MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PiS wygra Wybory!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 10 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2011-08-18 12:48:59 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-18 12:39:41, piekar10 napisał(a):
Właściwie to by trzeba zagłosować na PO bo oni przecież tak szybko Polskę zmieniają na lepszą być może wszyscy wrócimy niedługo do kraju po co tu siedzieć w Angli.Idźmy głosować na PO , jak wrócimy to pewnie Kolej będzie taka jak w Japoni albo i lepsza , tusk to dobry człowiek pomoże każdemu nawet Putinowi.

No właśnie nie wiem. Ten Tusk to zły jest, przecież to tylko i wyłącznie jego wina że kolej jest jaka jest. Boom gospodarczy na świecie a on nic. Słabeusz nawet nie potrafi skłócić nas porządnie z sąsiadami, a my Polacy tak to lubimy.
No nie wiem, może jednak potrzebny ktoś kto dla swoich ambicji wywoła narodowe ruszenie i pójdzie na wojnę z Ruskimi.(Armia będzie już gotowa?) Tylu młodych w Polsce zostało że jest komu ginąć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PalaczCO

Post #2 Ocena: 0

2011-08-18 13:11:09 (14 lat temu)

PalaczCO

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-07-2011

Cytat:

2011-08-18 12:48:59, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

Właściwie to by trzeba zagłosować na PO bo oni przecież tak szybko Polskę zmieniają na lepszą być może wszyscy wrócimy niedługo do kraju po co tu siedzieć w Angli.Idźmy głosować na PO , jak wrócimy to pewnie Kolej będzie taka jak w Japoni albo i lepsza , tusk to dobry człowiek pomoże każdemu nawet Putinowi.

No właśnie nie wiem. Ten Tusk to zły jest, przecież to tylko i wyłącznie jego wina że kolej jest jaka jest. Boom gospodarczy na świecie a on nic. Słabeusz nawet nie potrafi skłócić nas porządnie z sąsiadami, a my Polacy tak to lubimy.
No nie wiem, może jednak potrzebny ktoś kto dla swoich ambicji wywoła narodowe ruszenie i pójdzie na wojnę z Ruskimi.(Armia będzie już gotowa?) Tylu młodych w Polsce zostało że jest komu ginąć.

kurna mać !!!
ja mam dosyć na jakiś czas
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ku**y i złodziei, mości hrabio. -- Józef Piłsudski

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2011-08-18 13:19:05 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-18 13:11:09, PalaczCO napisał(a):

kurna mać !!!
ja mam dosyć na jakiś czas

No co Ty? Nie pisz tak, bo centrala zobaczy i Ci nie zapłacą...

Do góry stronyOffline

darek348

Post #4 Ocena: 0

2011-08-18 13:25:46 (14 lat temu)

darek348

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2010

Miałem nie pisać, ale wtrące swoje trzy grosze.
Od razu mówię iż nie jestem fanatykiem żadnej partii i z żadną nie sympatyzuje. Również nie oglądam wiadomości i nie znam jak co poniektórzy wpadek Pisu czy Po.
Patrze na to wszystko z całkiem innej strony.
Na ludzi którzy wracają do Polski (jakiś Pan kiedyś obiecywał że wszyscy wrócimy do Polski, a zaś inny nazwał na nieudacznikami) i jak szybko wracają oni na wyspy.
Dużo już ich się przewineło. Ostatnio rozmawiałem ze znajomymi którzy wrócili do Polski dwa lata temu (tydzień temu wrócili na wyspy). Tyle udało im się wytrzymać. Mają dwójkę dzieci, oboje znaleźli cudem jakąś pracę w Polsce i zaczeli na nowo życie w Polsce. Ale coś było nie tak, wypłaty ledwo starczało na życie, ceny w sklepach jakby dalej zarabiali 1000 funtów a nie 2000 złotych, zasiłek na dzieci ledwo starcza na paczkę pieluch, większość produktów w przeliczeniu jest tańsza w UK niż w Polsce.
Więc pytam się, jak udało Wam się wytrzymać te dwa lata? Dzięki oszczędnościom z UK.
Gdyby nie oszczędności z UK, ciężko byłoby utrzymać 4 osobową rodzinę w Polsce, szczególnie że nie mieli swojego mieszkania tylko musieli wynajmować za 1000 złotych.
Tak tutaj niektórzy się zachwycają poszczególnymi partiami, ale one nic nie robią dla zwykłych ludzi, totalnie nic.
Chciałbym kiedyś zobaczyć całkiem inne rozwiązanie.
Znaleźć w Polsce wolontariusza, takiego najlepszego, gdzie po jego czynach widać iż nie myśli o sobie tylko o innych, postawić go na czele rządu, wziąść doradców dla niego, ale tylko niezrzeszonych w żadnej partii, i dać rządzić dobrym ludziom, bo uważam żeby rządzić narodem najpierw trzeba zapomnieć o samym sobie a poświęcić się narodowi. Obecnie nie widzę żadnego polityka który by taki był.
Wybaczcie za te marzenia :)
Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2011-08-18 13:30:05 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-18 13:25:46, darek348 napisał(a):

