MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Świeży kierowca i wyjazd do Polski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-08-10 07:37:07 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Jazda po śliskiej nawierzchni wymaga wprawy i wielu wielu godzin jazdy i zabawy.
Tak dokłądnie należy wybrać się na oblodzony pusty parking i pojeździć i poślizgać się.

Uważam ze bez tego nie powinno się nawet wsiadać w zimie za kierownice.

Ktoś kto nigdy się nie poślizgnął i nie poczuł jak jest bezsilny i wtedy dopiero czuje się jak ta bezwładna masa pokazuje nam siłe fizyki.

Nie żartuje.
Gdy się pobawimy i poślizgamy na lodzie, doświadczymy ruszanie, zatrzymanie, odczujemy na własnej skórze co się stanie gdy lekko dodamy gazu lub gdy naciśniemy hamulec gdy mamy skręcone koła, to dopiero wtedy zaczynamy rozumieć u czuć respekt.

Wielokrotnie spotykałem się i zresztą sam wiele lat temu wydawało mi się że odległosci jakie trzymam, że sposób jaki jade jest dobry.

Na szczęście miałem możliwość pobawić się róznymi pojazdami w ciężkich warunkach, za pierwszym razem byłem przerażony gdy chciałem się zatrzymać a samochód przejechał po niby czarnej a jednak oblodzonej drodze kolejne 50 metrow dalej niż przewidywałem, o drifcie na rosyjskich oponach nie wspomnę, to była niespodzianka.

Tego nie da się nauczyć, bo w razie W nie ma czasu na przypominanie sobie, to musi zadziałać odruch.

Dlatego jak chcesz jechać do polski, OK nawet na koniec świata, ale raczej w lecie, zima to nawet dla mnie mającego ponad 20 lat jazdy po całej europie, w różnych warunkach, to mordęga.
Bo na fizyke nie ma rady, jeden błąd i po sprawie.
A do tego może ty jedziesz dobrze, a ktoś inny nie potrafi i ci przywali.
Dlatego dochodzi konieczność przewidywani i obserwacji tego co dzieje się za tobą i obok ciebie.

A świeży kierowca, niestety za bardzo skupia się tylko na tym co za przednią szybą.

zrobisz jak chcesz, Bezpiecznej drogi.
Najlepiej już wkrótce zamów zimowe opony, bo w zimie kupienie egzotycznych zimowych opon w UK ... to niezły wydatek no i może potrwać.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2011-08-10 07:50:33 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Argosman

Post #3 Ocena: 0

2011-08-10 08:52:40 (14 lat temu)

Argosman

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2010

Ja w zeszlym roku kupilem komplet opon zimowych Continentala i to tez jest rozwiazanie. Cala zime nawet lekko mi autem nie zarzucilo, a wierzcie mi, czasem specjalnie je testowalem na parkingu. Po prostu nie da sie w nich driftowac. Nie pamietam modelu, ale zdobyly 1 miejsce w tescie w 2009 roku na najlepsze zimowe opony.
Taka wyprawa bedzie jak pierwsza randka - trzeba zadbac o dobre gumy.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-08-10 09:11:50 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Lenusia

Post #5 Ocena: 0

2011-08-10 10:01:16 (14 lat temu)

Lenusia

Kobieta

Z nami od: 23-03-2011

Dzięki wielkie za wszystkie rady,opinie. Dam do przeczytania kolesiowi może oczy mu się otworzą.
Ja bym też się nie wybierała ze swoją rodziną,ale wiecie nie było od 5 lat teraz byłyby 6 święta bez rodziny. Co roku siedzimy praktycznie sami. Płakać się chcę zamiast cieszyć ze świąt. Dzieci babcię,dziadka znają ze skypa :( dlatego chcemy jechać. A znajomym wyperswaduję taką wyprawę. O nich bardziej się boję.
Zadbam o dobre gumy :D

A tak jeszcze zapytam. Lepiej przez autostradę jechać w dzień czy nocą czy noc zostawić na polskie drogi? Kierunek kuj.-pom

