Str 2 z 3 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-11-27 20:26:46 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2011-11-27 20:44:26 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
autor65 | Post #3 Ocena: 0 2011-11-27 21:28:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Oooo! moj temat
![]() pisalem pare tygodni o tym ale jakos bez wiekszego odzewu to moze sie przypomne chociaz nie powinienem gaz lupkowy Pamiętacie „Gorączkę Złota”? Nie? Ja tez nie pamiętam! Ale wiecie co to jest „gorączka gazowa”? Opanowała Cały Świat. Wszyscy szukają gazu! A w Polsce to już zupełnie powariowali na tym punkcie. I co więcej, prawa do wydobycia tego ulotnego ale jakże cennego „złota”wprawdzie jeszcze nie znalezionego) nasi praworządni władcy sprzedali zaprzyjaźnionemu Wielkiemu Bratu! Dlaczego ? Nie wiem. „Gorączką” zarazili się tez Brytyjczycy i co więcej Portsmouth-czycy czyli mieszkańcy mojego miasta. Ryja, kopia i wiercą wszędzie w poszukiwaniu ulotnego „złota”. Nic nie byłoby w tym dziwnego gdyby nie to, ze ryja na ulicach mojego nadmorskiego kurortu. Mało tego! Ze szczególnym upodobaniem obrali sobie okolice przystankow autobusowych. Psia krew! Dziura, czyli hole otoczona jest ładnymi plastikowymi barierkami z napisem „Gas! Don’t smoke. Gas! Czyli już znaleźli i pewnie pojechali podpisywać umowy z Wielkim Bratem bo nikogo przy odkrywce nie było! W sumie nic ciekawego nie byłoby w tym prócz tego, ze nijak nie mogę zajechać prawidłowo na przystanek moim wielkim autobusem i załadować na pakę grupę oczekujących na mnie z utęsknieniem pasażerów. Jade. Moje okolice - Eastney Health Center. Jadę 6-tka. Z daleka widzę nowy odwiert! Kurde, to pod chałupą tez mam gaz?! Pomarańczowe barierki otaczają miejsce gdzie mam się zatrzymać. Gromadka pasażerów czeka niecierpliwie na moje przybycie, jakby to była jedyna 6-tka, która jedzie do południa! ( Jada co 20- minut). Jakieś 9 osob. Emeryci obowiązkowo z WWZ-tami, student i kilka panienek, towarzystwo mieszane. Co robić? Zwolniłem. Szerokim lukiem omijam barierki i jakieś 30 metrow dalej za przystankiem zatrzymuje Hong-Kong Darta. Otwieram drzwi i… nic. Nikt nie wsiada. Patrze w lustereczko i …dupa. Co jest? – myślę. Czemu nie wsiadają? Może czekają na 17-tke? Ale nie. Widzę zdziwione twarze moich niedoszłych pasażerów. Patrzą w moim kierunku zdziwieni czemu nie zatrzymałem się naprzeciwko nich. Przecież stoją prawidłowo! Jak zawsze! No tak. Wezmę, cofnę (chociaż mi nie wolno), wjadę do dziury i wszystko będzie w porządku, tak jak zawsze! Westchnąłem. Wylazłem zza kierownicy i wystawiłem łeb z autobusu kiwając w stronę passangerow. Nic. Musiałem się pofatygować w stronę przystanku i pomagając sobie rekami wytłumaczyć, dlaczego dziś nie zatrzymałem się opposite bus stop tylko trochę dalej. Ludziska z niedowierzaniem kiwali głowami, szeptali miedzy soba i powoli ruszyli za mną. Takie oto skutki wywarło (miedzy innymi) odkrycie gazu łupkowego na nas Polakach - nawet tych ciężko pracujących na emigracji. człowiek się zmienia za ...granicą
|
Post #4 Ocena: 0 2011-11-27 21:45:34 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2011-11-27 22:45:56 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
marcinb | Post #6 Ocena: 0 2011-11-27 23:48:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
HE,
a ktore z tych zwiazkow chemicznych mozna znalezc w miejskim powietrzu i samochodowym spalinach? O wydobyciu zlota czy miedzi to nawet pisac nie trzeba jak toksyczne jest bo jeszcze zieloni jubilerow oprotestuja. Cywilizacja jest szkodliwa dla zdrowia ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #7 Ocena: 0 2011-11-28 08:43:57 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2011-11-28 11:06:37 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #9 Ocena: 0 2012-01-15 15:35:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
USA szykują kolejny wstrząs dla światowej energetyki. Dzięki złożom w skałach łupkowych mogą uniezależnić się od importu ropy naftowej, tak jak wcześniej od importu gazu.
