MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dlaczego PRL był zły?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 6 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

drucianka

Post #1 Ocena: 0

2010-12-17 14:10:50 (14 lat temu)

drucianka

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

Nie chciałabym być z wszystkimi równa bo nie po to ciężko na sukces pracuje, to raz, a dwa, nie chciałbym się tez bać władzy.
Internetu po chińsku raczej bym nie lubiła etc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

autor65

Post #2 Ocena: 0

2010-12-17 14:10:57 (14 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

PRL-bylo zlem, uwierz!
rozumie nostalgie, ktora wynika z tego, ze bylismy dzieciakami
nie rozumie tych ktorzy byli dorosli i tesknia za tamtymi czasami, ale jak sie domyslam pewnie bylo im lepiej z "jakiegos tylko im znanego powodu"
porownanie do dzisiejszej Polski ?
za ktora walczyli opozycjonisci, czy za taka?
a jak mialo sie cos zmienic jezeli "wrazliwi spolecznie przywodcy narodu" przesiedli sie z Wolgi do Mercedesa i dalej doja biedna Polske ile wlezie
majac w d. Ciebie,, mnie i nasze dzieci ....po nich chocby potop ....tym "panom" dawniej "towarzyszom" daleko obchodzi co bedzie z POLSKA!!!!
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

WinstonSmith

Post #3 Ocena: 0

2010-12-17 14:21:26 (14 lat temu)

WinstonSmith

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-12-2009

Dlaczego PRL był zły?

podyskutujmy raczej czy PRL był, czy nadal jest,

niektórzy uważają, ze zakończył się z chwilą wyprowadzenia sztandaru pzpr,
inni, ze od okrągłego stołu,
jeszcze inni, ze od rozwiązania KGB oddział polski czyli WSI,

kiedy się PRL zakończył?
Ihr Präsident, unser Premierminister, Ваш премьер-министр, наш президент, czy m

Do góry stronyOffline

drucianka

Post #4 Ocena: 0

2010-12-17 14:58:33 (14 lat temu)

drucianka

Kobieta

Cytat:

Nie ma, bo możesz podyskutować. ;-)

Do góry stronyOffline

WinstonSmith

Post #5 Ocena: 0

2010-12-17 15:09:08 (14 lat temu)

WinstonSmith

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-12-2009

Cytat:

2010-12-17 14:58:33, drucianka napisał(a):
Cytat:

Nie ma, bo możesz podyskutować. ;-)

tak, masz racje,

jednak, byłbym ostrożny, warto zwrócić uwagę na tak zwaną poprawność polityczną -nową formę cenzury.
Ihr Präsident, unser Premierminister, Ваш премьер-министр, наш президент, czy m

Do góry stronyOffline

anna69

Post #6 Ocena: 0

2010-12-17 15:10:17 (14 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

ja bylam za mala zeby coskowiek pamietac znam tylko to co rodzice mowieli :

-mama nie dostala sie za 1 podejsciem na studia choc zdala egzaminy, bo pochodzila z rodziny inteligenckiej i odjeli jej za to punkty a dodali tym z robotniczych co duzo gorzej pozdawali egzaminy

- paszporty nie byly wlasnoscia obywatela tylko panstwa, po kazdym wyjezdze trzeba bylo je isc i zdac, nie wolono bylo trzymac w domu

- tato moj zostal wydalony z wilczym biletem ze szkoly sredniej za czytaniej polskiej poezji nie popieranej przez partie - tylko dzielki temu ze babcia byla nauczycielka w innym liceum udalo mu sie tam dostac i ukonczyc szkole....nie mowiac juz o tym jakie babcia miala problemy i przeszukanie domu jako polonista (ale umielu schowa dobrze te ksiazki ;-) )

- ciotka moja nie mogla miec slubu koscelnego oficjalnie bo wujek pracowal w lacznosci w milicji...

