Str 15 z 16 |
|
---|---|
jankowsky | Post #1 Ocena: 0 2011-05-07 06:33:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: nottingham |
A mnie przypomniał sie terroryzm z lat 80-tych
Najpierw nam sprzedali technolgie masowego chowu kurczaków a gdy masa ludzi wzięła kredyty pobudowali kurniki to....Regan wstrzymał expot paszy... |
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2011-05-07 07:42:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Ja wiem, czy jakby tak "przestać ich okupować politycznie i ekonomicznie" (co by to miało znaczyć), to by im cos pomogło?
Znacie jakies inne "produkty" arabskie poza ropą naftową? Z czego są jeszcze znani, co robią dobrze? Bo ja np. znam jeszcze fajki wodne, ale na tym daleko nie zajadą. W północnej Afryce była kiedys cywilizacja, instalacje wodne, rolnictwo, ale przyszli Arabowie i wszystko szlag trafił. Tzn. zasypał piach. Oni za dużo nie potrafią robić. Nie chce im się. A ciągłe przypominanie, że kiedys - tysiąc lat temu, w Kalifacie Kordobańskim - mieli zdolnych matematyków i astronomów - jest już nudne. Bo reszta zap... na wielbłądach i tak im zostało na wieki. Aż przyszła kaska z ropy. Tzn. przyszła dla niektórych. Ciekawe co się kiedys stanie, kiedy wejdą w naprawdę szerokie użycie jakies inne źródła energii i ktos im powie "weźcie sobie tę ropę i spadać na drzewo". Będą znów mieli pretensje do swiata. |
Malahai1983 | Post #3 Ocena: 0 2011-05-07 08:34:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: Manchester |
Cytat: 2011-05-07 07:42:29, stanislawski napisał(a): Ja wiem, czy jakby tak "przestać ich okupować politycznie i ekonomicznie" (co by to miało znaczyć), to by im cos pomogło? Znacie jakies inne "produkty" arabskie poza ropą naftową? Z czego są jeszcze znani, co robią dobrze? Bo ja np. znam jeszcze fajki wodne, ale na tym daleko nie zajadą. W północnej Afryce była kiedys cywilizacja, instalacje wodne, rolnictwo, ale przyszli Arabowie i wszystko szlag trafił. Tzn. zasypał piach. Oni za dużo nie potrafią robić. Nie chce im się. A ciągłe przypominanie, że kiedys - tysiąc lat temu, w Kalifacie Kordobańskim - mieli zdolnych matematyków i astronomów - jest już nudne. Bo reszta zap... na wielbłądach i tak im zostało na wieki. Aż przyszła kaska z ropy. Tzn. przyszła dla niektórych. Ciekawe co się kiedys stanie, kiedy wejdą w naprawdę szerokie użycie jakies inne źródła energii i ktos im powie "weźcie sobie tę ropę i spadać na drzewo". Będą znów mieli pretensje do swiata. Zgadzam się - nie chce im się. A Dubai to tak z czystego kaprysu powstał, przypadkiem, z nudów wrzucili parę cegieł na siebie... 40 lat temu była tam tylko pustynia, teraz jest jedno z najszybciej rozwijających się miast na świecie, do którego ciągną setki tysięcy ludzi, żeby robić tam interesy. A co nam się udało osiągnąć w ciągu ostatnich 40 lat? W takim Wrocławiu nadal na wielu ulicach jeździ się po kostce brukowej! Jesteśmy sto lat za nimi. A gdyby w Polsce odkryto złoża ropy jak np. w Kuwejcie, to pewnie okazałoby się, że w ogóle nie opłaca się tego wydobywać ![]() ![]() 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
stanislawski | Post #4 Ocena: 0 2011-05-07 10:04:36 (14 lat temu) |
Ile mają takich Dubajów? Jak żyje reszta? Jak prosperują ci, którzy nie mają ropy ani turystyki (które zresztą istnieją dzięki zapotrzebowaniu Zachodu)? Jakie mają pomysły na życie i na biznes?
Kto ich nauczył ropę wydobywać i powiedział do czego to jest? Kto im wybudował rafinerie? |
Malahai1983 | Post #5 Ocena: 0 2011-05-07 11:16:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: Manchester |
Rozejrzyj się wokół i zobacz ile firm ma właścicieli anglików a ile azjatów. To też mają dzieki nam?
Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie o wielkości Zachodu. 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
|
|
dadido | Post #6 Ocena: 0 2011-05-07 13:18:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
heh...nie wiem co musiałoby się stać bym mogła uwierzyć że to prawda ..Tacy killerzy jak Hitler czy Bin Laden nigdy nie umierają myśli o nich wciąż powracają jak Elvis i jego słynne piosenki bo jak się mówi Elvis wciąż zyje
![]() W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|
Post #7 Ocena: 0 2011-05-07 13:34:33 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #8 Ocena: 0 2011-05-07 13:35:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Cytat: 2011-05-07 11:16:37, Malahai1983 napisał(a): Rozejrzyj się wokół i zobacz ile firm ma właścicieli anglików a ile azjatów. To też mają dzieki nam? Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie o wielkości Zachodu. Z tego programu miedzy innymi (6 odcinkow, ktore warto obejrzec i ksiazka, ktora warto przeczytac): Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
stanislawski | Post #9 Ocena: 0 2011-05-07 13:39:01 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-05-07 11:16:37, Malahai1983 napisał(a): Rozejrzyj się wokół i zobacz ile firm ma właścicieli anglików a ile azjatów. To też mają dzieki nam? Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie o wielkości Zachodu. Ale o co chodzi z tymi Azjatami? Tu była mowa o Arabach. A jeżeli o nich chodzi, to największe firmy, których własicielami tutaj są Arabowie, to chyba kluby sportowe. A mają je dzięki pieniądzom z ropy, o której już mówiłem. Hindusi mają inne, duże firmy, nawet u nas, nawet bardzo duże (Mittal). Tak to Azjaci. Ale to nie Arabowie i nie muzułmanie. |
dadido | Post #10 Ocena: 0 2011-05-07 14:07:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
Zresztą jeśli nie Bin Laden to i tak wkońcu coś zmiecie nas z ziemi bo nasza energia coraz bardziej staje się negatywna niż pozytywna a przesyłając złą energię ponoc niszczymy nasza planetę ...
[ Ostatnio edytowany przez: dadido 07-05-2011 14:17 ] W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|