W 2011 r. na liście największych hitów eksportowych USA pierwsze miejsce zajmują paliwa, choć 10 lat temu nie było ich w ogóle wśród 25 najważniejszych pozycji amerykańskiego eksportu - to dane urzędu statystycznego US Census Bureau. Ale dziś amerykańskie rafinerie eksportują trzy razy więcej benzyny, oleju napędowego i paliwa lotniczego niż przed dekadą. Amerykanie co prawda nadal jeszcze importują paliwa, ale w zeszłym roku pierwszy raz od 1949 r. ich eksport był większy od importu. Przez pierwszych 10 miesięcy 2011 r. ta nadwyżka wyniosła niemal 100 mln baryłek (to cztery razy więcej niż Polacy zużywają przez rok). Raj taniego gazu Na początku 2012 r. na giełdzie w Nowym Jorku 1000 m sześc. gazu kosztowało 105 dol. (to pięć razy taniej niż Polska płaci za gaz z Rosji). I te niskie ceny - zapowiedziała to już amerykańska rządowa Agencja Informacji Energetycznej, analizując kontrakty terminowe z głównych ośrodków handlu gazem w USA - utrzymają się przez cały 2012 r. Tani gaz mają Amerykanie od niedawna. Jeszcze w połowie 2008 r. za 1000 m sześc. gazu płacili rekordowe 471 dol., ale potem ceny zaczęły dynamicznie spadać. Głównie z powodu obfitości surowca, który Amerykanie mają dzięki innowacyjnym metodom wydobycia gazu uwięzionego w skałach łupkowych. [...] Przełom dokonał się dopiero w 2007 r., gdy jeden z pionierów eksploatacji gazu łupkowego w USA zaczął go wydobywać w opłacalny sposób. Dwa lata później Międzynarodowa Agencja Energetyczna oficjalnie uznała, że w USA za sprawą gazu łupkowego dokonał się przełom w światowej energetyce. A w 2009 r. dzięki wydobyciu gazu ze złóż w skałach łupkowych Stany Zjednoczone odebrały Rosji tytuł największego producenta gazu na świecie i do dziś pozostają w tej branży liderem. Wstrząs dla świata i Ameryki Dziś już jedna czwarta gazu wydobywanego w USA pochodzi ze złóż łupkowych, a wydobycie rośnie co rok. To morze taniego surowca zmieniło strategię amerykańskich firm chemicznych, energetycznych i metalurgicznych. [...] Obfitość gazu łupkowego z rodzimych złóż skłoniła USA do rezygnacji z planów importu skroplonego gazu LNG. To wywołało wstrząs na światowym rynku. Firmy z Bliskiego Wschodu, które szykowały LNG dla Stanów Zjednoczonych, od 2009 r. musiały kierować dostawy do Europy. Był o połowę tańszy od rosyjskiego gazu i Gazprom przegrywał w tej konkurencji. Aby powstrzymać dalszy spadek swojego eksportu, rosyjski koncern zaczął obniżać ceny gazu w Europie Zachodniej. A wkrótce amerykańskie koncerny zaczną rywalizować z Gazpromem w Europie. Pod koniec 2010 r. do Wlk. Brytanii przypłynął pierwszy statek ze skroplonym gazem z USA. Ale to dopiero początek, bo kilka amerykańskich koncernów chce przebudować gazoporty do importu LNG, które dziś nie mają pracy, w terminale do eksportu skroplonego gazu. Dwa miesiące temu amerykański koncern Cheniere - który ma już zezwolenie na taką przebudowę swojego gazoportu - podpisał z brytyjskim BP i hiszpańskim Gas Natural kontrakty na dostawy przez 20 lat po 5 mld m sześc. gazu rocznie w postaci skroplonej. Dostawy zaczną się na przełomie 2015 i 2016 r. [...] calosc: Naftowa_potega_rodzi_sie_w_lupkach --- Energetyczne bezpieczenstwo Polski lezy w lupkach? Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #10 Ocena: 0 2012-01-15 17:43:47 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|