[ Ostatnio edytowany przez: Lenusia 10-08-2011 10:04 ]

Nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radzę :)))

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2011-08-11 00:42:07 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Z wlasnych upodoban, lepiej jechac w nocy w Europie do granicy z Polska (przez Niemcy w weekend najlepiej), a w Polsce nie lubie w nocy jezdzic (drogi slabo widoczne, zakrety na wzgorzach, i te przez diabla wymyslone wysepki w polowie bez sprawnych swiatel i widoczne czasem w ostatniej chwili). Inaczej zreszta jedzie sie w Polsce autostrada, a inaczej poza.
Ada

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2011-08-11 04:59:51 (14 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

kiedys musi byc ten pierwszy raz, jadac uzywaj mozgu....!

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2011-08-11 09:21:59 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

kiedyś jak byłem szczeniakiem to uwielbiałem smigać przez europe w nocy, od kilku lat mi już przeszło.

Jezeli mamy do pokonania około 1000 mil.
niezależnie czy to polska czy szwajcaria czy francja
robimy tak.
Ruszamy z domu tak, by wpakować się na prom miedzy 3 a 5 rano, krótka drzemka na promie, tuż przed wyładunkiem szybki posiłek, mocna kawa.
Że tak powiem w miare uciekamy jeszcze zanim francuzi ruszą do pracy.
U niemca na autostradzie można gnać, ale się ostatnio przekojnałem że róznica w czasie miedzy 90M/h a 120M/h praktycznie na końcu podróży jest żadna, natomiast przy jeździe powyżej 100M/h zmęczenie jest o wiele większe, co kończy się tym ze im bliżej końca jazdy tym jedziesz bardziej niebezpiecznie i robisz większe przerwy.
Czyli Bez sensu.

My akurat docieramy na południe polski, zazwyczaj jesteśmy jeszcze tego samego dnia tak mniej wiecej około 22, bo ostatnie 100km jedziemy drogami gminnymi :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Falcon

Post #9 Ocena: 0

2011-08-11 10:00:35 (14 lat temu)

Falcon

Mężczyzna

Z nami od: 14-02-2011

3 dni po odebraniu prawka a odbieralem w styczniu i zakupie maluszka wybralem sie na dlugi weekend piatek sobota niedziela na wycieczke Czestochowa-Bratyslawa-Wieden-Praga-Czestochowa .
Jak sie patrze z perspektywy moze to i nie bylo madre i na pewno wtedy brakowalo mi tych umiejetnosci ktore posiadam teraz ale kazdy z nas jakos musi zaczac . Jazda trasa w sumie jest prosta i nudna wiekszy problem to jazda po nowym miescie szczegolnie gdzie jest ruch jednokierunkowy . Po protu jedna zasada nigdy sie nie spieszyc lepiej sie czasem zatrzymac i pomyslec i powolutku do przodu . bo czy przyjedziemy pol godziny wczesniej czy pozniej nie ma znaczenia wazne zebysmy dotarli calo :-)
“You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.” ― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh

Do góry stronyOffline

Strona WWW

elemelek

Post #10 Ocena: 0

2011-08-13 01:32:51 (14 lat temu)

elemelek

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2010

moim zdaniem troche pojezdzilem, zobaczylem o co chodzi w tym temacie, roznymi samochodami.. nie wiem dlaczego, ale smieszy mnie takie cos, trenuje sobie na parkingu na oblodzonej nawierzchni, inaczej czlowiek sie zachowuje na drodze gdzie sa inni uzytkownicy, itd niz jak jestes sam na parkingu, gdzie wiesz ze nic Ci sie nie stanie. Co do tematu, gosc chce jechac na swieta samochodem do polski, jest sierpien, jeszcze 4 miesiace, troche sie nauczy manier na drodze. ja po kilku miesiacach, kiedy mialem prawko latalem po polsce bo kilkaset km dziennie, no i troche pozniej mialem ta trase do uk.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,