Str 2 z 8 |
|
---|---|
marklar666 | Post #1 Ocena: 0 2011-05-06 13:27:49 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Kobiety zachodu tez nie mialy lekko, ich rola byla scisle okreslona - sluchac meza, rodzic dzieci, sprzatac i gotowac. prawde mowiac w wielu miejscach dalej tak jest, szczegolnie na wsiach.
|
kociefraszki | Post #2 Ocena: 0 2011-05-06 13:28:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Alter_Ego, rzecz dzieje sie rowniez w UK - tu nadal funkcjonuja aranzowane malzenstwa, corki sa "sprzedawane" do innych rodzin, wywozone do kraju ich pochodzenia, niewolone, bite. Poczytaj sobie na ten temat. W UK jest organizacja walczaca i prawa muzulmanskich dziewczat, dajaca schronienie tym, ktore wyrwaly sie spod kontroli rodzin. Ogladales wywiad z kobieta, ktora nawiala przed wlasna rodzina? Chcieli ja potem zabic bo splamila ich honor uciekajac od meza, ktoremu ja sprzedali. Do Azji nota bene. Pierwsze co jej zrobili po przylocie tam, to zabrali telefon i paszport. Udalo jej sie ich przekabacic, puscili ja do UK, jak uciekla, wlasna matka, przypadkiem spotkana na ulicy spuscila jej wpieprz - dla swojej rodziny ona nie zyje. Musi sie ukrywac bo jak ja znajda to ukatrupia. Teoretycznie muzulmanska kobieta ma prawo do rozwodu, praktycznie... To jest normalne?
I taka ciekawostka klimatyczna... Muzulmanin (zatwardzialy z reszta - nie pijacy, nie palacy i w ogole) spytany ile ma dzieci odpowiada ze ma czworo dzieci i dwie corki. Faaajne. [ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 06-05-2011 13:32 ] |
Post #3 Ocena: 0 2011-05-06 13:35:16 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2011-05-06 13:39:38 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Alter_Ego | Post #5 Ocena: 0 2011-05-06 13:43:34 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 14-04-2010 Skąd: . |
Cytat: 2011-05-06 13:28:33, kociefraszki napisał(a): Alter_Ego, rzecz dzieje sie rowniez w UK - tu nadal funkcjonuja aranzowane malzenstwa, corki sa "sprzedawane" do innych rodzin, wywozone do kraju ich pochodzenia, niewolone, bite. Poczytaj sobie na ten temat. W UK jest organizacja walczaca i prawa muzulmanskich dziewczat, dajaca schronienie tym, ktore wyrwaly sie spod kontroli rodzin. Ogladales wywiad z kobieta, ktora nawiala przed wlasna rodzina? Chcieli ja potem zabic bo splamila ich honor uciekajac od meza, ktoremu ja sprzedali. Do Azji nota bene. Pierwsze co jej zrobili po przylocie tam, to zabrali telefon i paszport. Udalo jej sie ich przekabacic, puscili ja do UK, jak uciekla, wlasna matka, przypadkiem spotkana na ulicy spuscila jej wpieprz - dla swojej rodziny ona nie zyje. Musi sie ukrywac bo jak ja znajda to ukatrupia. Teoretycznie muzulmanska kobieta ma prawo do rozwodu, praktycznie... To jest normalne? I taka ciekawostka klimatyczna... Muzulmanin (zatwardzialy z reszta - nie pijacy, nie palacy i w ogole) spytany ile ma dzieci odpowiada ze ma czworo dzieci i dwie corki. Faaajne. [ Ostatnio edytowany przez: <i>kociefraszki</i> 06-05-2011 13:32 ] Szanowna krolowa na wlasnym podworku im na to pozwolila, zamiast trzymac za morde popuscila bicza i teraz jest to co jest.:-W min: chec wprowadzenia ichniego prawa w uk. mowie tutaj o fanatycznych wyznawcach islamu, zeby nie bylo ![]() "Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-05-06 13:56:45 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kociefraszki | Post #7 Ocena: 0 2011-05-06 13:57:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Nie do konca tak. Zwroc uwage, ze pewne normy sa normami religijnymi - tak jak chrzest w religiach chrzescijanskich (no, wiem - porownac polanie woda do wyciecia lechtaczki to nie bardzo, ale jednak), obrzezanie w judaizmie, czy wlasnie obrzezanie kobiet w panstwach afrykanskich. Role, czy status kobiety w islamie, warunkuje religia - to wg. jej praw, mezczyzna placi rodzinie narzeczonej przed slubem z nia, wiec nic dziwnego, ze rodzice kombinuja jakby tu korzystnie "opchnac towar", nie ogladajac sie zbytnio na poglady "towaru". W tradycyjnym spoleczenstwie, to byla czasem kwestia przetrwania, kiedy kobiete przeliczalo sie na owce, kozy czy wielblady. Teraz, nie ma to wiekszego sensu, ale pozostaje tradycja i wiara, a na wiekszosc sfer zycia jest jakis hadis. Pojawia sie ostry konflikt miedzy obyczajami wynikajacymi z wyznania, a prawem kraju - rozwiazanie go jest trudne bo gleboko ingeruje w kulture narodu. Ot, Cyganie w Polsce - ich zwyczaje tez bywaja w konflikcie z prawem. Jak sie rozprawil rzad z taborami? A jak walczy z "porwaniami"? Wyzbycie sie obyczajow przodkow, to odejscie od korzeni - ile mozna zmienic, zeby pozostac muzulmaninem? Na ile nagiac zasady narzucone prze Koran? To nie jest proste. Kobieta muzulmanska widzi ze moze zyc inaczej, wiec sie buntuje, ale tradycja pozostaje tradycja.
[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 06-05-2011 14:01 ] |
Alter_Ego | Post #8 Ocena: 0 2011-05-06 15:00:00 (14 lat temu) |
Sniper, tobie chyba wszystkie religie przeszkadzaja, jak nie islam to popluc troche jadem na KK i J.P.II. prawda? nie myslales nad zmiana hobby ?
![]() Cytat: 2011-05-06 13:57:47, kociefraszki napisał(a): Wyzbycie sie obyczajow przodkow, to odejscie od korzeni - ile mozna zmienic, zeby pozostac muzulmaninem? Na ile nagiac zasady narzucone prze Koran? To nie jest proste. Nikt nikomu nie karze sie naginac, zawsze mozna wrocic do kraju pochodzenia. proste. jezeli komus zdazylo sie urodzic tutaj i wyznawac islam a chce kultywowac w pelni swoja religie wraz z prawem, to moze zmienic kontynent lub dostosowac sie do praw i obowiazkow zamieszkiwanego kraju. bez wyjatkow :-W off top: ciesze sie ze we francji w koncu wszedl zakaz noszenia pelnego nakrycia glowy. [ Ostatnio edytowany przez: Alter_Ego 06-05-2011 15:09 ] "Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec
|
Post #9 Ocena: 0 2011-05-06 15:10:43 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Alter_Ego | Post #10 Ocena: 0 2011-05-06 15:17:26 (14 lat temu) |
Sadzisz ze nasza dyskusja w jakimkolwiek stopniu zmieni zaistaniala postac rzeczy? gdybac sobie mozemy i nic z tego nie wynika. nie jedne tegie glowy rozmyslaja jakby cos z tym problemem zrobic ale nie maja jaj zeby postawic sprawe na ostrzu noza. mamy przeciez demokracje w europie i nie wolno wziasc kogos za pysk i usadzic
![]() "Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec
|