MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Tusk: Dla mediów dużo mówimy i nie wszystko potrafimy zrobić

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

piekar10

Post #1 Ocena: 0

2011-07-19 15:25:34 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Ja mam pytanie do tych co popierali PO w poprzednich wyborach lub tych co oddali na nich głos z racji mniejszego zła ?

Czy jesteście zadowoleni z ich rządów?

Czy nie jest tak w Polsce ,że duża grupa ludzi jest bez własnego zdania i zawsze będzie głosować na tych co mają duże poparcie a jednocześnie narzekać , dlaczego nie dać szansy innym np. palikot czy PJN .

[ Ostatnio edytowany przez: piekar10 19-07-2011 15:28 ]

1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2011-07-19 16:52:46 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2011-07-19 15:25:34, piekar10 napisał(a):
Ja mam pytanie do tych co popierali PO w poprzednich wyborach lub tych co oddali na nich głos z racji mniejszego zła ?

Kiedyś w wyborach prezydenckich glosowalam na Tuska. Mój mąż (dla równowagi;) na Lecha. Lech wtedy wygrał, zresztą ja akurat wcale go nie demonizuje ani nie uważam, że byl totalnie do luftu. Nawet wielce mnie nie oburza jego słynny niefortunny komentarz o angielskich emigrantach, ani wycieczka do Gruzji (co akurat mi się podobało, bo jakiś procent mnie wciąż popiera "wywrotowe" dzialania i pomysły). Choć może nie były one szczytem dyplomacji.

Mąż jest z tych, co mogą powtórzyć za ironiqusem:

Cytat:
Zgoda. Jednak najpierw musza te pokolenia pamietajace dawne czasy wymrzec.
Ja doskonale pamietam, jak kiedys bylo.
Doskonale (rowniez) pamietam, jak to sie w praktyce toczylo.
Doskonale pamietam _tamte_ za i przeciw.
Doskonale pamietam, za i przeciw pozniej.

I kiwa z politowaniem głową czytając jak moi rówieśnicy autorytatywnie i z eksperckimi manieryzmami wypowiadają się na mniej lub bardziej politycznie kontrowersyjne tematy.

Cytat:
Czy jesteście zadowoleni z ich rządów?

Ostatnie pięć lat bardziej żyłam tym co dzieje się w Anglii, próbując zrozumieć mechanizmy jakimi rządzi się tutejsza polityka;)

Oczywiście wiadomości z kraju docierały. Szczególnie te tragiczne.
Trudno się było nie interesować co i jak, przynajmniej na początku.

Zadowolona (lub nie) mogę być będąc na miejscu i oceniając wszystko ze swojej własnej perspektywy. Czytaj: jakie stworzono dla mnie szanse, możliwości i na ile je wykorzystałam, na ile standart (np. zarobki) mojego życia się poprawił przez ten czas.

A jeśli nie ma mnie na miejscu, słucham co mają do powiedzenia moi znajomi. I oni o dziwo wcale nie narzekają, albo przynajmniej nie w takim stopniu jak to można odebrać buszując po necie. A, i pułap na jaki się załapują to wcale nie jest to przykłądowe forumowe "zarobki 7 koła na miesiąc". Natomiast ci, co się im nic nie podoba, tak naprawde sami sobie zafundowali niepowodzenia.
To moja prywatna diagnoza;)

Wielkie medialne halo o partactwie i skopanych inwestycjach.
No tak, ale u mnie drogi są (z finansów unii). Stadion też (choć akurat to mi wisi). Dworzec i termy nam budują, i pół miasta ciągle jest rozkopane bo coś tam naprawiają i dłubią. Trwa to bo trwa, pewnie za chwile będą poprawki, ale nie można powiedzieć, że nic nie robią.

Cytat:
Czy nie jest tak w Polsce ,że duża grupa ludzi jest bez własnego zdania i zawsze będzie głosować na tych co mają duże poparcie a jednocześnie narzekać , dlaczego nie dać szansy innym np. palikot czy PJN .

Wracając do wywrotowego zachowania czy radykalnych pomysłów (Paliot, Mikke) to nie jest tak, że kogoś nagle oświeciło i odkrył recepte na to jak i co powinno się zmienić. Większość tej paplaniny to zwykła utopia, która nijak się ma jeśli przełożyć ją na praktyke/ realia.

Oczywiście młodym gniewnym taka ostra, bezkompromisowa retoryka może się podobać. Nieważne jakie masz poglądy, byle były wyraźne.
Tylko, że jak się je przeanalizuje punkt po punkcie to juz tak cukierkowo to nie wygląda.

I wtedy się wraca do tych bardziej łagodnych, wyważonych nurtów, co jak żółw kroczek po kroczku posuwają się do przodu. Ważne, że we właściwym kierunku.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-07-19 19:58:25 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #4 Ocena: 0

2011-07-19 20:53:34 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

A obietnice ktorego z politykow zostaly spelnione? Obietnice politykow z SLD i PiS zostaly spelnione to...

Polityka ma to do siebie, ze wymaga skladania obietnic a potem trzezwego spojrzenia na rzeczywistosc. Psychologia tlumu jest taka, ze tlum chce, oczekuje i slucha obietnic. Politycy je skladaja, sek w tym zeby patrzec na rzeczywostosc wiedzac o tak prozaicznych zasadach psycho- i socjologii.

A zatem: glosujmy wiedzac, ze wybieramy NIE obietnice ale sposob rzadzenia. I jesli ktos wam powie, ze jest inaczej to zwyczajnie klamie.

