Str 2 z 5 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-11-10 20:44:16 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #2 Ocena: 0 2011-12-29 09:28:28 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Ewentualny atak na Iran miałby katastrofalne skutki ekonomiczne dla całego świata, głównie ze względu na zatrzymanie eksportu ropy naftowej z regionu Zatoki Perskiej przez Cieśninę Ormuz. Czy jednak faktycznie Iran dysponuje aż tak dużym potencjałem obronnym, że jest w stanie odstraszyć nawet największe mocarstwa?
[...] Czy jednak faktycznie Iran dysponuje aż tak dużym potencjałem obronnym, że jest w stanie odstraszyć nawet największe mocarstwa? [...] Na papierze, siły zbrojne Iranu wyglądają doprawdy imponująco. Liczące w sumie ok. 500-700 tys. ludzi armia regularna, Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej (Pasdarzy) i formacje paramilitarne (zwłaszcza milicja Basidż), mają nominalnie na swym wyposażeniu ok. 1600 czołgów, prawie 1500 transporterów, 320 samolotów bojowych i ponad 500 śmigłowców. Sęk w tym, że spośród tej masy sprzętu tylko część spełnia wymogi współczesnego pola walki, a poza tym znaczny jego odsetek jest niezdolny do użytkowania ze względu na swój wiek, brak części zamiennych i odpowiedniego serwisowania. I tak, zaledwie ok. 500 czołgów to względnie nowe maszyny typu T-72 lub Zulfikar (rodzima produkcja irańska, oparta o rozwiązania konstrukcji T-90). Reszta czołgów w zasadzie powinna pójść na złom, jak np. zakupione w 1973 r. jeszcze przez Szacha brytyjskie wozy typu Chieftain MK-3, których ok. setki wciąż znajduje się na stanie irańskich sił pancernych, czy też ok. 150 sztuk maszyn M48/M47, pozyskanych przez Iran w roku... 1958 (!). Podobnie sprawy się mają także w innych kategoriach uzbrojenia, szczególnie w siłach powietrznych. Pozornie, liczba 320 samolotów bojowych (myśliwców i myśliwsko-bombowych) robi wrażenie. Ale gdy przyjrzeć się bliżej temu arsenałowi, to okaże się, że sprawnych (zdolnych do służby) jest zaledwie ok. 200 samolotów. A spośród nich tylko ok. 60 maszyn to względnie nowe konstrukcje, głównie rosyjskie (Mig-29, Su-24, Su-25) i francuskie (Mirage F1-E). Reszta to leciwe samoloty, technologicznie tkwiące w latach 60.-70. ub. wieku (jak choćby F-4, F-5A, F-7 czy F-14 Tomcat). calosc tutaj: Iran - Czy-jest-sie-czego-bac? --- Kolos na glinianych nogach? Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Jakobs | Post #3 Ocena: 0 2011-12-29 11:17:50 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Libia miala podobny sprzet i chyba mniej niz Iran a wojna trwala, ile? pol roku?
Iran napewno bedzie w stanie zablokowac ciesnine, nawet rozwalajac jeden tankowiec jedna rakieta. Jak Iran zostanie zaatakowany to napewno wystrzeli swoje rakiety na Izrael i pytanie jak zareaguje Izrael? oby nie bronia atomowa. Iran z tym sprzetem przynajmniej nikogo nie zaatakuje czego tez nie uczynil chyba przez ostatnie 50 lat, czego nie mozna powiedziec o USA. Pozatym czy na 100% wiemy jaki jest OBECNY aresenal Iranu i co im dostarczy Rosja i Chiny jak wybuchnie wojna ? Przechwycenie drona a nie jego zestrzelenie mowi juz nam ze moga byc troche bardziej kumaci i zaawansowani technicznie niz nam sie to mowi, albo ktos im pomaga i pomagac bedzie jak wybuchnie wojna. Sprzet Iranu nie jestem tak bardzo istoty, jak juz do wojny dojdzie to wszyscy to odczujemy ![]() Si vis pacem, para bellum.
|
Post #4 Ocena: 0 2011-12-29 11:28:00 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2011-12-29 11:34:41 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-12-29 11:59:55 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Jakobs | Post #7 Ocena: 0 2011-12-29 12:10:16 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-12-29 11:59:55, marianzwonsami napisał(a): W zamachach na WTC bylo 15 obywateli Saudyjskich i co? Znalezli dowody, ze to Iran stal za tymi zamachami LOL. Sąd w Manhattanie uznał, że władze Iranu pomagały w zamachach z 11 września. Oczywiscie to tylko kolejna proba i szukanie pretekstu do wojny. Si vis pacem, para bellum.
|
marcinb | Post #8 Ocena: 0 2011-12-29 17:09:45 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-12-29 12:10:16, Jakobs napisał(a): Sąd w Manhattanie uznał, że władze Iranu pomagały w zamachach z 11 września. Oczywiscie to tylko kolejna proba i szukanie pretekstu do wojny. Oczywiscie Ty to wiesz z pierwszej reki - od samych zamieszanych w zamachy??? ![]() ![]() ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Jakobs | Post #9 Ocena: 0 2011-12-29 18:31:09 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-12-29 17:09:45, marcinb napisał(a): Cytat: 2011-12-29 12:10:16, Jakobs napisał(a): Sąd w Manhattanie uznał, że władze Iranu pomagały w zamachach z 11 września. Oczywiscie to tylko kolejna proba i szukanie pretekstu do wojny. Oczywiscie Ty to wiesz z pierwszej reki - od samych zamieszanych w zamachy??? ![]() ![]() ![]() Oczywiscie, wiem to od samego Busha, powiedzial mi podczas grila na swoim runchu w texasie ze Iran i Alkaida nie mieli z tym nic wspolnego i to byl tylko pretekst do wojny ![]() a tak na powaznie, to wiesz ze USA szuka tylka hakow zeby miec usprawidliwienie do ataku na Iran, wiec nie wiem co sie czepiasz. Nastepnym razem nie napisze oczywiscie, poniewaz oczywiscie nie mozna byc pewnym niczego na tym porabanym swiecie. Si vis pacem, para bellum.
|
marcinb | Post #10 Ocena: 0 2011-12-29 18:42:49 (14 lat temu) |
To prawda - nic juz nie jest pewne. Jak nie Amerykanie i Ruscy to Chinczycy albo Arabowie.
Ze swej strony dodam, ze latwiej mi zauwazyc chinski spisek w celu zdobycia dominacji nad swiatem niz amerykanskie czy europejskie neo-kolonialne wyprawy. My liczymy kase, oni jeszcze licza plemienne nawyki. Jesli mam byc szczery to wole zeby sie wyj.... chinczycy niz Europa czy USA. Wole najpierw dobrobyt dla swoich potem dla innych. Ktos powie cynizm - ja mowie pragmatyzm. Swiat nie jest doskonaly, ilosc zasobow ograniczona, a chinskie ego przerosniete bardziej niz amerykanskie. A poza tym chinczykom krzywo z oczu patrzy... Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|