Cytat:
2011-05-13 03:15:37, galadriel napisał(a):
Reszta to postawa neutralna, by nie rzec obojętna, którą można traktować jako przyzwolenie na znęcanie się nad zwierzętami.
O ile założymy, że brak reakcji i sprzeciwu jest przyzwoleniem.
Nie , nie założymy !
Normalny człowiek tak nie założy, chyba że to blondi, eko-terrorysta czy tez inny dziwny wege-aktywista.
Neutralna i obojętna postawa nie jest przyzwoleniem do znęcania się ! Pogięło już całkiem ?
Tak na logikę.
Nie kupuję halal i kosher, bo to nie dla mnie przeznaczone i wcale nie tańsze, kosher nawet dużo droższe.
Kupując schabowego masz info z jakiej farmy i w jaki sposób ubite ?
Nie , nie masz.
Nawet znając farmę nikt cię tam nie wpuści, żeby zobaczyć jak to wygląda.
Od tego są różne kontrolne służby.
Możesz sobie fantazjować nad schabowym czy mielonym zastanawiając się jak ta świnka zginęła.
Ja się nie zastanawiam, bo będą to fantazje. Czy przez to zezwalam na znęcanie ? Nie!
Jeszcze jedno.
Takie filmiki, pomijając kosher i halal to w 99% w USA.
Miałem znajomych którzy pracowali w zakładach mięsnych połączonych z ubojnią (Beef-San Sanok). Wyglądali w pracy jak pracownicy jakiegoś laboratorium a nie rzeźnicy. Kontrole to były na okrągło, jedna wychodziła zaraz wchodziła następna.
Kraje unii pod tym względem są bardzo rygorystyczne.
Nie sądzę więc że kupując kotleta zezwalam na znęcanie sie nad zwierzętami.
"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .