Str 6 z 13 |
|
---|---|
drucianka | Post #1 Ocena: 0 2010-12-17 14:10:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Nie chciałabym być z wszystkimi równa bo nie po to ciężko na sukces pracuje, to raz, a dwa, nie chciałbym się tez bać władzy.
Internetu po chińsku raczej bym nie lubiła etc. |
autor65 | Post #2 Ocena: 0 2010-12-17 14:10:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
PRL-bylo zlem, uwierz!
rozumie nostalgie, ktora wynika z tego, ze bylismy dzieciakami nie rozumie tych ktorzy byli dorosli i tesknia za tamtymi czasami, ale jak sie domyslam pewnie bylo im lepiej z "jakiegos tylko im znanego powodu" porownanie do dzisiejszej Polski ? za ktora walczyli opozycjonisci, czy za taka? a jak mialo sie cos zmienic jezeli "wrazliwi spolecznie przywodcy narodu" przesiedli sie z Wolgi do Mercedesa i dalej doja biedna Polske ile wlezie majac w d. Ciebie,, mnie i nasze dzieci ....po nich chocby potop ....tym "panom" dawniej "towarzyszom" daleko obchodzi co bedzie z POLSKA!!!! człowiek się zmienia za ...granicą
|
WinstonSmith | Post #3 Ocena: 0 2010-12-17 14:21:26 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-12-2009 Skąd: aa |
Dlaczego PRL był zły?
podyskutujmy raczej czy PRL był, czy nadal jest, niektórzy uważają, ze zakończył się z chwilą wyprowadzenia sztandaru pzpr, inni, ze od okrągłego stołu, jeszcze inni, ze od rozwiązania KGB oddział polski czyli WSI, kiedy się PRL zakończył? Ihr Präsident, unser Premierminister,
Ваш премьер-министр, наш президент,
czy m
|
drucianka | Post #4 Ocena: 0 2010-12-17 14:58:33 (14 lat temu) |
Cytat: podyskutujmy raczej czy PRL był, czy nadal jest, Nie ma, bo możesz podyskutować. ![]() |
WinstonSmith | Post #5 Ocena: 0 2010-12-17 15:09:08 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-12-2009 Skąd: aa |
Cytat: 2010-12-17 14:58:33, drucianka napisał(a): Cytat: podyskutujmy raczej czy PRL był, czy nadal jest, Nie ma, bo możesz podyskutować. ![]() tak, masz racje, jednak, byłbym ostrożny, warto zwrócić uwagę na tak zwaną poprawność polityczną -nową formę cenzury. Ihr Präsident, unser Premierminister,
Ваш премьер-министр, наш президент,
czy m
|
|
|
anna69 | Post #6 Ocena: 0 2010-12-17 15:10:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
ja bylam za mala zeby coskowiek pamietac znam tylko to co rodzice mowieli :
-mama nie dostala sie za 1 podejsciem na studia choc zdala egzaminy, bo pochodzila z rodziny inteligenckiej i odjeli jej za to punkty a dodali tym z robotniczych co duzo gorzej pozdawali egzaminy - paszporty nie byly wlasnoscia obywatela tylko panstwa, po kazdym wyjezdze trzeba bylo je isc i zdac, nie wolono bylo trzymac w domu - tato moj zostal wydalony z wilczym biletem ze szkoly sredniej za czytaniej polskiej poezji nie popieranej przez partie - tylko dzielki temu ze babcia byla nauczycielka w innym liceum udalo mu sie tam dostac i ukonczyc szkole....nie mowiac juz o tym jakie babcia miala problemy i przeszukanie domu jako polonista (ale umielu schowa dobrze te ksiazki ![]() - ciotka moja nie mogla miec slubu koscelnego oficjalnie bo wujek pracowal w lacznosci w milicji... - mojego miska wujek - milicjant, zginol na sluzbie w wypadku samochodowym i za to ze jego ciotka sie uparla na pogrzeb z ksiedzem, zadne