calosc: Strzal_w_generala
Str 5 z 6 |
|
---|---|
marcinb | Post #1 Ocena: 0 2011-11-24 23:53:55 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Zarzuty wobec Gromosława C. obejmują tylko prywatyzację Stoenu. Prywatyzacja tego przedsiębiorstwa wywołała w 2002 r. ostry spór. Rząd SLD zmienił zasady przetargu, którego przedmiotem miało być wcześniej 25 proc. udziału w spółce. Po zmianach na sprzedaż wystawiono 85 proc. Krytycznie w tej sprawie wypowiedziała się NIK, protestowali politycy PiS. Udziały - za 1,5 mld zł - kupiła niemiecka firma RWE Plus. - Za tę prywatyzację głosowano nad wotum nieufności wobec mnie. Zmieniliśmy zasady, bo uważaliśmy, że sprzedaż tego przedsiębiorstwa po kawałku, metodą "salami" nie ma sensu. Uważam, że ta prywatyzacja była sukcesem - mówi "Gazecie" Wiesław Kaczmarek, minister skarbu, za którego rządów sprywatyzowano Stoen.
calosc: Strzal_w_generala Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
marcinb | Post #2 Ocena: 0 2011-11-25 08:06:15 (14 lat temu) |
Bez wniosku o areszt dla gen. C. Prokuratura nie podważa też prywatyzacji, w czasie której miało dojść do korupcji.
Były szef UOP musiał wczoraj wpłacić 1 mln zł kaucji i po godz. 18 wyszedł na wolność. Generał został zatrzymany we wtorek przez CBA. Katowicka prokuratura przedstawiła mu zarzuty korupcji oraz prania brudnych pieniędzy. Miało to związek z prywatyzacją STOEN-u. w 2002 r. - Mamy dowody, że generał dostał za to 600 tysięcy euro - mówi prokurator Leszek Goławski, rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach. Dodał, że zarzuty oparto o informacje o przelewach bankowych, jakie śledczy zdobyli w Szwajcarii, Liechtensteinie i na Cyprze. Po przesłuchaniach w środę, przez cały czwartek Gromosław C. był konfrontowany z pozostałymi zatrzymanymi: mec. Michałem T., b. rzecznikiem dyscyplinarnym PZPN, Jackiem D. b. urzędnikiem resortu finansów, i Andrzejem P., członkiem gabinetu politycznego Wiesława Kaczmarka, ministra skarbu w rządzie Leszka Millera. Oni też wyszli za kaucją. [...] I pojawily sie juz pierwsze reakcje: [...] Sprawę zatrzymania b. szefa UOP natychmiast wykorzystał Zbigniew Ziobro, b. minister sprawiedliwości w rządzie PiS. Na konferencji prasowej gratulował prokuraturze w Katowicach, że kontynuowała śledztwo, które zaczęło się, gdy on był ministrem. - Te działania potwierdzają moją opinię, jak wielka korupcja kwitła w Polsce przy okazji prywatyzacji - mówił, zapowiadając, że jego klub Solidarna Polska ''będzie podejmować działania zmierzające do rozwiązania umów prywatyzacyjnych, jeśli doszło do nich ze szkoda dla skarbu państwa''. Ale Ziobro przestrzelił. Dwie godziny później na konferencji prok. Goławski dwukrotnie podkreślił: - W żadnym punkcie nie kwestionujemy prawidłowości tych prywatyzacji. Sprawy objęte śledztwem miały charakter okołoprywatyzacyjny. [...] zrodlo: wyborcza.pl - Kaucja_za_generala_C Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #3 Ocena: 0 2011-11-25 10:23:13 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kolezanka_szkla | Post #4 Ocena: 0 2011-11-25 10:47:21 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
A ja sie dziwie coraz bardziej. Poczytalam sobie gazety, pogadalm ze znajomymi w Polsce. I coraz bardziej sie dziwie. Bardziej by mi tu pasowal scenariusz Barbary Blidy.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
marcinb | Post #5 Ocena: 0 2011-11-25 10:47:26 (14 lat temu) |
A w tym miejscu tauton jak zwykle wykazuje sie inteligencja
![]() EDIT: K-Sz - ja tez bylem zaskoczony, myslalem ze bedzie akcja a la Ziobro - "TKM - pokazemy kto tu rzadzi". Inny styl rzadzenia, inne zachowania. Teraz zobaczymy czy sprawa sie rozejdzie czy bedzie miec jakies konkretne efekty. [ Ostatnio edytowany przez: marcinb 25-11-2011 10:50 ] Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
|
|
kolezanka_szkla | Post #6 Ocena: 0 2011-11-25 11:10:19 (14 lat temu) |