Chciałbym kiedyś zobaczyć całkiem inne rozwiązanie.
Znaleźć w Polsce wolontariusza, takiego najlepszego, gdzie po jego czynach widać iż nie myśli o sobie tylko o innych, postawić go na czele rządu, wziąść doradców dla niego, ale tylko niezrzeszonych w żadnej partii, i dać rządzić dobrym ludziom, bo uważam żeby rządzić narodem najpierw trzeba zapomnieć o samym sobie a poświęcić się narodowi. Obecnie nie widzę żadnego polityka który by taki był.
Wybaczcie za te marzenia :)

A tutaj to się zgadzam w 100%.

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2011-08-18 13:40:51 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Ludzie wracaja na Wyspy bo UK na swoj dobrotyt pracowala dziesatki lat (jesli nie setki). Polska na swoj dobrobyt pracuje lat dopiero 22 (od 1989).
I ktos kto mysli ze przez 22 lata mozna dogonic swiat, ktory ucieka, pominac rosnaca konkurencje i w Europie Wschodniej i na Dalekim Wschodzie, jest zwyczajnie osobnikiem zyjacym zludzeniami.

KAZDY polityk, ktory mowi, ze On/Ona naprawi Polske i poprowadzi w dobrobyt w czasie jednego pokolenia, jest KLAMCA.

Bylismy, jestesmy i bedziemy jednym z biedniejszych europejskich krajow. Moze tylko przez nastepne 20 lat, a moze przez 40. Tego nie wiemy. Co wiemy na pewno to to, ze Irlandia, Hiszpania, Portugalia i Grecja sa w UE od dluzszego czasu - a i tak DALEKO im do gospodarek UK, Francji czy Niemiec.

Spojrzmy prawdzie w oczy - brak dobrobytu w Polsce jest wina 45 lat rzadow komnistow w Polsce. I ani Kaczynski, ani Tusk, ani Napieralski nie uczyni z nas Zamoznych Europejczykow. NIe przez najblizsze 20-40 lat.

Jesli nie jestes czlowiekiem ze swietnym fachem w reku, z doswiadczeniem w zawodzie i dobrymi znajomosciami zawodowymi - ZAPOMNIJ o zyciu w dobrobycie.

Z drugiej strony 30 kilka milionow osob zyje w PL i nie planuje wyjechac. Nie jest bogato, ale nie jest tez tak tragicznie, jak my to widzimy.

Dlatego obecne Wybory i nastepne przez kolejne 20-40 lat - to wybory miedzy sposobami prowadzenia polityki a nie Gospodarczymi Cudami.

Przestanmy sie ludzic, ze zrobimy UK z PL w ciagu kilku lat. Z drugiej strony i tak jest lepiej niz za komuny.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

piekar10

Post #7 Ocena: 0

2011-08-18 14:07:19 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Cytat:

2011-08-18 12:48:59, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

Trudno sie skłócić z sąsiadami jak sie jest im posłusznym , tusk pare razy poklepany po plecach i pochwalony mysli że tak trzeba bo po co dbać o dobro Polski jeszcze moge przegrać w wyborach , a tak jes pieknie ładnie i sie fajnie uśmiechamy.

Ja myślę, że bardzo dobrze ,że takie wątki powstały bo możemy je otwożyć za 20 lat i wtedy wyciągnąć wnioski kto miał rację i naprawde szczerze życze aby PO wygrała i rządziła przez następne 8 lat bo wtedy w sumie po 12 latach będziemy widzieć co sie zmieniło , prawdopodobnie język rosyjski bedzie jako narodowy.

Acha i wszystkim fanatykom politycznym a szcególnie tym którzy kochaja bronka i donalda ,chcę powiedzieć ,że ta polityczna dyskusja donikąd nie prowadzi w obecnej chwili więc zaczekajmy ............