z kolegow jego/przyjaciol, nie mogl w nim oficjalnie uczestniczyc - musieli sie chowac "po krzakach" - zeby kupic zlote obraczki trzeba bylo miec zaswiadczenie z urzedu stanu cywilnego o slubie i tylko wtedy dostalwalo sie pozwolenie na zakup zlota.... i to G prawda ze wszyscy byli rowni, moja babcia pracowala w Peweksie i dzieki temu mieslismy pomarancze, cytryny, mialam kolorowe gumki do wlosow itp - ale zadna z moich kolezanke tego nie miala!!! i to byla ta rownosc?? nie dalo sie dostac mebli - to dziadek zrobil meble kuchenne z desek ze skrzynek po pomaranczach (tylko dlatgeo mielismy do tego drewna dostep bo babcia wlasnie pracowla w tym dziale)......o innych meblach nie wspomne!!! - nie kupowalo sie tego co sie podobalo a to co bylo. |
ChrisCov | Post #7 Ocena: 0 2010-12-17 15:16:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat: 2010-12-17 13:50:00, Maja84 napisał(a): No ja tez w sumie dzieckiem bylam za PRL ale Gierka widzialam na oczy i juz wtedy rozumialam ze on Polska rzadzi ale co i jak to juz nie wiem. Wg informacji w profilu masz 26 lat, więc gdzie widziałaś tego Gierka? W telewizji? Cytat: 2010-12-17 13:50:00, Maja84 napisał(a): Natomiast pamietam takie zjawisko ze wszyscy byli rowni,mieli te same problemy i bali sie tych samych ludzi czyli wladzy.Byla jakas jednosc, solidarnosc. Nic z tych rzeczy nie pamiętasz, bo PRL się skończył, gdy miałaś 5 lat. Opisanych przez siebie zjawisk w wieku max. 5 lat nie byłaś nawet świadoma. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
Post #8 Ocena: 0 2010-12-17 15:23:29 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
drucianka | Post #9 Ocena: 0 2010-12-17 15:36:37 (14 lat temu) |
Cytat: 2010-12-17 15:23:29, Maja84 napisał(a): Co do powyzszego sledczego to nie sadzisz za mam obowiazek podawania danych osobowych na forum publicznym zeby ktos jak ty mial do tego wglad.Te czasy juz odeszly. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Maja84</i> 17-12-2010 15:25 ] Nie chcę, nie podaję, jak chcę podać to podaję prawdę, jak podajesz ściemę to tracisz wiarygodność i tym bardziej opowieści o Gierku robią się jak bajki dla dzieci. ![]() |
anna69 | Post #10 Ocena: 0 2010-12-17 15:40:44 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
nie o to chodzilo ze oni nie chcieli byc rownym....ale skoro babcia mogla kupic mi ladne kolorowe gumki, i to legalnie jako pracownik - to dlaczego miala mi wlosy wiazac recepturkami ?? nie bylo rownosci - nie ma nigdzie rownosci!!!
ja mialam pomarancze na swieta a kolezanka nie (co nie znaczy ze sie nie dzielilismy - ale to co innego), sasiad mial nowego, a nie uzywanego Fiata bo mial dojscie a inni kupowali uzywane maluchy drozej niz z fabryki.....nie dlatego ze zapracowal ale mial dojscie.... udedniczka miala kawe a pani z PGRu nie i gdzie tu rownosc??? to takie propagandowe chasla....nie bylo rownosci - ona byla wmawiana ludziom ... wmawiano przecietnemu czlowiekowi wszytko - zeby nie zaczol myslec - bo po co mial myslec skoro byl rowny - dzieki temu latwiej sie ludzi kontorolowalo i dzieki temu nie zadawali pytan, bo po co pytac skoro jestesmy rowni???? mamiono ludzi chaslami - i z niektorymi widac sie udalo.... [ Ostatnio edytowany przez: anna69 17-12-2010 15:44 ] |