-12-22 11:32:19 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
badfish | Post #7 Ocena: 0 2011-12-22 11:43:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-12-2010 Skąd: Warszawa |
Domaganie się nieprzeprowadzenia kontroli ze względu na przekonania religijne nie powinno się zdarzyć. Wszyscy zdejmujemy płaszcze, kurtki, bluzy, kaptury, buty, paski i, okazuje się, posiadacze turbanów, turbany. Latanie samolotami nie jest obowiązkowe. Żeby wszystko było w porządku ów pan powinien być poproszony o poddanie się kontroli w osobnym pomieszczeniu, bez zbędnych świadków i tekstów "koleś, zdejmij turban". W przypadku braku zgody, nie wpuszczamy na pokład ale mundurowych też obowiązują jakieś zasady, których znajomością mogli się wykazać troszeczkę lepiej.
Ale... Czytając niektóre posty, odnoszę wrażenie, że podobne zdarzenia służą co poniektórym do racjonalizacji swoich własnych uprzedzeń a często nawet jawnej nienawiści. Wyrażenia typu Szmata na łbie, prześcieradła na glacy to nie są przejawy racjonalnego myślenia. Niektórym się wydaje, że człowiek pod krawatem to szczyt elegancji, szyk i mucha nie siada, a cokolwiek "niezachodniego" (np. turban) to zaścianek, zabobon i zacofanie. To kompletne niezrozumienie idei Oświecenia i tyle ma wspólnego z racjonalnością co disco-polo z muzyką. Myślę dokładnie tak samo co sędziowie wydający orzeczenie w tej sprawie. Czyli wniosek dla Straży Granicznej jest taki, że przestrzegać przepisów można z większą delikatnością i poszanowaniem ludzi. Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie
|
znowu-ciupek | Post #8 Ocena: 0 2011-12-22 11:48:03 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2011-12-22 10:50:13, ironiusz napisał(a): Dokladnie tak. Sciagam kurtke, wyjmuje pasek, zdejmuje buty, oprozniam kieszenie - to wszystko wedruje przez rentgen. Przechodze bramke, wszystko ok., tylko nagle wielki pan straznik graniczny mowi: sciagaj koles spodnie, bo jakos podejrzanie wygladasz ... Noooo, potencjalny terrorysta z przyklejonym wybuchowym plastrem na tylku ... W Niemczech sie widocznie nie było panie kwiecista mowa... Szwedzi tez potrafia nieźle przeszukać.Ale co tam lepiej się zasłonić zabobonem i owinąć łeb żaglem żeby byc ponad tym. Spróbój wlecieć do Iraku z Biblia w ręku a dopiero później się mądruj na temat kto do czego ma prawo... Napisanie paru kurew w jednym poście nie sprawiło ze stałes sie wszystkowiedzacy.Taki niby ynteligent,oczytany a do języka plebsu sie zniża.... [ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 22-12-2011 11:51 ] |
Post #9 Ocena: 0 2011-12-22 11:48:21 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #10 Ocena: 0 2011-12-22 11:53:10 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|