[ Ostatnio edytowany przez: piekar10 18-08-2011 14:13 ]

1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

darek348

Post #8 Ocena: 0

2011-08-18 14:14:45 (14 lat temu)

darek348

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2010

Cytat:

2011-08-18 13:40:51, marcinb napisał(a):
Ludzie wracaja na Wyspy bo UK na swoj dobrotyt pracowala dziesatki lat (jesli nie setki). Polska na swoj dobrobyt pracuje lat dopiero 22 (od 1989).

Tutaj do końca nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie wiem na ile znasz historię UK ale lata pomiędzy 1960 - 1980 to lata biedy w UK.
Strajki, niewielkie wypłaty (poczytaj o Winter of Discontent), tylko i wyłącznie silna ręka pewnej osoby w rządzie (Iron lady jak ją sowieci nazywali) wyprowadziła ten kraj na prostą. Także oni aż tak długo nie pracowali na swój dobrobyt, mieli odpowiednich ludzi w rządzie.

Cytat:

2011-08-18 13:40:51, marcinb napisał(a):
Przestanmy sie ludzic, ze zrobimy UK z PL w ciagu kilku lat. Z drugiej strony i tak jest lepiej niz za komuny.

Dla Ciebie jest lepiej, dla mnie też (te kolejki do sklepów były straszne :)).
Ale dużo starszych osób nie zgodziło by się z Tobą. Taki już jestem że lubie słuchać opowiadań starszych osó które mają porównanie o obecnych latach i tych komunistycznych.
I dużo z nich stwierdza całkiem coś innego.
Dla młodych małżeństw były zawsze mieszkania, jak ktoś chciał pracować to zawsze jakąs pracę znalazł, drogi były budowane w większości w tamtym okresie, jak i całe miasta tylko wtedy powstawały. Jak mówią Gierek chciał sukcesu gospodarczego, sformułowano za jego czasów politykę społeczno-ekonomiczną, strategię przyspieszonego rozwoju gospodarczego i społecznego, czyli utrzymanie szybkiego wzrostu gospodarczego i jednoczesną poprawę materialnych i kulturowych warunków życia społeczeństwa. Rozwój kraju w latach 1971–75, finansowany był kredytami zagranicznymi, przejawił się we wzroście dochodu narodowego o ok. 60%, a płac realnych o ok. 40%, potem niestety przez brak reform gospodarczech zaczeło się to załamywać, aż do upadku komuny. Może gdyby to się udało byłoby o wiele inaczej. Śląsk wtedy gospodarczo porównywano z Niemcami.
Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #9 Ocena: 0

2011-08-18 15:48:30 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Place realna w okolicach 30$ miesiecznie wydawala mi sie wtedy malo realna - i przez t anierealnosc gospodarcza mamy realne gospodarcze problemy.

Dla starszych ludzi zawsze zimy kiedys byly bardziej zimowe niz obecne, a lata cieplejsze i bardziej sloneczne - taka natura starszych ludzi.

Przez 45 lat wzglednego dobrobytu dla obecnych starszych ludzi, obecni ludzie w kazdym wieku cierpia ciagle z tego powodu.

Bieda w UK latach 1960-80 byla dalej bieda wzglednie bogatego kraju. A tego kraju nie dogonimy przez nastepne 20 lat. Ani nie zrobi tego Tropiciel Spiskow, ani Bul.

Nasz byly prezydent doprowadzil miedzy innymi do tego ze nie mamy wplywow za transfer ropy, mamy za to sasiadow, ktorzy nas ekonomicznie na tym wykorzystali.
Dyskusja na temat PiS czy PO prowadzi zawsze do jednego - dyskusji o gospodarczych osiagnieciach PiS, jak rowniez ich politycznych wiktoriach.

Jak ktos zna jakies niech pisze...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

maxy7

Post #10 Ocena: 0

2011-08-18 16:06:27 (14 lat temu)

maxy7

Z nami od: 14-09-2006

Po większości wpisow wnosze ze bycie politykiem w Polsce stało się jeszcze latwiejsze niż bylo. Wystarczy zwalac wszystko na kryzys , oczywiście koniecznie z dodatkiem światowy , oraz rozlozyc rece i powiedzieć „ No co ja nieborak mogę „ i tak pozbyć się jakichkolwiek odpowiedzialności. A jakaz to tajemnicza grupa ludzi podwyzszyla VAT i zatrudnila 500 tys urzednikow w ciągu ostatnich dwóch lat ? :-Y

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,