---

Ironiusz,

W Polsce pieniedzy bylo, jest i bedzie za malo zeby zlikwidowac podzial na Polske A i B. Spojrz na Niemcy. Ilez to setek miliardow marek a potem euro wpompowano w Niemcy Wschodnie, i mimo to jeszcze widac roznice. Nie tylko w mentalnosci.

To teraz powiedz mi, skad ta nasza biedna Polska ma wziac te setki miliardow euro do wpompowania w nasza gospodarke? Wydrukowac czy pozyczyc?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2011-07-19 21:59:40 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2011-07-20 09:36:57 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:
Podsumowuja Gal Twoja wypowiedz:
Polska A nigdy nie zrozumie Polski B.

Nie tak do końca duszyczko. To nie znaczy, że nie zrozumie. To znaczy, że nie zagłosuje tak samo. To znaczy, że w naturalnym odruchu egoizmu postawi na swoje priorytety, być może nawet wmyśl zasady: "...nie wszyscy musza byc bogaci i swiatem/ panstwem rzadzic. Wszystkich sie zadowolic nie da."

Cytat:
Poszukaj pracy na kielecczyznie, lubelszczyznie, zamojszczyznie chociaz ...

A myślisz, że o tym nie wiem...?

Ironiqus, przecież ja nie zagłosuję na partie, która mi świeci różańcem i krzyżem przed oczyma. Tylko dlatego, że obiecują zająć się tą zaniedbaną częscią Polski. Toż i tam mają swoich wiernych.

Ja nie jestem Mikke, i wcale nie uważam, ze jak ktoś sobie nie potrafi poradzić to niech zdycha.

Mnie się ta pro socjalna Europa podoba, tak poza tym. Jak i wizja Polski mlekiem i miodem płynącej, w której nikomu się krzywda nie dzieje.

Myślisz, że mnie nasza cudna chadecja nie wkurza? Przecież mieszkam w Anglii, moje koleżanki to Angielki. Mam co porównywać.
Całe życie swoje, dorosłe. Z pozycji najedzonego...?

;)

Cytat:
A zatem: glosujmy wiedzac, ze wybieramy NIE obietnice ale sposob rzadzenia.

Marcin jak widzisz sposoby rządzenia jednych, drugich i trzecich?

:)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2011-07-20 18:38:16 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

wole rzady pokojowe od kuchennych czy piwnicznych. Lubie jak rzadzi ktos kto umie zarabiac pieniadze a nie zarabia starymi ukladami jeszcze za cara czy twierdzi ze Ci z pieniedzmi to zlodzieje.

Jak juz kiedys napisalem, jako cynik wole tego ukradnie i zostawi dla inncyh niz tych co kradli i nic innym nie zostawiali czy tych co nazywaja wszystkich innych zlodziejami a sami tez po cichu lapai co sie da.

Spojrzmy prawdzie w oczy, jaki narod tacy politycy. Jakgospodarka taka polityka. Jestesmy i jeszcze dlugo bedziemy biednym krajem i takie beda nasze rzady. Dlatego wole tych co przynajmniej rzadza w miare spokojnie.

---

Ironiuszu,

W podanym przez mnie przykladzie chodzi o ilosc pieniedzy wpompowanych w gospodarke Niemiec Wschodnich, ktora i tak lepiej funkcjonowala niz PRL-owska. Tyle lat i tyle kasy. To ile my musimy miec zeby wyrownac szanse Polski B z Polska A? I skad je wziac? Wydrukowac? Bo tych z UE jest za malo...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2011-07-21 21:35:53 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2011-07-21 22:13:55 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Rząd, budżet, dofinansowania, gminy, Polska A, Polska B.

Wracając do szarej rzeczywistości szarego czlowieka.
Mam tu paru znajomych ze wschodu Polski. Mieszkali w miejscowościach świetnie nadających się pod turystyke. Kolega w okolicach puszczy Białowieskiej, koleżanka w Sandomierzu.

Mając tam ziemie, możliwości, i kase przywiezioną z UK z punktu pomyślałabym o jakimś gospodarstwie agroturystycznym, (najlepiej nastawionym pod klienta Niemieckiego). Zresztą sama chcialam coś kupić w Bieszczadach (pod kątem jazdy konnej), ale potem stwierdziłam, że się tam jednak nie przeprowadze.

Oni wolą zostać tu. Dla porównania ja histerycznie i z uporem maniaka dążę do tego by wracać i większość tego co udało mi sie odłożyć w coś jednak chce władować. A potem "to" rozkręcić i siano pomnożyć.

Sam fakt, że ktoś się urodzil w jednym z duzych miast, nie czyni z niego krezusa. Wpienia mnie takie dzielenie Polski. Start to my mieliśmy akurat taki sam. Puste kieszenie- kierunek UK.

Do góry stronyOffline

wielkimar

Post #10 Ocena: 0

2011-07-21 22:16:40 (14 lat temu)

wielkimar

Mężczyzna

Konto usunięte

Ja właśnie pochodzę z Polski B ( Warmia i Mazury) . Wszystko fajnie ale to nie jest wina tego rządu ,ale wszystkich poprzednich. Do nas to fajnie się na wakacje jeździ a reszta ? a ....jakoś sobie poradzą. Tego nie da się tak szybko załatwić tak samo jak różnicy między Polską a krajami Zachodnimi , i racja Ironiuszu brawa dla tej biedniejszej zaniedbywanej od lat części kraju ,że jakoś sobie radzi ( patrzę na moje miasto rodzinne i widzę ,że mimo braku funduszy rządowych rozwija się)

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,