- mojego miska wujek - milicjant, zginol na sluzbie w wypadku samochodowym i za to ze jego ciotka sie uparla na pogrzeb z ksiedzem, zadne z kolegow jego/przyjaciol, nie mogl w nim oficjalnie uczestniczyc - musieli sie chowac "po krzakach"

- zeby kupic zlote obraczki trzeba bylo miec zaswiadczenie z urzedu stanu cywilnego o slubie i tylko wtedy dostalwalo sie pozwolenie na zakup zlota....

i to G prawda ze wszyscy byli rowni, moja babcia pracowala w Peweksie i dzieki temu mieslismy pomarancze, cytryny, mialam kolorowe gumki do wlosow itp - ale zadna z moich kolezanke tego nie miala!!! i to byla ta rownosc??

nie dalo sie dostac mebli - to dziadek zrobil meble kuchenne z desek ze skrzynek po pomaranczach (tylko dlatgeo mielismy do tego drewna dostep bo babcia wlasnie pracowla w tym dziale)......o innych meblach nie wspomne!!! - nie kupowalo sie tego co sie podobalo a to co bylo.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2010-12-17 15:16:54 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2010-12-17 13:50:00, Maja84 napisał(a):
No ja tez w sumie dzieckiem bylam za PRL ale Gierka widzialam na oczy i juz wtedy rozumialam ze on Polska rzadzi ale co i jak to juz nie wiem.

Wg informacji w profilu masz 26 lat, więc gdzie widziałaś tego Gierka? W telewizji?

Cytat:

2010-12-17 13:50:00, Maja84 napisał(a):
Natomiast pamietam takie zjawisko ze wszyscy byli rowni,mieli te same problemy i bali sie tych samych ludzi czyli wladzy.Byla jakas jednosc, solidarnosc.

Nic z tych rzeczy nie pamiętasz, bo PRL się skończył, gdy miałaś 5 lat. Opisanych przez siebie zjawisk w wieku max. 5 lat nie byłaś nawet świadoma.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2010-12-17 15:23:29 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

drucianka

Post #9 Ocena: 0

2010-12-17 15:36:37 (14 lat temu)

drucianka

Kobieta

Cytat:

2010-12-17 15:23:29, Maja84 napisał(a):

Co do powyzszego sledczego to nie sadzisz za mam obowiazek podawania danych osobowych na forum publicznym zeby ktos jak ty mial do tego wglad.Te czasy juz odeszly.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Maja84</i> 17-12-2010 15:25 ]

Nie chcę, nie podaję, jak chcę podać to podaję prawdę, jak podajesz ściemę to tracisz wiarygodność i tym bardziej opowieści o Gierku robią się jak bajki dla dzieci. :-?

Do góry stronyOffline

anna69

Post #10 Ocena: 0

2010-12-17 15:40:44 (14 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

nie o to chodzilo ze oni nie chcieli byc rownym....ale skoro babcia mogla kupic mi ladne kolorowe gumki, i to legalnie jako pracownik - to dlaczego miala mi wlosy wiazac recepturkami ?? nie bylo rownosci - nie ma nigdzie rownosci!!!
ja mialam pomarancze na swieta a kolezanka nie (co nie znaczy ze sie nie dzielilismy - ale to co innego),
sasiad mial nowego, a nie uzywanego Fiata bo mial dojscie a inni kupowali uzywane maluchy drozej niz z fabryki.....nie dlatego ze zapracowal ale mial dojscie....
udedniczka miala kawe a pani z PGRu nie i gdzie tu rownosc???

to takie propagandowe chasla....nie bylo rownosci - ona byla wmawiana ludziom ... wmawiano przecietnemu czlowiekowi wszytko - zeby nie zaczol myslec - bo po co mial myslec skoro byl rowny - dzieki temu latwiej sie ludzi kontorolowalo i dzieki temu nie zadawali pytan, bo po co pytac skoro jestesmy rowni????

mamiono ludzi chaslami - i z niektorymi widac sie udalo....

[ Ostatnio edytowany przez: anna69 17-12-2010 15:44 ]

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,