Kim jest ten "Trzeci"?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
Str 8 z 8 |
|
---|---|
marcinb | Post #1 Ocena: 0 2011-06-29 08:24:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
"Trzeci" tworzy Wielka Koalicje
Kim jest ten "Trzeci"? Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2011-06-29 12:33:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat:
Jak się ta niby prawica rozdrobni, to kto na tym skorzysta? ![]() Hail Cytat: Wszystkie liczące się obecnie partie to partie, które postulują "opiekę nad najsłabszymi", państwo socjalne, państwo opiekuńcze. Jedni obiecują tanie mieszkania, inni preferencje dla rodzin, jeszcze inne np. darmowe obcowanie z kulturą dla emerytów. Pomysły są różne.
Ale jedno się nie zmienia. Oczywiście - okupione to jest wysokimi podatkami, regulacją rynku i systemem koncesji. W Polsce nikt nie zagłosuje na partie, która odejdzie od idei państwa opiekuńczego. Takie są realia, i tu nie ma co wyzywać ludzi od czerwonych. No, może dwa procent zagłosuje. Tylu miał zwolenników ten cały Mikke? Cytat: Jedyne dobre, co Rząd moze zrobić dla gospodarki i dla ludzi aby żylo im się lepiej to MAŁO PRZESZKADZAĆ. Nie jest to nawet wizja prawicowa (bo prawica ma tez inne cechy). Nazwałbym ją zdroworozsadkową i prorynkową.
Tak, byłoby miło. A jeszcze lepiej, gdyby jakaś partia/ rząd, przy zdrowym rozsądku i prorynkowym programie dał sobie spokój z "bogoojczyźnianym" bełkotem. Jak już puszczamy wodze fantazji... ![]() Cytat: Jedyne co je rózni, to symbolika. Jedni noszą w klapie wizerunek Marksa, inni Matki Boskiej, inni Ojca Rydzyka. A są tez tacy, którzy w klapie nie noszą nic - oni ida tam, gdzie wieje wiatr.
A mnie na przykłąd odpycha od ludzi wiernie przywiązanych i podpisujących się pod jakąś jedną ideą. Szczególnie drażnią mnie odniesienia do religii. Państwa wyznaniowe kojarzą mi się ze światem muzułmańskim. I tu nie ma co szukać odniesień w historii. Jest tylko tu i teraz, i albo ktoś potrafi się dostosować i operować dostępnym budulcem, albo jego miejsce jest w muzeum. Archeologicznym. To, co nazywasz "pójściem tam gdzie wieje wiatr", to nic innego elastyczność i zdolności przystosowawcze. Składowe inteligencji jakby na to nie spojrzeć. Co mają zaoferować politycy takim jak ja? Ubolewanie nad kondycją moralną tu nie działa, na propozycje powrotu do tradycyjnych ról społecznych i gloryfikacje tychże, nawet nie spojrzę. Mam centralnie gdzieś jakiś PZPR, jakieś niegdysiejsze układy jednych czy drugich. Patrze z zazdrością na Anglie, Francje i Niemcy, gdzie duchowni nie mają nic do gadania (to znaczy gadać to sobie mogą, i tyle). A jaka jest nasza chadecja wszyscy doskonale wiedzą:/ Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|