Jak nie dano pistoletu - to juz za pozno. Konkretne efekty pewnie beda.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #7 Ocena: 0 2011-11-25 11:31:50 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kolezanka_szkla | Post #8 Ocena: 0 2011-11-25 11:47:22 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-11-25 11:31:50, marianzwonsami napisał(a): Ja wiem, ja wiem ale nie powiem... ![]() marianzwonsami, Ps. Tacy jestescie wygodni i czekacie co Wam napisze pismo przewodnie ze wszechmiar opiniotworcze, a sami pogoglowac odrobinke... nie laska? Eeee, a na cholere... Wiesz co? W moim przypadku - ostatnie twoje zdanie ma jak najbardziej sens. Bardziej mnie interesuje powod srodowych strajkow. A temat Gromoslawa przyjelam do wiadomosci, usmiechnelam sie pod nosem, pomyslalam sobie co nieco i juz. Nie widze powodu, aby siedziec przy kompie i z pasja czytac wszelkie materialy na ten temat. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
marcinb | Post #9 Ocena: 0 2011-11-25 13:38:44 (14 lat temu) |
Marian,
przy calym szacunku - no kto jak kto, ale Ty to myslalem ze wrzucisz jaki skonkretny artykul z "drugiej strony lustra" jako spojrzenie na wydarzenie z innej z perpsektywy. Namaiwam goraco i szczerze - ja nie moge wrzucac artykulow z kazdej gazetki dostepnej w PL - raz/ bo mi sie nie chce, dwa/ ze niektore publikacje sa nierzetelne, trzy/ stylistyka autorow teorii spiskowych jest dla mnie do przyjecia u egzaltowanych licealistek a nie wsrod doroslych inteligentnych ludzi. Ale to tylko moje zdanie - kazdy ma prawo oczywiscie miec wlasna opinie i kochac artykuly pisane przez kogokolwiek. Ergo - wrzuc co chcesz a uwazasz, ze rzetelne dziennikarstwo. Potem bedziemy sie "klocic". Ponizej - interesujace wiesci, ktore byc moze sa pozywka dla teoretystow spiskowych a moze prezentuja ukryte motywy pewnych dzialan: Oficer CBŚ dowodzący grupą, której członkowie rozpracowywali i zatrzymali generała Gromosława C. za kilkanaście dni przechodzi do pracy w CBA - dowiedziała się "Gazeta". To największy tegoroczny "transfer" w świecie służb specjalnych. Szefem grupy operacyjnej, która na polecenie komendy głównej badała kulisy prywatyzacji kilku polskich przedsiębiorstw był podinspektor Dariusz N. (nazwiska nie podajemy ze względów bezpieczeństwa -przyp. red.), naczelnik wydziału ekonomicznego zarządu Centralnego Biura Śledczego w Katowicach. To on i jego ludzie po pięcioletnim śledztwie ustalili, że pracownicy Ministerstwa Skarbu brali łapówki, a w proceder był zaangażowany generał Gromosław C., były szef UOP. Kiedy w styczniu śledczy uzyskali pierwsze potwierdzające to dowody, do grupy podinspektora N. dołączyli agenci CBA. Wszyscy oni wcześniej pracowali z N. w katowickim CBŚ i pracowali już przy śledztwie dotyczącym prywatyzacji. W środę wspólnie zatrzymali generała C. oraz cztery inne osoby, w tym byłego członka gabinetu politycznego Wiesława Kaczmarka, ministra skarbu w rządzie SLD. "Gazeta" dowiedziała się, że na krótko przed tą akcją Dariusz N. napisał raport z prośbą o odejściu z CBŚ. Za kilkanaście dni zacznie pracę na kierowniczym stanowisku w ... CBA. na przejściu zyska nawet kilkaset zł miesięcznie. To największy tegoroczny transfer w świecie polskich służb specjalnych. - Darek to fantastyczny glina i będzie go nam brakowało - potwierdza młodszy Piotr Milczarski, dyrektor katowickiego zarządu CBŚ. W tym roku kilku innych jego oficerów zasiliło szeregi CBA. Żaden nie był jednak tak doświadczony i nie miał takich sukcesów jak N. Przypomnijmy: Dariusz N. i kilku jego ludzi przez pięć prześwietlali firmy ubiegające się o udziały w prywatyzowanych firmach i analizowali dokonywane przez nie przelewy finansowe. Sprawdzano konta w Szwajcarii, Liechtensteinie i na Cyprze. Dzięki temu śledczy doszli do tego, że spółki te wpłacały pieniądze m.in. na zagraniczne konta generała Gromosława C., byłego szefa UOP, mecenasa Michała T., byłego rzecznika dyscyplinarnego PZPN, czy jego wspólnika Mariusza P. W grę wchodzi milion dolarów przy prywatyzacji PLL LOT oraz 1,4 mln euro przy prywatyzacji STOEN. Zdaniem śledczych część tych pieniędzy trafiła potem do kieszeni dwóch pracowników ministerstwa skarbu (jeden z nich już nie żyje) W czwartek wszyscy zatrzymani przez CBŚ i CBA podejrzani w tej sprawie wyszli na wolność. Wpłacili poręczenia majątkowe od 500 tys. do 3 mln zł. zrodlo: Rozpracowal_generala_C__Przechodzi_do_CBA --- Mnie personalnie interesuje, jakie pieniadze za tym stoja i czym sie sprawa skonczy. Bo kto byl beneficjentem to raczej wiadomo. Kwestia, czy wsrod beneficjentow panuja poglady polityczne czy tylko ekonomiczna wspolnota. ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #10 Ocena: 0 2011-11-25 14:16:12 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|